Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Skandal göz göre göre gelmiş: Adil Seçim Platformu neden çalışmadı?

by aktifhabercom
June 28, 2018
Skandal göz göre göre gelmiş: Adil Seçim Platformu neden çalışmadı?
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

‘YSK da sonuçları bizden öğrenecek’ demişlerdi…

24 Haziran seçimlerinde CHP’ye yönelik eleştirilerin odağında seçim güvenliği için kurulan ancak bir türlü çalışmayan Adil Seçim Platformu yer alıyor.

Binlerce gönüllü müşahidin sandık tutanaklarını sisteme kaydedemediği ve Adil Seçim’in telefon numaralarına da ulaşamadığı ifade edilmişti. Eleştirilerin hedefinde ise sistemden sorumlu olan ve seçim öncesi iddialı sözler söyleyen CHP Genel Başkan yardımcısı Onursal Adıgüzel yer alıyor.

Adıgüzel, yaptığı açıklamalarda “Seçimde gerekirse yapay zeka kullanacağız, YSK da sonuçları bizden öğrenecek” şeklinde iddialı sözler söylemişti.


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Erdoğan: CHP yönetiminin etkin pişmanlıktan faydalanma vakti geldi

Erdoğan: CHP yönetiminin etkin pişmanlıktan faydalanma vakti geldi

June 18, 2025
5k
MHP’li Yönter, Sinan Ateş sanıklarının fotoğraflarını paylaştı

MHP’li Yönter, Sinan Ateş sanıklarının fotoğraflarını paylaştı

June 18, 2025
5.1k

 

CHP’li Adıgüzel: Seçimde gerekirse yapay zeka kullanacağız, YSK da sonuçları bizden öğrenecekhttps://t.co/0HJFIgL7gi pic.twitter.com/A4rYZ9Mu1c

— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) 5 Mart 2018

Sistem çalışmayınca milyonlarca yurttaş sonuçları manipülasyon iddialarıyla anılan Anadolu Ajansı’ndan takip etmek zorunda kaldı.
Odatv’de yer alan habere göre Adil Seçim Platformu sisteminin seçim günü çalışmamasına ilişkin parti yönetimi bir rapor istedi. 

Haberde yer alan bilgilere göre raporu hazırlayan CHP’li, uygulamadaki aksaklıklar konusunda sürekli uyarılarda bulunduğunu ancak, sözlerinin ciddiye alınmadığını anlatıyor. 12 başlıkta hazırlanan raporda, ekibin teknik açıdan yetersiz ve kadronun eksik olduğu, olası sorunlara dair alternatif planların düşünülmediği, uygulamada daha seçim öncesinde de birçok hataların yaşandığı ama bunların çözülemediği ifade ediliyor.

Tüm bu yaşananlara dair sorumlu tutulan isim ise CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel.

Haberde yer verilen raporun tam metni ise şöyle:

“Adil Seçim Süreç Raporu

1. Yetersiz ve eksik ekip kadrosu

İlk gittiğim günkü izlenim ve sonraki süreçteki yetersizliklere göre bu kanıya vardım. Basit işlemlerin uygulanması bile uzun süreler alıyor. Yönetimsel olarak gördüğüm birçok eksikten ötürü sorun paraysa çözeriz dedim, hayır dendi, eleman (iş gücü) eksikliği var mı dedim, aklımdasın cevabı verildi.

2. İlk kriz doğru yönetilmedi

Seçimden önceki hafta sessiz bir kriz yaşandı, birçok kullanıcıya SMS gelmiyordu ve girişle ilgili SMS dışında farklı sorunlar da vardı. Adil Seçim uygulamasının haber bültenlerinde tanıtıldığından ötürü birkaç günde giderilmesi gerekirdi ve birçok şikayet geliyordu. Giderilmesi süreç aldı ve içlerinden biri seçim gününe dahi yansıdı.

3. Kullanıcı geribildirimleri dikkate alınmadı

İlettiğim bir çok “Bug” oldu, ama benden günler önce geribildirimde bulunanlar olup da ilk benden öğrenmelerine çok şaşırdım. Ben şanslıydım çünkü direkt ulaşabiliyordum, tabanın yaşadığı sorunlar ve şikayetler muhtemelen “yoğunluğundan” fark edilmedi. Ayrıca son günlere kadar kullanıcı açık geribildirimlerine cevap verilmedi ve yalnızlık duygusu yaşattı.

4. İlk Stabil (Kararlı) sürüm seçimden 4 gün önce yayınlandı.

Bu milyonları ilgilendiren bir yazılım için oldukça geç bir süre! Normal bir projede bile iyileştirmelerin 2-3 gün sürdüğünü düşünürsek, son haftaya bırakmak son güne bırakmaktan farksız bir durumdur. Yazılımcılık deneyimimle son günlere bırakılmaması için üzerinde ısrarla durdum ama, fayda etmedi. 

5. İkinci Kriz göz göre göre geldi: “Güncellemeler ve değişiklikler yeterince test edilmeden yayına sürülüyor.”

