Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Oylar hangi hallerde geçersiz sayılır?

by aktifhabercom
May 13, 2023
Oylar hangi hallerde geçersiz sayılır?
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

YSK’nın seçmenleri bilgilendirme amaçlı hazırladığı kamu spotları ve afişlere göre, seçmenlerin oylarının geçersiz olacağı haller genel hatlarıyla şöyle:

  • “Evet” ya da “Tercih” mührünün basılmaması,
  • Birden fazla ittifaka, siyasi partiye veya adaya oy basılması,
  • Oy pusulasının bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması,
  • Oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılması,
  • Oy pusulasının belirgin şekilde özel olarak karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi,
  • Zarftan işaret anlamı taşıyan herhangi başka bir madde çıkması.

YSK, yurt dışındaki oy pusulalarında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin yer aldığı kutucuğun üzerindeki siyah nokta ile ilgili tartışmalar üzerine “görüş verilmesine yer olmadığına” karar verdi. YSK kararında ilgili kanunun açık olduğu, özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarfların geçerli sayılacağı belirtildi.

Milletvekili seçimi pusulasında mühür nerelere basılabilir?

YSK’nın paylaştığı oy pusulası şablonlarına göre, “Evet” ya da “Tercih” mührü kabaca, iki ayrı parti ya da ittifaka aynı anda basılmadığı hemen tüm hallerde geçerli sayılacak.

Buna göre seçime tek başına yani ittifaksız katılan bir partiye oy vermek istiyorsanız, doğrudan o partinin isminin altına, başka bir partiye taşırmadan “Evet” mührü basmanız gerekiyor.

Oy vermek istediğiniz parti bir ittifak içindeyse farklı seçenekler mevcut. YSK’nın kurallarına göre pusuladaki “ittifak alanı” içinde “Evet” mührünün;

-Bir siyasi partiye ayrılan alana,

-Hem bir siyasi partiye ayrılan alana, hem de ittifak ismi bölümüne,

-İttifak ismi bölümüne taşacak şekilde bir siyasi parti alanına,

basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilecek ve sandık sayım döküm cetvelinde bu oylar o siyasi partinin sütununa yazılacak.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

AKP’li Şamil Tayyar: Devlet Bey’in keyfini kaçıran olaylar dizi, çözüm sürecinden İstanbul soruşturmalarına kadar uzanıyor

AKP’li Şamil Tayyar: Devlet Bey’in keyfini kaçıran olaylar dizi, çözüm sürecinden İstanbul soruşturmalarına kadar uzanıyor

October 31, 2025
5k
Güllü’nün kızının mesajlaştığı Bircan Dülger ifade verdi: Tuğyan, ‘Ben yaptım ama çok pişmanım abla’ dedi

Güllü’nün kızının mesajlaştığı Bircan Dülger ifade verdi: Tuğyan, ‘Ben yaptım ama çok pişmanım abla’ dedi

October 31, 2025
5k

Aynı partiye iki ya da daha çok kez evet mührü basılmış olması ya da “Evet” mührünün – ittifak dışındaki bir partiye taşmayacak şekilde – çizgi dışına taşmış olması halinde de pusulalar geçerli sayılacak.

"İttifak alanı içerisinde 'evet' veya 'tercih' mührünün bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy (G) partisine sayılır"
“İttifak alanı içerisinde ‘Evet’ veya ‘Tercih’ mührünün bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy (G) partisine sayılır”
"İttifak alanı içerisinde 'evet' veya 'tercih' mührünün hem bir siyasi partiye ayrılan alanlara, hem de ittifak unvanı bölümüne basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy (F) partisine sayılır.
“İttifak alanı içerisinde ‘Evet’ veya ‘Tercih’ mührünün hem bir siyasi partiye ayrılan alanlara, hem de ittifak unvanı bölümüne basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy (F) partisine sayılır.”

