AKP ve MHP arasında gerçekleştirilen seçim ittifakı önerisinde milletvekili dağılımında ittifak partilerine avantaj sağlandığı gibi hükümlerin yanı sıra, iktidar eliyle sandığa müdahaleyi kolaylaştıran tuzak maddelerle dolu olduğu ortaya çıktı.
Birgün Gazetesi’nde yer alan habere göre, “Mühürsüz oy” yasal hale getirilerek “sahte oy” kullanımının kolaylaştırıldığı kaydedildi.
Haberin devamında şu detaylar yer aldı;
Erdoğan’a başkanlık, AKP’ye oy oranın çok üstünde milletvekili sayısı elde etme, MHP’ye de yüzde 10 seçim barajının altında kalsa dahi parlamentoya girme olanağı sağlamak üzere AKP-MHP işbirliğiyle hazırlanan 26 maddelik paketteki düzenlemelerle, “seçim güvenliği” adı altında iktidarın sandığı zapturapt altına alması kolaylaştırıyor.
ŞÜPHELİ OY KULLANIMI
Düzenlemeye göre, verdiği kararlarla iktidarın kontrolü altına girdiği eleştirilerinin hedefinde yer alan YSK, “seçim güvenliği” gerekçesiyle “sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınmasına, sandık bölgelerinin ve muhtarlık seçimleri hariç olmak üzere seçim bölgelerinin birleştirilmesine, birleştirilen seçim bölgeleri veya sandık bölgelerinde seçmen listelerinin karma şekilde düzenlenmesine” karar verebilecek.
Teklif, “Aynı binada oturan seçmenlerin farklı sandık bölgelerine kaydedilebilmelerini” olanaklı hale getiriyor. Bu düzenleme, “şüpheli oy” kullanımı durumunda, seçmenlerin ve muhalefetin bunun tespitini güçleştireceği gerekçesiyle eleştiriliyor.
Sandık kurulu başkanı kamudan
Düzenlemenin sandık başkanının belirlenmesiyle ilgili hükmü de “iktidar müdahalesini” kolaylaştıracağı gerekçesiyle tepkilere neden oldu. Mevcut düzenlemede sandık başkanının kamu görevlileri ve siyasi partilerin önerdiği isimler arasından kura ile belirlenmesini öngörürken, teklife göre başkanların “kamu görevlisi” olma zorunluluğu getiriliyor.
SEÇMEN DE KOLLUK ÇAĞIRABİLECEK
Mevcut düzenlemeye göre sandık ve çevresine kolluk kuvvetleri sadece sandık kurulu başkanı ya da üyelerinden birinin çağrısı üzerine gelebiliyorken, teklif “seçmen ihbarını” da yeterli hale getiriyor. Buna göre kolluk kuvvetleri seçmenlerin ihbarı sonucu da sandık başına gelebilecek. Bu düzenleme de keyfiliğin önünü açacağı gerekçesiyle tepkilere neden oldu.
MÜHÜRSÜZ OY YASAL HALE GETİRİLDİ
16 Nisan Referandumu’nu şaibeli hale getiren “mühürsüz” oy kullanımı da yeni düzenlemeyle “yasal” hale getiriliyor. “Sahte oy” kullanımını önlemek amacıyla üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan zarfların geçersiz sayılması hükmü değiştiriliyor. Yeni düzenlemeye göre “Yetkili seçim kurulları tarafından gönderildiği hususunda şüphe bulunmayan” mühürsüz zarflar geçersiz sayılmayacak.