İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, görevi devralmasının ardından çeşitli zamanlarda geçmiş dönemde büyük usulsüzlüklerin olduğunu dile getirmişti.
GÖREV SÜRESİNİ AŞAN PROTOKOLLER
“Uzun zamandır toplumunda hassasiyetini dikkate alarak cemaatler, vakıflar, ne oldukları belli olmayan yapılar var” diyen Hürriyet, “TÜGVA, Ensar Vakfı gibi yapılar bunlar. TÜGVA ve Ensar’la belirli protokoller yapılmış. Her mecliste her toplantıda bu dernekler ve yapılarla işbirliği yetkisi istenmektedir. Geçmiş dönemde Nevzat Bey’in döneminde de yapılan protokolle TÜGVA ile 25 yıl Ensar Vakfı ile 10 yıl protokol yapılmıştır. Bu protokolde hukuka aykırı bir durum vardır. Hiçbir başkan kendi görev süresini aşacak şekilde protokol yapamaz. Mecliste o süreyi aşacak şekilde yetkiyi veremez. Bu hukuka aykırıdır” şeklinde konuştu.
ENSAR VAKFI’NDA KİLİTLİ BİR ODA
Çağdaş Kocaeli gazetesinden Kerim Çelik’in haberine göre, Hürriyet sözlerinin devamında, “Yine aynı şekilde TÜGVA’nın dosyalarını da inceledik. Bu vakıflar ayrıca bakanlık kararıyla vergiden de muaflardır. Ayrıca biz TÜGVA’dan bir de hizmet almışız. Ne hizmeti olduğu belli değil. Ayrıca protokole belediye tek taraflı feshetmesin sadece vakfın feshetme hakkı olsun diye de madde konulmuştur. Ancak bunların hukuki olarak hiçbir karşılığı yoktur. Belediyeye ait açılan Ensar Vakfı’nın binasına incelemeye gittiğimde bir de kilitli bir odayla karşılaştım. Başkanın odası olduğu yazıyor. Burası neden kililtli? Diye sorduğumda orası başkanın odası sadece anahtarının başkanda olduğu yanıtını aldım. Böyle bir şey olabilir mi” diye konuştu.
HERKES İHTİYACI İÇİN BİR VAKIF AÇSIN
“Sarısu Gençlik Kampı’mız koşulsuz, şartsız, bedelsiz kullandırılmış” diyen Hürriyet, “Tüm bu dernekler yine TÜGVA ve Ensar Vakfı’nın gezilerinde kullanılması için otobüslerine kadar belediyemiz tarafından karşılanmış. 400 kişilik lokma dağıtmak istiyorlar. Bu dağıtacakları lokmayı belediye ödüyor. O zaman bunu neden belediye dağıtmıyor? Düzenledikleri toplantılarda misafirlerinin yiyecekleri, içecekleri bile belediyemiz tarafından karşılanmıştır. Oh ne kebap işmiş. Herkes açsın bir vakıf belediyelerden tüm ihtiyacını karşılasın. Bir isteklerini size anlatmak istiyorum. 2 haftalık bir etkinlik için, 60 adet elma, 60 adet portakal, 60 adet sandviç ve meyve suyu, 500 adet çikolatalı gofret gibi istekleri bile olmuş ve bunların hepsi belediye tarafından karşılanmış” sözlerini kullandı.
YANDAŞ ZİHNİYETİYLE YAPILAN İŞLER
Hürriyet konuşmasının devamında, “Mesela bir Enderun Sohbeti 16 bin TL’ye yapılmış, bir tane araç kiralaması 2 bin 159 TL, bunların hepsinin resmi faturaları mevcuttur ve müfettiş arkadaşların incelemeleri sonrası kesin olarak neler yapıldığı belli olacaktır. Bu vakıfların, yorgan, battaniye, kışlık terlik, banyo terliği bile karşılanmıştır. Bunlar dışında öyle ihale sözleşmeleri yapılmış ki, metrekaresi 16 TL olan bir billboard giydirme işi sadece tek bir firmaya yaptırılmıştır. Günümüz koşullarında belki dolar düşecek, ekonomik durum iyileşecek, bu iş daha iyi fiyatlara yapılabilecek ama bunları hiç düşünmemişler. Yandaş zihniyetiyle yapılan işlerdir bunlar. Hadi işi sabit 16 TL yaptınız. Bari farklı farklı insanlara yaptırsaydınız bu işleri” dedi.
HARCAMA KALEMLERİ YETMEMİŞTİR
“Bunlara onay verirken, bunlara imza atarken, hiç mi vicdanları sızlamadı merak ediyorum” diyen Hürriyet, “Yiyecek ekmeği olmayan insanlarımız hiç akıllarına gelmedi mi? Şimdi size faturadan resmi belgeden neler alındığını okuyorum. Koşu bandı, ağırlıklar, atlama ipi, 100 tane minder, bench sehpası vs. gibi malzemelere 12 bin 864 TL belediye kasasından ödenmiş. TÜGVA yaz okulu gösterisi sunumu yapmış belediyeye ve üzerine 4 bin 157 TL hizmet karşılığı bedel ödemişiz. Onlar için ödediğimiz harcama kalemleri yetmiyormuş gibi bir de hizmet alım karşılığı ücret ödemişiz. Bu para aktarmanın hilesidir resmen. Direkt olarak para verilemeyeceği için bu tür oyunlara başvurulmuştur” şeklinde konuşmasını sürdürdü.
PROJELERDE SİBEL GÖNÜL’ÜN ŞİRKETİ
Hürriyet sözlerini, “Yine hediye amaçlı verilen saatler, dronelar mevcut. Araç kiralamaları, yemek hizmetleri gibi bir sürü faturalar mevcuttur. Bizim 2 tane binamız var. İçi ve dışı her şeyini biz yapmışız. Biri Tepeköy diğeri de Bekirdere’ dedir. Tepeköy öğrenci yurdunun proje çizim işini Sibel Gönül’ün şirketi yapmış. Toplam tutarı 33 bin TL’dir. Bizim kendi mimarlarımız ve mühendislerimiz bulunuyor. Böyle projelerin çiziminde bizim çalışan mimar ve mühendislerimiz çalışmamış sadece kontrol edici olarak kullanılmıştır. Serdar Mahallesi Düğün Salonu projelendirme işi 39 bin TL’ye Sibel Gönül’ün şirketine yaptırılmıştır. Hadi binalar yine mülkiyeti bize ait binalardır yine kullanabiliriz ancak israf edilen paralar nasıl geri gelecektir” şeklinde sürdürdü.
BURASI BÖYLEYSE BÜYÜKŞEHİRİ DÜŞÜNÜN
“Toplam rakamlara geldiğimiz 6 milyonu aşan rakamlar var” diyen Hürriyet, “Vakıflara ve cemaatlere aşan para 2 milyonu bulmaktadır. Toplamda da 7 milyona varan bir para vakıflara harcanmıştır. İHH ve İlim Yayma Cemiyeti için harcanan paralar çok büyük değil ancak TÜGVA ve Ensar Vakfı’na harcanan paralar çok ciddi rakamlardır. Bu 2 milyonla bir aşevi kurabilirdiniz, gerçekten büyük ve donanımlı bir kütüphane yapabilirdiniz, yoksullara yardım edebilirdiniz. Bu belediyeyi bize parayı düzenli kullanan bir belediye olarak tanıttılar. Şimdi yapılanları kendiniz görüyorsunuz. Eğer burası böyleyse bir de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni düşünün. İstanbul’da halkımızın kim bilir kaç milyon hakkı kimlere peşkeş çekilmiştir” dedi.