YSK’nın belirlediği kurallara göre “Evet” mührünün ittifak içindeki bir partiye doğrudan basılmaması halinde bile o oylar geçerli sayılacak ve “ittifak ortak oyu” olarak tutanağa işlenecek.

oy pusulası örneği
Fotoğraf altı yazısı,”İttifak unvanı bölümüne ‘Evet’ veya ‘Tercih’ mührünün basılması halinde, bu oy ittifakın ortak oyu sayılır”
"Başka bir siyasi partiye da ittifak alanı dışına taşmamak kaydıyla siyasi parti ittifak alanına birden çok 'tercih' veya 'evet' mührü basılması oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy ittifakın ortak oyu olarak sayılır"
“Başka bir siyasi partiye da ittifak alanı dışına taşmamak kaydıyla siyasi parti ittifak alanına birden çok ‘Tercih’ veya ‘Evet’ mührü basılması oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy ittifakın ortak oyu olarak sayılır”

Milletvekili seçiminde mühür nerede olursa oy geçersiz sayılır?

28. Dönem Milletvekili genel seçiminde, “Evet” ya da “Tercih” mührü birden çok ittifaka basılmışsa, ya da seçime tek başına giren partiler arasında mührün hangi partiye basıldığının belli olmadığı durumlarda geçersiz sayılacak.

"Bir siyasi parti alanına basılan 'tercih' ya da 'evet' mührünün alanları ayıran çizgili bölgeyi aşıp, başka bir partiye ayrılan alana taşmış olması oy pusulasını GEÇERSİZ kılar"
“Bir siyasi parti alanına basılan ‘Tercih’ ya da ‘Evet’ mührünün alanları ayıran çizgili bölgeyi aşıp, başka bir partiye ayrılan alana taşmış olması oy pusulasını GEÇERSİZ kılar”
"Birden fazla, ittifak alanı içerisinde yer alan siyasi partiye ve ittifak alanı içerisinde yer almayan siyasi partiye 'evet' ya da 'tercih' mührü basılmış olan oy pusulaları GEÇERSİZ sayılır"
“Birden fazla, ittifak alanı içerisinde yer alan siyasi partiye ve ittifak alanı içerisinde yer almayan siyasi partiye ‘Evet’ ya da ‘Tercih’ mührü basılmış olan oy pusulaları GEÇERSİZ sayılır”

İttifaka basılan ‘ortak oylar’ nasıl bölüştürülecek?

YSK’nın oy pusulası şablonlarında, ittifak için partilere basılmasa bile ittifakın ismine basılan oyların “ittifak ortak oyu” olarak hesaba katılacağı görülüyor.

Seçim yasasında, ittifakları mümkün kılan 2018’deki değişikliğin ardından yapılan genel seçimlerde oylar önce ittifaklar arasında bölüştürülüp sonradan ittifak içi partilere dağıtılmıştı.

Ancak seçim yasasında Nisan 2022’de yapılan değişiklikle artık milletvekilleri doğrudan partilerin aldığı oy oranlarına göre bölüştürülecek.

Peki bu durumda, parti ismi seçmeden doğrudan ittifak ismine ya da aynı ittifak içinde birkaç partiye birden “Evet” mührü basılmış pusulalar nasıl değerlendirilecek?

Bu oylar geçerli sayılacak ve seçim sonuç tutanağında bu oylar için ayrı bir sütun olacak. Daha sonra bu tutanaklar ilçe seçim kurullarına gittiğinde, “ittifak ortak oyları”, partilerin o seçim bölgesinde ittifak içinde aldığı oy yüzdelerine göre bölüştürülecek.

Oylar nasıl sayılıyor?

YSK’nın “Seçim güvenilirliği ve şeffaflık” başlıklı kamu spotunda oyların nasıl sayıldığı anlatılıyor.

Oyların kullanılması, sayılması ve tutanağa geçirilmesinde 7 kişilik sandık kurulunun 5 üyesi, o ilçede en çok oy alan siyasi partiler tarafından belirleniyor.

