Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

9, 10 ve 11’inci maddeler de kabul edildi!

by aktifhabercom
January 14, 2017
9, 10 ve 11’inci maddeler de kabul edildi!
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Hasan Ekici Gelecek’ten istifa edip AKP’ye katıldı

Hasan Ekici Gelecek’ten istifa edip AKP’ye katıldı

May 14, 2025
5k
Tuncer Bakırhan: Kurban’da çifte bayram olsun

Tuncer Bakırhan: Kurban’da çifte bayram olsun

May 13, 2025
5k
web

9’uncu madde cumhurbaşkanının Yüce Divan’a sevkini; 10’uncu madde cumhurbaşkanının birden fazla yardımcı atamasını, bakanları görevden almasını; 11’inci madde Cumhurbaşkanı ve TBMM’ye karşılıklı fesih yetkisini düzenliyor

Türkiye’yi tam diktatörlüğe götüren anayasa değişikliği teklifinde 9, 10 ve 11’inci maddeler kabul edildi. 3 maddenin kabul edilmesi sonrası Genel Kurul’un, bugün saat 14.00’te diğer maddelerin görüşülmesi için tekrar toplanmasına karar verildi.

9’uncu madde cumhurbaşkanının Yüce Divan’a sevkini düzenliyor.

10’uncu madde, cumhurbaşkanının bir veya daha fazla yardımcı atamasına, bakanları görevden almasına olanak sağlıyor.


11’inci madde cumhurbaşkanı ve TBMM’ye karşılıklı olarak fesih yetkisi veriliyor.

Paylan’a “soykırım” cezası; HDP Genel Kurul’u terk etti

TBMM Genel Kurulu’nda devam eden anayasa görüşmeleri sırasında 1915 Ermeni kıyımı için HDP’li Garo Paylan’ın ‘soykırım’ ifadesini kullanması gerginliğe sebep oldu.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Paylan’a “Hal ve hareketlerinize dikkat edin” dedi.

Meclis’te daha sonra Paylan’ın sözleri yüzünden tartışma çıktı.

Genel Kurul’a verilen aradan sonra AKP, CHP ve MHP adına söz alan vekiller Paylan’ın açıklamasını kınadıklarını ifade etti.

Paylan’a “soykrıım” sözü için TBMM’den 3 birleşim boyunca çıkarılma cezası verildi.

Ayrıca, Paylan’ın sözlerinin tutanaklardan çıkarılmasına da karar verildi.

TBMM’de kavga önlemi

Geçtiğimiz yıllarda Meclis Genel Kurul salonunda çıkan kavgalarda bir kaç milletvekilinin düşerek yaralandığı alan mermer ile kapatıldı.

Hürriyet’in haberine göre Son Anayasa değişiklik paketinin görüşüldüğü ve çıkan büyük kavga önlem almaya itti. TBMM Genel Kurul Salonu’nda ve Stenografların görev yaptığı bölüm olası düşerek yaralanmalara karşı mermer ile kapatıldı.

Dokuzuncu madde: Cumhurbaşkanının Yüce Divan’a sevki

Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşecek ve üye tam sayısının 5’te 3’ünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis’teki siyasi partilerin güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının 3 katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu 2 ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek. Rapor, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılacak, dağıtımından itibaren 10 gün içinde Genel Kurulda görüşülecek. TBMM, üye tam sayısının 3’te 2’sinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilecek.

Değişiklik teklifi şöyle: 

MADDE 9- 2709 sayılı Kanunun 105 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“E. Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu MADDE 105- Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilir. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşür ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilir. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclisteki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak onbeş kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılır. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığına sunar. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilir. Rapor Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde dağıtılır, dağıtımından itibaren on gün içinde Genel Kurulda görüşülür. Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilir. Yüce Divan yargılaması üç ay içinde tamamlanır, bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilir, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanır. Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Cumhurbaşkanı, seçim kararı alamaz. Yüce Divanda seçilmeye engel bir suçtan mahkûm edilen Cumhurbaşkanının görevi sona erer. Cumhurbaşkanının görevde bulunduğu sürede işlediği iddia edilen suçlar için görevi bittikten sonra da bu madde hükmü uygulanır.”

Mevcut anayasadaki madde şöyle:

E.  Sorumluluk ve sorumsuzluk hali

MADDE 105- Cumhurbaşkanının, Anayasa ve diğer kanunlarda Başbakan ve ilgili bakanın imzalarına gerek olmaksızın tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki bütün kararları, Başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanır; bu kararlardan Başbakan ve ilgili bakan sorumludur.

Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz.

Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılır. 

Onuncu madde: Cumhurbaşkanı bir veya daha fazla yardımcı atayabilecek, bakanları görevden alabilecek

Onuncu maddeye göre, cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı, cumhurbaşkanlığına vekalet edecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanacak. Genel seçime bir yıl ve daha az kalmışsa TBMM seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle yenilenecek.