MECLİS ÜYESİNE BİLE MAKAM ARACI
“İkinci konumuz makam araçlarına gelelim” diyen Hürriyet, “Bir şirketten Nevzat Bey’e BMW marka bir araç kiralanmış. Bu kiralanan araca 3 yıl 3 aylık bir sürede 862 bin 876 TL fiyat ödenmiştir. 1 milyona yakın sadece başkana kiralanmış bir harcama kalemi mevcuttur. Bütün makam araçları kiralanan şirketlere iade edildi. İlk geldiğimizde tespit ettiğimizde makam araçlarıyla birlikte 120 araç tespit ettik. Meclis üyesi Mehmet Çetin’e bile makam aracı kiralanmıştır. Elbette hizmet araçlarımız bulunmaktadır. Bazı birimlerin anlık hızlı hareket edebilmesi için elbette araç kullanılmalıdır. Benim kendime ait milletvekilliğim öncesi olan kullandığım bir aracım bulunuyor. Yakıtımı da kendim alıyorum. Telefon paramı da kendim ödüyorum” ifadelerini kullandı.
“Burada gördüğüm belediye başkan yardımcılarının hem telefonları alınmış hem de faturaları ödenmiştir” diyen Hürriyet, “Hatta bir başkan yardımcısı giderken telefonu da teslim etmedi. Teslim etmem dedi. Kendisini iyi biliyor. Bunlar çok ciddi bir ödeme kalemine sahiptir. Bu konuda biz kılı kırk yarıyoruz. 7 lüks makam aracının yıllık ücreti 10 arkadaşın yıllık maaşına denk gelmektedir. Mesela sokak kütüphaneleri var. Toplamda 130 bin TL civarında para harcanmıştır. Gelelim Yerel Sen konusuna. Eski yıllarda hukuksuz biz şekilde encümen kararıyla Yerel Sen’e geçme kararı alınmış ve aidat ödenmiştir. Bunun meclis kararıyla yapılması gerekiyordu. Daha önce mecliste CHP’nin çoğunluğu döneminde Yerel Sen’e boşuna aidat ödenmesi sebebiyle çıkılması oy çokluğuyla meclisten geçmiştir. Ancak bu konu sümenaltı edilmiştir. Hatta üzerine Yerel Sen ve Hizmet İş masaya oturmuştur. Bize bunun faturası 534 bin 981 TL’dir. Bu konuda hukuk komisyonumuz çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışmalar sonrası dönemin başkanına da gerekli hukuki işlemler başlatılacaktır. İşte bunlarla neler yapılır düşünün” şeklinde konuştu.
KARDEŞ ŞEHİRLERE 12 MİLYON TL HARCAMA
Hürriyet sözlerini, “Diğer bir konu İZTİM’dir. Yani İzmit istihdam merkezidir. Bu proje evet bizim projemizdir. Ancak bu projeye aylık 20 bin TL ödenmiştir. Aslında proje belediyenin projesidir. Oraya 3 çalışan koyarak bu işi yapabilirdi ama yapmamış. Ofise ziyaret sayısı 5 bin 276, istihdam sayısı ise 310’dur. 310 kişiyi işe yerleştireceğim diye yıllık neredeyse 270 bin TL harcanmıştır. Bu tek kişiye para kazandırmaktan başka bir şey değildir. Ben bu hizmet alımlarını gördükten sonra tüm birimlerimizden hizmet alımlarını tek tek istedim. Şöyle bir şey gördüm. Bazı il ve ilçelere kardeş şehirlere parklar yapmışız. Bu normaldir elbette kendi imkanı dahilinde kardeş şehirlere bir şeyler yapılabilir. Ancak biz 12 milyon TL’yi kendi borcumuz bu kadar çokken başka şehirlere harcamışız. Yine bu harcama kalemlerinden bir tanesi Kayseri Develi Belediyesi’ne park yaptırmışız. Ve bu parka eski Kalem Müdürü Gül Aşık’ın memleketine yapılmış ve anneannesinin ismi verilmiştir. Mesude Aşık Parkı olarak isim verilmiştir” şeklinde sürdürdü.
SEÇİME 2 GÜN KALA İŞE ALINANLAR
“Daha önce torpilli atama listelerini söylemiştim” sözlerini kullanan Hürriyet, “29 kişilik bir günde memur yapılmış kişiler vardır. Hakkı olanlara sözüm yok elbette ama giderayak belediyeye memur yapılmış kişiler vardı. Bunun üzerine sosyal medyadan yatmaya geldik canım belediyem diyen kişinin de işine son verilmiştir. Mevcut meclis üyelerimizden Aysel Demirtaş’ın yeğeni de 28 Mart’ta işe alınanlardan bir tanesidir. Yine Emine Zeybek’in gelini ve Hayrettin Ünlü’nün kardeşini seçime iki gün kala işe alındığını görüyoruz. Kişilerin işi nasıl yaptığını sorgulamıyorum şuanda. Ancak Mecliste olan kişilerin yakınlarının böyle içeri doldurulması, dışarıda iş bekleyen vatandaşların hakkının yenmesidir. Hukuk önünde bunlar memurdur. 5-6 aylık bir süreçleri var. İşini iyi yapan arkadaşlara elbette bir şey yapmayacağız ama böyle yerleştirilen kişilerin sözleşmelerini yenilemeyeceğiz” diye konuştu.
BÜTÇEYİ TASARRUF İLE 12 MİLYONA ÇEKTİK
Hürriyet sözlerinin devamında, “Başkan yardımcılarının ve müdürlerin haksız kadrolarda olduğunu gördük. Yüksek maaşlar aldığını gördük. Lisans mezunu olmamasına rağmen bazı isimler müdür yapılmış. Bu bir iddiadır, dosyaları müfettişe verdik. Müfettişten gelen cevaba göre işlem yapacağız. Ayrıca benim mazbata alma sürecimde belediye den dosya çıkartıldığı ve imha edildiği iddia edilmişti. Birebir personelin çektiği fotoğraflar var elimizde. Ancak çuvalların içindeki dosyaların ne olduğunu bilmiyoruz. Bu şaibenin de giderilmesi için gerekeni yapacağız. 97 milyon TL ilk dört ayda kullanılmış bütçenin. Eksi 32 milyonla bütçeyi aldık. Bunu da şuan itibari ile yaptığımız tasarruf ile 12 milyona çektik” dedi.
İSTANBUL’A BELEDİYE KASASINDAN HARCAMA YOK
Son olarak Hürriyet, “Bundan sonra şeffaf bir şekilde bütün ihalelerimiz yayınlanmaktadır. Halkımızın içi rahat olsun hiçbir şekilde bir vatandaşımızın bile hakkının yenmesine müsaade etmeyeceğiz. Burada İstanbul seçimleri için belediyemizin araç ayarladığı söylentileri var. Benim alnım aktır. İstanbul seçimlerine belediye kasasından tek bir araç bile ayarlamadık. Belediyemizden hiçbir araç ayarlanmadı. Evet, 3 adet araç ayarlandı ancak bunlar meclis üyelerimiz ve partililerimiz havuz oluşturarak kendi cebimizden verdik. Belediyemizden hiçbir ücret bu iş için harcanmamıştır. Ben 4 yıl milletvekilliği yaptım. Ben orada ne kanunların ne yollardan çıkarıldığını gördüm. Önerge nedir bilirim. Belediye başkanının sınırlarını görevlerini bilirim” sözlerini kullandı
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, görevi devralmasının ardından çeşitli zamanlarda geçmiş dönemde büyük usulsüzlüklerin olduğunu dile getirmişti.
