Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ortak bir açıklama yaparak gazeteci Tuncer Çetinkaya’nın sağlığından ciddi endişe duyduklarını açıkladı.
Ortak açıklamada, Çetinkaya’nın ırsi polikistik böbrek hastası olduğu, düzenli tedavi görmesi gerektiği ancak hastalığının bilinmesine rağmen tutukluluğunun ilk üç ayında ilaçlarının verilmediği gibi doktor görmesine de müsaade edilmediği vurgulandı.
İki örgüt, Çetinkaya’nın şimdiden böbreklerinin yüzde 54’ünü kaybettiğine, ciddi kilo kaybı yaşadığına ve buna rağmen ocak ayından bu yana sadece bir defa doktor görmesine izin verildiğine dikkat çekti.
Çetinkaya’nın sağlığından ‘derin endişe’ duyulduğu belirtilen açıklamada, avukatının her hafta müracaatına rağmen hala doktorlar heyetine de çıkarılmadığı kaydedildi.
IFJ-EFJ, Çetinkaya’nın derhal tedavi edilebilmesi için Türk makamlarına çağrı yaptı.
GAZETECİ ÇETİNKAYA’NIN KIZI RAHİME ÇETİNKAYA’DA BİR MESAJ YAYINLADI
Ben Antalya L tipi Cezaevi, F9 koğuşunda tutuklu bulunan Gazeteci Tuncer Çetinkaya’nın kızı Rahime Gül Çetinkaya
Babam 23 Temmuz 2016 tarihinde, Aksaray ilinde 8 sivil polis tarafından gözaltına alındı. 4 gün kendisinden hiçbir şekilde haber alamadık nerede olduğunu dahi söylemediler. 4 günün sonunda Antalya Sanayi Karakoluna getirildiğini öğrendik. Sonra adliyeye sevk edilerek tutuklandı ve 11 aydır tutuklu bulunmaktadır.
Babam Tuncer Çetinkaya, tedavisi henüz bulunmayan kalıtsal ‘polikistik böbrek hastası’
Babam bütün aile büyüklerini bu hastalıktan dolayı kaybetmiştir . Bu hastalığının yanında yüksek tansiyon, prostat büyümesi, boyun fıtığı, tiroid gibi teşhisi konmuş hastalıkları vardır.
Bir çok ilaç kullanması gerekiyor. Cezaevine girdikten sonra 3.5 ay ilaçları kendisine verilmemiştir ve doktora çıkarılmamıştır. Böbrek rahatsızlığı git gide ilerlemiştir .
Babamın hastalığı yaşam standartlarına diğer hastalıkların seyrine ruhsal travmalara ve beslenme şartlarına varıncaya kadar pek çok etkene bağlı olarak olumsuz etkilenmektedir.
Babam cezaevi yönetimine her hafta dilekçe yazıp vermesine rağmen hiçbir sonuç alamamıştır.
Tansiyona direk etki eden diyet beslenme konusunda cezaevinde yetersizlikler bulunuyor .
Tansiyonunun sık sık takip edilmesi gerekirken 7 ay sonra tansiyon aleti verilmesi izni alındı.
Babam 17 Ocak 2016 tarihinde Fıtık ameliyatı oldu. Normal şartlarda her tutuklunun yanında refakatçı kalmasına izin verilirken bizlere verilmedi. Babamı görmedik bile. Sonradan kendisinden öğrendiğimizde babamın çok ağır psikolojik işkenceler gördüğünü, 8 saat üstü çıplak bir vaziyette bir kenara atıldığını, askerlerin kötü muamelesine maruz kaldığını, kendisine yemek ve su verilmediğini, sürünerek kelepçeli vaziyette geri cezaevine götürüldüğünü duyduk.
Bilirsiniz ki bu bir insan için iç yıkıcı bir hadise. Babam şuan 11 aydır tutuklu. Ve böbreklerinin %54 ünü kullanamadığını, böbreklerindeki kistlerin 3 mm’den daha fazla büyüme yaptığını doktor raporları göstermektedir .
Babamın 2 haftada bir doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor. Cezaevinde bu tetkiklerin hiçbirine dikkat edilmiyor. Bir an önce babamın serbest kalmasını istiyoruz . Lütfen sesimizi duyurun ben babamı kaybetmek istemiyorum .