Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

HDP’li Gergerlioğlu’ndan Saray’a ‘pasaport tahditleri’ sorusu

by aktifhabercom
August 6, 2018
HDP’li Gergerlioğlu’ndan Saray’a ‘pasaport tahditleri’ sorusu
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Seçim sonrası OHAL’in bitmesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla üzerindeki tahditlerin kaldırılacağı söylenen pasaportlar konusunda muamma devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı, hakkında bir adli veya  idari işlem olmadığı halde, eşleri hakkında yürütülen işlemlerden dolayı şerh konulduğu tespit edilen 155 bin 350 kişinin pasaportlarındaki şerhlerin kaldırıldığını açıklamıştı. Ancak burada KHK’lilerin bu uygulamanın dışında tutulduğu ortaya çıktı.

HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, konuyu yakından takip eden isimlerden.


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Devlet Bahçeli, İsrail’in İran’a saldırısını böyle yorumladı: “Nihai hedef Türkiye’dir”

Devlet Bahçeli, İsrail’in İran’a saldırısını böyle yorumladı: “Nihai hedef Türkiye’dir”

June 13, 2025
5k
AKP’li vekil rüşvetçi partilisine aracılık mı edecek?

AKP’li vekil rüşvetçi partilisine aracılık mı edecek?

June 11, 2025
5.1k

Pasaport tahdidi konusunu Meclis gündemine de taşıyan Gergerlioğlu, İçişleri Bakanlığından gelen son açıklamaya ilişkin olarak, “Devlet ciddiyetine yakışmayacak şekilde gayri ciddi” yorumunu yaptı.

Bakanlığın internet sayfasından ve sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, pasaport şerhlerinin 25 Temmuz Çarşamba günü kaldırılmasına rağmen bazı basın yayın organlarında kaldırılmadığı yönünde gerçeğe aykırı haberlerin yapıldığı belirtildi ve eklendi:

“Ancak bahse konu dışında davalarda verilen yurt dışına çıkma tahditleri, savcılıklardan soruşturmaların güvenliği açısından tedbir maksatlı konulan şerhler, terör örgütlerine üyelikleri, iltisak veya irtibatları nedeniyle kamu görevlerinden çıkarılanlar hakkında 6749 sayılı yasa gereği tesis edilen işlemler nedeniyle konulan şerhler devam etmektedir.”

“Bakanlığın yaptığı açıklama ile gerçekte yaşanan durum arasında dağlar kadar fark bulunmaktadır” diyen Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pasaportların iptaliyle yurt dışına çıkışın ve yurda girişin bu şekilde keyfi olarak engellenmesi:’ KHK lı oldukları için Türkiye’de iş bulamayan insanları açlığa mahkum etmeye, ailelerin dağılmasına, Meriç’te ve Ege’ de insanların yurt dışına kaçak yollarla gitmeye çalışırken günahsız yavruların can vermesine, yurt dışında okullarına gidemeyen gençlerimizin eğitim hakkından mahrum kalmasına, insanlarımızın İslamın şartlarından olan Hac farizasını yerine getirememesine vd’ gibi pek çok hayati sorunu beraberinde getirmektedir. Hepimizin kınadığı hain darbe girişiminden bu zamana iki yıldan fazla zaman geçmesine, OHAL in kalkmasına rağmen halen Türkiye normalleşemememiştir. Hatta her geçen gün tam tersine daha da anormalleşmektedir.

Yaşanan vahim darbe girişiminden bu zamana iki yılı aşkın zaman geçtiği halde rövanşist ve intikamcı bir yaklaşım algısı oluşturacak şekilde suçun şahsiliğinden uzaklaşarak kişileri akrabalarına varacak şekilde cezalandırmak Hukuk Devleti açısından onarılmaz yaralar açmaktadır. Konsolosluklarımızda yeni doğan bebeklere kimlik verilmemesinden tutun hakkında mahkeme kararı olmayan vatandaşlarımıza kötü muameleye kadar pek çok yaklaşımın yapıldığı iddiaları tarafıma iletilmektedir. Bu ve bunun gibi yaklaşımlar bizi ileriye götürmeyeceği gibi bilakis daha da geriye götürecektir.”

