BM’yi eleştirmek isterken örnek verdiği George Orwell’ın Hayvan Çiftliği adlı eseri BM’ henüz kurulmadan yazıldığını bilmediği ortaya çıktı.
George Orwell, Hayvan Çiftliği kitabında mesela BM’nin 5 ülke ile sınırlanan sistemini eleştirir. Orwell bir başka kitabında ise “bir babanın işsiz kalması eve belirli bir gelirin girmemesinin ötesinde çocuklarının oyuna katılamaması, karısının itibar kaybetmesi ve kendisinin de artık sokağa çıkamaması demektir” diyor. Bizim de “insanı yaşat ki devlet yasaşın” demekle istatistik olarak belirtmekle birlikte bir insan olduğunu da asla unutmamalıyız.
HAYVAN ÇİFTLİĞİ BM’Yİ Mİ ELEŞTİRİYOR?
Erdoğan’ın BM’yi eleştirmek isterken örnek verdiği George Orwell ‘ın Hayvan Çiftliği adlı kitabı 1945’te BM henüz kurulmadan önce yayınlandı. Kitap asıl ününü ise 1950’lerde kazandı. BM’nin de 24 Ekim 1945’te kurulduğu göz önünde bulundurursa, Orwell’ın Hayvan Çiftliğieserinde BM’yi eleştiriyor olması hemen hemen imkansız.
SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU
Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Hayvan Çiftliği ve George Orwell sosyal medyada en çok konuşulanlar arasına girdi.
Can Yayınları’nın sahibi Can Öz, Kişisel Twitter hesabından ” George Orwell , Hayvan Çiftliğikitabında mevkisini kendi çıkarı için kullanan yozlaşmış siyasetçileri eleştirir” ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili sosyal medyadaki yorumlardan bazıları şöyle:
KİTABIN KONUSU
Hayvan Çiftliği’nde, eşitlik sağlamak iddiasıyla çiftlik yönetimini ele geçiren domuzların güç zehirlenmesine kapılarak daha ayrıcalıklı hale gelmesini anlatılıyor. Eserde totoliterleşen rejimlere karşı eleştiriler sunuluyor.
Dünya çapında en yaygın anti-komünist eserler arasında yer alan Hayvan Çiftliği , yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.
Hayvan Çiftliği’nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell , bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin’i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir.
Altbaşlığı Bir Peri Masalı olan Hayvan Çiftliği , bir masal anlatımıyla yazılmıştır; ama küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değil, çarpıcı bir politik taşlamadır.