Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

ABD İnsan Hakları Raporu: Kürtler ve Gülen Hareketi’ne yönelik hukuksuzluk sınırları aştı!

by Özkan yazar
April 24, 2024
ABD İnsan Hakları Raporu: Kürtler ve Gülen Hareketi’ne yönelik hukuksuzluk sınırları aştı!
5.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ABD Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi günü ‘2023 İnsan Hakları Uygulamaları Ülkeler Raporunu’ yayınladı. Raporda Türkiye ile ilgili bölüme 86 sayfa ayrılırken başta Gülen hareketi ve Kürtlere yapılan hukuksuzluklar olmak üzere, Erdoğan rejimindeki hak ihlalleri kayda geçirildi.

Türkiye’nin Gülen hareketi üyelerine yönelik baskısının sadece ülke sınırları içinde kalmadığına dikkat çekilen raporda, “Hükümet, Gülen hareketinin şüpheli üyelerini yakalamak için dünya çapında bir çaba içine girmiştir. Hükümetin, belirli kişilere karşı olumsuz adımlar atılması için diğer ülkelere iki taraflı baskı uyguladığına dair güvenilir raporlar mevcuttur.” denildi. Kürtlerin taleplerinin görmezden gelinmesi ve AİHM kararlarının uygulanmaması gibi konular da raporda geniş olarak yer aldı.

TR724’ün haberine göre, Mayıs ayındaki genel seçimlerden önce toplanma, örgütlenme ve ifade özgürlüklerine getirilen kısıtlamalar neticesinde Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin arttığına dikkat çekilen raporda, seçimlerin adil bir ortamda yapılmadığına ve hükümetin haksız bir avantajı olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’de yaşanan insan hakları problemleri ile ilgili çok uzun bir liste yapılırken şu ihlallere dikkat çekildi:

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Özgür Özel’den “drone görüntülü editli prodüksiyon” tepkisi: O hadsiz aynı muameleyi görecek

Özgür Özel’den “drone görüntülü editli prodüksiyon” tepkisi: O hadsiz aynı muameleyi görecek

July 2, 2025
5.1k
İnşaat devi Fİ Yapı iflas etti: TMSF kayyımları şirketi talan etmiş

İnşaat devi Fİ Yapı iflas etti: TMSF kayyımları şirketi talan etmiş

July 2, 2025
5.1k
  • Zorla kaybetme
  • Hükümet tarafından veya hükümet adına işkence veya zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezalandırma
  • Keyfi tutuklama veya gözaltı yargının bağımsızlığı ile ilgili ciddi sorunlar
  • Siyasi mahkumlar veya tutuklular
  • Başka bir ülkedeki bireylere yönelik sınır ötesi baskılar
  • Gazetecilere yönelik şiddet, medya saldırı
  • İnternet özgürlüğüne yönelik ciddi kısıtlamalar
  • Bir devletin toprakları içinde hareket ve ikamet özgürlüğüne ve ülkeyi terk etme hakkına getirilen kısıtlamalar
  • Sivil toplum kuruluşlarına yönelik artan baskılar
  • Mültecilerin, işkence veya zulüm görecekleri bir ülkeye geri gönderilmesi
  • Ulusal ve uluslararası insan hakları örgütlerine yönelik ciddi taciz ve kısıtlamalar
  • Mültecilere saldırılar
  • Kürtler ve diğer azınlıklara yönelik saldırılar
  • Aile içi şiddet, cinsel şiddet, çocuk yaşta zorla evlilik, kadın cinayetleri, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet
  • LGBTQI bireylere saldırılar

Gülen hareketine yönelik baskılar devam ediyor

Raporda, Gülen Hareketi üyelerinin kötü muamele veya istismara maruz kalma oranının çok daha yüksel olduğu belirtildi. Adalet Bakanlığı’nın Temmuz ayında Hizmet Haraketi ile bağlantılı oldukları iddiasıyla cezaevlerinde 15 bin 539 tutuklu bulunduğunu açıklamasına atıf yapıldı. Birçok insanın gazetecilik faaliyetleri, insan hakları savunuculuğu gibi suç olmayan gerekçelerle tutuklandığı ifade edildi. Gözlemcilere göre terörizm ve diğer suçlarla bağlantılı olarak içerde tutulanların büyük çoğunluğunun da siyasi tutuklu olduğu aktarıldı.

