Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir’in ligleri 12 Haziran’da başlatacaklarını duyurmasının ardından Türkiye futbolunda kaos yaşanıyor.
Türkiye futbolunda yaşanan bu tartışmalara spor yorumcusu Rıdvan Dilmen de katıldı. Rıdvan Dilmen, TFF Başkanı Nihat Özdemir’in açıklamalarını “rezalet” olarak nitelerken, “Bu işi kaosa götürüyorlar” dedi.
Dilmen’in açıklamaları özetle şöyle:
“TFF’nin doğru hareket ettiğini düşünmüyorum. TFF, özerktir. TFF’nin önemli bir özelliği var. Çok değerli doktorları var. Hatta dışarıdan enfeksiyonla ilgili danışmanları da var. Sık toplantı yaptılar. 35 sayfalık bir protokol hazırladılar.
Bilim insanlarının raporu doğrultusunda bir karar alacak. TFF ne yaptı? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan randevu aldı. Nihat Bey, görüştü. Akşam Fahrettin Koca ‘Oynansın, oynanmasın diye bir şey konuşmadık ve tamamen TFF ve kulüplerin alacağı karara biz uyarız’ dedi.
Açıklamalar arasında tezatlık var. Nihat Özdemir, ‘Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’na müracat ederek karar alacağız’ dedi. Burada bir kere problem var. Aradan iki saat geçti. Sağlık Bakanımız rutin basın toplantısında bir soru karşılığında daha net ifadelerle, Nihat Özdemir’in söylemlerinin doğru olmadığını söylüyor. Yalandan kıvırmayalım.
Açık konuşmak istiyorum biraz daha. Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan sonra bir açıklama yaptı ve sorumluluk devlette diyor. Bugüne kadar Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu’nun tutumu hiçbir türlü ‘Oynayalım, oynamayalım’ yönünde olmadı. Allah’ı var duymadım.
Bu karardan sonra Ahmet Bey’in açıklamasında şöyle bir eksiklik var. Önemli bir şey söyledi. Ne dedi? “Devlet bu maçları durdurmuştur, devlet başlatsın” dedi. Yani kararı devlet verecek dedi.
Nihat Bey 35 sayfalık bir raporumuz var, buyrun sayın bakanım dedi. Ancak kulüplerle görüştük, oynamak istiyorlar şeklinde bir ifade yok. Teknik Direktör, futbolcu ve başkandan biz oynamak istiyoruz diyen oldu mu? Ben duymadım.
Nihat Özdemir’in yaptığı açıklamanın özeti, rezalet.
Ben oynanmasın diyen bir insan değilim, benim böyle bir yetkim de yok, ortadayım. Hakikaten ortadayım. Ama basın toplantısında asla katılmadığım bir konu var. Amatör kümeler, BAL ligi, 3. Lig, 2. Lig diyor. Süper Lig ve 1. Lig’i hadi kontrol edebilirsiniz ama amatörleri, BAL Ligi’ni… Amatör bu çocuklar, binlerce amatör takım var. Köyde, ilçede, Anadolu’da… Oynatmayın kardeşim, kazandıkları üç-beş parayı bütçenizden verirsiniz, kapatırsınız onu da. Amatör oyuncular, BAL Ligi oynatmanın anlamını ben anlamış değilim. İstanbul’da herhangi bir amatör takım gidecek bir yere, ne imkanlarla oynayacakları belli değil. Bu ne, ben anlamadım? Ben 2’yi de iptal ederim, çıkan takımları çıkarırım, küme düşmeyi kaldırırım. Bu oyuncuları niye ortaya atıyorsunuz?
Rıza hoca, oynamak istemediğini beyan etti. Başkan oynamak istiyor dedi bana, ne yapacağız şimdi? Galatasaray gruplar halinde 28 Nisan’dan beri çalışıyor, Sergen Yalçın da çalışıyor, oyuncuları yurt dışından getirdiler. Bir önerim olacak, 12 değil de 26’sında başlanabilir. Niye? Oyuncuların karantinadan çıkmak için daha 10 günleri var. Bu iki haftalık sürede de oyuncuları maçları oynayacak mental psikoloji ile hazırlamak lazım. İki hafta, iki haftadır, oyuncular tedirgin. Burada süre de kazanmış olursunuz. Bu işi kaosa götürüyorlar, çok da sıkıntı oluyor.
UEFA, Avrupa Şampiyonası’nı bir yıl atabiliyor, Şampiyonlar Ligi ile ilgili de karar alabiliyor, liglere karışmasın, herkes kendi kararını alsın. İnşallah Şampiyonlar Ligi finali bu sezon İstanbul’da olmaz, yoksa boş statta olur. Şampiyonlar Ligi’ni nereye verirlerse, versinler, bizim stadımız boş kalmasın. Böyle bir fırsat gelmişken, umarım başka tarihte seyircili oynanır.”