Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tüm organların yer değiştirmesine bağlı siroz hastalığı vakası, “Giresun Sendromu” adıyla tıp literatürüne geçti.
Tüm organların yer değiştirmesinin etkisiyle siroz yaşanması vakasını doktorlar “Giresun Sendromu” olarak adlandırdı.
Bu hastalığın dünyada daha önce tanımlanmadığını vurgulayan Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, “Dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdık ve Giresun Sendromu adını verdik” dedi.
İhlas Haber Ajansı’na (İHA) konuşan Prof. Dr. Cumhur Dülger, organların ters yerleşiminin nadiren görüldüğünü ancak bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini belirtirken, bu durumun etkisiyle vücutta sirozun da geliştiğini ifade etti.
“Bu hastalar normal kapasitelerinde çalışamıyor, yürüyemiyor ve ömürleri kısalıyor,” diyen Dülger, karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar nedeniyle hayati tehlike olabileceğinin altını çiziyor.
Dülger siroz başlangıcından itibaren hastaların 10 ila 12 sene sonra karaciğer nakline ihtiyaç duyduklarını dile getiren Dülger, “Uygun tedavi edilmezlerse hayati tehlikesi olan bir hastalık grubu. Uzun yıllar farkına varmadan yaşıyorlar ama bir zaman geliyor. Bozukluk çıkıyor” tanımlamasını yaptı.
Tıp literatürüne giren ve tedavi süreci devam eden hastaya hem kalp hem karaciğer açısından gerekli müdahaleleri yaptıklarını belirten Dülger, hastanın durumunun da iyi olduğunu bildirdi.
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başhekim olan Doç. Dr. Fazlı Kulaklı ise “Bir sendrom tanımlamak kolay değil ama Giresun’dan çıkan bu başarıyı çok önemsiyoruz,” dedi.
Dr. Kulaklı, şehrin adıyla anılan Giresun Sendromu sayesinde, kentin adının tüm dünyaya duyurulup, tıp literatüründe önemli bir yer edineceğini vurguladı.
Giresun Sendromu ismi verilen hastalıktaki en önemli bulguların nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik şikayeti olduğunu belirtildi.