Konunun milyonları ilgilendiren uluslararası bir soruna dönüştüğünü söyleyen Gergerlioğlu, “Bu sebeple de önce Türkiye Hükümetini ve bütün muhalefeti sonrasında da Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği yetkililerini sorumlu olmaya ve sorumluluğun gereğini yerine getirmeye davet ediyorum. Seyahat Özgürlüğü başta olmak üzere pek çok hak ve özgürlüğü hedef alan Pasaport Tahdidi; hakkında soruşturma olmayan veya beraat ve takipsizlik alan vatandaşlar ve yakınları için kadırılmalı bu sayede de Türkiye’nin normalleşmesi sürecinde önemli bir adım atılmalıdır” diyor.

Gergerlioğlu ayrıca konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi:

İçişleri Bakanlığının yapmış olduğu duyuruda:

‘Kendisi hakkında bir adli veya idari işlem olmadığı halde,  eşleri hakkında yürütülen işlemlerden dolayı şerh konulduğu tespit edilenlerin pasaportlarındaki șerhler 25.07.2018 tarihinde kaldırılmasına rağmen, bazı basın yayın organlarında, şerhlerin kaldırılmadığı yönünde  ısrarla gerçeğe aykırı haberler yapılmaktadır.

Kamuoyunu yanlış yönlendiren  yayınlar nedeniyle,  Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü olarak așağıdaki açıklamanın yapılmasına  gerek duyulmuștur:

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarının icrası kapsamında; Olağanüstü Hal uygulamasının bitimine müteakip, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü, kendisi hakkında bir adli veya idari işlem olmadığı halde,  eşleri hakkında yürütülen işlemlerden dolayı şerh konulduğu tespit edilen 155.350 kişinin pasaportlarındaki șerhler 25.07.2018 tarihinde kaldırmıştır.

Ancak bahse konu dıșında,  devam eden davalarda verilen yurt dışına çıkma tahditleri, savcılıklardan soruşturmaların güvenliği açısından tedbir maksatlı konulan şerhler, terör örgütlerine üyelikleri, iltisak veya irtibatları nedeniyle kamu görevlerinden çıkarılanlar hakkında 6749 sayılı yasa gereği tesis edilen işlemler nedeniyle konulan şerhler ise devam etmektedir.’ 

Bu bağlamda;

6.08.2018 tarihi itibariyle kaç kişinin pasaportunda halen tahdit bulunmaktadır?

Cumhurbaşkanının: ‘Yakınlarının suçlarından dolayı pasaport alamayanların mağduriyeti giderilecek.’ demesine rağmen halen kişilerin  yakınlarının pasaport tahditlerinin kaldırılmamasının sebepleri nelerdir?
Yurt dışında yaşayan bazı kişilerin ihbarlar neticesinde pasaportlarının iptal edildiği, bu kişilerin çocuklarına konsolosluklarda kimlik verilmediği, bu kişilere konsolosluklarda askerlik tecili dahil hiçbir resmi işlemin yapılmadığı, bu kişilerin yerine onların haberleri olmadan pasaport iptali için konsolosluk çalışanlarının gazeteye sahte ilan verdiği, bazı soruşturma geçirenlerin eşlerine eşinizden boşanırsanız ancak çocuğunuza pasaport veririz denildiği iddiaları doğru mudur?
Nüfus memuru , görevli müdür ve elçilik görevlilerinin kişilere hukuk dışı muamelelerde bulunduğu , kişileri aldatarak pasaportlara el koyduğu , kişilere aşağılayıcı muamelede bulunduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddia doğruysa hakkında soruşturma açılan devlet görevlileri var mıdır?

