Sumbas ilçesine bağlı Gafarlı Köyü Geceli Mahallesi’nde yaşayan Çiçekli ailesinden dört kişi, teşhis konulamayan bir hastalıkla mücadele ediyor. Aile bireyleri, 50 yıl önce ölen eşin de benzer rahatsızlık yaşadığını aktarıyor.
Rahime Çiçekli, oğlu, gelini ve dört torunu ile birlikte yaşıyor. Oğlunun ve üç torununun yürümekte zorlandığını, nöbetler geçirdiğini belirten Çiçekli, oğlunun altı yıl önce hastalık belirtileri göstermeye başladığını söyledi.
Sol tarafının işlevsiz kaldığını ifade eden Çiçekli, doktorlara başvurmalarına rağmen kalıcı bir çözüm bulamadıklarını ve ulaşım sıkıntısı nedeniyle tedaviye devam edemediklerini dile getirdi.
ORTAK TEŞHİS YOK
Çiçekli, doktorların hastalığın aynı olduğunu söylediklerini, ancak kesin teşhis konulamadığını ifade etti. “Genç yaşta görülmeyen bir hastalık” olduğuna dikkat çeken doktorların, eşiyle benzer semptomları paylaştığını aktardı. Eşinin 50 yıl önce aynı rahatsızlıktan dolayı felç geçirip yatağa bağlı kaldığını, ailedekilerin ise ayakta kalabildiğini vurguladı.
Mersin’e giderek tedavi olmaya çalıştıklarını anlatan Rahime Çiçekli, randevulara rağmen ulaşım ve maddi imkânsızlıklar yüzünden ilerleyemediklerini söyledi. 65 yaş aylığı aldığı bilgisini veren Çiçekli, oğluna yeni verilen engelli maaşının da çeşitli nedenlerle kesildiğini belirtti. Tarlalarının işlenemediğini ve geçim sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi.
AİLEDE ZORLUKLAR
Havva Çiçekli ise, hastalıklı eşine ve çocuklarına bakmakta zorlandığını anlattı. Kendisi de bel fıtığı nedeniyle sağlık sorunları yaşarken, hastaların kriz geçirdiğini, kalkamadıklarını söyledi. “Elinden tutup kaldırmak zorundayım” diyen Havva Çiçekli, iyi bir hastanede tedavi görmek istediklerini kaydetti.
Komşuları Emine Doğanay, Çiçekli ailesini sık sık ziyaret ettiğini ancak ellerinden bir şey gelmediğini ifade etti. Ailenin maddi durumunun kötü olduğunu belirten Doğanay, “Bir gün gelsen, bir gün gelemiyorsun” diyerek yaşadıkları güçlüğü özetledi.