GÖREV SÜRESİNİ AŞAN PROTOKOLLER
“Uzun zamandır toplumunda hassasiyetini dikkate alarak cemaatler, vakıflar, ne oldukları belli olmayan yapılar var” diyen Hürriyet, “TÜGVA, Ensar Vakfı gibi yapılar bunlar. TÜGVA ve Ensar’la belirli protokoller yapılmış. Her mecliste her toplantıda bu dernekler ve yapılarla işbirliği yetkisi istenmektedir. Geçmiş dönemde Nevzat Bey’in döneminde de yapılan protokolle TÜGVA ile 25 yıl Ensar Vakfı ile 10 yıl protokol yapılmıştır. Bu protokolde hukuka aykırı bir durum vardır. Hiçbir başkan kendi görev süresini aşacak şekilde protokol yapamaz. Mecliste o süreyi aşacak şekilde yetkiyi veremez. Bu hukuka aykırıdır” şeklinde konuştu.
ENSAR VAKFI’NDA KİLİTLİ BİR ODA
Çağdaş Kocaeli gazetesinden Kerim Çelik’in haberine göre, Hürriyet sözlerinin devamında, “Yine aynı şekilde TÜGVA’nın dosyalarını da inceledik. Bu vakıflar ayrıca bakanlık kararıyla vergiden de muaflardır. Ayrıca biz TÜGVA’dan bir de hizmet almışız. Ne hizmeti olduğu belli değil. Ayrıca protokole belediye tek taraflı feshetmesin sadece vakfın feshetme hakkı olsun diye de madde konulmuştur. Ancak bunların hukuki olarak hiçbir karşılığı yoktur. Belediyeye ait açılan Ensar Vakfı’nın binasına incelemeye gittiğimde bir de kilitli bir odayla karşılaştım. Başkanın odası olduğu yazıyor. Burası neden kililtli? Diye sorduğumda orası başkanın odası sadece anahtarının başkanda olduğu yanıtını aldım. Böyle bir şey olabilir mi” diye konuştu.
HERKES İHTİYACI İÇİN BİR VAKIF AÇSIN
“Sarısu Gençlik Kampı’mız koşulsuz, şartsız, bedelsiz kullandırılmış” diyen Hürriyet, “Tüm bu dernekler yine TÜGVA ve Ensar Vakfı’nın gezilerinde kullanılması için otobüslerine kadar belediyemiz tarafından karşılanmış. 400 kişilik lokma dağıtmak istiyorlar. Bu dağıtacakları lokmayı belediye ödüyor. O zaman bunu neden belediye dağıtmıyor? Düzenledikleri toplantılarda misafirlerinin yiyecekleri, içecekleri bile belediyemiz tarafından karşılanmıştır. Oh ne kebap işmiş. Herkes açsın bir vakıf belediyelerden tüm ihtiyacını karşılasın. Bir isteklerini size anlatmak istiyorum. 2 haftalık bir etkinlik için, 60 adet elma, 60 adet portakal, 60 adet sandviç ve meyve suyu, 500 adet çikolatalı gofret gibi istekleri bile olmuş ve bunların hepsi belediye tarafından karşılanmış” sözlerini kullandı.
YANDAŞ ZİHNİYETİYLE YAPILAN İŞLER
Hürriyet konuşmasının devamında, “Mesela bir Enderun Sohbeti 16 bin TL’ye yapılmış, bir tane araç kiralaması 2 bin 159 TL, bunların hepsinin resmi faturaları mevcuttur ve müfettiş arkadaşların incelemeleri sonrası kesin olarak neler yapıldığı belli olacaktır. Bu vakıfların, yorgan, battaniye, kışlık terlik, banyo terliği bile karşılanmıştır. Bunlar dışında öyle ihale sözleşmeleri yapılmış ki, metrekaresi 16 TL olan bir billboard giydirme işi sadece tek bir firmaya yaptırılmıştır. Günümüz koşullarında belki dolar düşecek, ekonomik durum iyileşecek, bu iş daha iyi fiyatlara yapılabilecek ama bunları hiç düşünmemişler. Yandaş zihniyetiyle yapılan işlerdir bunlar. Hadi işi sabit 16 TL yaptınız. Bari farklı farklı insanlara yaptırsaydınız bu işleri” dedi.
HARCAMA KALEMLERİ YETMEMİŞTİR
“Bunlara onay verirken, bunlara imza atarken, hiç mi vicdanları sızlamadı merak ediyorum” diyen Hürriyet, “Yiyecek ekmeği olmayan insanlarımız hiç akıllarına gelmedi mi? Şimdi size faturadan resmi belgeden neler alındığını okuyorum. Koşu bandı, ağırlıklar, atlama ipi, 100 tane minder, bench sehpası vs. gibi malzemelere 12 bin 864 TL belediye kasasından ödenmiş. TÜGVA yaz okulu gösterisi sunumu yapmış belediyeye ve üzerine 4 bin 157 TL hizmet karşılığı bedel ödemişiz. Onlar için ödediğimiz harcama kalemleri yetmiyormuş gibi bir de hizmet alım karşılığı ücret ödemişiz. Bu para aktarmanın hilesidir resmen. Direkt olarak para verilemeyeceği için bu tür oyunlara başvurulmuştur” şeklinde konuşmasını sürdürdü.
PROJELERDE SİBEL GÖNÜL’ÜN ŞİRKETİ
Hürriyet sözlerini, “Yine hediye amaçlı verilen saatler, dronelar mevcut. Araç kiralamaları, yemek hizmetleri gibi bir sürü faturalar mevcuttur. Bizim 2 tane binamız var. İçi ve dışı her şeyini biz yapmışız. Biri Tepeköy diğeri de Bekirdere’ dedir. Tepeköy öğrenci yurdunun proje çizim işini Sibel Gönül’ün şirketi yapmış. Toplam tutarı 33 bin TL’dir. Bizim kendi mimarlarımız ve mühendislerimiz bulunuyor. Böyle projelerin çiziminde bizim çalışan mimar ve mühendislerimiz çalışmamış sadece kontrol edici olarak kullanılmıştır. Serdar Mahallesi Düğün Salonu projelendirme işi 39 bin TL’ye Sibel Gönül’ün şirketine yaptırılmıştır. Hadi binalar yine mülkiyeti bize ait binalardır yine kullanabiliriz ancak israf edilen paralar nasıl geri gelecektir” şeklinde sürdürdü.
BURASI BÖYLEYSE BÜYÜKŞEHİRİ DÜŞÜNÜN
“Toplam rakamlara geldiğimiz 6 milyonu aşan rakamlar var” diyen Hürriyet, “Vakıflara ve cemaatlere aşan para 2 milyonu bulmaktadır. Toplamda da 7 milyona varan bir para vakıflara harcanmıştır. İHH ve İlim Yayma Cemiyeti için harcanan paralar çok büyük değil ancak TÜGVA ve Ensar Vakfı’na harcanan paralar çok ciddi rakamlardır. Bu 2 milyonla bir aşevi kurabilirdiniz, gerçekten büyük ve donanımlı bir kütüphane yapabilirdiniz, yoksullara yardım edebilirdiniz. Bu belediyeyi bize parayı düzenli kullanan bir belediye olarak tanıttılar. Şimdi yapılanları kendiniz görüyorsunuz. Eğer burası böyleyse bir de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni düşünün. İstanbul’da halkımızın kim bilir kaç milyon hakkı kimlere peşkeş çekilmiştir” dedi.
