AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, yeniden sayım yapılan İstanbul’a ilişkin olarak seçimin yenilenmesi talebiyle YSK’ye başvuracaklarını açıkladı.
AKP’nin adayı Binali Yıldırım ile resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu arasındaki farkın 29 binlerden 14 binlere indiğini açıklayan Yavuz, “Evet biz iktidarız ama yargının bağımsızlığı denen bir şey var. Bu yargı onun için var. Yargı bu yetkiyi tarafsız bir şekilde kullanılsın. Biz diyoruz ki bu tam olarak böyle kullanılmamış” ifadesini kullandı.
İncelenen 13 ilçede 5 bin kişinin liste dışından olduğunu ileri süren Yavuz, sandık başkanları için ileri sürülen ‘F…’ iddiasına dair de şunları söyledi:
“Bize ‘Neden zamanında itiraz etmediniz?’ diyorlar. Seçim kurulları, sandık başkanlarına ilişkin bilgi vermiyor. Baskı yapılır diye isim vermiyorlar. Bugün ortaya çıkıyor. Sonra bakıyoruz, diyoruz ki, bu işte bir şey var.”
YSK’nin 51 sandıkta oyların yeniden sayılması kararını eleştiren Yavuz, “İstanbul’un her yerinde organize şeyler var. YSK bizim talebimizi reddetti, 51 sandık için ‘yeniden sayılsın’ dedi. YSK kararları hepimizi bağlar, biz bu 51 sandığı örnek gösterdik. Taleplerimizi anlayamamışlar. Bunları saymanın anlamı yok” görüşünü savundu.
Her siyasi partinin olağanüstü itiraz hakkının bulunduğunu vurgulayan Yavuz, “Olağanüstü itiraz hakkımızı kullanacağız. ‘Seçimin sonucunu çok net etkileyecek haller var ve İstanbul’da seçimin yenilenmesini istiyoruz’ diyeceğiz” diye konuştu.
Yavuz, bir gazetecinin “YSK İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi talebini de reddederse ne yapacaksınız?” şeklindeki sorusuna ise “Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı hepimizi bağlar. Ama şüphe ortadan kalkmamış olur, bunlara karşı bir şey sunulamamış olur. Dolayısıyla beş yıl boyunca bu şaibe konuşulur. Bu seçimin meşruiyeti konuşulur” yanıtını verdi.
İstanbul’da seçimin iptal edilmesi halinde, yeniden hangi tarihte seçimin yapılacağı YSK takvimiyle belirlenmiş durumda.
Kurul’un 29 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanan kararında, iptal edilen seçimlerin 2 Haziran 2019’da tekrarlanacağı hükme bağlandı.
Peki, AKP’nin hakkını kullanacağını söylediği ”olağanüstü itiraz” nedir?
Sözcü’de yer alan habere göre, olağanüstü itirazı 298 sayılı Kanun’un 130. Maddesinin 2. fıkrası düzenliyor.
Madde ise şöyle:
Seçim Sonucuna Etki Eden Olay Ve Durumlar Sebebiyle Olağanüstü İtiraz
Siyasi partilerin il başkanları, genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın (mazbatanın) düzenlenmesinden sonra 7 gün içinde seçimin sonucuna etki eden olaylar ve durumlar sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar verme yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine etkili görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde başvurulmamış olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez.