Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Pele hayatını kaybetti: Efsane futbolcu için Brezilya’da 3 gün yas ilan edildi

Bir yıldan fazla süredir kolon kanseri tedavisi gören Brezilyalı efsane futbolcu Pele, 82 yaşındaki hayatını kaybetti.

by aktifhabercom
December 30, 2022
Pele hayatını kaybetti: Efsane futbolcu için Brezilya’da 3 gün yas ilan edildi
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Uzun süredir kanser tedavisi gören ve durumu ağırlaşan Brezilyalı efsane Pele hayatını kaybetti.

New York Times’ın duyurduğu son dakika haberine göre; durumu ağırlaşan Brezilyalı efsane Pele 82 yaşında hayatını kaybetti. Dünya futbolunun ‘siyah incisi’ Arjantin efsanesi Maradona’dan 2 yıl sonra hayata veda etti.

Bir yıldan fazla süredir kolon kanseri tedavisi gören dünya futbolunun ikonik ismi Pele’nin sağlık durumunun kötüye gittiği duyurulmuştu.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Almanya’da Göç Zirvesi: Avrupa göç politikası sertleşecek

Almanya’da Göç Zirvesi: Avrupa göç politikası sertleşecek

July 19, 2025
5k
15 Temmuz’dan sonra kurulan yeni söylem düzeni

15 Temmuz’dan sonra kurulan yeni söylem düzeni

July 19, 2025
5.1k
NOEL’İ HASTANEDE GEÇİRECEĞİ AÇIKLANMIŞTI

Pele’nin Sao Paulo şehrinde kaldığı Albert Einstein Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, 82 yaşındaki futbolcunun kanserinin ilerleme gösterdiği, böbrek ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle ağırlaştığı ifade edilmişti.

Sosyal medyadan paylaşımda bulunan Pele’nin kızı Kely Nascimento ise bu yıl Noel’i evde geçiremeyeceklerini kaydederek doktorlarla yaptıkları değerlendirmenin ardından hastanede kalmanın daha iyi olacağına karar verdiklerini ifade etmişti.

Eylül 2021’de kalın bağırsağından tümör alınan Pele’nin kanserinin, bu yılın başlarında akciğer, karaciğer ve bağırsaklarına yayıldığı tespit edilmişti. Düzenli tedavi gören ve geçen ay kemoterapi uygulaması için yeniden hastaneye kaldırılan efsane futbolcunun sağlık durumunun stabil olduğu aktarılmıştı. Bu ayın başlarında ise Pele’nin kemoterapiye cevap vermediği ve palyatif bakıma alındığı açıklanmıştı.

PELE’DEN SON PAYLAŞIM

Pele sosyal medya hesabından son olarak paylaştığı şu mesajı paylaşmıştı “Dostlarım, herkesi sakin ve pozitif tutmak istiyorum. Güçlüyüm, çok umutluyum ve tedavimi her zamanki gibi uyguluyorum. Aldığım bakım için tüm doktor ve hemşire ekibine teşekkür etmek istiyorum. Tanrı’ya çok inancım var ve dünyanın dört bir yanından sizden aldığım her sevgi mesajı beni enerji dolu tutuyor.”

Futbol tarihinin en iyileri arasında gösterilen Pele, 4 kez katıldığı Dünya Kupası organizasyonlarında 12 gol attı ve Brezilya’nın 3 Dünya Kupası kazanmasında başrolü oynadı.

HEYKELİ MARACANA ÖNÜNDE

Pele olarak bilinen, tam adıyla Edson Arantes do Nascimento, ardında başarılarla dolu bir kariyer bıraktı.
Birçok sporsevere göre dünyanın en iyi futbolcusu Pele, Brezilya Milli Takımı ile kariyerine sığdırdığı 3 Dünya Kupası, kulüp ve bireysel başarılarıyla futbol dünyasında iz bırakan isimlerden biri olarak hayata gözlerini yumdu.
Kariyerini ABD’nin New York Cosmos ekibinde noktalamadan önce ülkesinde 19 yıl giydiği Santos formasıyla 1000’in üzerinde gole imza atan Pele’nin heykeli, Brezilyalılar için futbolun doğduğu yer Maracana Stadı’nın önüne dikildi.