MECLİS ÜYESİNE BİLE MAKAM ARACI
“İkinci konumuz makam araçlarına gelelim” diyen Hürriyet, “Bir şirketten Nevzat Bey’e BMW marka bir araç kiralanmış. Bu kiralanan araca 3 yıl 3 aylık bir sürede 862 bin 876 TL fiyat ödenmiştir. 1 milyona yakın sadece başkana kiralanmış bir harcama kalemi mevcuttur. Bütün makam araçları kiralanan şirketlere iade edildi. İlk geldiğimizde tespit ettiğimizde makam araçlarıyla birlikte 120 araç tespit ettik. Meclis üyesi Mehmet Çetin’e bile makam aracı kiralanmıştır. Elbette hizmet araçlarımız bulunmaktadır. Bazı birimlerin anlık hızlı hareket edebilmesi için elbette araç kullanılmalıdır. Benim kendime ait milletvekilliğim öncesi olan kullandığım bir aracım bulunuyor. Yakıtımı da kendim alıyorum. Telefon paramı da kendim ödüyorum” ifadelerini kullandı.
“Burada gördüğüm belediye başkan yardımcılarının hem telefonları alınmış hem de faturaları ödenmiştir” diyen Hürriyet, “Hatta bir başkan yardımcısı giderken telefonu da teslim etmedi. Teslim etmem dedi. Kendisini iyi biliyor. Bunlar çok ciddi bir ödeme kalemine sahiptir. Bu konuda biz kılı kırk yarıyoruz. 7 lüks makam aracının yıllık ücreti 10 arkadaşın yıllık maaşına denk gelmektedir. Mesela sokak kütüphaneleri var. Toplamda 130 bin TL civarında para harcanmıştır. Gelelim Yerel Sen konusuna. Eski yıllarda hukuksuz biz şekilde encümen kararıyla Yerel Sen’e geçme kararı alınmış ve aidat ödenmiştir. Bunun meclis kararıyla yapılması gerekiyordu. Daha önce mecliste CHP’nin çoğunluğu döneminde Yerel Sen’e boşuna aidat ödenmesi sebebiyle çıkılması oy çokluğuyla meclisten geçmiştir. Ancak bu konu sümenaltı edilmiştir. Hatta üzerine Yerel Sen ve Hizmet İş masaya oturmuştur. Bize bunun faturası 534 bin 981 TL’dir. Bu konuda hukuk komisyonumuz çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışmalar sonrası dönemin başkanına da gerekli hukuki işlemler başlatılacaktır. İşte bunlarla neler yapılır düşünün” şeklinde konuştu.
KARDEŞ ŞEHİRLERE 12 MİLYON TL HARCAMA
Hürriyet sözlerini, “Diğer bir konu İZTİM’dir. Yani İzmit istihdam merkezidir. Bu proje evet bizim projemizdir. Ancak bu projeye aylık 20 bin TL ödenmiştir. Aslında proje belediyenin projesidir. Oraya 3 çalışan koyarak bu işi yapabilirdi ama yapmamış. Ofise ziyaret sayısı 5 bin 276, istihdam sayısı ise 310’dur. 310 kişiyi işe yerleştireceğim diye yıllık neredeyse 270 bin TL harcanmıştır. Bu tek kişiye para kazandırmaktan başka bir şey değildir. Ben bu hizmet alımlarını gördükten sonra tüm birimlerimizden hizmet alımlarını tek tek istedim. Şöyle bir şey gördüm. Bazı il ve ilçelere kardeş şehirlere parklar yapmışız. Bu normaldir elbette kendi imkanı dahilinde kardeş şehirlere bir şeyler yapılabilir. Ancak biz 12 milyon TL’yi kendi borcumuz bu kadar çokken başka şehirlere harcamışız. Yine bu harcama kalemlerinden bir tanesi Kayseri Develi Belediyesi’ne park yaptırmışız. Ve bu parka eski Kalem Müdürü Gül Aşık’ın memleketine yapılmış ve anneannesinin ismi verilmiştir. Mesude Aşık Parkı olarak isim verilmiştir” şeklinde sürdürdü.
SEÇİME 2 GÜN KALA İŞE ALINANLAR
“Daha önce torpilli atama listelerini söylemiştim” sözlerini kullanan Hürriyet, “29 kişilik bir günde memur yapılmış kişiler vardır. Hakkı olanlara sözüm yok elbette ama giderayak belediyeye memur yapılmış kişiler vardı. Bunun üzerine sosyal medyadan yatmaya geldik canım belediyem diyen kişinin de işine son verilmiştir. Mevcut meclis üyelerimizden Aysel Demirtaş’ın yeğeni de 28 Mart’ta işe alınanlardan bir tanesidir. Yine Emine Zeybek’in gelini ve Hayrettin Ünlü’nün kardeşini seçime iki gün kala işe alındığını görüyoruz. Kişilerin işi nasıl yaptığını sorgulamıyorum şuanda. Ancak Mecliste olan kişilerin yakınlarının böyle içeri doldurulması, dışarıda iş bekleyen vatandaşların hakkının yenmesidir. Hukuk önünde bunlar memurdur. 5-6 aylık bir süreçleri var. İşini iyi yapan arkadaşlara elbette bir şey yapmayacağız ama böyle yerleştirilen kişilerin sözleşmelerini yenilemeyeceğiz” diye konuştu.
BÜTÇEYİ TASARRUF İLE 12 MİLYONA ÇEKTİK
Hürriyet sözlerinin devamında, “Başkan yardımcılarının ve müdürlerin haksız kadrolarda olduğunu gördük. Yüksek maaşlar aldığını gördük. Lisans mezunu olmamasına rağmen bazı isimler müdür yapılmış. Bu bir iddiadır, dosyaları müfettişe verdik. Müfettişten gelen cevaba göre işlem yapacağız. Ayrıca benim mazbata alma sürecimde belediye den dosya çıkartıldığı ve imha edildiği iddia edilmişti. Birebir personelin çektiği fotoğraflar var elimizde. Ancak çuvalların içindeki dosyaların ne olduğunu bilmiyoruz. Bu şaibenin de giderilmesi için gerekeni yapacağız. 97 milyon TL ilk dört ayda kullanılmış bütçenin. Eksi 32 milyonla bütçeyi aldık. Bunu da şuan itibari ile yaptığımız tasarruf ile 12 milyona çektik” dedi.
İSTANBUL’A BELEDİYE KASASINDAN HARCAMA YOK
Son olarak Hürriyet, “Bundan sonra şeffaf bir şekilde bütün ihalelerimiz yayınlanmaktadır. Halkımızın içi rahat olsun hiçbir şekilde bir vatandaşımızın bile hakkının yenmesine müsaade etmeyeceğiz. Burada İstanbul seçimleri için belediyemizin araç ayarladığı söylentileri var. Benim alnım aktır. İstanbul seçimlerine belediye kasasından tek bir araç bile ayarlamadık. Belediyemizden hiçbir araç ayarlanmadı. Evet, 3 adet araç ayarlandı ancak bunlar meclis üyelerimiz ve partililerimiz havuz oluşturarak kendi cebimizden verdik. Belediyemizden hiçbir ücret bu iş için harcanmamıştır. Ben 4 yıl milletvekilliği yaptım. Ben orada ne kanunların ne yollardan çıkarıldığını gördüm. Önerge nedir bilirim. Belediye başkanının sınırlarını görevlerini bilirim” sözlerini kullandı
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, görevi devralmasının ardından çeşitli zamanlarda geçmiş dönemde büyük usulsüzlüklerin olduğunu dile getirmişti.