20 Haziran Çarşamba Akşamüstü yayınlanan güncelleme ilk birkaç saat içinde binlerce kullanıcının şikayetine maruz kaldı!! (Sosyal ağ & Google play) İkinci Kriz de doğru yönetilmedi! Kısaca ilk Stabil (Kararlı) olarak yayınlanan sürüm Stabil (Kararlı) değildi! En şaşırtıcı hatalardan birisi bu olmuştur. Seçimden önce en fazla 4 defa güncellenmiş uygulama, sadece bir kaç denemede farkedilecek hatalar ile test edilmeden milyonların önüne sunuluyor. 

6. Seçim günü Genel Merkezde platformda gözlemci olarak bulunma isteğim reddedildi.

Tüm yaşananlardan sonra yaşanabilecek diğer sorunları da erkenden tespit ve müdahale edebilmek ve işgücü desteği sağlamak amacıyla tüm gün platform salonunda bulunmak isteğim, kimseyi alamıyoruz imasıyla reddedildi.

7. Uygulama son 1 gün kala hatalar verdi… 

Geceden başlayan hatalar sabah 12’ye kadar sürdü, farkettiğim zaman saat 11:00’di ve son bir gün kala sosyal ağ dahil olmak üzere mini bir felaket yaşandı. 

8. Yapılması gereken bir çok şey son haftaya ve hatta Son güne bırakıldı:

Korktuğum şey başımıza geldi, profesyonel olunması gereken bir konuda eksiklerin tamamlanma işi son güne kaldı. 23 Haziran akşamı telefonda konuşmamız üzerine hemen son bir güncelleme yayınlanmasını talep ettim. Aldığım cevap olumsuz ve üzücüydü: “Şu an yayındaki sürüm seçime hazır, bununla gireceğiz. Diyelim ki değişiklik yaptık ya bunda bir sorun olursa bu riski alamam.” Bunda üzücü olan taraf yeni bir “Bug” (Hata) çıkar korkusuyla “Bug” içeren bir sürümü kabul ede ede seçime girmiş olmamız!!.. Son olarak “İnşallah bu ve diğer önerileri 2. Turda uygularız” demesi ile sonlandırdık. 

9. Seçim günü sabah vakti Haber Krizi yaşandı!

Seçimden önce AA krizine benzer ama daha büyük gözüken anlamsız test sonuçlarının olduğu http://sts.chp.org.tr/ sayfası herkes tarafından hazırmış gibi yanlışlıkla kullanıma açıldı. Sabahın 7’sinde farkettiğim sorunu yazarak ve uyandırmak suretiyle haber ettim. Buradaki en büyük sorun kurumsal kimliğe zarar verebilecek bir problemin çok geç düzeltilmesi!! Saatler süren problem karşı partililer tarafından sıklıkla eleştirildi.

10. İlk yaşanan SMS ve uygulamaya giriş krizi Final olan seçim günü de tekrarlandı!..

Bunun en kısa açıklaması, erkenden yaşanan sorunlardan dahi yeterli ders çıkarılamamasıdır!.. 8. Maddede risk olarak belirttiğim “Bug” işte bu “Bug” ‘tur. Seçimden önceki gece telefonda düzeltilmesini istedim, AdilSecim.net sunucusunda yaşanan sorun/yoğunluk sebebiyle ortaya çıkmaktadır ve düzeltilmeyerek Final günündeki kaosu arttırmaya katkı sağlamıştır!.

11. Sandıkların açıldıktan sonraki süreç için; B, C, D, E… planları yapılmamış.. Her şey başarılı olmak üzerine kurgulanmış..

Seçim yasağının kalkmasından 2 saate kadar hiçbir bilgi paylaşımı yapılmamış, süreçte yeni sorunlar çıkmış ve B planı olmadığı üzere son dakika hazırlandığı aşikar, çökmüş bir site görünümünde ortada sadece küçük bir yazının olduğu boş bir sayfa yerleştirilmiştir. Yazan yazı ise yasağın kalkmasına rağmen “yasağın kalkmasını bekliyoruz” tarzında anlamsız bir yazı olmuştur.

12. Ve son olarak (en önemlisi) Seçim Akşamı yaşanan büyük kargaşayı önleyecek çok sağlam bir algoritma sundum, kabul edilmedi; Bu içimi en çok acıtan mesele olmuştur. 

Seçim sürecinin başından sonuna kadar olan bir ton hata ile bunu ayrı bir tarafa koyuyorum. Özellikle İnternet kesilmesi, kısıtlanması, sunucu problemi gibi yüksek riskli tüm olası sorunları kökünden çözen akıllı bir algoritmaydı. Kullanıcılar yaşanan hiçbir sorunu dahi farketmeyecekti ve en fazla 1-2 saat oynama ile tüm sonuçlar işlenmiş olacaktı. 7 Haziran’daki Gb. yardımcısı Onursal Adıgüzel ve ekibi ile ilk görüşmemde birebir, telefon ile ve sunum ile olmak üzere 3 defa ısrarla meseleyi ilettim. Bunun telefonun şarjını tüketeceği, bu yüzden uygulanamayacağı söylense de algoritmanın Profesyonel olduğunu ve şarja hiçbir etkisi olmayacağını teknik olarak izah ettim ve doğrulatabileceklerini de söyledim.”