YOKSULLUKTAN ÇIKAN BİR FUTBOL EFSANESİ

Pele, Brezilya’nın Tres Coraçoes şehrinde Dondinho isimli kendisi gibi futbolcu olan bir babanın ve Celeste Arantes isimli bir annenin oğlu olarak 23 Ekim 1940’ta dünyaya geldi.
İki çocuklu yoksul bir ailenin büyük çocuğu olan Brezilyalı efsanevi futbolcuya, okul arkadaşları tarafından o dönem örnek aldığı Vasco da Gamalı oyuncu Bile’ye istinaden “Pele” takma adı verildi.

Küçük yaşlarda kafelerde garson olarak çalışan, belli yaşa kadar bir futbol topu dahi bulunmayan Pele, yeşil sahalara ilk adımını, Bauru Athletic Club ile attı ve Sao Paulo Gençler Eyalet Şampiyonası’nda 1954-1956 yıllarında üst üste 3 kez şampiyonluk yaşadı.
Genç takımdaki antrenörü Waldemar de Brito tarafından Santos Kulübüne denenmeye götürülen Pele’nin başarılarla dolu kariyeri, 1956’da burada ilk profesyonel sözleşmesini imzalayarak başladı.

BAŞARILARLA DOLU SANTOS YILLARI

Santos’taki ilk yılında henüz 16 yaşındayken gol krallığı yaşayan Pele; Real Madrid, Juventus ve Manchester United’ın transfer tekliflerine rağmen kendisini “milli hazine” olarak nitelendiren Brezilya hükümetinin transferine izin vermemesi nedeniyle takımından ayrılmadı.
Pele, takımıyla geçirdiği 19 yıl boyunca 10 eyalet ve 6 lig şampiyonluğu, ikişer Libertadores Kupası ve Kıtalar Arası Kupa kazandı.

MİLLİ TAKIM KARİYERİ

Pele, genç yaşından itibaren forma giymeye başladığı Brezilya Milli Takımı’na altın çağını yaşattı.
İlk maçına 1957’de Maracana Stadı’nda Arjantin karşısında 16 yaş 9 aylıkken çıkan genç Pele, 2-1 kaybettikleri mücadelede takımının tek golüne imza atarak o dönem milli takımlar düzeyinde en genç yaşta gol atan futbolcu oldu.
İsveç 1958, Şili 1962 ve Meksika 1970’teki dünya kupalarında “Sambacılar” ile 3 kez şampiyonluk yaşayan Pele, organizasyonda 3 kupa kaldıran tek oyuncu konumunda.
Brezilya Milli Takımı ile 1957-1971 yıllarında 92 kez sahaya çıkan “Siyah İnci” lakaplı Pele, 77 gole imza attı.

FUTBOLA ABD’DE VEDA ETTİ

Pele, Santos’tan ayrıldıktan sonra futbol kariyerine yine Amerika kıtasında devam etti.
ABD ligi ekiplerinden New York Cosmos’ta 1975-1977 yıllarında mücadele eden Brezilyalı efsanevi oyuncu, son senesinde lig şampiyonluğu yaşadı.
Futbol yaşamının ardından ülkesinde spor bakanlığı, FIFA ve Santos’un futbol elçiliğini yapan Pele, New York Cosmos’un onursal başkanlığı, Birleşmiş Milletler ve UNESCO’nun iyi niyet elçiliği gibi görevler üstlendiç

