Türk futbolu adına yarın yapılacak 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) oylaması büyük önem taşıyor. Daha önce 4 defa Avrupa Şampiyonası’nı düzenlemek için aday olan Türkiye bu sefer ev sahipliğini alabilmek için güçlü bir duruş sergiliyor.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Servet Yardımcı uzun bir süredir tüm mesaisini buna ayırmış durumda. Gözler yarın yapılacak seçimlere çevrildi. Rakip ise dünya futbolunun önemli ülkesi Almanya.
SEÇİM NYON’DA YAPILACAK
UEFA, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak ülkeyi yarın İsviçre’nin Nyon şehrinde açıklayacak. Aday olan Türkiye ve Almanya’nın saat 14:00’te sunumlarını yapacak sonrasında UEFA İcra Kurulu yapılacak oylamanın ardından 15:45’te turnuvanın ev sahibi olacak ülkeyi açıklayacak.
Alman ve Türk vatandaşı olan UEFA başkan yardımcıları ya da UEFA yönetim kurulu üyeleri UEFA EURO 2024 adaylığı seçiminde oy kullanamayacak. Ayrıca, UEFA Yönetim Kurulu üyesi İsveçli Lars-Christer Olsson da sağlık sorunları sebebiyle törene katılamayacak.
UEFA Başkan Yardımcısı Alman Reinhard Grindel, UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Türk Servet Yardımcı ve İsveçli Olsson dışında kalan 17 kişi EURO 2024 organizasyonunu düzenleyecek ülkeyi seçecek.
2016’YI SADECE 1 OYLA KAYBETMİŞTİK
Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ev sahipliği için daha önce 4 kez aday oldu. 2016 seçimini Fransa karşısında 1 oy farkla kaybetti. Dönemin UEFA Başkanı Michel Platini’nin ağırlığını koyduğu ve üyeleri etki altına alarak 2016’yı ülkesine taşıdığı belirtilmişti.
Türkiye 2020 için de aday olmuştu. Ancak UEFA yönetimi Türkiye’nin hem 2020 olimpiyatlarına hem de EURO 2020’ye aday olması üzerine bir kural ve format değişikliğine gitti. EURO 2020’de maçlara 13 ayrı ülkenin ev sahipliği yapacağı açıklandı.
Türkiye, EURO 2024 için adaylığını 15 Şubat 2017 tarihinde açıkladı. Adaylık başvurusu da 2 Mart 2017’de yapıldı. Bir gün sonra da UEFA EURO 2024 için Türkiye ile Almanya’nın aday olduğunu açıkladı.
TÜRKİYE “BİRLİKTE PAYLAŞALIM” DİYOR
Türkiye Futbol Federasyonu “Birlikte Paylaşalım” sloganıyla Türkiye’nin futbol tutkusuna vurgu yaptı. 2024 tanıtım elçisi olarak Ampute Milli Takımımızın futbolcusu Barış Telli seçildi.
27 Nisan’da da adaylık dosyası UEFA’ya sunuldu. Türkiye’nin EURO 2024 projesinde 9 şehir, 10 stadyum ismi verildi. İstanbul, Atatürk Olimpiyat ve Türk Telekom stadyumlarıyla kapılarını futbolseverlere açacak. Bursa, Antalya, Eskişehir, Gaziantep, Konya, Trabzon, Kocaeli ve başkent Ankara da maçlara ev sahipliği yapacak.
MODERN STADYUMLAR HAZIR
Türkiye 2024 Avrupa Şampiyonasını tesis ve stadyumlar konusunda ise tamamen hazır. Maçların yapılacağı şehirlerin hepsinde yeni tam donanımlı stadyumlar yapıldı ve hepsinde şu an maçlar oynanıyor.
Final müsabakasının oynanacağı Olimpiyat Stadyumu ise elden geçirilecek. 2019-2020 Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacak İstanbul Olimpiyat Stadyumu’nun kapasitesi 72 binden 92 bine çıkartılacak.
