Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

SMA Bilim Kurulu toplandı: İki ilaç daha tedavi rehberine eklendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastaları için solüsyon şeklindeki ilacın ruhsatlandırma aşamasına geldiğini, böylelikle iki ilacın tedavi rehberinde eklendiğini duyurdu.

by aktifhabercom
February 1, 2023
SMA Bilim Kurulu toplandı: İki ilaç daha tedavi rehberine eklendi
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Dün bir araya gelen SMA Bilim Kurulu toplantı sonrası yazılı bir açıklama yayınlandı. Açıklamayı Twitter hesabından paylaşan Bakan Koca, “Evlilik öncesi ve yenidoğan taramaları önemli tedaviye erken başlanmasını sağladı. Bu sayede yükleme dozunu alanlar için altı aylık sağ kalım yüzde 100. Artık iki ilaç tedavi rehberinde” ifadelerini kullandı.

Açıklamadan öne çıkan başlıklarsa şöyle:

”Bilindiği üzere SMA kalıtsal, ilerleyici, kronik, nörolojik bir hastalıktır. 2016 yılına kadar dünyada bilinen bir tedavisi olmayan bu hastalık dolayısıyla hastalığın tip 1 formu görülen bebeklerin yüzde 90’ına yakınını iki yaşına gelmeden kaybediyorduk. 2016 yılında Nusinersen etken maddeli ilacın dünyada uygulanmaya başlanmasından sonra bu bebekleri hayatta tutmak için bir imkan oluştu. Bu gelişmenin hemen akabinde ülkemizde pek çok dünya ülkesinde örnek olabilecek şekilde Nusinersen tedavisi tüm hastalarımıza ücretsiz olarak verilmeye başlandı. Şu anda 1024 hastamız bu tedaviyi ücretsiz olarak alıyor.

Bu Haberlerde İlginizi Çekebilir

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı

March 23, 2023
5k
Üç vekilin dokunulmazlık dosyasının görüşülmesi ertelendi

Üç vekilin dokunulmazlık dosyasının görüşülmesi ertelendi

March 23, 2023
5k

Zaman içerisinde bilimsel veriler bu tedavinin daha etkin olması için mümkün olan en erken zamanda uygulanmasının gerekli olduğunu gösterdi. Bunu sağlamak için yenidoğan döneminde hastalığın taranarak tedavinin mümkünse bulgular gelişmeden verilmesi önemlidir.

SMA konusundaki bilimsel gelişmeler sadece tedavi ile kısıtlı kalmadı. Hastalığın önlenmesi konusunda da son 5 yılda önemli gelişmeler oldu. Bilim Kurulumuzla birlikte bu gelişmeleri titizlikle takip ettik ve dünyada çok az ülkenin yapabildiği evlilik öncesi tarama programını hayata geçirdik. Bu program hem yeni evlenecek çiftleri hem de istemeleri halinde bu uygulama başlamadan önce evlenen çiftleri kapsıyor. Bu taramada SMA taşıyıcılığı saptanan çiftlere genetik danışmanlık ve sağlıklı bebek sahibi olmalarını sağlayacak seçici gebelik uygulaması ücretsiz olarak sağlanıyor. Ülkemiz bunu dünyada yapabilen birkaç ülkeden biridir.

İlk ilaç tedavisinin hastalarımıza ulaştırılmasının ve verilerinin takip edilmesinin yanı sıra SMA’da kullanılmak üzere geliştirilen diğer ilaçlarla ilgili bilimsel gelişmeler de Bilim Kurulumuz vasıtasıyla yakından takip edilmektedir. Bu bağlamda Nusinersen ile birlikte Risdiplam etken maddeli ilaç ve Zolgensma isimli ilaçlarla ilgili tüm veriler de izlenmektedir. Bu tedavilerin üçü de gen temelli tedavilerdir. Her üç tedavinin de birbirlerine üstünlüğü gösterilememiştir. Bunlardan Risdiplam etken maddeli ilacın ülkemize girmesi için gerekli yasal prosedürler ilgili firma tarafından tamamlanarak başvurusu yapılmıştır.