Seçim sonuçları sandık kurulu tarafından tutanak altına alınıyor, tutanağın bir örneği siyasi partilere veriliyor.

Tutanağın bir örneğinin de sandığın kurulduğu yere hemen vatandaşların göreceği şekilde asılması gerekiyor.

Oyların Seçim Bilişim Sistemi’ne (SEÇSİS) girilmesi ve birleştirilmesinin de ilçe seçim kurullarında siyasi parti temsilcileri huzurunda gerçekleşmesi gerekiyor.

SEÇSİS’e girilen bu veriler YSK’ya ulaşıyor, eş zamanlı olarak seçime katılan siyasi partilerle paylaşılıyor.

SEÇİM 2023

‘Şeffaf, güvenilir, denetlenebilir bir seçim’

YSK, “şeffaf, güvenilir ve denetlenebilir bir seçim” için aldığı önlemleri şu şekilde sıralıyor:

Sandık kurulunun düzenlediği imzalı ve mühürlü sandık sonuç tutanağının bir sureti sandığın kurulduğu yere asılırken, birer sureti de sandık kurulunda görev yapan siyasi parti üyeleri ve müşahitlere veriliyor.

Seçim sonuçları kesinleştikten sonra tüm sandık sonuçları ve ıslak imza tutanakları YSK’nın internet adresinden vatandaşların erişimine açılıyor.

Görme engelliler nasıl oy kullanıyor?

YSK’ya göre görme engellilerin oy kullanması için özel bir şablon hazırlanıyor.

Talep etmeleri halinde sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri veya orada bulunan herhangi bir seçmenin yardımıyla oy pusulasını mühür deliklerine gelecek şekilde hazırlanan şablona yerleştirmek suretiyle oy kullanabilecek.

Bir seçmenin birden fazla engelliye yardımcı olması ise yasak.

Tags: geçerligeçersizhalleroySeçim
ShareTweet
Previous Post

Seçim yasakları başladı

Next Post

Elon Musk’tan açıklama: Türkiye’nin gönderdiği talebi yayınlayacağız

İLGİLİHABERLER

AKP’li Şamil Tayyar: Devlet Bey’in keyfini kaçıran olaylar dizi, çözüm sürecinden İstanbul soruşturmalarına kadar uzanıyor
GENEL

AKP’li Şamil Tayyar: Devlet Bey’in keyfini kaçıran olaylar dizi, çözüm sürecinden İstanbul soruşturmalarına kadar uzanıyor

October 31, 2025
5k
Güllü’nün kızının mesajlaştığı Bircan Dülger ifade verdi: Tuğyan, ‘Ben yaptım ama çok pişmanım abla’ dedi
MAGAZİN

Güllü’nün kızının mesajlaştığı Bircan Dülger ifade verdi: Tuğyan, ‘Ben yaptım ama çok pişmanım abla’ dedi

October 31, 2025
5k
Gece yarısı tabela değişti: Akaryakıta yeni zam geldi
EKONOMİ

Gece yarısı tabela değişti: Akaryakıta yeni zam geldi

October 31, 2025
5k
EuroLeague’de 5. mağlubiyet ağır oldu: Fenerbahçe Beko, Real Madrid’e 26 sayı farkla yenildi
Manşet Altı

EuroLeague’de 5. mağlubiyet ağır oldu: Fenerbahçe Beko, Real Madrid’e 26 sayı farkla yenildi

October 31, 2025
5k
Milyoner’de sorulan 1 milyon TL’lik soru “Fenerbahçe” oldu, yarışmacı soruyu bilemeyip çekildi
Manşet Altı

Milyoner’de sorulan 1 milyon TL’lik soru “Fenerbahçe” oldu, yarışmacı soruyu bilemeyip çekildi

October 31, 2025
5k
Gazeteci Zeynel Lüle’den Cem Küçük’e: Yalana bak yalana; Seher Alaçam öldüğünde Merdan Yanardağ covid olmuş çıkamıyordu
Manşet Altı