Baskı Türkiye ile sınırlı değil

Türkiye’nin Gülen hareketi üyelerine yönelik baskısının sadece ülke sınırları içinde kalmadığına dikkat çekilen raporda, “Hükümet, Gülen hareketinin şüpheli üyelerini yakalamak için dünya çapında bir çaba içine girmiştir. Hükümetin, belirli kişilere karşı olumsuz adımlar atılması için diğer ülkelere iki taraflı baskı uyguladığına dair güvenilir raporlar mevcuttur.” denildi.

MİT’in hukuksuz insan kaçırma olayları da rapora girdi

Türk istihbaratının, Gülen hareketi üyesi olduğu iddia edilen kişileri yabancı ülkelerden kaçırdığı ve yargılanmak üzere Türkiye’ye iade ettiğinin altı çizilirken Erdoğan’ın Gülen hareketine baskıyı artırmak için İNTERPOL’ü kullanmaya çalıştığı açıklandı. Koray Vural’ın 16 Eylül’de Tacikistan’da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından kaçırıldığı ve “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılanmak üzere Türkiye’ye nakledildiğine raporda yer verildi.

2018 yılında Kosova’dan Türkiye’ye kaçırılan 6 kişinin Türkiye’de yargılandığı ve “terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği” ile suçlanarak yıllarca hapis cezasına çarptırıldıkları belirtilirken sonrasında Türkiye istihbaratı ile işbirliği yapan Kosova’lı bir yetkilinin ülkesinde cezalandırıldığı vurgulandı: “Temmuz ayında Kosova’da bir yetkili, 2018 yılında Türk makamları tarafından Gülen hareketinin takipçisi olduğu iddia edilen altı Türk vatandaşının sınır dışı edilmesi nedeniyle ‘resmi görev veya yetkinin kötüye kullanılması’ suçundan suçlu bulundu ve hapis cezasına çarptırıldı.”

İNTERPOL’e binlerce talep gitmiş

Türkiye’nin INTERPOL’ün kırmızı bültenlerini ülke dışında bulunan kişileri hedef almak için kullanmaya çalıştığı ve yeterli kanıt olmamasına rağmen insanlar hakkında kırmızı bülten çıkarmaya uğraştığı ifade edildi.

Erdoğan rejiminin, Gülen hareketiyle bağlantılı olarak tanımladığı kişiler için INTERPOL’e on binlerce talep yüklediğini bildirildi. Ayrıca Cemaat destekçisi olduğundan şüphelenilen kişilere karşı Türkiyeli yetkililer tarafından açılan hatalı, kayıp veya çalıntı pasaport raporları nedeniyle çok fazla insanın zorluklarla karşılaştığı dile getirildi.

Keyfi kararlarla seyahet özgürlüğü engelleniyor

Hedef alınan kişilerin bazılarının Gülen hareketine üye olmadığı fakat geçmişte sadece bu hareket lehine konuşmuş oldukları raporda yer aldı. INTERPOL’e yapılan ihbarların kişilerin gözaltına alınmasına ya da seyahat etmelerinin engellenmesine yol açtığı ifade edildi.

Raporda ayrıca başka ülkelerde ikamet eden Türkiye vatandaşlarının pasaportlarının siyasi gerekçelerle hükümet tarafından iptal edildiğine, bu yolla birçok Gülen hareketi gönüllüsünün hedef alındığına, bu insanların ikamet ettikleri ülkelerin dışına seyahat etmelerinin engellendiğine dikkat çekildi.

