‘Yerli imkanlarla elektronik anakart üretti’ başlıklı haberdeki anakartın Çinli Dianjitek firmasının ITX-K37X67 V1.4 model ürünü olduğu ortaya çıktı.
“Yerli imkanlarla elektronik ana kart üretti” başlığıyla pek çok sitede yayınlanan haberde, Bursa’da yaşayan 18 yaşındaki ‘genç girişimci’ Ferit Borku’nun yaklaşık bir milyon liralık yatırım yaparak yerli imkanlarla elektronik anakart üretmeyi başardığını öne sürüldü. Ancak Borku’nun ürettiği söylenen anakartın Çin merkezli anakart üreticisi Dianjitek firmasının ‘ITX-K37X67 V1.4’ model anakartıyla birebir aynı tasarıma sahip olduğu ortaya çıktı.
2 YILDA ÜRETMİŞ!
Haberde, “yazılımsal ve teknolojik çalışmalar yapan” Borku’nun kurduğu şirketle “yerli anakart” üretmeye karar verdiği ve bunun üzerine kendine kaynak oluşturup yaklaşık 2 yılda kurduğu ekibiyle anakart ürettiği iddia ediliyor.
‘ÇALIŞMALAR, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI GÖZETİMİNDE GERÇEKLEŞTİ’
Borku’nun şirketi kurma amaçlarının tamamen Türkiye’de bir yerli ana kart markası oluşturmak olduğunu söylediği aktarılan haberin devamında şu ifadelere yer veriliyor:
“Şirketi kurduktan sonra ilk aşamada uzman mühendis ekibini Ar-Ge için bir araya getirdiğini belirten Borku, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde kiraladıkları ofiste bu süreci yürüttüklerini dile getirdi.
Borku, bu ofisteki çalışmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gözetiminde gerçekleştiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
‘Ürün ortaya çıktıktan sonra tasarımlar bitti, üretim gerçekleşti ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında da kurulan heyetle ürünümüzün tescilini aldık. 436 bin lirası faturalandırılmış, yaklaşık bir milyon lirayı bulan bir Ar-Ge çalışması yaptık. Bunları hiçbir destek almadan tamamıyla öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik. İş, seri üretim konusunda geldiğinde kaynak olarak bizim boyumuzu aştı. Bununla ilgili de biz devletten destek bekliyoruz.’
‘FABRİKA KURDUĞUMUZ TAKDİRDE…’
Seri üretime geçildiği takdirde İstanbul’u merkez olarak kullanacaklarını anlatan Borku, şunları kaydetti:
‘Fabrika kurduğumuz takdirde burada bir grafik kart da dahil birçok elektronik kartın aynı makinelerle üretimini gerçekleştirecek duruma gelebiliriz. Bir ürünün tamamı yerli olamıyor. Dünyada kurulmuş ticari sistem bunu öngörmüyor. Her şeyi yerli yapacağız diye bir niyetimiz yok ama en azından bir ürünün yüzdesel olarak en üst düzeyini yerli yapabilirsek ülke olarak kara geçmiş olabiliriz. Ülkemizde yerli olarak cep telefonu, bilgisayar ve benzeri teknolojik aletleri üreten firmalar var. Bu firmalar yurt dışından donanım satın alıyorlar. Bir hedefimiz de bu firmalara yerli ürün üretmek.'”
SİZ DE ÇİN’DEN ALIŞVERİŞ YAPARAK KENDİ ‘YERLİ VE MİLLİ’ ANAKARTINIZI ‘ÜRETEBİLİRSİNİZ’!
Ancak ‘yerli ve milli’ diye lanse edilen anakartın Çin merkezli anakart üreticisi Dianjitek firmasının ‘ITX-K37X67 V1.4’ model anakartıyla birebir aynı tasarıma sahip olduğu ortaya çıktı. Ürünü ve türevlerini Çin merkezli e-ticaret sitelerinden satın almak mümkün.
Pek çok sitede yer alan habere sosyal medya üzerinden tepki gösteren vatandaşlar, basın kuruluşlarının denetim mekanizması olmadığını dile getirdi. Haberle alay edenlerin yanı sıra olayı dolandırıcılık olarak niteleyenler de oldu.
Tekzip yayınlayacak mısın @trthaber? Bu tipler yüzünden gerçekten desteğe ihtiyacı olan girişimcilerimize güvenilmiyor.
Ürünün orijinal üreticisi: https://t.co/5fiAvWEbEM https://t.co/NyDrd3Tec1
— Sinan Eryiğit (@sinaneryigit) 30 Ağustos 2018