GÖREV SÜRESİNİ AŞAN PROTOKOLLER
“Uzun zamandır toplumunda hassasiyetini dikkate alarak cemaatler, vakıflar, ne oldukları belli olmayan yapılar var” diyen Hürriyet, “TÜGVA, Ensar Vakfı gibi yapılar bunlar. TÜGVA ve Ensar’la belirli protokoller yapılmış. Her mecliste her toplantıda bu dernekler ve yapılarla işbirliği yetkisi istenmektedir. Geçmiş dönemde Nevzat Bey’in döneminde de yapılan protokolle TÜGVA ile 25 yıl Ensar Vakfı ile 10 yıl protokol yapılmıştır. Bu protokolde hukuka aykırı bir durum vardır. Hiçbir başkan kendi görev süresini aşacak şekilde protokol yapamaz. Mecliste o süreyi aşacak şekilde yetkiyi veremez. Bu hukuka aykırıdır” şeklinde konuştu.
ENSAR VAKFI’NDA KİLİTLİ BİR ODA
Çağdaş Kocaeli gazetesinden Kerim Çelik’in haberine göre, Hürriyet sözlerinin devamında, “Yine aynı şekilde TÜGVA’nın dosyalarını da inceledik. Bu vakıflar ayrıca bakanlık kararıyla vergiden de muaflardır. Ayrıca biz TÜGVA’dan bir de hizmet almışız. Ne hizmeti olduğu belli değil. Ayrıca protokole belediye tek taraflı feshetmesin sadece vakfın feshetme hakkı olsun diye de madde konulmuştur. Ancak bunların hukuki olarak hiçbir karşılığı yoktur. Belediyeye ait açılan Ensar Vakfı’nın binasına incelemeye gittiğimde bir de kilitli bir odayla karşılaştım. Başkanın odası olduğu yazıyor. Burası neden kililtli? Diye sorduğumda orası başkanın odası sadece anahtarının başkanda olduğu yanıtını aldım. Böyle bir şey olabilir mi” diye konuştu.
HERKES İHTİYACI İÇİN BİR VAKIF AÇSIN
“Sarısu Gençlik Kampı’mız koşulsuz, şartsız, bedelsiz kullandırılmış” diyen Hürriyet, “Tüm bu dernekler yine TÜGVA ve Ensar Vakfı’nın gezilerinde kullanılması için otobüslerine kadar belediyemiz tarafından karşılanmış. 400 kişilik lokma dağıtmak istiyorlar. Bu dağıtacakları lokmayı belediye ödüyor. O zaman bunu neden belediye dağıtmıyor? Düzenledikleri toplantılarda misafirlerinin yiyecekleri, içecekleri bile belediyemiz tarafından karşılanmıştır. Oh ne kebap işmiş. Herkes açsın bir vakıf belediyelerden tüm ihtiyacını karşılasın. Bir isteklerini size anlatmak istiyorum. 2 haftalık bir etkinlik için, 60 adet elma, 60 adet portakal, 60 adet sandviç ve meyve suyu, 500 adet çikolatalı gofret gibi istekleri bile olmuş ve bunların hepsi belediye tarafından karşılanmış” sözlerini kullandı.
YANDAŞ ZİHNİYETİYLE YAPILAN İŞLER
Hürriyet konuşmasının devamında, “Mesela bir Enderun Sohbeti 16 bin TL’ye yapılmış, bir tane araç kiralaması 2 bin 159 TL, bunların hepsinin resmi faturaları mevcuttur ve müfettiş arkadaşların incelemeleri sonrası kesin olarak neler yapıldığı belli olacaktır. Bu vakıfların, yorgan, battaniye, kışlık terlik, banyo terliği bile karşılanmıştır. Bunlar dışında öyle ihale sözleşmeleri yapılmış ki, metrekaresi 16 TL olan bir billboard giydirme işi sadece tek bir firmaya yaptırılmıştır. Günümüz koşullarında belki dolar düşecek, ekonomik durum iyileşecek, bu iş daha iyi fiyatlara yapılabilecek ama bunları hiç düşünmemişler. Yandaş zihniyetiyle yapılan işlerdir bunlar. Hadi işi sabit 16 TL yaptınız. Bari farklı farklı insanlara yaptırsaydınız bu işleri” dedi.
HARCAMA KALEMLERİ YETMEMİŞTİR
“Bunlara onay verirken, bunlara imza atarken, hiç mi vicdanları sızlamadı merak ediyorum” diyen Hürriyet, “Yiyecek ekmeği olmayan insanlarımız hiç akıllarına gelmedi mi? Şimdi size faturadan resmi belgeden neler alındığını okuyorum. Koşu bandı, ağırlıklar, atlama ipi, 100 tane minder, bench sehpası vs. gibi malzemelere 12 bin 864 TL belediye kasasından ödenmiş. TÜGVA yaz okulu gösterisi sunumu yapmış belediyeye ve üzerine 4 bin 157 TL hizmet karşılığı bedel ödemişiz. Onlar için ödediğimiz harcama kalemleri yetmiyormuş gibi bir de hizmet alım karşılığı ücret ödemişiz. Bu para aktarmanın hilesidir resmen. Direkt olarak para verilemeyeceği için bu tür oyunlara başvurulmuştur” şeklinde konuşmasını sürdürdü.
PROJELERDE SİBEL GÖNÜL’ÜN ŞİRKETİ
Hürriyet sözlerini, “Yine hediye amaçlı verilen saatler, dronelar mevcut. Araç kiralamaları, yemek hizmetleri gibi bir sürü faturalar mevcuttur. Bizim 2 tane binamız var. İçi ve dışı her şeyini biz yapmışız. Biri Tepeköy diğeri de Bekirdere’ dedir. Tepeköy öğrenci yurdunun proje çizim işini Sibel Gönül’ün şirketi yapmış. Toplam tutarı 33 bin TL’dir. Bizim kendi mimarlarımız ve mühendislerimiz bulunuyor. Böyle projelerin çiziminde bizim çalışan mimar ve mühendislerimiz çalışmamış sadece kontrol edici olarak kullanılmıştır. Serdar Mahallesi Düğün Salonu projelendirme işi 39 bin TL’ye Sibel Gönül’ün şirketine yaptırılmıştır. Hadi binalar yine mülkiyeti bize ait binalardır yine kullanabiliriz ancak israf edilen paralar nasıl geri gelecektir” şeklinde sürdürdü.
BURASI BÖYLEYSE BÜYÜKŞEHİRİ DÜŞÜNÜN
“Toplam rakamlara geldiğimiz 6 milyonu aşan rakamlar var” diyen Hürriyet, “Vakıflara ve cemaatlere aşan para 2 milyonu bulmaktadır. Toplamda da 7 milyona varan bir para vakıflara harcanmıştır. İHH ve İlim Yayma Cemiyeti için harcanan paralar çok büyük değil ancak TÜGVA ve Ensar Vakfı’na harcanan paralar çok ciddi rakamlardır. Bu 2 milyonla bir aşevi kurabilirdiniz, gerçekten büyük ve donanımlı bir kütüphane yapabilirdiniz, yoksullara yardım edebilirdiniz. Bu belediyeyi bize parayı düzenli kullanan bir belediye olarak tanıttılar. Şimdi yapılanları kendiniz görüyorsunuz. Eğer burası böyleyse bir de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni düşünün. İstanbul’da halkımızın kim bilir kaç milyon hakkı kimlere peşkeş çekilmiştir” dedi.
