İstanbul Planlama Ajansı (İPA), geride kalan 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında, “Genel Sağlık İstatistikleri”ni açıkladı.
Veriler, AKP’nin Sağlıkta Dönüşüm Programının nasıl yıkıma yol açtığını da bir kez daha gözler önüne serdi.
Krizin etkisiyle artan yoksulluk ve gıda krizi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi, yeterli gıdaya erişimi zorlaştırdı. Bu durum obezite başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açtı. Hastalıklar artarken, sağlık hizmetlerine erişim ise daha zor hale geldi.
Aşı reddi ve tereddütüne yönelik söylemler ise çocukluk aşılarının yapılma oranında ciddi düşmelere yol açtı. Bu durum bulaşıcı hastalık riskini artırırken sağlıkçılar söz konusu verileri “AKP’nin Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın başarısızlığının göstergesi” olarak değerlendirdi.
Vatandaş, özele mahkum
İPA’nın verilerinden öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
•İstanbul’da ortalama yaşam süresi 79,1 yıldır. Bu süre OECD ve AB ortalamasının altında.
•Türkiye’deki aile hekimliği birimine düşen nüfus 3 bin 72 iken bu sayı İstanbul’da artıyor. Kentte aile hekimliği birim başına düşen nüfus 3 bin 187. İstanbul’un mevcut Aile Sağlığı Merkezi ve aile hekimi sayısı yetersiz.
•İstanbul’daki özel hastane sayısı kamu hastanelerinin 3 katından fazla. İstanbul’da sağlık hizmetine erişim ihtiyacı duyan kişiler büyük ölçüde özel hastanelere gitmek zorunda bırakılıyor. Verilere göre, İstanbul’da 164 özel hastane bulunurken, bakanlığa bağlı hastane sayısı 54.
•İstanbul’da 100 bin kişiye düşen toplam hekim sayısı (284) Türkiye ortalamasının (228) üzerinde, OECD ortalamasının (372) ise altında.
•Türk Tabipleri Birliği’nin açıkladığı verilere göre, yurtdışında hekimlik yapmak üzere “İyi hal belgesi”ne başvuru yapan kişi sayısı 2022’de 2 bin 685 iken, 2023’te 3 bin 25’e yükseldi.
•Sağlık sisteminin kapasitesine ilişkin önemli bir gösterge olan hastane yatağı sayısı özellikle pandemi gibi büyük krizlerde daha da kritik hale gelmekte. İstanbul’da 100 bin kişiye düşen yatak sayısı 30 olup, OECD ortalamasının (43), hatta Türkiye ortalamasının (31) altında kalmakta.
•Önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite toplumda günden güne artış gösteriyor. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de obez bireylerin oranı yüzde 20,2 iken İstanbul’da bu oran yüzde 30,1.
•İstanbulluların düzenli fiziksel aktivite oranı 3 yıllık ortalaması yüzde 22,7.