KİŞİSEL BAŞARILARI

Pele, Brezilya liginde 3, eyalet liginde 11, Libertadores Kupası ve Copa America’da birer kez gol krallığı yaşadı.
Dünya Kupası Rüya Takımı’nda yer alan Pele, 1952 FIFA Dünya Kupası’nda “en iyi genç oyuncu”, 1958 FIFA Dünya Kupası’nda “gümüş top” ödülleri kazandı, 2013’te ise FIFA Altın Top Onur Ödülü’ne layık görüldü.
Ayrıca Pele’ye FIFA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, UNICEF ve TIME dergisi tarafından yüzyılın futbolcusu ve atleti unvanları verildi.
“Siyah İnci”, “Futbolun Kralı”, “Kral Pele” gibi lakaplar takılan efsane futbolcu, bin gol barajını aşan oyunculardan biri oldu. Pele, 1363 maçlık kariyerine 1279 gol sığdırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

ÜÇ GÜN ULUSAL YAS

Santos Kulübü’nden yapılan açıklamaya göre, Pele’nin cenaze töreni Sao Paulo eyaletine 80 kilometre uzaklıktaki Santos kentindeki Urbano Caldeira Stadyumu’nda yapılacak.
Törenin detaylarına ilişkin Brezilya basınında çıkan haberlerde, stadyumdaki törenin ardından Pele’nin cenazesinin kortej eşliğinde halkın katılımıyla gerçekleştirileceği belirtildi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro imzasıyla resmi gazetede yayımlanan kararnamede, “Edson Arantes do Nascimento, Pele’nin ölümünden duyulan üzüntünün bir göstergesi olarak, bu kararnamenin yayımlandığı tarihten itibaren ülke geneli 3 günlük ulusal yas ilan edildi” ifadesine yer verildi.

Bolsonaro, Twitter hesabından Pele’nin ölümüne ilişkin paylaşımında, “Tüm ailesinin ve arkadaşlarının bu zor günleri aşmaları için Tanrıya dua ediyorum. Pele, futbolu sanata ve eğlenceye dönüştürdü ve Brezilya’nın adını futbol ile dünyaya duyurdu. Ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum” ifadelerini kullandı.

Brezilya’nın seçilmiş Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, efsane futbolcu Pele’nin ölümü nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Silva, “Brezilyalı gençlerin sahip olmadığı bir ayrıcalık edindim, Pele’yi Pacaembu ve Morumbi’de oynarken canlı izledim. Pele’nin şovunu gördüm. Çünkü top ona geldiğinde her zaman özel bir şey yaptı ve bu çoğunlukla golle sonuçlandı” ifadesini kullandı. Pele’nin ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileğinde bulunan Silva, şunları kaydetti:
“Ülkemizin adını onun kadar ileri götüren çok az Brezilyalı vardır. Dili Portekizceden ne kadar farklı olsa da, gezegenin dört bir yanından gelen yabancılar çok geçmeden sihirli kelimeyi telaffuz etmenin bir yolunu buldular: ‘Pele’.”

Tags: peleulusal yasvefat
ShareTweet
Previous Post

İhsan Aktaş’a kamu kurumlarından 22 milyonluk 57 ayrı ihale verilmiş

Next Post

Ekonomistlerden EYT yorumları: ‘Bu sistem refahı yok eden bir sistem; emekliler sürünecek’

İLGİLİHABERLER

Almanya’da Göç Zirvesi: Avrupa göç politikası sertleşecek
DÜNYA

Almanya’da Göç Zirvesi: Avrupa göç politikası sertleşecek

July 19, 2025
5k
15 Temmuz’dan sonra kurulan yeni söylem düzeni
15 TEMMUZ

15 Temmuz’dan sonra kurulan yeni söylem düzeni

July 19, 2025
5.1k
YKS sonuçları açıklandı
EĞİTİM

YKS sonuçları açıklandı

July 19, 2025
5k
HAKMAR ve TATBAK’ın sahibi Zeki Doruk dahil 22 kişi tutuklandı: Zekat vermek, mağdura yardım etmek bile suç sayıldı
GÜNDEM

