Cumhurbaşkanı Erdoğan iki gün içerisinde ikinci kez AB’yi, ‘kapıları açma ve Türkiye’deki göçmenleri Batı’ya göndermek’le tehdit etti.
5 Eylül’deki konuşmasında, “Oldu, oldu olmadı; biz de kapıları açmak zorunda kalırız. Destek verecekseniz verin. Vermeyecekseniz kusura bakmayı bir yere kadar katlandık katlanıyoruz. Bu yükü sadece biz mi çekeceğiz. AB ve Batı dünyasından gereken desteği alamadık almak için de bunu yapmak zorunda kalabiliriz” tehdidi savuran Erdoğan, bugün de (7 Eylül) benzer bir söylemde bulundu.
AKP Eskişehir İl Teşkilatı’nda partililere hitap eden Erdoğan, “Türkiye 4 milyon mültecinin yükünü nasıl kaldıracak. Oldu oldu, olmadı kusura bakmasınlar, kapıları açmaktan başka çare kalmayacak. Hep biz mi düşüneceğiz. Başka çare yok” diye konuştu.
Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden çıkarılan işçilerle ilgili de, “Şimdi bize düşen son zamanlarda önümüzde çıkarılan engelleri aşmak ve başarı çıtamızı yukarıya çekmektir. Bir süredir İstanbul başta olmak üzere işten çıkarılan işçilerin feryatlarını duyuyorum. Biz bu şekilde işten çıkartmalar yapsak gök kubbeyi üzerimize yıkmaya çalışacaklar şu anda sessiz. Biz hiç böyle bir şey yapttık mı” diye sordu.
Ancak, Erdoğan’ın imzaladığı Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 130 binden fazla memurun işlerinden edildiği gerçeği görmezden gelindi.
Erdoğan’ın açıklamalarının satır başları şöyle:
“Fırat’ın doğusunu Trump ile yeniden görüşeceğiz. Uygulama ile konuştuklarımız birbirini tutmalı. Eğer kalkıp YPG’ye eğitim veriliyorsa bizim bunu hazmetmemiz mümkün değildir. Bunlar kiminle savaşacak? Türkiye ile! Biz buna göz yumar mıyım?
İdlib’den kaynaklanan şu an bir göç sorunu var. Biz Avrupa’ya açıkça söyledik. Bu yükü paylaşacaksınız. Paylaşmazsanız kapıları açarız, dedik. Türkiye 4 milyon mültecinin yükünü nasıl kaldıracak. Oldu oldu, olmadı kusura bakmasınlar, kapıları açmaktan başka çare kalmayacak. Hep biz mi düşüneceğiz. Başka çare yok.
Türkiye’nin önünde güvenlikten ekonomiye acil mesafe alması gereken kritik konular var. Allah’ın izni ve milletimizin desteğiyle bunları aşacağız. Faizler düşüyor mu? Düşüyor. Perşembe günü Para Politikası Kurulu toplanıyor. Faizlerin düşeceğine inanıyorum. Faiz düştükçe enflasyon da düşecektir. Göreceksiniz Cumhurbaşkanımız demişti diyeceksiniz.”