Bilim insanları, aşırı şeker tüketiminin depresyona neden olduğunu tespit etti.
İşlenmiş şeker, sadece diyabet ve kalp hastalıkları gibi fiziksel rahatsızlıkları tetiklemiyor, aynı zamanda ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor.
TRT Haber‘in aktardığına göre Britanya’da ‘Journal of Translational Medicine’ dergisinde yayınlanan çalışma kapsamında Britanya Biyobankası’ndaki 180 bin kişinin sağlık ve beslenme verileri incelendi.
Araştırma ekibi, yapay zeka kullanarak katılımcıları üç gruba ayırdı:
- Meyve ve sebze ağırlıklı beslenenler
- Her türlü besini tüketenler
- Şekerli gıdalara yönelenler
Kan örnekleri üzerinden yapılan analizlerde, 2 bin 923 proteinin ve 168 metabolitin vücut üzerindeki etkileri araştırıldı.
Proteinler, enfeksiyonlarla mücadeleden kas gevşemesine kadar birçok hayati görevi üstlenirken, metabolitler sindirim gibi süreçlerde üretilen küçük molekülleri ifade ediyor.
Sonuçlara göre şekerli yiyeceklere düşkün olanların depresyona yakalanma riski, sağlıklı beslenen gruba göre yüzde 31 daha yüksek çıktı. Aynı zamanda bu grubun diyabet ve kalp hastalığı riskinin de çok yüksek olduğu belirlendi. Her türden besin tüketen katılımcıların sağlık risklerininse ortalama seviyede olduğu görüldü.
Araştırmanın yürütücüsü Surrey Üniversitesi’nden Prof. Nophar Geifman, işlenmiş şekerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Geifman, “İşlenmiş şeker, pek çok insanın beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Bu sonuçlar, ne yediğimiz konusunda daha bilinçli olmamız gerektiğini bir kez daha kanıtlıyor” dedi.