Hakkında soruşturma olmayan veya mahkemelerce takipsizlik/beraat alan kişilerde halen kendisinde ve ailelerinin pasaportlarında tahdit bulunduğu iddiası doğru mudur? İddia doğruysa bu uygulamanın hukuki temeli nedir?
Hakkında soruşturma olmayan KHK lıların eşlerinde tahdit olduğu iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa uygulamanın hukuki gerekçesi nedir?
Pasaportunda tahdit olduğu için kaç kişi hacca gitme hakkını kaybetmiştir? Bu insanların inanç özgürlüğünü yerine getirebilmeleri için hangi çalışmalar yapılmaktadır?
Hasta veya ağır engelli bebeklerinin veya başka bir yakınlarının yurt dışında tedavisini yaptırmak için pasaporta başvuran bazı vatandaşlara tahdit dolayısıyla ret kararı verildiği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

Yurt dışında eğitimi devam ettiği halde Türkiye’deyken pasaportu iptal olduğu için okuluna gidemeyen öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerin eğitim hakkından yararlanabilmesi için yapılan çalışmalar nelerdir?
Yurt dışına çıkmış gözüken kişilerin eşlerine pasaport verilmemesi hukukta suçun şahsiliği ilkesi göz önüne alındığında hukuki gerekçesi nedir?
Göreve iade edildiği halde pasaportundaki tahdit kalkmayan veya KHK’lı olmayıp beraat eden kişinin kendisine ve eşine tahdit uygulamasının devam ettiği bilgisi doğru mudur? Bu iddia doğruysa hukuki gerekçesi nedir?
Pasaport tahditleri kalktığı iddiasına rağmen neredeyse kimsenin pasaportundaki tahdit kalkmadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa kamuoyunun yanlış bilgilendirmesi ve görevi kötüye kullanma suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan personel var mıdır?

Sadece kapatılan özel kurumlarda çalıştıkları için pasaportuna tahdit konulan kişilerin olduğu bilgisi doğru mudur? Bu iddia doğruysa bunun hukuki gerekçesi nedir?
Yurt dışında akademisyen olup Türkiye’ye geldiğinde soruşturması olmadığı halde pasaportuna el konulan akademisyenlerin olduğu iddiası doğru mudur?
Bazı kişilerin annelerinin ve kayınvalidelerinin de pasaportlarına tahdit koyulduğu iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa pasaport tahditi hangi yakınları kapsamaktadır?
Eşinden boşandığı halde halen eski eşi dolayısıyla hakkında pasaport tahditi olan kişilerin bulunduğu iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa hukuki gerekçesi nedir?
Pasaport tahditinin kaldırılmasıyla ilgili hükümetinizin samut adımları neler olacaktır? Pasaport tahditlerinin kalkması için belirlediğiniz takvim nedir?

ShareTweet
Previous Post

Uçakta telefon kapatılmazsa ne olur?

Next Post

AKP’li belediye başkanı kızını kendisine özel kalem müdürü atadı

İLGİLİHABERLER

Devlet Bahçeli, İsrail’in İran’a saldırısını böyle yorumladı: “Nihai hedef Türkiye’dir”
Manşet Altı

Devlet Bahçeli, İsrail’in İran’a saldırısını böyle yorumladı: “Nihai hedef Türkiye’dir”

June 13, 2025
5k
AKP’li vekil rüşvetçi partilisine aracılık mı edecek?
Manşet Altı

AKP’li vekil rüşvetçi partilisine aracılık mı edecek?