MECLİS ÜYESİNE BİLE MAKAM ARACI
“İkinci konumuz makam araçlarına gelelim” diyen Hürriyet, “Bir şirketten Nevzat Bey’e BMW marka bir araç kiralanmış. Bu kiralanan araca 3 yıl 3 aylık bir sürede 862 bin 876 TL fiyat ödenmiştir. 1 milyona yakın sadece başkana kiralanmış bir harcama kalemi mevcuttur. Bütün makam araçları kiralanan şirketlere iade edildi. İlk geldiğimizde tespit ettiğimizde makam araçlarıyla birlikte 120 araç tespit ettik. Meclis üyesi Mehmet Çetin’e bile makam aracı kiralanmıştır. Elbette hizmet araçlarımız bulunmaktadır. Bazı birimlerin anlık hızlı hareket edebilmesi için elbette araç kullanılmalıdır. Benim kendime ait milletvekilliğim öncesi olan kullandığım bir aracım bulunuyor. Yakıtımı da kendim alıyorum. Telefon paramı da kendim ödüyorum” ifadelerini kullandı.
“Burada gördüğüm belediye başkan yardımcılarının hem telefonları alınmış hem de faturaları ödenmiştir” diyen Hürriyet, “Hatta bir başkan yardımcısı giderken telefonu da teslim etmedi. Teslim etmem dedi. Kendisini iyi biliyor. Bunlar çok ciddi bir ödeme kalemine sahiptir. Bu konuda biz kılı kırk yarıyoruz. 7 lüks makam aracının yıllık ücreti 10 arkadaşın yıllık maaşına denk gelmektedir. Mesela sokak kütüphaneleri var. Toplamda 130 bin TL civarında para harcanmıştır. Gelelim Yerel Sen konusuna. Eski yıllarda hukuksuz biz şekilde encümen kararıyla Yerel Sen’e geçme kararı alınmış ve aidat ödenmiştir. Bunun meclis kararıyla yapılması gerekiyordu. Daha önce mecliste CHP’nin çoğunluğu döneminde Yerel Sen’e boşuna aidat ödenmesi sebebiyle çıkılması oy çokluğuyla meclisten geçmiştir. Ancak bu konu sümenaltı edilmiştir. Hatta üzerine Yerel Sen ve Hizmet İş masaya oturmuştur. Bize bunun faturası 534 bin 981 TL’dir. Bu konuda hukuk komisyonumuz çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışmalar sonrası dönemin başkanına da gerekli hukuki işlemler başlatılacaktır. İşte bunlarla neler yapılır düşünün” şeklinde konuştu.
KARDEŞ ŞEHİRLERE 12 MİLYON TL HARCAMA
Hürriyet sözlerini, “Diğer bir konu İZTİM’dir. Yani İzmit istihdam merkezidir. Bu proje evet bizim projemizdir. Ancak bu projeye aylık 20 bin TL ödenmiştir. Aslında proje belediyenin projesidir. Oraya 3 çalışan koyarak bu işi yapabilirdi ama yapmamış. Ofise ziyaret sayısı 5 bin 276, istihdam sayısı ise 310’dur. 310 kişiyi işe yerleştireceğim diye yıllık neredeyse 270 bin TL harcanmıştır. Bu tek kişiye para kazandırmaktan başka bir şey değildir. Ben bu hizmet alımlarını gördükten sonra tüm birimlerimizden hizmet alımlarını tek tek istedim. Şöyle bir şey gördüm. Bazı il ve ilçelere kardeş şehirlere parklar yapmışız. Bu normaldir elbette kendi imkanı dahilinde kardeş şehirlere bir şeyler yapılabilir. Ancak biz 12 milyon TL’yi kendi borcumuz bu kadar çokken başka şehirlere harcamışız. Yine bu harcama kalemlerinden bir tanesi Kayseri Develi Belediyesi’ne park yaptırmışız. Ve bu parka eski Kalem Müdürü Gül Aşık’ın memleketine yapılmış ve anneannesinin ismi verilmiştir. Mesude Aşık Parkı olarak isim verilmiştir” şeklinde sürdürdü.
SEÇİME 2 GÜN KALA İŞE ALINANLAR
“Daha önce torpilli atama listelerini söylemiştim” sözlerini kullanan Hürriyet, “29 kişilik bir günde memur yapılmış kişiler vardır. Hakkı olanlara sözüm yok elbette ama giderayak belediyeye memur yapılmış kişiler vardı. Bunun üzerine sosyal medyadan yatmaya geldik canım belediyem diyen kişinin de işine son verilmiştir. Mevcut meclis üyelerimizden Aysel Demirtaş’ın yeğeni de 28 Mart’ta işe alınanlardan bir tanesidir. Yine Emine Zeybek’in gelini ve Hayrettin Ünlü’nün kardeşini seçime iki gün kala işe alındığını görüyoruz. Kişilerin işi nasıl yaptığını sorgulamıyorum şuanda. Ancak Mecliste olan kişilerin yakınlarının böyle içeri doldurulması, dışarıda iş bekleyen vatandaşların hakkının yenmesidir. Hukuk önünde bunlar memurdur. 5-6 aylık bir süreçleri var. İşini iyi yapan arkadaşlara elbette bir şey yapmayacağız ama böyle yerleştirilen kişilerin sözleşmelerini yenilemeyeceğiz” diye konuştu.
BÜTÇEYİ TASARRUF İLE 12 MİLYONA ÇEKTİK
Hürriyet sözlerinin devamında, “Başkan yardımcılarının ve müdürlerin haksız kadrolarda olduğunu gördük. Yüksek maaşlar aldığını gördük. Lisans mezunu olmamasına rağmen bazı isimler müdür yapılmış. Bu bir iddiadır, dosyaları müfettişe verdik. Müfettişten gelen cevaba göre işlem yapacağız. Ayrıca benim mazbata alma sürecimde belediye den dosya çıkartıldığı ve imha edildiği iddia edilmişti. Birebir personelin çektiği fotoğraflar var elimizde. Ancak çuvalların içindeki dosyaların ne olduğunu bilmiyoruz. Bu şaibenin de giderilmesi için gerekeni yapacağız. 97 milyon TL ilk dört ayda kullanılmış bütçenin. Eksi 32 milyonla bütçeyi aldık. Bunu da şuan itibari ile yaptığımız tasarruf ile 12 milyona çektik” dedi.
İSTANBUL’A BELEDİYE KASASINDAN HARCAMA YOK
Son olarak Hürriyet, “Bundan sonra şeffaf bir şekilde bütün ihalelerimiz yayınlanmaktadır. Halkımızın içi rahat olsun hiçbir şekilde bir vatandaşımızın bile hakkının yenmesine müsaade etmeyeceğiz. Burada İstanbul seçimleri için belediyemizin araç ayarladığı söylentileri var. Benim alnım aktır. İstanbul seçimlerine belediye kasasından tek bir araç bile ayarlamadık. Belediyemizden hiçbir araç ayarlanmadı. Evet, 3 adet araç ayarlandı ancak bunlar meclis üyelerimiz ve partililerimiz havuz oluşturarak kendi cebimizden verdik. Belediyemizden hiçbir ücret bu iş için harcanmamıştır. Ben 4 yıl milletvekilliği yaptım. Ben orada ne kanunların ne yollardan çıkarıldığını gördüm. Önerge nedir bilirim. Belediye başkanının sınırlarını görevlerini bilirim” sözlerini kullandı
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, görevi devralmasının ardından çeşitli zamanlarda geçmiş dönemde büyük usulsüzlüklerin olduğunu dile getirmişti.