Türkiye’de bulunan gönüllülerin ve onların geniş aile üyelerinin de hükümetinin binlerce kişinin pasaportunu iptal etmesi nedeniyle seyahat kısıtlamalarıyla karşı karşıya kaldığı, aralarında çifte vatandaşlık sahibi olan bireyler de dahil olmak üzere on binlerce Türkiye vatandaşının ülkeyi terketmesinin yasaklandığı belirtildi.

Hükümet suçluları koruyor

Hükümetin, insan hakları ihlallerinde bulunan görevli ya da kişileri, tespit etme ya da cezalandırılma noktasında ciddi bir efor göstermediğine dikkat çekilen raporda, terörle mücadele operasyonları sırasında öldürülen sivil halk ile ilgili soruşturmalarda sessiz kalındığı vurgulandı. İktidarın, “sivillerin kasıtlı veya kasıtsız ölümlerine ilişkin olarak personelin soruşturulması veya kovuşturulmasına yönelik çabalar hakkında bilgi vermediği” belirtildi.

Kürt halkının talepleri görmezden geliniyor

Raporda, Türkiye ve Batılı müttefikleri tarafından terör örgütü olarak listelenen yasadışı Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) yönelik güvenlik güçlerinin çabalarının, Türkiye nüfusunun 15 milyondan fazlasını oluşturan Kürt topluluklarını orantısız bir şekilde etkilediği belirtildi.

Kürtlere karşı, insan hakları örgütlerinin ırkçı saiklerle yapıldığını iddia ettikleri bazı saldırıların olduğu,Kürt ve Kürt yanlısı sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin toplanma ve örgütlenme özgürlüklerini kullanmakta sorun yaşamaya devam ettiği ifade edildi.

Kürtlerin anadillerinde eğitim taleplerinin de göz ardı edildiğine, Kürtçenin özel eğitimde ve kamusal söylemde kullanılmasına ‘resmi’ olarak izin verilse de, Kürtçe eğitimin kamu eğitimine dahil edilmesine izin verilmediği dile getirildi.

AİHM kararları uygulanmıyor

Türkiye’de AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmamasına da dikkat çekildi. Raporda, “Alt mahkemeler, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararları zaman zaman görmezden gelmiş veya uygulanmasını önemli ölçüde geciktirmiştir. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne ilişkin AİHM kararlarının çoğunun uygulanmadığını bildirmiştir.” denildi.

Mülteciler zor durumda

Raporda ayrıca Türkiye’de artan mülteci karşıtlığına dikkat çekildi. Polis ve diğer komu görevlilerinin mültecilerin haklarına yeterince saygı duymadığına, mültecilerin yasal süreç olmaksızın geri gönderme merkezlerine gönderildiğine değinildi. Mültecilerin ayrıca şiddet ve şiddet tehdidi içeren suçların hedefinde olduğu belirtildi.

Tags: ABDakperdoğanGülen hareketiİnsan Hakları Raporukürtler
ShareTweet
Previous Post

Almanya’da 5’i Tacikistan vatandaşı 7 kişi terör örgütü kurmakla suçlanıyor

Next Post

Kayıp ekonomist Korhan Berzeg’e ait kimlik, ehliyet ve banka kartları bulundu

İLGİLİHABERLER

Özgür Özel’den “drone görüntülü editli prodüksiyon” tepkisi: O hadsiz aynı muameleyi görecek
GENEL

Özgür Özel’den “drone görüntülü editli prodüksiyon” tepkisi: O hadsiz aynı muameleyi görecek

July 2, 2025
5.1k
İnşaat devi Fİ Yapı iflas etti: TMSF kayyımları şirketi talan etmiş
EKONOMİ

İnşaat devi Fİ Yapı iflas etti: TMSF kayyımları şirketi talan etmiş

July 2, 2025
5.1k
LeMan’a karikatür soruşturmasında karikatürist Doğan Pehlevan’ın da arasında bulunduğu 4 kişi tutuklandı
GÜNDEM

LeMan’a karikatür soruşturmasında karikatürist Doğan Pehlevan’ın da arasında bulunduğu 4 kişi tutuklandı

