Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğrafı nedeniyle günlerdir tartışmaların odağında olan Mesut Özil Almanya Milli Takımı’ndan ayrıldığını duyurdu. Özil’in takımdan ayrılması Almanya’daki uyum tartışmalarını alevlendirdi.
Mesut Özil, tartışmaya yönelik haftalardır beklenen açıklamasını üç bölümde yaptı. Arsenal’de forma giyen oyuncu, Alman milli takımından ayrılacağını açıklarken, Erdoğan ile fotoğraflarını eleştiren Alman Futbol Federasyonu ve Alman basınına tepki gösterdi.
Özil, Twitter hesabından yayınladığı açıklamada, “Irkçılık ve saygısızlığa maruz kalmış hissederken, artık Almanya’yı uluslararası düzeyde temsil edemem. Almanya formasını gurur ve heyecanla taşıdım ama artık aynı şeyleri hissetmiyorum” sözleriyle takımdan ayrıldığını duyurdu. Bu kararı vermenin kendisi için çok zor olduğunu belirten Özil, “Çünkü her zaman takım arkadaşlarım, antrenörlerim ve Alman halkı için her şeyimi verdim. Fakat Almanya Futbol Federasyonunun üst düzey yöneticilerinin Türk kökenime saygı göstermemeleri ve beni bir siyasi propaganda aracına dönüştürmeleri, işleri dayanılmaz noktaya getirdi. Futbol oynamamın nedenleri bunlar değil. Arkama yaslanıp öylece duracak değilim. Irkçılık asla kabul edilemez” dedi.
III / III pic.twitter.com/c8aTzYOhWU
— Mesut Özil (@MesutOzil1088) 22 Temmuz 2018
Açıklamasında Almanya’da doğup büyüdüğünü belirten Özil, ailesinin kökenlerinin Türkiye’den geldiğini belirterek “biri Almanya diğer Türkiye olmak üzere iki vatanı” olduğunu yazdı. Genç futbolcu, “Türk ya da Alman Cumhurbaşkanı olması farketmez, tutumum değişmezdi” diyerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile seçim öncesi siyasi amaçlarla bir araya gelmediğini belirtti. Kişiden bağımsız olarak Cumhurbaşkanlığı makamına saygı gösterdiğini ifade eden Özil, aynı şeyi yine yapacağını belirtti. DU’dan Özil’in açıklamalarına tepkiler Özil’in beklenen açıklamasının ardından Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik partisinden (CDU) siyasiler, Özil’in açıklamalarını eleştirdi. Baden-Württemberg eyaleti İçişleri Bakanı Thomas Strobl Bild gazetesine verdiği demeçte, “kimsenin kökenlerini inkar etmemesi” gerektiğine dikkat çekerek, ancak “yeni vatanın kabul edildiğinin net bir şekilde die getirilmesini dilediğini” ifade etti. Strobl aynı zamanda Özil’in Erdoğan ile fotoğraflarına atıfta bulunarak, “özellikle de Recep Tayyip Erdoğan gibi birine karşı Almanya’nın değerlerini tanıyan bir tutum sergilenmesi beklentisinde olduğunu” belirtti. “Hükümet eleştirisi ile vatan sevgisi aynı şey değil” Kuzey Ren-Vestfalya Uyum Müsteşarı CDU’lu Serap Güler de Bild gazetesine yaptığı açıklamada, ailenin kökenlerinin dayandığı ülke ve o ülkenin hükümetine yapılacak eleştirilerin ayrılabileceğini belirtti. Güler, “Burada bizde de federal hükümeti eleştirebiliyor ve yine de Almanya’yı sevebiliyorsunuz” diye konuştu. “Bir otokratın davetini geri çevirmenin saygısızlık olmayacağını, bir tutum sergilemek anlamına geleceğini” belirten Güler, Özil’in savunmasının değerler konusunun tartışılması gerektiğini gösterdiğine dikkat çekti. Almanya Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz da Özil’in “en sonunda açıklama yapmış olmasından memnuniyet duyduğunu” belirtti. Bakan, milli oyuncuların “aile kökenlerine yönelik” özellikle de seçim kampanyasına hizmet etmelerine olanak tanıdıkları dönemde, yapılacak eleştirilere açık olmaları gerektiğini belirtti. Bakanı Annette Widmann-Mauz ancak bu yöndeki eleştirinin tüm göçmen kökenli oyuncuları kapsamaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Mesut Özil Almanya Milli Futbol Takımı’nda 2009’dan bu yana 92 kez forma giymiş ve 23 gol atmıştı.