Hastalarımıza solüsyon şeklinde oral yolla verme olanağı da sunacak bu ilaçla ilgili bilimsel veriler değerlendirilmiş, ilgili ilacın ruhsatlandırılması için son aşamaya gelinmiştir. Bilim kurulumuzca yapılan bugünkü toplantımızda ilacın ne şekilde hazırlanıp, hastalarımıza nasıl ulaştırılacağına kadar Sağlık Sistemimizin üzerine düşen tüm detaylar titizlikle değerlendirilmiştir. Bu ilaçla ilgili ruhsat sürecini önümüzdeki günlerde sonuçlandırmış olacağız. Bu ilacın etkinliği bilinen Nursinersen tedavisinin uygulanmasının güç olduğu hastalar için seçenek olarak sunulmasına karar verilmiştir. Ülke verileri arttıkça Bilim Kurulu tarafından uygulama esasları yeniden gözden geçirilecektir.

Ayrıca hastalarımız için üçüncü seçenek olan Zolgensma tedavisi ile ilgili tüm bilimsel verileri ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Daha önce de ifade edildiği üzere, Bakanlığımız için esas olan Bilim Kurullarımızın değerlendirmesi ve hastalarımızın global aktörlerin vereceği zararlardan korunmasıdır. Bu anlamda adı geçen ilaçla ilgili gerek bilimsel veriler, gerekse hastalar üzerine uygulamalar konusunda ciddi çekinceler oluşmuştur. İlacın Amerika Birleşik Devletlerinde Ruhsatlandırılmasına esas teşkil eden deneyin sonuçlarında tutarsızlıklar görülerek bu verilerin yer aldığı bilimsel yayın çok prestijli bir bilimsel dergiden kaldırılmak zorunda kalmıştır. Etkisiz olduğu açıkça bilinen solunum cihazına bağımlı Tip1 ve bazı Tip 2 hastalar ile semptomları ilerlemiş çocuklara, ailelerinin hayalleri ile oynanması pahasına, yurt dışında bazı hekimler tarafından belli bazı ülkelerde ilaç uygulamaları yapılmaktadır. Bu noktada ülkemizde doğan her SMA’lı bebeğin etkinliği bilinen bir tedaviyi aldığını ve yapılan SMA yardım kampanyalarının hiçbirisine Sağlık Bakanlığı olarak onay vermediğimizin bilinmesini isteriz. Zolgensma tedavisinin semptomlu hastalara fayda göstermediği bilinmektedir. Ancak semptom gösteren, hatta cihaza bağlı ve tedaviden hiçbir fayda görmeyecek bu hastalar için dahi kampanyalar yapılmaktadır. Hatta onayımız dışında, bu tür kampanyalarla yurt dışına götürülerek Zolgensma tedavisi alan ve yarar görmeyince tekrar Nusinersen tedavisine devam etmek için Bakanlığımıza başvuru yapılan çok sayıda bebeğimiz mevcuttur.

Zolgensma isimli ilacın 0-6 hafta yenidoğan taramasından gelen semptomu olmayan SMA Tip 1 bebekler üzerinde diğer ilaçlara benzer etkinliği olduğunu gösteren son 5 ay içerisinde yayınlanan çalışmalar bulunmaktadır. Yeni bir inceleme yapılması için ilgili firmadan gerçek yaşam verileri talep edilerek yeni bir değerlendirme yapılmasının uygun olacağı düşünülmüştür. SMA Bilim Kurulumuz en kısa sürede bu değerlendirmeyi yapacaktır.

SMA tedavisinde dünyada kullanılan üç ilaçtan Nursinersen ülkemizde ruhsatlandırılmış, Risdiplam ruhsat müracaatını yapmış ve son aşamaya gelmiştir. Zolgensma ise ruhsatlandırmaya esas hiçbir girişimde bulunmamıştır. Tedavinin izlenebilir ve güvenli uygulaması açısından ruhsatlandırma son derece önemlidir.

SMA: Nadir görülen genetik hastalık

SMA, merkezi sinir sistemini, periferik sinir sistemini ve istemli kas hareketini (iskelet kasları) etkileyen nadir bir genetik hastalık.

Kademeli bir atrofi, kasların zayıflaması ve sonuç olarak iskelet ve solunum kaslarının felci söz konusu. Uygun tedavi yapılmazsa, çocuk iki yaşına gelmeden solunum yetmezliğinden ölüme yol açabiliyor.

