İstanbul’da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ölümlerine neden olduğu öne sürülen Yenidoğan Çetesi’nin yöneticileri ve üyelerinin yargılandığı davanın 2’nci celsesinde, mahkeme ara kararını açıkladı. 26 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Reddi hakim talebinin değerlendirilmesi için dosya, Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.
Önceki gün sanık avukatları tarafından duruşma savcısı Kadir Kocakaya’nın soruşturma savcısı Yavuz Engin ile fotoğraf paylaşması gerekçesiyle istenen reddi hakim talebinin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca reddedildiği öğrenildi. Bakırköy 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamada bugün sanık avukatlarının beyanlarının alınmasına devam edildi. Sarı’nın yeni avukatı Sinan İnan, dava dosyasını inceleyemediği için duruşmanın ertelenmesini istedi ancak mahkeme heyeti talebin ara kararda inceleneceğini belirtti. Konuya ilişkin olarak tartışma çıkmasının üzerine sanık avukatı dışarı çıkarıldı. Savunma yapan firari sanık Birinci Hastanesi’nin sahibi Ali Aksu’nun avukatı, müvekkilinin büyük iş insanı olduğunu ve “lanet olsun” diyerek SGK’ya 15 milyon TL ödeme yaptığını söyledi. Sanık İlker Gönen’in avukatı Aydın Mantar ise denetim konusuna değinerek “Sağlık Bakanı yalan söylüyor” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 47 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması ikinci gününde devam etti Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği duruşmanın yapıldığı salonda, polis ekiplerince yoğun güvenlik önlemi alındı.
”Medyaya gerçek dışı haberler sunuluyor”
Dünkü duruşmada çetenin lideri olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Fırat Sarı savunmasında “Bu mahkeme salonunda ben bebek katili, dolandırıcı görmüyorum. Ben örgüt yöneticisi olarak suçlanıyorum ama bu insanların hiçbiri beni örgüt yöneticisi olarak görmüyor. Medyaya gerçek dışı haberler sunuluyor. Ortaya sunulanlar haber değil kurgu. Kanıta dayalı değildi. Avukatların itirazına rağmen bu haberler yasaklanmadı. Benim şu an özgür yargılanma hakkım yok. Herkes her iddiasını söyleyebilir mi? Vahşilik, canilik her şey söyleniyor. Ben nasıl adil yargılanabilirim bu baskıyla.” dedi.
”Yaptığım işlerden Sağlık Bakanlığı’nın haberi vardı”
Savunmasında o dönemki İstanbul İl Sağlık Müdürü’nün daha sonra Sağlık Bakanı olduğunu hatırlatan Sarı, yaptığı işlerden Sağlık Bakanlığı’nın haberi olduğunu söyledi.
Sarı, “Olan bu insanlara oldu. Biz toplumsal olarak yok edildik. Ben annemin, çocuğumun yüzüne bakamıyorum. Yaptığım işlerden Sağlık Bakanlığı’nın haberi vardı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı tebrik etti beni o zaman” diye konuştu.
”Sağlık Bakanlığı da suçludur”
Avukatlarının baskıdan dolayı ayrıldığını iddia eden ve şu an avukatı olmadığını söyleyen Sarı, “Ben meslek hayatım boyunca 15-20 bin yenidoğan yoğun bakım hastası baktım. Benim ölüm oranım Türkiye ortalamasının çok altında. Bu dosya sürecekse Sağlık Bakanlığı da suçludur, gelip 3 vakayla ilgili savunma vermeleri gerekiyor. Aynı dönemde bütün hastanelerdeki bebek ölüm oranları açıklansın” ifadelerini kullandı.
Fezleke
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı “Yenidoğan çetesi”ne ilişkin yeni fezlekede, şüpheliler Hilda Keykubad, Dursun Eryılmaz, Seher Çuhadar ve Şeyhmus Çelik hakkında “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan 10’ar yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istendi. Savcıyı makamında tehdit ettiği ortaya çıkan şüpheli Mustafa Kemal Zengin hakkında ise “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek” suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Fezlekede, diğer 13 şüpheli hakkında ise farklı suçlardan değişen oranlarda hapis cezası istendi.