HAKMAR ve TATBAK’ın sahibi Zeki Doruk dahil 22 kişi tutuklandı: Zekat vermek, mağdura yardım etmek bile suç sayıldı

July 18, 2025
5.2k
Yoksulluk organ sattırıyor: Türk Böbrek Vakfı’nın Google hesabının altında böbrek pazarı
GENEL

Yoksulluk organ sattırıyor: Türk Böbrek Vakfı’nın Google hesabının altında böbrek pazarı

July 18, 2025
5k
Avrupa Konseyi 2024 yılı Ceza İstatistikleri raporu: Türkiye nüfusa orantılı olarak en çok mahpusun bulunduğu Avrupa ülkesi
GENEL

Avrupa Konseyi 2024 yılı Ceza İstatistikleri raporu: Türkiye nüfusa orantılı olarak en çok mahpusun bulunduğu Avrupa ülkesi

July 18, 2025
5k
Daha Fazla Haber
MEB’den ’10 Kasım’ açıklaması: Niyet okuyuculuk

MEB’den ’10 Kasım’ açıklaması: Niyet okuyuculuk

July 19, 2025
5k
Taksiciler Eyüp Aksu’yu ‘ihanet’le suçladı

Taksiciler Eyüp Aksu’yu ‘ihanet’le suçladı

July 19, 2025
5k
Trajik olay: Alerjisi olan kişi arı saldırısında öldü, eşi kalp krizi geçirdi

Trajik olay: Alerjisi olan kişi arı saldırısında öldü, eşi kalp krizi geçirdi

July 18, 2025
5.1k
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tahliye talebi reddedildi

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tahliye talebi reddedildi

July 18, 2025
5k
UNHCR uyardı: 11 milyon mülteci insani yardıma erişemeyecek

UNHCR uyardı: 11 milyon mülteci insani yardıma erişemeyecek

July 18, 2025
5k
Suriye: Dürziler kimdir?

Suriye: Dürziler kimdir?

July 18, 2025
5.1k
Tepkiler sonuç verdi; dışkı yedirilen çocuklar devlet korumasına alındı

Tepkiler sonuç verdi; dışkı yedirilen çocuklar devlet korumasına alındı

July 18, 2025
5k
Erdoğan müjde diye duyurmuştu: Memura maaş darbesi geldi

Erdoğan müjde diye duyurmuştu: Memura maaş darbesi geldi

July 18, 2025
5k
Tanzanya’da Türk iş insanı silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Tanzanya’da Türk iş insanı silahlı saldırıda hayatını kaybetti

July 18, 2025
5.3k
İstanbul’da aynı hastanede ikinci şüpheli ölüm

İstanbul’da aynı hastanede ikinci şüpheli ölüm

July 18, 2025
5k
Fenerbahçe’ye piyango: Tek bir maça çıkmadan 10 katına satılıyor

Fenerbahçe’ye piyango: Tek bir maça çıkmadan 10 katına satılıyor

July 18, 2025
5.1k
Savcı Sayan’dan Saray’ı kızdıracak sözler: Türkiye’yi bölecekler

Savcı Sayan’dan Saray’ı kızdıracak sözler: Türkiye’yi bölecekler

July 18, 2025
5k
Ahmet Güneştekin’e İBB soruşturması: “İmamoğlu’na neden teşekkür ettin?”

Ahmet Güneştekin’e İBB soruşturması: “İmamoğlu’na neden teşekkür ettin?”

July 18, 2025
5k
Baskılar sonuç verdi: 3 bürokrat soruşturulacak

Baskılar sonuç verdi: 3 bürokrat soruşturulacak

July 18, 2025
5k
Eski sevgiliye işkence: Abisi kulağını ve burnunu kopardı

Eski sevgiliye işkence: Abisi kulağını ve burnunu kopardı

July 18, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.