SMA hastalığının 2016’ya dek herhangi bir ilacı bulunmuyordu. Aralık 2016’da ABD’de, 2017’de ise AB’de onay alan Spinraza, ilk SMA ilacıydı. SMN-2 geninin onarımına yarayan ilaç, her yaş için kullanılabiliyor ve tedavi yaşam boyu sürüyor.

Spinraza Türkiye’de SGK kapsamında. Ancak özellikle bebek SMA hastalarının ailelerinin talebi Spinraza değil, tek seferlik bir gen tedavisi sunan Zolgensma. 2019’da kullanımı başlayan, ABD’de satılan Zolgensma, sağlam SMN-1 geninin transferini sağlıyor.

İki yaşın altında hastalara uygulanabilen ilaç, Türkiye’de 22 Aralık 2020’den beri Yurt Dışı İlaç Kullanımı listesinde yer alıyor. İlacın kullanımında bir engel olmasa da bedeli SGK tarafından karşılanmıyor.

Forbes dergisinin geçen aralıkta yayınladığı habere göre Zolgensma’nın dozu 2,1 milyon dolar (yaklaşık 39 milyon lira).

Tags: bilim kuruluiki yeni ilaçsmatedavi rehberi
ShareTweetShare
Previous Post

‘Çok yanlış bir örnek!’ Gültekin Uysal, tepki çeken sözleri için özür diledi

Next Post

Sahte baharatların analizlerinden ses yok!

İLGİLİ HABERLER

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı
EKONOMİ

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı

March 23, 2023
5k
Üç vekilin dokunulmazlık dosyasının görüşülmesi ertelendi
Manşet Altı

Üç vekilin dokunulmazlık dosyasının görüşülmesi ertelendi

March 23, 2023
5k
Uzmanlar: Taş Devri’nden kötü durumdayız
GÜNDEM

Uzmanlar: Taş Devri’nden kötü durumdayız

March 23, 2023
5.1k
2022’nin işsizlik verileri: Geniş tanımlı işsizlik yüzde 21,3 oldu
EKONOMİ

2022’nin işsizlik verileri: Geniş tanımlı işsizlik yüzde 21,3 oldu

March 23, 2023
5k
Merve Kavakcı dış politika danışma kurulundaki görevinden alındı
GÜNDEM

Merve Kavakcı dış politika danışma kurulundaki görevinden alındı

March 23, 2023
5k
Fatih Erbakan: AKP mutabakatı imzalamak istemedi
Manşet Altı

Fatih Erbakan: AKP mutabakatı imzalamak istemedi

March 23, 2023
5.1k
Daha Fazla Haber

“Ben din adamıyım, yalan söyleyemem” diyerek, Erdoğan’ın “Camide içki içtiler” yalanını çürüten müezzin CHP’den milletvekili aday adayı

“Ben din adamıyım, yalan söyleyemem” diyerek, Erdoğan’ın “Camide içki içtiler” yalanını çürüten müezzin CHP’den milletvekili aday adayı
by Özkan yazar
March 23, 2023
0
5k

Devamını oku

YSK karar verdi: AKP’nin izinle bıraktığı 640 bin hükümlü de oy kullanacak

YSK karar verdi: AKP’nin izinle bıraktığı 640 bin hükümlü de oy kullanacak
by Özkan yazar
March 23, 2023
0
5.1k

Devamını oku

Erdoğan’ı kızdıracak karar: AYM Yassıada projesini anayasaya aykırı buldu

Erdoğan’ı kızdıracak karar: AYM Yassıada projesini anayasaya aykırı buldu
by Özkan yazar
March 23, 2023
0
5.1k

Devamını oku

Erdoğan’ın diplomasını arayan YÖK Başkanı şok oldu: “Hocam tek bir tane kayıt yok”

Erdoğan’ın diplomasını arayan YÖK Başkanı şok oldu: “Hocam tek bir tane kayıt yok”
by Özkan yazar
March 23, 2023
0
5.3k

Devamını oku

İddia: Yavuz Ağıralioğlu o partiye genel başkan olmak istiyor

İddia: Yavuz Ağıralioğlu o partiye genel başkan olmak istiyor
by Özkan yazar
March 23, 2023
0
5.3k

Devamını oku

Soylu kendisini çeken vatandaşı azarladı: Çekme şunu ya!

