Adalar’da BİMER tarafından da varlığı kabul edilen ruam hastalığına karşı mücadele eden yurttaşlar, Adalar’a at giriş ve çıkışlarında gerekli denetimlerin yapılmadığını dikkat çekiyor.
TURİZME DARBE VURABİLİR
Bu konuda mücadele edenlerin faytoncular tarafından şiddete maruz kaldığını belirten yurttaşlar, insan ve çevre sağlığı açısından dünyanın çeşitli yerlerinden milyonlarca insanın akın ettiği Adalar ilçesi ve Adalar ilçesinden çıkan her insanın bu hastalığa maruz kalabilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirtiyor.
DENETİMLER YETERLİ DEĞİL
Adalar’a at giriş-çıkışlarında denetimlerin gerektiği şekilde yapılmadığına dikkat çeken yurttaşlar, Bimer’in ruam nedeni ile itlaf edilen atlar olduğunu doğruladığını kaydetti.
Özellikle yaz aylarında ölümlü kazalarla dönem dönem gündeme gelen faytonlar atlar için de bir zulüm mekanizmasına dönmüş durumda. Normal şartlar altında uzun süre yaşayabilecek atlar gördükleri işkence nedeni ile ortalama 2 yıl içinde ölmektedir. Sakatlanan atlar bilinçsiz seyisler tarafından adeta işkence altında güya tedavi edilmekte, yaralı atlar her türlü hijyen koşulundan yoksun ahırlarda tutulmaktadır. Her canlının yaşama hakkı kutsaldır. Bu zulmün bir an evvel durdurulması gerekmektedir.
Cumhuriyet
Ruam Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır?
Sakağı ya da ruam. Halk arasında mankafa da denir. Genellikle tek tırnaklı hayvanlarda görülen bulaşıcı ölümcül bir hastalıktır. En çok atlarda görülürse de eşek ve katırlar da bu hastalığa yakalanırlar. Kısa sürede öldürücüdür. Hastalıklı hayvanlarla temasta bulunan insanlara da geçebilir. Sakağıya karşı henüz koruyucu bir aşı ya da serum geliştirilememiştir. Hastalık daha çok Afrika ve Asya’da yaygındır. Türkiye’de yapılan koruyucu veteriner çalışmalarıyla hastalık en az düzeye indirilmiştir.
Sakağının deri ve asıl sakağı olmak üzere iki çeşidi vardır. İlkinde hastalık deride, ikincisinde ise mukozada gelişir. Hastalığın seyrine göre had ve müzmin tipleri vardır. Asıl sakağı mukozada yerleşir. Sümük bezlerinde yaralar açılır. Yaraların içinde boyu siyah renkli bir irin akar. Hayvan kısa sürede zayıflar. Sakağıya yakalanan hayvanların tedavisi çok zordur; bu nedenle öldürülerek yakılması gerekir, cesedi derin çukurlara üzerlerine kireç dökülerek gömülür. Hastalığın başlıca buluşma alanları, su yatakları ve kovaları ile nalbant dükkânlarıdır. Bu nedenle adı geçen yerlerin temiz tutulması gerekir.