GÖREV SÜRESİNİ AŞAN PROTOKOLLER
“Uzun zamandır toplumunda hassasiyetini dikkate alarak cemaatler, vakıflar, ne oldukları belli olmayan yapılar var” diyen Hürriyet, “TÜGVA, Ensar Vakfı gibi yapılar bunlar. TÜGVA ve Ensar’la belirli protokoller yapılmış. Her mecliste her toplantıda bu dernekler ve yapılarla işbirliği yetkisi istenmektedir. Geçmiş dönemde Nevzat Bey’in döneminde de yapılan protokolle TÜGVA ile 25 yıl Ensar Vakfı ile 10 yıl protokol yapılmıştır. Bu protokolde hukuka aykırı bir durum vardır. Hiçbir başkan kendi görev süresini aşacak şekilde protokol yapamaz. Mecliste o süreyi aşacak şekilde yetkiyi veremez. Bu hukuka aykırıdır” şeklinde konuştu.
ENSAR VAKFI’NDA KİLİTLİ BİR ODA
Çağdaş Kocaeli gazetesinden Kerim Çelik’in haberine göre, Hürriyet sözlerinin devamında, “Yine aynı şekilde TÜGVA’nın dosyalarını da inceledik. Bu vakıflar ayrıca bakanlık kararıyla vergiden de muaflardır. Ayrıca biz TÜGVA’dan bir de hizmet almışız. Ne hizmeti olduğu belli değil. Ayrıca protokole belediye tek taraflı feshetmesin sadece vakfın feshetme hakkı olsun diye de madde konulmuştur. Ancak bunların hukuki olarak hiçbir karşılığı yoktur. Belediyeye ait açılan Ensar Vakfı’nın binasına incelemeye gittiğimde bir de kilitli bir odayla karşılaştım. Başkanın odası olduğu yazıyor. Burası neden kililtli? Diye sorduğumda orası başkanın odası sadece anahtarının başkanda olduğu yanıtını aldım. Böyle bir şey olabilir mi” diye konuştu.
HERKES İHTİYACI İÇİN BİR VAKIF AÇSIN
“Sarısu Gençlik Kampı’mız koşulsuz, şartsız, bedelsiz kullandırılmış” diyen Hürriyet, “Tüm bu dernekler yine TÜGVA ve Ensar Vakfı’nın gezilerinde kullanılması için otobüslerine kadar belediyemiz tarafından karşılanmış. 400 kişilik lokma dağıtmak istiyorlar. Bu dağıtacakları lokmayı belediye ödüyor. O zaman bunu neden belediye dağıtmıyor? Düzenledikleri toplantılarda misafirlerinin yiyecekleri, içecekleri bile belediyemiz tarafından karşılanmıştır. Oh ne kebap işmiş. Herkes açsın bir vakıf belediyelerden tüm ihtiyacını karşılasın. Bir isteklerini size anlatmak istiyorum. 2 haftalık bir etkinlik için, 60 adet elma, 60 adet portakal, 60 adet sandviç ve meyve suyu, 500 adet çikolatalı gofret gibi istekleri bile olmuş ve bunların hepsi belediye tarafından karşılanmış” sözlerini kullandı.
YANDAŞ ZİHNİYETİYLE YAPILAN İŞLER
Hürriyet konuşmasının devamında, “Mesela bir Enderun Sohbeti 16 bin TL’ye yapılmış, bir tane araç kiralaması 2 bin 159 TL, bunların hepsinin resmi faturaları mevcuttur ve müfettiş arkadaşların incelemeleri sonrası kesin olarak neler yapıldığı belli olacaktır. Bu vakıfların, yorgan, battaniye, kışlık terlik, banyo terliği bile karşılanmıştır. Bunlar dışında öyle ihale sözleşmeleri yapılmış ki, metrekaresi 16 TL olan bir billboard giydirme işi sadece tek bir firmaya yaptırılmıştır. Günümüz koşullarında belki dolar düşecek, ekonomik durum iyileşecek, bu iş daha iyi fiyatlara yapılabilecek ama bunları hiç düşünmemişler. Yandaş zihniyetiyle yapılan işlerdir bunlar. Hadi işi sabit 16 TL yaptınız. Bari farklı farklı insanlara yaptırsaydınız bu işleri” dedi.
HARCAMA KALEMLERİ YETMEMİŞTİR
“Bunlara onay verirken, bunlara imza atarken, hiç mi vicdanları sızlamadı merak ediyorum” diyen Hürriyet, “Yiyecek ekmeği olmayan insanlarımız hiç akıllarına gelmedi mi? Şimdi size faturadan resmi belgeden neler alındığını okuyorum. Koşu bandı, ağırlıklar, atlama ipi, 100 tane minder, bench sehpası vs. gibi malzemelere 12 bin 864 TL belediye kasasından ödenmiş. TÜGVA yaz okulu gösterisi sunumu yapmış belediyeye ve üzerine 4 bin 157 TL hizmet karşılığı bedel ödemişiz. Onlar için ödediğimiz harcama kalemleri yetmiyormuş gibi bir de hizmet alım karşılığı ücret ödemişiz. Bu para aktarmanın hilesidir resmen. Direkt olarak para verilemeyeceği için bu tür oyunlara başvurulmuştur” şeklinde konuşmasını sürdürdü.
PROJELERDE SİBEL GÖNÜL’ÜN ŞİRKETİ
Hürriyet sözlerini, “Yine hediye amaçlı verilen saatler, dronelar mevcut. Araç kiralamaları, yemek hizmetleri gibi bir sürü faturalar mevcuttur. Bizim 2 tane binamız var. İçi ve dışı her şeyini biz yapmışız. Biri Tepeköy diğeri de Bekirdere’ dedir. Tepeköy öğrenci yurdunun proje çizim işini Sibel Gönül’ün şirketi yapmış. Toplam tutarı 33 bin TL’dir. Bizim kendi mimarlarımız ve mühendislerimiz bulunuyor. Böyle projelerin çiziminde bizim çalışan mimar ve mühendislerimiz çalışmamış sadece kontrol edici olarak kullanılmıştır. Serdar Mahallesi Düğün Salonu projelendirme işi 39 bin TL’ye Sibel Gönül’ün şirketine yaptırılmıştır. Hadi binalar yine mülkiyeti bize ait binalardır yine kullanabiliriz ancak israf edilen paralar nasıl geri gelecektir” şeklinde sürdürdü.
BURASI BÖYLEYSE BÜYÜKŞEHİRİ DÜŞÜNÜN
“Toplam rakamlara geldiğimiz 6 milyonu aşan rakamlar var” diyen Hürriyet, “Vakıflara ve cemaatlere aşan para 2 milyonu bulmaktadır. Toplamda da 7 milyona varan bir para vakıflara harcanmıştır. İHH ve İlim Yayma Cemiyeti için harcanan paralar çok büyük değil ancak TÜGVA ve Ensar Vakfı’na harcanan paralar çok ciddi rakamlardır. Bu 2 milyonla bir aşevi kurabilirdiniz, gerçekten büyük ve donanımlı bir kütüphane yapabilirdiniz, yoksullara yardım edebilirdiniz. Bu belediyeyi bize parayı düzenli kullanan bir belediye olarak tanıttılar. Şimdi yapılanları kendiniz görüyorsunuz. Eğer burası böyleyse bir de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni düşünün. İstanbul’da halkımızın kim bilir kaç milyon hakkı kimlere peşkeş çekilmiştir” dedi.