ShareTweet
Previous Post

Süleyman Soylu hedef gösterdi şehit cenazesinde gerginlik!

Next Post

İşte 24 Haziran’a ait yeni oy çalma görüntüleri!

İLGİLİHABERLER

Erdoğan: CHP yönetiminin etkin pişmanlıktan faydalanma vakti geldi
Manşet Altı

Erdoğan: CHP yönetiminin etkin pişmanlıktan faydalanma vakti geldi

June 18, 2025
5k
MHP’li Yönter, Sinan Ateş sanıklarının fotoğraflarını paylaştı
Manşet

MHP’li Yönter, Sinan Ateş sanıklarının fotoğraflarını paylaştı

June 18, 2025
5.1k
İmamoğlu: Yargı sopasıyla siyaset dizayn edilemez
Manşet Altı

İmamoğlu: Yargı sopasıyla siyaset dizayn edilemez

June 18, 2025
5k
Öcalan’dan DEM Parti’ye: Yüzde 20 oy bandında iktidarsınız
Manşet Altı

Öcalan’dan DEM Parti’ye: Yüzde 20 oy bandında iktidarsınız

June 18, 2025
5k
Devlet Bahçeli, İsrail’in İran’a saldırısını böyle yorumladı: “Nihai hedef Türkiye’dir”
Manşet Altı

Devlet Bahçeli, İsrail’in İran’a saldırısını böyle yorumladı: “Nihai hedef Türkiye’dir”

June 13, 2025
5k
AKP’li vekil rüşvetçi partilisine aracılık mı edecek?
Manşet Altı

AKP’li vekil rüşvetçi partilisine aracılık mı edecek?

June 11, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
8 ay cezaevinde tutulmuştu; Hüda Kaya hakkında beraat kararı

8 ay cezaevinde tutulmuştu; Hüda Kaya hakkında beraat kararı

June 18, 2025
5k
Futbolda yeni kural resmen başladı

Futbolda yeni kural resmen başladı

June 18, 2025
5.1k
AKP grup toplantısında sürpriz bir isim: Leyla Alaton

AKP grup toplantısında sürpriz bir isim: Leyla Alaton

June 18, 2025
5.1k
Trende sigara içtiği için kendisini uyaran görevliyi öldüren şüpheli tutuklandı

Trende sigara içtiği için kendisini uyaran görevliyi öldüren şüpheli tutuklandı

June 18, 2025
5.1k
Erdoğan: CHP yönetiminin etkin pişmanlıktan faydalanma vakti geldi

Erdoğan: CHP yönetiminin etkin pişmanlıktan faydalanma vakti geldi

June 18, 2025
5k
Sosyete polisiye film gibi olayı konuşuyor: ‘Tatile gidiyoruz’ dedi, 8 yaşındaki oğlunu ABD’ye kaçırdı

Sosyete polisiye film gibi olayı konuşuyor: ‘Tatile gidiyoruz’ dedi, 8 yaşındaki oğlunu ABD’ye kaçırdı

June 18, 2025
5.1k
Tüketici dostu Gıda Dedektifi’ne erişim engeli: ‘Sansür rejimi böyle bir şey’

Tüketici dostu Gıda Dedektifi’ne erişim engeli: ‘Sansür rejimi böyle bir şey’

June 18, 2025
5k
Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın avukatları: Cezaevinde 15 kilo kaybetti, hayati riski var 

Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın avukatları: Cezaevinde 15 kilo kaybetti, hayati riski var 

June 18, 2025
5k
4 kişiden 1’i icralık: ‘Muhtarların masası tebligat dolu’

4 kişiden 1’i icralık: ‘Muhtarların masası tebligat dolu’

June 18, 2025
5k
Hukukta başarısızlık alarmı: Mezunların dörtte üçü barajı geçemedi

Hukukta başarısızlık alarmı: Mezunların dörtte üçü barajı geçemedi

June 18, 2025
5k
Trump’tan İran’a açık mesaj: Kayıtsız şartsız teslim olun

Trump’tan İran’a açık mesaj: Kayıtsız şartsız teslim olun

June 18, 2025
5k
Trafiğe 205 bin araç daha

Trafiğe 205 bin araç daha

June 18, 2025
5k
Taşıt ilanlarında zorunlu ‘yetki doğrulaması’ dönemi

Taşıt ilanlarında zorunlu ‘yetki doğrulaması’ dönemi

June 18, 2025
5k
Meteoroloji’den sağanak ve sıcaklık uyarısı

Meteoroloji’den sağanak ve sıcaklık uyarısı

June 18, 2025
5k
İran’ın yeni genelkurmay başkanı: Cezalandırıcı saldırılar başlayacak

İran’ın yeni genelkurmay başkanı: Cezalandırıcı saldırılar başlayacak

June 18, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.