Kale arkalarından rüzgar aldığı için çok verimli olarak kullanılamayan dev tesise giydirme yapılarak rüzgar sorunu da aşılacak. EURO 2024 finali bu yenilenmiş statta oynanacak.
ALMANYA’DA IRKÇILIK ENDİŞESİ
UEFA, “Irkçılığa Hayır” sloganı ile futbolun birleştiriciliğini ön plana çıkartırken Almanya’da son dönemde ırkçılık yanlısı gösteriler yapılması Türkiye’nin şansını daha da arttırdı.
Türkiye’nin EURO 2024’ün ev sahipliği için “Birlikte Paylaşalım” yaklaşımı ise futbolda ırkçılık ve ayrımcılığa karşı bir duruş olarak gösteriliyor. Rusya’da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası’nın öncesinde ve sonrasında Almanya Milli Takımı’nın Türk asıllı oyuncuları Mesut Özil ile İlkay Gündoğan linç kampanyasına maruz kaldı.
Almanya Futbol Federasyonunun (DFB) kamuoyunda yapılan ırkçı ve ayrımcı saldırılara karşı iki futbolcusunu korumaması dikkati çekti. Bu süreçte Mesut’a yönelik baskı ise futbolcuya “tarafını seç” yaklaşımında bulunan DFB Başkanı Reinhard Grindel’den geldi.
ÖZİL’DEN IRKÇILIK TEPKİSİ
Mesut Özil Almanya milli takımı bırakma gerekçesinde Grindel’i doğrudan eleştiren Mesut Özil, “Grindel ve onun destekçilerinin gözünde kazandığımızda Alman, kaybettiğimizde göçmenim.” ifadesini kullanarak Almanya’daki ırkçılık konusuna vurgu yaptı. Bunun sonucunda Mesut Özil, Almanya Milli Takımı’nı bırakmak zorunda kaldı.
Türk asıllı futbolcunun tutumu ülkede yaşayan göçmenlere de cesaret verdi. Göçmenler bunun üzerine Almanya’da uğradıkları ırkçı ve ayrımcı tutumları “#meTwo” etiketiyle sosyal medyadan paylaştı. Bu durum Almanya’nın hanesine eksi yazdı.
ALMANYA EKONOMİK KRİZ VE İNSAN HAKLARINI ÖNE SÜRÜYOR
Türkiye, Almanya karşısında turnuvayı ilk kez düzenleyecek olması açısından bir adım önde duruyor. Hatta Mesut ve İlkay’a uygulanan ırkçı yaklaşım Türkiye’nin şansını daha da arttırdı. Ancak Almanlar adaylık şartları arasında yer alan siyasi ve ekonomik durumu kullanıyor.
UEFA kriterleri arasında yer alan stadyum ile tesislerden, ulaşım gibi geniş bir alanı kapsayan teknik ve altyapıya ilişkin koşulların yanı sıra aday ülkedeki ekonomik ve siyasi istikrar konusunda üyeleri sıkıştırıyor.
KİM OY KULLANACAK?
UEFA başkan ve yardımcıları ile UEFA yönetim kurulu üyeleri, Türkiye ile Almanya arasında bir seçim yaparak EURO 2024’ün ev sahibini belirleyecek. Servet Yardımcı, Alman Reinhard Grindel hasta olan İsveçli Lars-Christer Olsson oy kullanamayacak.
Oy kullanacak 17 kişi ise şöyle: UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, başkan yardımcıları İsveçli Karl-Erik Nilsson, Portekizli Fernando Gomes, Ukraynalı Grigoriy Surkis, İtalyan Michele Uva ve İngiliz David Gill ile UEFA yönetim kurulu üyeleri Polonyalı Zbigniew Boniek, Macar Sandor Csanyi, İrlandalı John Delaney, İsviçreli Peter Gillieron, Fransız Florence Hardouin, Bulgar Borislav Mihaylov, İspanyol Juan Luis Larrea Sarobe, Hırvat Davor Suker, Hollandalı Michael van Praag, İtalyan Andrea Agnelli, İngiliz Ivan Gazidis.