MECLİS ÜYESİNE BİLE MAKAM ARACI
“İkinci konumuz makam araçlarına gelelim” diyen Hürriyet, “Bir şirketten Nevzat Bey’e BMW marka bir araç kiralanmış. Bu kiralanan araca 3 yıl 3 aylık bir sürede 862 bin 876 TL fiyat ödenmiştir. 1 milyona yakın sadece başkana kiralanmış bir harcama kalemi mevcuttur. Bütün makam araçları kiralanan şirketlere iade edildi. İlk geldiğimizde tespit ettiğimizde makam araçlarıyla birlikte 120 araç tespit ettik. Meclis üyesi Mehmet Çetin’e bile makam aracı kiralanmıştır. Elbette hizmet araçlarımız bulunmaktadır. Bazı birimlerin anlık hızlı hareket edebilmesi için elbette araç kullanılmalıdır. Benim kendime ait milletvekilliğim öncesi olan kullandığım bir aracım bulunuyor. Yakıtımı da kendim alıyorum. Telefon paramı da kendim ödüyorum” ifadelerini kullandı.
“Burada gördüğüm belediye başkan yardımcılarının hem telefonları alınmış hem de faturaları ödenmiştir” diyen Hürriyet, “Hatta bir başkan yardımcısı giderken telefonu da teslim etmedi. Teslim etmem dedi. Kendisini iyi biliyor. Bunlar çok ciddi bir ödeme kalemine sahiptir. Bu konuda biz kılı kırk yarıyoruz. 7 lüks makam aracının yıllık ücreti 10 arkadaşın yıllık maaşına denk gelmektedir. Mesela sokak kütüphaneleri var. Toplamda 130 bin TL civarında para harcanmıştır. Gelelim Yerel Sen konusuna. Eski yıllarda hukuksuz biz şekilde encümen kararıyla Yerel Sen’e geçme kararı alınmış ve aidat ödenmiştir. Bunun meclis kararıyla yapılması gerekiyordu. Daha önce mecliste CHP’nin çoğunluğu döneminde Yerel Sen’e boşuna aidat ödenmesi sebebiyle çıkılması oy çokluğuyla meclisten geçmiştir. Ancak bu konu sümenaltı edilmiştir. Hatta üzerine Yerel Sen ve Hizmet İş masaya oturmuştur. Bize bunun faturası 534 bin 981 TL’dir. Bu konuda hukuk komisyonumuz çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışmalar sonrası dönemin başkanına da gerekli hukuki işlemler başlatılacaktır. İşte bunlarla neler yapılır düşünün” şeklinde konuştu.
KARDEŞ ŞEHİRLERE 12 MİLYON TL HARCAMA
Hürriyet sözlerini, “Diğer bir konu İZTİM’dir. Yani İzmit istihdam merkezidir. Bu proje evet bizim projemizdir. Ancak bu projeye aylık 20 bin TL ödenmiştir. Aslında proje belediyenin projesidir. Oraya 3 çalışan koyarak bu işi yapabilirdi ama yapmamış. Ofise ziyaret sayısı 5 bin 276, istihdam sayısı ise 310’dur. 310 kişiyi işe yerleştireceğim diye yıllık neredeyse 270 bin TL harcanmıştır. Bu tek kişiye para kazandırmaktan başka bir şey değildir. Ben bu hizmet alımlarını gördükten sonra tüm birimlerimizden hizmet alımlarını tek tek istedim. Şöyle bir şey gördüm. Bazı il ve ilçelere kardeş şehirlere parklar yapmışız. Bu normaldir elbette kendi imkanı dahilinde kardeş şehirlere bir şeyler yapılabilir. Ancak biz 12 milyon TL’yi kendi borcumuz bu kadar çokken başka şehirlere harcamışız. Yine bu harcama kalemlerinden bir tanesi Kayseri Develi Belediyesi’ne park yaptırmışız. Ve bu parka eski Kalem Müdürü Gül Aşık’ın memleketine yapılmış ve anneannesinin ismi verilmiştir. Mesude Aşık Parkı olarak isim verilmiştir” şeklinde sürdürdü.
SEÇİME 2 GÜN KALA İŞE ALINANLAR
“Daha önce torpilli atama listelerini söylemiştim” sözlerini kullanan Hürriyet, “29 kişilik bir günde memur yapılmış kişiler vardır. Hakkı olanlara sözüm yok elbette ama giderayak belediyeye memur yapılmış kişiler vardı. Bunun üzerine sosyal medyadan yatmaya geldik canım belediyem diyen kişinin de işine son verilmiştir. Mevcut meclis üyelerimizden Aysel Demirtaş’ın yeğeni de 28 Mart’ta işe alınanlardan bir tanesidir. Yine Emine Zeybek’in gelini ve Hayrettin Ünlü’nün kardeşini seçime iki gün kala işe alındığını görüyoruz. Kişilerin işi nasıl yaptığını sorgulamıyorum şuanda. Ancak Mecliste olan kişilerin yakınlarının böyle içeri doldurulması, dışarıda iş bekleyen vatandaşların hakkının yenmesidir. Hukuk önünde bunlar memurdur. 5-6 aylık bir süreçleri var. İşini iyi yapan arkadaşlara elbette bir şey yapmayacağız ama böyle yerleştirilen kişilerin sözleşmelerini yenilemeyeceğiz” diye konuştu.
BÜTÇEYİ TASARRUF İLE 12 MİLYONA ÇEKTİK
Hürriyet sözlerinin devamında, “Başkan yardımcılarının ve müdürlerin haksız kadrolarda olduğunu gördük. Yüksek maaşlar aldığını gördük. Lisans mezunu olmamasına rağmen bazı isimler müdür yapılmış. Bu bir iddiadır, dosyaları müfettişe verdik. Müfettişten gelen cevaba göre işlem yapacağız. Ayrıca benim mazbata alma sürecimde belediye den dosya çıkartıldığı ve imha edildiği iddia edilmişti. Birebir personelin çektiği fotoğraflar var elimizde. Ancak çuvalların içindeki dosyaların ne olduğunu bilmiyoruz. Bu şaibenin de giderilmesi için gerekeni yapacağız. 97 milyon TL ilk dört ayda kullanılmış bütçenin. Eksi 32 milyonla bütçeyi aldık. Bunu da şuan itibari ile yaptığımız tasarruf ile 12 milyona çektik” dedi.
İSTANBUL’A BELEDİYE KASASINDAN HARCAMA YOK
Son olarak Hürriyet, “Bundan sonra şeffaf bir şekilde bütün ihalelerimiz yayınlanmaktadır. Halkımızın içi rahat olsun hiçbir şekilde bir vatandaşımızın bile hakkının yenmesine müsaade etmeyeceğiz. Burada İstanbul seçimleri için belediyemizin araç ayarladığı söylentileri var. Benim alnım aktır. İstanbul seçimlerine belediye kasasından tek bir araç bile ayarlamadık. Belediyemizden hiçbir araç ayarlanmadı. Evet, 3 adet araç ayarlandı ancak bunlar meclis üyelerimiz ve partililerimiz havuz oluşturarak kendi cebimizden verdik. Belediyemizden hiçbir ücret bu iş için harcanmamıştır. Ben 4 yıl milletvekilliği yaptım. Ben orada ne kanunların ne yollardan çıkarıldığını gördüm. Önerge nedir bilirim. Belediye başkanının sınırlarını görevlerini bilirim” sözlerini kullandı