Gazeteci Zeynel Lüle’den Cem Küçük’e: Yalana bak yalana; Seher Alaçam öldüğünde Merdan Yanardağ covid olmuş çıkamıyordu

October 31, 2025
5k
Daha Fazla Haber
AKP’li Şamil Tayyar: Devlet Bey’in keyfini kaçıran olaylar dizi, çözüm sürecinden İstanbul soruşturmalarına kadar uzanıyor

AKP’li Şamil Tayyar: Devlet Bey’in keyfini kaçıran olaylar dizi, çözüm sürecinden İstanbul soruşturmalarına kadar uzanıyor

October 31, 2025
5k
Güllü’nün kızının mesajlaştığı Bircan Dülger ifade verdi: Tuğyan, ‘Ben yaptım ama çok pişmanım abla’ dedi

Güllü’nün kızının mesajlaştığı Bircan Dülger ifade verdi: Tuğyan, ‘Ben yaptım ama çok pişmanım abla’ dedi

October 31, 2025
5k
Gece yarısı tabela değişti: Akaryakıta yeni zam geldi

Gece yarısı tabela değişti: Akaryakıta yeni zam geldi

October 31, 2025
5k
EuroLeague’de 5. mağlubiyet ağır oldu: Fenerbahçe Beko, Real Madrid’e 26 sayı farkla yenildi

EuroLeague’de 5. mağlubiyet ağır oldu: Fenerbahçe Beko, Real Madrid’e 26 sayı farkla yenildi

October 31, 2025
5k
Milyoner’de sorulan 1 milyon TL’lik soru “Fenerbahçe” oldu, yarışmacı soruyu bilemeyip çekildi

Milyoner’de sorulan 1 milyon TL’lik soru “Fenerbahçe” oldu, yarışmacı soruyu bilemeyip çekildi

October 31, 2025
5k
Gazeteci Zeynel Lüle’den Cem Küçük’e: Yalana bak yalana; Seher Alaçam öldüğünde Merdan Yanardağ covid olmuş çıkamıyordu

Gazeteci Zeynel Lüle’den Cem Küçük’e: Yalana bak yalana; Seher Alaçam öldüğünde Merdan Yanardağ covid olmuş çıkamıyordu

October 31, 2025
5k
Merkez Bankası, Papara’nın faaliyet izinlerini iptal etti

Merkez Bankası, Papara’nın faaliyet izinlerini iptal etti

October 30, 2025
5k
Arda Güler Real Madrid’de ayın futbolcusu seçildi 

Arda Güler Real Madrid’de ayın futbolcusu seçildi 

October 30, 2025
5k
”Türkiye’nin gerçeği bu” dedi, boş tencereyi gösterdi

”Türkiye’nin gerçeği bu” dedi, boş tencereyi gösterdi

October 30, 2025
5k
Erdoğan ve İmralı Heyeti üçüncü kez görüştü

Erdoğan ve İmralı Heyeti üçüncü kez görüştü

October 30, 2025
5k
Rus yüzücü hala kayıp: Annesi bulana ödül verecek

Rus yüzücü hala kayıp: Annesi bulana ödül verecek

October 30, 2025
5k
Artık Karadağ’a da vizeyle gidilecek

Artık Karadağ’a da vizeyle gidilecek

October 30, 2025
5k
TÜİK duyurdu: Enflasyon hesap sistemi değişecek

TÜİK duyurdu: Enflasyon hesap sistemi değişecek

October 30, 2025
5k
Menzil’de miras kavgası: İktidar ikili oynuyor

Menzil’de miras kavgası: İktidar ikili oynuyor

October 30, 2025
5.1k
Saçlarını kazıtmıştı: Sezen Aksu’nun son hali ortaya çıktı

Saçlarını kazıtmıştı: Sezen Aksu’nun son hali ortaya çıktı

October 30, 2025
5.2k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.