Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesini istemesi, Cumhur İttifakı’nda tartışmaya neden oldu. AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Anayasa’nın 4’üncü maddesiyle ilgili herhangi bir tartışmamız yoktur. Değişiklik teklifleri bizim açımızdan olumlu değildir” sözleriyle tepki gösterdiği Yapıcıoğlu’na, Mehmet Metiner’den destek geldi. Eski AKP Milletvekili Metiner, “Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili değişiklik taleplerine karşı çıkmak ile değişiklik taleplerinin tartışılmasına karşı çıkmak iki farklı duruştur. Birincisi, demokratik bir hak; ikincisi, demokrasi açısından hayli sorunlu bir hat” ifadelerini kullandı. Metiner, CHP’nin bedenen iktidarda olmasa da ruhu ve zihniyetiyle iktidarda olduğunu savunarak, “CHP’nin ideolojik-zihni kazanımını yabana atmamak lazım. Öyle bir güç ki bu, en muhalifleri bile kendisine benzetebiliyor. Sadece o ruh ve zihniyetin dönemsel olarak rengi değişiyor, özü ise hep bâki kalıyor gördüğüm. Gerçek köktenci bir değişim şimdilik için muhal (imkansız)” dedi. AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da “12 Eylülcülerin anayasaya koyduğu maddeleri değiştirme teklifini dahi ihanet olarak görenler devletin zirvesinden açıklamalar yapmayı sürdürüyorlar” diyerek, “Darbeci zihniyet 10 yıl öncesinden daha güçlü. Darbelerle mücadele birkaç cümleye sığan yıldönümü anmalarından ibaret kalırsa, yarın çok geç olabilir” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Bahçeli, sen bu Hüda Par’a ne diyorsun?” sorusuna yanıt veren MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir ise “Başlatılmak istenen tartışmalar boş ve beyhudedir. MHP’nin bu konudaki duruş, irade ve kararlılığı berrak, sarih ve katidir” sözleriyle Yapıcıoğlu’nun önerisine tepki gösterdi.
AKP’den Yapıcıoğlu’na tepki
İktidar partisi AKP, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından “yeni anayasa” gündemi oluşturmaya gayret ederken, Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, anayasanın 4’üncü maddesiyle ilgili açıklamaları tartışma yarattı. Zekeriya Yapıcıoğlu, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, Anayasa’nın 4. maddesinin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Cumhur İttifakı içerisinde yer alan Hüda Par’ın çıkışına iktidar partisinden olumsuz tepki geldi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Anayasa’nın 4’üncü maddesiyle ilgili herhangi bir tartışmamız yoktur. Değişiklik teklifleri bizim açımızdan olumlu değildir” ifadelerini kullandı.
Özgür Özel: Kim kimle beraber?
İktidar ittifakında çatlak yaratan Yapıcıoğlu’nun sözleri, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de gündemindeydi. Balıkesir’de konuşan Özel, “Hüda Par, çıkmış ‘anayasanın ilk 4 maddesine karşıyız’ diyor. Seçim zamanı susturdular. Şimdi anayasanın 4. maddesine karşıyız diyor. ‘Türkiye Cumhuriyeti devletinin başkenti Ankara’ya karşılar. Bayrağa karşılar, İstiklal Marşı’na karşılar, Cumhuriyete karşılar” dedi. MHP lideri Devlet Bahçeli’ye sorular yönelten Özel, “Mikroba ‘sen niye hastalık yapıyorsun’ diye hesap soramazsın. Mikrop mikroptur. Ama milliyetçi mühafazakârım diyenler… Bahçeli’ye soruyorum; sen bu Hüda Par’a ne diyorsun? Kimler kimlerle beraber?” şeklinde konuştu.
MHP’den Yapıcıoğlu’na tepki, CHP’ye yanıt
CHP lideri Özel’in Bahçeli’ye sorduğu sorunun yanıtı, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir’den geldi. Özdemir, Yapıcıoğlu’nun anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesini istemesine tepki gösterdi, “Başlatılmak istenen tartışmalar boş ve beyhudedir. MHP’nin bu konudaki duruş, irade ve kararlılığı berrak, sarih ve katidir” dedi.
İsmail Özdemir, CHP’ye de yanıt verdiği sosyal medya paylaşımında şunları kaydetti:
“Ülkemizin darbe döneminden kalma ve tabir caizse yamalıklı bohçaya dönmüş 1982 anayasası yerine, sivil, kapsayıcı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile uyumlu, aziz milletimizin ve 21. yüzyıl ülkülerimizin ihtiyacını karşılayacak yeni bir anayasa yapımına ihtiyaç duyduğu açıktır. Bu noktada anayasanın ilk 4 maddesi ile ilgili başlatılmak istenen tartışmalar ise boş ve beyhudedir. MHP’nin bu konudaki duruş, irade ve kararlılığı berrak, sarih ve katidir. Buna rağmen, anayasal düzeni bozmak üzere darbe girişiminde bulunan F… ile kol kola giren, Türkiye’yi parçalamak maksadıyla etnik temelli bölücü faaliyet yürüten terör örgütü ve siyasi uzantıları ile ortaklık ve pazarlık masaları kuran, hatta bizzat PKK’ya müzahir bir televizyon kanalında anayasanın ilk dört maddesini değiştirecekleri iddiasında bulunan CHP ile onun yandaşı konumunda olan ilkesiz ve tutarsız sol basının konuyla ilgili MHP’yi tartışmaya açma çabası trajikomiktir.”