July 2, 2025
5k
Erdoğan “ticareti kestik” demişti: İsrail’e 393,7 milyon dolarlık ihracat
EKONOMİ

Erdoğan “ticareti kestik” demişti: İsrail’e 393,7 milyon dolarlık ihracat

July 2, 2025
5k
Devlet, döviz kuru farkı nedeniyle köprü ve otoyol müteahhitlerine garantili ücretlerde büyük zam yaptı, maliyet arttı
EKONOMİ

Devlet, döviz kuru farkı nedeniyle köprü ve otoyol müteahhitlerine garantili ücretlerde büyük zam yaptı, maliyet arttı

July 2, 2025
5k
AKP kulislerinde konuşuluyor: “Bu saatten sonra İmamoğlu cezaevinden çıkarsa biteriz”
GENEL

AKP kulislerinde konuşuluyor: “Bu saatten sonra İmamoğlu cezaevinden çıkarsa biteriz”

July 2, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Karısına ütüyle işkence yaptı

Karısına ütüyle işkence yaptı

July 2, 2025
5.1k
İzmir Büyükşehir operasyonu: AKP’li Osman Gökçek’in sözleri ihbar kabul edilmiş

İzmir Büyükşehir operasyonu: AKP’li Osman Gökçek’in sözleri ihbar kabul edilmiş

July 2, 2025
5k
Erdoğan konuşurken pankart açan işçiye iki ayrı dava

Erdoğan konuşurken pankart açan işçiye iki ayrı dava

July 2, 2025
5k
LeMan, Madımak’ı andı: ‘Sen yanmazsan ben yakmazsam…’

LeMan, Madımak’ı andı: ‘Sen yanmazsan ben yakmazsam…’

July 2, 2025
5k
Yavuz Değirmenci: Muhammed Yakut’un ölümüyle ilgili yeni bilgiler suikast şüphesini çok güçlendiriyor

Yavuz Değirmenci: Muhammed Yakut’un ölümüyle ilgili yeni bilgiler suikast şüphesini çok güçlendiriyor

July 2, 2025
5.1k
Deprem Bursa’yı yine vurdu

Deprem Bursa’yı yine vurdu

July 2, 2025
5.1k
Gözaltına alındığı soruşturmadan daha önce beraat etmiş

Gözaltına alındığı soruşturmadan daha önce beraat etmiş

July 2, 2025
5k
Yıllar sonra bir ilk: Öcalan’a ‘siyasetçi, gazeteci ve aktivist’ ziyareti

Yıllar sonra bir ilk: Öcalan’a ‘siyasetçi, gazeteci ve aktivist’ ziyareti

July 2, 2025
5k
Polat çifti, kayyımı mahkemeye verdi ve tazminat istedi

Polat çifti, kayyımı mahkemeye verdi ve tazminat istedi

July 2, 2025
5k
Bir zamanlar Ülker’in ortağıydı: Çikolata devi iflasla karşı karşıya

Bir zamanlar Ülker’in ortağıydı: Çikolata devi iflasla karşı karşıya

July 2, 2025
5.1k
Doğalgaza zam yüzde 38’miş

Doğalgaza zam yüzde 38’miş

July 2, 2025
5k
Gökçek lüks konut davasını kaybetti: Davayı kaybettim

Gökçek lüks konut davasını kaybetti: Davayı kaybettim

July 2, 2025
5.1k
Tunç Soyer: Emin olun ki başınızı öne eğdirecek hiçbir şey yapmadık

Tunç Soyer: Emin olun ki başınızı öne eğdirecek hiçbir şey yapmadık

July 2, 2025
5k
Islak termometre sıcaklığı nedir ve neden önemli?

Islak termometre sıcaklığı nedir ve neden önemli?

July 2, 2025
5k
Yunanistan cruise gemilerinden yolcu başına 20 avro almaya başladı

Yunanistan cruise gemilerinden yolcu başına 20 avro almaya başladı

July 2, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.