CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, olağanüstü toplantı çağrısını, Atalay’ın milletvekilliğinin düşülmesinin “yok hükmünde” olduğuna karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının TBMM Genel Kurulu’nda okutulması istemine dayandıracaklarını açıkladı.
Henüz kesin tarih belirlenmemesine karşın, CHP’nin Genel Kurul’u 3 Eylül Salı günü toplantıya çağırması bekleniyor.
16 Ağustos’taki olağanüstü toplantıda, kavga çıktı kan aktı
Can Atalay’ın milletvekilliği, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Gezi Davası’nda verdiği mahkumiyet kararını onamasına ilişkin kararın TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak’ta okunmasıyla düşürüldü.
AYM’nin 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararında, Atalay’ın milletvekilliğinden düşürülmesi kararının “yok hükmünde” olduğu ifade edildi. Bu kararın ardından, Atalay’ın milletvekilliği haklarının iade edilip edilmemesi konusunda gözler Meclis’e çevrildi.
CHP, bu gelişme üzerine Can Atalay’ın durumunu görüşmek Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı. Genel görüşme istemini ele almak üzere Genel Kurul 16 Ağustos’ta olağanüstü topladı.
Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) katılmadığı toplantıda, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden İzmir Milletvekili ve İdare Amiri Alpay Özalan, TİP Milletvekili Ahmet Şık’a yumruklu saldırıda bulundu.
Görüşmeler, fiziksel şiddetle altı kez bölündü, saldırıya uğrayan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in kaşı açıldı.
6 kez ara verilen Meclis Genel Kurulu’nda Atalay için verilen genel görüşme talebi reddedildi.
CHP yönetimi, hafta başında yapılan MYK toplantısında, ilk toplantıda Atalay’ın durumunun, çıkan kavganın gölgesinde kaldığı gerekçesiyle Meclis’in ikinci kez olağanüstü toplantıya çağrılmasını kararlaştırdı.
MHP’li Yıldız’dan itiraz: Meclis aynı konuda tekrar olağanüstü toplantıya çağrılamaz
CHP’nin bu girişimine, MHP’nin hukuk işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’dan itiraz geldi.
TBMM Anayasa Komisyonu üyesi de olan Yıldız, Genel Kurul’ca karara bağlanmış konuların yeniden görüşülmesinin mümkün olmadığı gibi, aynı konuda ikinci kez olağanüstü toplantı önergesi verilemeyeceğini savundu.
Yıldız bu tezini, anayasa ve içtüzükte, aynı konuda birden fazla olağanüstü toplantı istenebileceği konusunda anayasa ve içtüzükte bir hüküm bulunmamasına dayandırdı.
CHP Grup Başkanvekili Emir: Can Atalay, Meclis’in üyesidir
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, AYM kararını anımsatarak, Yüksek Mahkeme’nin, Atalay’ın milletvekilliği statüsünün sürdüğünü tespit ettiğini söyledi.
Emir, AYM’nin gerekçeli kararı üzerine Meclis’i tatile çağırdıklarını ancak toplantıda yaşanan kavga ve tartışmalar nedeniyle, Can Atalay’ın durumuyla ilgili tartışmaların gerektiği gibi yapılamadığını ifade etti.
Meclis’in bir üyesinin AYM kararına rağmen Meclis’te tutulduğunu kaydeden Emir, Meclis’in buna sessiz kalamayacağını, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a da önemli görev düştüğünü vurguladı.
‘Başkanlık tezkeresi olarak okunmalı’
Murat Emir, muhalefet partileri ile görüşme tarihini belirlemek için görüşmeleri sürdürdüklerini, o nedenle de toplantı dilekçesinin tarihinin netleşmediğini bildirdi.
Emir, MHP’li Feti Yıldız’ın “Aynı konuda ikinci kez olağanüstü toplantı olmaz” açıklamasının “yeni bir içtüzük ihdası” anlamına geldiğini , yeni toplantı çağrısının gerekçesinin de zaten ilkinden farklı olduğunu söyledi.
Emir, olağanüstü toplantı çağrısı gerekçesini şöyle açıkladı:
“Bizim ilk talebimiz Anayasa Mahkemesi kararının bir başkanlık tezkeresi olarak veya doğrudan Genel Kurul’da Başkanlık Divanı’nca okunmasıdır. Çünkü Can Atalay’ın milletvekilliği bir tezkerenin okunmasıyla düşürülmüştür. Bu hukuksuzdur ve yeni bir okuma ile bu ilk okumanın hükümsüz olduğu, Can Atalay’ın milletvekili olduğu bütün Genel Kurul’a duyurulmalıdır. Bu şekli bir işlemdir ama bu yapılmalıdır.
“Ayrıca Meclis, Adalet Bakanlığı’na bir çağrıda bulunmalıdır. Çünkü Adalet Bakanlığı, nihayetinde Can Atalay’ın tutulduğu cezaevinin denetiminden sorumlu olan organdır. Yürütme organıdır. Yasama organı, yürütme organına ‘Benim bir üyemi, sen de fakto bir biçimde orada tutuyorsun, bunu tutmaya hakkın yok’ demelidir.”
Anayasa ve Meclis İçtüzüğü’ne göre Meclis tatil ve ara verme döneminde cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı veya milletvekillerinin beşte birinin yani 120 milletvekilinin yazılı istemi üzerine Meclis, gündemdeki konuyla sınırlı olmak üzere toplantıya çağrılabiliyor.
Anayasa veya içtüzükte, aynı konuda ikinci kez toplantı çağrısı yapılamayacağına ilişkin bir hüküm ise bulunmuyor.
CHP’nin sandalye sayısı olağanüstü toplantı çağrısı için yeterli olduğundan, Meclis Başkanı’nın dilekçenin Meclis’e ulaşmasından sonra Genel Kurul’u toplantıya çağırması gerekiyor.
Tüzük Kurultayı’ndan önce düşünülüyor
CHP, olağanüstü toplantı tarihini henüz netleştirmedi.
Murat Emir, muhalefet partileri ile tarihle ilgili görüşmelerin sürdüğünü ve önümüzdeki günlerde netleşeceğini bildirdi.
Ancak kulislerde, CHP’nin 4-9 Eylül’de tüzük kurultayı yapılacağı için, toplantı için 3 Eylül tarihi öne çıktı.
KAYNAK: BBC TÜRKÇE – AYŞE SAYIN