Reddi hakim talebi kabul edilmedi
İlker Gönen’in avukatı, savcının el çektirilmesi ve reddi hakim talebinde bulunarak “14 Aralık’ta soruşturma savcısı ve duruşma savcısının aleni fotoğraf vermesinin adil yargılamayı etkileyeceğini düşünüyoruz” demişti. Duruşma savcısı Kadir Kocakaya’nın reddi talep edildi. Fakat bu talep, Cumhuriyet Başsavcılığı’nca reddedildi.
Sanık avukatı dışarı çıkarıldı
Duruşmada savunmaların alındığı sırada tutuklu sanık Fırat Sarı’nın yeni avukatı Sinan İnan, “Ben sanıkla görüşmedim, bir işlem yapılacaksa ve savunma yapacaksam, dosyayı görmem lazım. Duruşmanın makul bir süre ertelenmesini talep ediyorum” dedi. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti süre kararını ara kararda değerlendirileceğini belirterek, duruşmanın devam etmesine karar verdi. Karara sanık avukatı İnan tepki gösterirken, mahkeme başkanıyla avukat arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Bunun üzerine avukat, duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle salondan dışarı çıkarılırken polislere direndi. Diğer sanıkların avukatları da, “Bu yaptığınız savunmaya baskıdır” diyerek tepki gösterdi. Salonda kısa süreli tartışma yaşandı. Sanık avukatı, mahkeme düzenini bozduğu gerekçesiyle kolluk kuvvetleri tarafından dışarı çıkarıldı.
“Sağlık Bakanı yalan söylüyor”
İlker Gönen’in avukatı Aydın Mantar da savunma yaptı. Mantar, Fırat Sarı’nın avukatı olmadığını söyleyerek CMK’ya aykırı hareket edildiğini söyledi. Mantar kendi sanığı için yaptığı savunmada taleplerinin kabul edilmediğini söyleyerek şunları aktardı:
“Bizim delilleri kim toplayacak? Hiçbir evrakı dosyaya sokamıyorum. Bağıra çağıra bu insanları yargılatacağım. Biz neye hizmet ediyoruz?”
Mantar, “Bu dosyada bir otopsi var, diğerlerine gerek duyulmamış. Sağlık Bakanı yalan söylüyor. ‘Sık sık soruşturma sürerken denetim gönderdim’ diyor, yalan söylüyor. Bebek öldükten sonra denetim yapılıyor” dedi.
Sanıklardan Murat Mantuş’un avukatı Burak Mengü de “Reddi talep edilen üye müzakereye katılamaz. Ama usule uygun karar verilmiyor” dedi.
Ali Aksu’nun SGK’ya ödeme yaptığı iddia edildi
İlk duruşmada hakkında çıkarılan tutuklama kararı sonrası firar eden ve henüz yakalanamayan sanıklardan Birinci Hastanesi sahibi Ali Aksu’nun avukatı da savunma yaptı.
Soruşturma aşamasında müvekkil hakkında bir tutuklama kararı verilmediğini, dosyada herhangi bir değişiklik olmamasına karşın Aksu hakkında tutuklamayla birlikte yakalama kararı çıkarıldığını söyleyen avukat şöyle dedi:
“Müvekkilim tüm sağlık sorunlarına rağmen duruşmada ifade vermiştir. Bu tutuklama kararını anlamış değiliz. Müvekkilim büyük bir iş adamıdır. Zaten bu olaylar sonrasında ‘lanet olsun bu işe. Nedir benim bu olaylardan çektiğim’ dedi. Zira sadece kamu zararı değil, hastanenin kamudan aldığı tüm para müvekkil tarafından iade edildi. Müvekkilim bu aşamada SGK’ya 15 milyon TL ödeme yapmıştır. Tutuklama kararının kaldırılmasını talep ediyoruz.”
26 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi
Mahkeme duruşmaya aranın ardından ikinci ara kararını açıkladı. 26 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilirken, dosya reddi hakim yönünden incelenmek üzere 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Sonraki duruşma 18 Şubat’ta görülecek.