Soylu kendisini çeken vatandaşı azarladı: Çekme şunu ya!
by Özkan yazar
March 23, 2023
0
5.1k

Devamını oku

Alt gelir grubunun başvurabildiği kura çekiminde AKP Tunceli İl Başkanı’na TOKİ’den arsa çıktı

Alt gelir grubunun başvurabildiği kura çekiminde AKP Tunceli İl Başkanı’na TOKİ’den arsa çıktı
by Özkan yazar
March 23, 2023
0
5k

Devamını oku

KHK’lı öğretmen hayatını kaybetti: Eşinin ‘denetimli serbestlik’ hakkı verilmeyince felç geçirmişti!

KHK’lı öğretmen hayatını kaybetti: Eşinin ‘denetimli serbestlik’ hakkı verilmeyince felç geçirmişti!
by aktifhabercom
March 23, 2023
0
5.2k

Devamını oku

HÜDA PAR’ın geçmişine çekpas! Vaatlerini doğru bulmuyormuş

HÜDA PAR’ın geçmişine çekpas! Vaatlerini doğru bulmuyormuş
by aktifhabercom
March 23, 2023
0
5.1k

Devamını oku

Lula da hedefti! Suikast planları ele geçirildi

Lula da hedefti! Suikast planları ele geçirildi
by aktifhabercom
March 23, 2023
0
5.1k

Devamını oku

Şikayetçi oldular: Twitter’da mavi tikli sahte HDP hesabı

Şikayetçi oldular: Twitter’da mavi tikli sahte HDP hesabı
by aktifhabercom
March 23, 2023
0
5.1k

Devamını oku

‘Ben ekonomistim yav’: Mehmet Şimşek’e akıl danışmış!

‘Ben ekonomistim yav’: Mehmet Şimşek’e akıl danışmış!
by aktifhabercom
March 23, 2023
0
5.2k

Devamını oku

Boru Hattı’nda sızıntı: Tonlarca ham petrol Dicle Nehri’ne aktı

Boru Hattı’nda sızıntı: Tonlarca ham petrol Dicle Nehri’ne aktı
by aktifhabercom
March 23, 2023
0
5k

Devamını oku

Seçim manipüle mi ediliyor? Twitter’da bot hesaplar arttı

Seçim manipüle mi ediliyor? Twitter’da bot hesaplar arttı
by aktifhabercom
March 23, 2023
0
5.1k

Devamını oku

Sinan Ateş cinayeti: Kritik tutanak ‘kayboldu’

Sinan Ateş cinayeti: Kritik tutanak ‘kayboldu’
by aktifhabercom
March 23, 2023
0
5.1k

Devamını oku

Yaşlı, çocuk ve hamile! Hatay’da 200 kişi 44 gündür muz serasında

Yaşlı, çocuk ve hamile! Hatay’da 200 kişi 44 gündür muz serasında
by aktifhabercom
March 23, 2023
0
5.1k

Devamını oku

Erdoğan HÜDA-PAR’ı tescilledi: Tamamen milli ve yerli bir yapı

Erdoğan HÜDA-PAR’ı tescilledi: Tamamen milli ve yerli bir yapı
by aktifhabercom
March 23, 2023
0
5.1k

Devamını oku

Demirtaş’tan açıklama: AKP ve Erdoğan Kürtler açısından kesin olarak kapanmış kara bir sayfadır

Demirtaş’tan açıklama: AKP ve Erdoğan Kürtler açısından kesin olarak kapanmış kara bir sayfadır
by aktifhabercom
March 23, 2023
0
5k

Devamını oku

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar açıkladı: Seçime Yeşil Sol Parti ile gireceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar açıkladı: Seçime Yeşil Sol Parti ile gireceğiz
by Özkan yazar
March 22, 2023
0
5.1k

Devamını oku

Akın İpek: Tezgah kuruldu, Koza İpek’ten Tuncay Özkan’a milyonlarca dolar aktarılacak

Akın İpek: Tezgah kuruldu, Koza İpek’ten Tuncay Özkan’a milyonlarca dolar aktarılacak
by Özkan yazar
March 22, 2023
0
5.4k

Devamını oku
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.