June 11, 2025
5.1k
Avcılar Belediyesi Başkanvekilliğine Yüksel Can seçildi
SİYASET

Avcılar Belediyesi Başkanvekilliğine Yüksel Can seçildi

June 11, 2025
5k
Devlet Bahçeli: Yeni anayasaya ihtiyaç kabullenilmeli
Manşet Altı

Devlet Bahçeli: Yeni anayasaya ihtiyaç kabullenilmeli

June 6, 2025
5k
Kemal Kılıçdaroğlu: ”Partimi adliyede tartıştırmam, ifadeye gitmem”
Manşet Altı

Kemal Kılıçdaroğlu: ”Partimi adliyede tartıştırmam, ifadeye gitmem”

June 3, 2025
5.1k
CHP kurultayı iddianamesi kabul edildi: Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil 12 kişi için hapis talebi
GÜNDEM

CHP kurultayı iddianamesi kabul edildi: Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil 12 kişi için hapis talebi

June 3, 2025
5k
Daha Fazla Haber
İran nükleer programında ne kadar ilerledi?

İran nükleer programında ne kadar ilerledi?

June 16, 2025
5k
BM milyonlarca insana yardımları kesti

BM milyonlarca insana yardımları kesti

June 16, 2025
5k
İsrail: Demir Kubbe yetmiyor, Demir Işın geliyor

İsrail: Demir Kubbe yetmiyor, Demir Işın geliyor

June 16, 2025
5.1k
Van Gogh sandalyesi kırıldı: Fotoğraf çekmek isteyen çift heykeli parçaladı

Van Gogh sandalyesi kırıldı: Fotoğraf çekmek isteyen çift heykeli parçaladı

June 16, 2025
5.1k
Gizli istihbarat servisi MI6’nın başına ilk kez bir kadın atandı

Gizli istihbarat servisi MI6’nın başına ilk kez bir kadın atandı

June 16, 2025
5k
Çalışanlarına psikolojik taciz uygulayan eski Devlet Bakanı’na 10 ay hapis ve 3 yıl siyasetten men cezası

Çalışanlarına psikolojik taciz uygulayan eski Devlet Bakanı’na 10 ay hapis ve 3 yıl siyasetten men cezası

June 16, 2025
5.1k
Trump G7 ülkelerinin İsrail bildirisine imza atmadı

Trump G7 ülkelerinin İsrail bildirisine imza atmadı

June 16, 2025
5k
Her şeyi anlatan fotoğraf

Her şeyi anlatan fotoğraf

June 16, 2025
5k
Avukatı, ‘Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde’ Özgür Özel’i yalanladı: “Gerçekle bağdaşmıyor”

Avukatı, ‘Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde’ Özgür Özel’i yalanladı: “Gerçekle bağdaşmıyor”

June 16, 2025
5k
Ekrem İmamoğlu döneminde İBB’ye yönelik denetimler 10 kat arttı

Ekrem İmamoğlu döneminde İBB’ye yönelik denetimler 10 kat arttı

June 16, 2025
5k
Suçluyu içeride arayan İran bir kişiyi ajanlık iddiasıyla idam etti

Suçluyu içeride arayan İran bir kişiyi ajanlık iddiasıyla idam etti

June 16, 2025
5k
KHK’lı babanın en acı babalar günü: Ben tutuklandım, kızım uyuşturucu bağımlısı oldu, annesini yüksekten attı, kendisi de peşinden intihar etti

KHK’lı babanın en acı babalar günü: Ben tutuklandım, kızım uyuşturucu bağımlısı oldu, annesini yüksekten attı, kendisi de peşinden intihar etti

June 16, 2025
5.2k
ABD Başkanı Donald Trump 36 ülkeye daha seyahat yasağı getirebilir

ABD Başkanı Donald Trump 36 ülkeye daha seyahat yasağı getirebilir

June 16, 2025
5.1k
İran: İstihbarat başkanı ve iki general İsrail’in saldırılarında öldürüldü

İran: İstihbarat başkanı ve iki general İsrail’in saldırılarında öldürüldü

June 16, 2025
5.1k
ABD Başkanı Trump: Bu gece İran’a yapılan saldırıyla bir ilgimiz yok

ABD Başkanı Trump: Bu gece İran’a yapılan saldırıyla bir ilgimiz yok

June 15, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.