Yapıcıoğlu’ndan Özel’e 72 saat süre
Hüda Par lideri Yapıcıoğlu ise Özgür Özel’e CHP’nin seçim beyannamesini hatırlatarak, bir soru sordu ve cevaplaması için 72 saat süre verdi. Yapıcıoğlu, partisinin sosyal medya hesabından”Soru şu: ‘Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik umdeleri CHP’nin ana prensipleridir… Tek parti döneminin icabı sayılarak Anayasaya sokulmuş olan bu 6 umdeyi Anayasadan çıkaracağız’ cümleleri hangi partinin seçim beyannamesinde yer almıştır?” paylaşımında bulundu.
AKP’li Metiner’den Hüda Par’a destek
Tartışmalar devam ederken, AKP kanadından Hüda Par’a destek geldi. Eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, “Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili değişiklik taleplerine karşı çıkmak ile değişiklik taleplerinin tartışılmasına karşı çıkmak iki farklı duruştur” dedi. Metiner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımın devamında şu ifadeleri kullandı:
“Birincisi, demokratik bir hak; ikincisi, demokrasi açısından hayli sorunlu bir hat. Kendi adıma ben tartışmalara karşı çıkan, yetmezmiş gibi bunu ihanet telakki eden bir duruşun sahibi olmayı kendi varlık nedenimizin inkarı olarak görürüm. Demokrasi iddiası, özgür tartışmayı içeren bir tutumla ancak anlamlı ve inandırıcı olabilir.”
Ömer Çelik’in sözlerine mi sitem etti?
Metiner’in, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in Hüda Par’a tepki gösterdiği açıklamasının ardından yaptığı bir başka paylaşım da dikkati çekti. Metiner, söz konusu paylaşımında, “İnsanın ömrünün sonunda onca yıl mücadele ettiği şeye dönüşmesi ne yaman bir trajedidir Rabbim! İnsanın üç günlük dünyada güç sahibi olabilmek veya gücünü koruyabilmek için kendisi olmaktan çıkması ne üzücü bir akıbettir Rabbim!” ifadelerini kullandı.
“CHP ruhu iktidarda”
AKP’li Mehmet Metiner, son paylaşımında ise ana muhalefet partisini hedef alarak, “CHP bedenen iktidarda değil ama ruhu ve zihniyetiyle iktidarda. 1937’de Anayasaya dercedildiği günden bu yana 6 okla simgelenen umdeler, anayasal anlamda iktidarda” değerlendirmesinde bulundu. “CHP’nin ideolojik-zihni kazanımını yabana atmamak lazım” diyen Metiner, “Öyle bir güç ki bu, en muhalifleri bile kendisine benzetebiliyor. Sadece o ruh ve zihniyetin dönemsel olarak rengi değişiyor, özü ise hep bâki kalıyor gördüğüm. Gerçek köktenci bir değişim şimdilik için muhal (imkansız)” şeklinde görüş belirtti.
Orhan Miroğlu: Devletin bilgi kanallarına çökmüşler
Tartışmalara son olarak AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da dahil oldu. Son dönemde partisine yönelik eleştirilerilerle gündeme gelen Miroğlu, “12 Eylülcülerin anayasaya koyduğu maddeleri değiştirme teklifini dahi ihanet olarak görenler devletin zirvesinden açıklamalar yapmayı sürdürüyorlar” diyerek, şunları kaydetti:
“Darbeci geçmişini ve kimliğini elinden aldığınızda geriye bir şey kalmayan birtakım insanların, devletin bilgi kanallarına çökmüş olması en çok biz AK Partilileri düşündürmelidir! Maalesef bu adamlar Türkiye’nin temel milli meselelerinde hala ‘fikrine başvurulan’ adamlardır hatta resmi görevleri itibarıyla konumlarını korumaya devam eden adamlardır! Demokrasiye inançları sıfır! Ama darbelerle mücadele ede ede bugünlere gelmiş bir siyasi iktidarın başında Demokles’in kılıcı gibi sallanıp duruyorlar!”
“Yarın çok geç olabilir”
Darbeci zihniyet 10 yıl öncesinden daha güçlü olduğunu savunan Miroğlu, “Ve bir virüs gibi yayılmaya ve toplumun hemen her kesimini etkileme potansiyelini korumaya devam ediyor. Diyeceğim, darbelerle mücadele birkaç cümleye sığan yıldönümü anmalarından ibaret kalırsa, yarın çok geç olabilir” ifadelerini kullandı.
Zekeriya Yapıcıoğlu ne demişti?
Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, Anayasa’nın 4. maddesinin kaldırılmasını istediklerini söylemişti. Yapıcıoğlu, şunları kaydetmişti:
“Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4’üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha; anayasanın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasada değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasanın 4. maddesine karşıyız. Tamam mı, anladınız mı? 4. madde, gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk 4 madde değil, 4. madde.”
Anayasanın 4. maddesi ne diyor?
Anayasanın 4. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerini ortaya koyan ilk üç maddenin değiştirilemezliğini vurguluyor. Yapıcıoğlu, bu maddenin gelecek nesillerin iradesine ipotek koyduğunu savunarak, diğer maddeler üzerinde ise müzakereye açık olduklarını belirtti.