Bundan böyle geleneksel tedavi ve bitkisel ürünler hekimler tarafından tavsiye edilecek ve reçetelere yazılacak.
Bakanlığın, ‘geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları’nı yaygınlaştırmayı hedeflediği yeni uygulama doğrultusunda doktorlar, sülük ve hacamat olarak bilinen uygulamaları yazabilecek.
Bakanlık, ilaç maliyetlerini düşürmek, vatandaşın kimyasal ilaca bağımlılığını en aza indirmek ve geleneksel tıp adı altında merdivenaltı işlemler yapanlarla mücadele etmek için GETAT’ı genişletmek için kolları sıvadı.
Buna göre doktorlar, kimyasal ilaç kullanma zorunluluğu olmayan hastalara ya da kanserin ileri safhalarında ilaçla izlenebilecek bir yol kalmadığında reçeteye GETAT yazma imkanına sahip olacak.
Habertürk’te yayımlanan habere göre GETAT’ın daha çok koruyucu tıp alanında kullanılması öngörülüyor. Bundan böyle teşhis, modern tıp yöntemleri ve bitkisel takviye aynı grupta anılacak.
Yeni düzenlemeye göre 18 üniversite hastanesinde bulunan GETAT merkezlerinin sayısı artırılacak. Bakanlık, bu tedavilerin modern tıptan ayrı olmadığını, bu nedenle ‘alternatif tıp’ tanımını doğru bulmadıklarını ifade ederken, GETAT reçetelendirmelerini de kişinin isteğine bırakacağını bildiriyor.
Henüz GETAT kapsamında hangi tedavilerin ve bu tedavilerin ne kadarının SGK tarafından karşılanacağı netlik kazanmış değil. Bakanlık bu sayede Türkiye’de çok yaygın olduğu belirlenen antibiyotik kullanımındaki artışların da önüne geçilmesi planlanıyor.
ABD, Almanya, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın önerildiğini ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarıyla karşılandığını paylaşan yetkililer, DSÖ’nün Türkiye’yi GETAT konusunda desteklediğini belirtti.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’ndeki tedavi çeşitleri şöyle sıralanıyor:
Akupunktur,
Sülük,
Mezoterapi,
Hipnoz,
Kupa uygulaması (Hacamat),
Fitoterapi,
Refleksoloji,
Homeopati,
Osteopati,
Ozon,
Apiterapi,
Proloterapi,
Larva,
Müzikterapi.