Değişiklik teklifi şöyle:

MADDE 10- 2709 sayılı Kanunun 106 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “F. Cumhurbaşkanı yardımcıları, Cumhurbaşkanına vekâlet ve bakanlar MADDE 106- Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilir. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, kırkbeş gün içinde Cumhurbaşkanı seçimi yapılır. Yenisi seçilene kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır. Genel seçime bir yıl veya daha az kalmışsa Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimi de Cumhurbaşkanı seçimi ile birlikte yenilenir. Genel seçime bir yıldan fazla kalmışsa seçilen Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi seçim tarihine kadar görevine devam eder. Kalan süreyi tamamlayan Cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinin yapılacağı tarihte her iki seçim birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, 81 inci maddede yazılı şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde and içerler. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erer.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında görevleriyle ilgili suç işledikleri iddiasıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilir. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşür ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilir. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclisteki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından, her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak onbeş kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılır. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığına sunar. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilir. Rapor Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde dağıtılır ve dağıtımından itibaren on gün içinde Genel Kurulda görüşülür. Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilir. Yüce Divan yargılaması üç ay içinde tamamlanır, bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilir, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanır. Bu kişilerin görevde bulundukları sürede, görevleriyle ilgili işledikleri iddia edilen suçlar bakımından, görevleri bittikten sonra da beşinci, altıncı ve yedinci fıkra hükümleri uygulanır. Yüce Divanda seçilmeye engel bir suçtan mahkûm edilen Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakanın görevi sona erer.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevleriyle ilgili olmayan suçlarda yasama dokunulmazlığına ilişkin hükümlerden yararlanır. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.”

Onbirinci madde: Cumhurbaşkanı ve TBMM’ye karşılıklı fesih yetkisi

Onbirinci madde ile cumhurbaşkanı ve TBMM’ye karşılıklı olarak fesih yetkisi veriliyor. Cumhurbaşkanı ve TBMM, yeni seçilen cumhurbaşkanı ve milletvekilleri göreve başlayana kadar görevine devam edecek. TBMM, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler birlikte yapılacak.

Değişiklik teklifi şöyle:

MADDE 11- 2709 sayılı Kanunun 116 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“H. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi

MADDE 116- Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder. Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır.”

ShareTweet
Previous Post

Muhbir muhtar 18 köylüsünü şikayet etti!

Next Post

“Ülkeyi kim yönetiyor belli değil”

İLGİLİHABERLER

Hasan Ekici Gelecek’ten istifa edip AKP’ye katıldı
Manşet Altı

Hasan Ekici Gelecek’ten istifa edip AKP’ye katıldı

May 14, 2025
5k
Tuncer Bakırhan: Kurban’da çifte bayram olsun
Manşet Altı

Tuncer Bakırhan: Kurban’da çifte bayram olsun

May 13, 2025
5k
Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu: Sen de gayet iyi biliyorsun ki, ortada ne suç var ne de örgüt, ne turp var ne de heybe
GÜNDEM

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu: Sen de gayet iyi biliyorsun ki, ortada ne suç var ne de örgüt, ne turp var ne de heybe

May 12, 2025
5k
AKP’de Erdoğan sonrası için 4 isim çalışıyor
Manşet

AKP’de Erdoğan sonrası için 4 isim çalışıyor

May 9, 2025
5.2k
AKP’li Belediye Başkan Veysel Tiryaki: AK Parti’den bitmiş tükenmiş bir belediye aldım
Manşet

AKP’li Belediye Başkan Veysel Tiryaki: AK Parti’den bitmiş tükenmiş bir belediye aldım

May 9, 2025
5k
AKP’li İsmail Güneş teklif etti: Halkın döviz bulundurması, döviz alması yasaklansın
Manşet Altı

AKP’li İsmail Güneş teklif etti: Halkın döviz bulundurması, döviz alması yasaklansın

May 8, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Gazeteci Furkan Karabay gözaltına alındı

Gazeteci Furkan Karabay gözaltına alındı

May 15, 2025
5k
Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı

Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı

May 15, 2025
5k
Et fiyatında çarpıcı artış

Et fiyatında çarpıcı artış

May 15, 2025
5k
İstanbul’da suya yüzde 10 zam

İstanbul’da suya yüzde 10 zam

May 15, 2025
5k
Motorine zam geldi

Motorine zam geldi

May 15, 2025
5k
Türkiye Kupası’nda şampiyon Galatasaray

Türkiye Kupası’nda şampiyon Galatasaray

May 14, 2025
5k
Boğaziçi’nde Nurettin Yıldız protestosu: Altı kişi tutuklandı

Boğaziçi’nde Nurettin Yıldız protestosu: Altı kişi tutuklandı

May 14, 2025
5k
Destek, TRT’ye pahalıya patladı

Destek, TRT’ye pahalıya patladı

May 14, 2025
5.1k
AİHM istedi, PKK’lı isim beraat etti

AİHM istedi, PKK’lı isim beraat etti

May 14, 2025
5k
Almanya’dan kritik Narin raporu

Almanya’dan kritik Narin raporu

May 14, 2025
5.1k
1 paylaşıma 10 yıl hapis

1 paylaşıma 10 yıl hapis

May 14, 2025
5.1k
Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal: Akdeniz’de büyük bir deprem olursa bu sürpriz olmaz

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal: Akdeniz’de büyük bir deprem olursa bu sürpriz olmaz

May 14, 2025
5k
Hasan Ekici Gelecek’ten istifa edip AKP’ye katıldı

Hasan Ekici Gelecek’ten istifa edip AKP’ye katıldı

May 14, 2025
5k
Cemil Önal cinayetinde tetikçi yalnız değilmiş

Cemil Önal cinayetinde tetikçi yalnız değilmiş

May 14, 2025
5.1k
Erdoğan: Kayyum yeniden istisna haline gelecek

Erdoğan: Kayyum yeniden istisna haline gelecek

May 14, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.