Cezaevindeki gazetecilerle görüşen P24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, 2 yılı aşkındır haksız şekilde tutuklu bulunan ekonomi muhabiri ve yazar Ufuk Şanlı ile konuştu.
27 Temmuz 2016’da gözaltına alınan ve 4 gün sonra tutuklanan Şanlı, ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla 8 Mart 2018 tarihli karar duruşmasından sonra 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Silivri Cezaevi’nde yaşadıklarını anlatan ve soruları cevaplandıran Şanlı, “Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteciler Sendikası, Gazetecileri Koruma Komitesi, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından hatırlanmak istiyoruz” dedi.
P24’ün sayfalarından yayınlanan Ufuk Şanlı yazısı ve cezaevi röportajının tamamı şöyle:
Bu anket, cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan gazetecilerin koşullarını ve karşılaştıkları zorlukları ortaya koymak amacıyla P24 Bağımsız Gazetecilik Derneği tarafından yapılan bir soruşturma kapsamında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, tutuklu gazetecilerin cezaevinde karşılaştıkları sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Ufuk Şanlı, P24’ün avukatları tarafından 2018 Eylül ayında gerçekleştirilen cezaevi ziyareti sırasında anketi yanıtladı.
İsim: Ufuk Şanlı
Aralarında Zaman ve Vatan gazetelerinin de bulunduğu çeşitli yayınlarda muhabirlik yapmış olan ve Ortadoğu haber sitesi Al-Monitor’e yazılar yazan ekonomi gazetecisi Ufuk Şanlı, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen bir operasyon kapsamında, 27 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alındı ve dört gün sonra çıkarıldığı mahkemece “terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Şanlı, büyük çoğunluğu gazeteci 28 diğer sanıkla birlikte yargılandığı davanın 8 Mart 2018 günü görülen karar duruşmasında “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Ufuk Şanlı, meslektaşları Erdem Gül ve Can Dündar, Hidayet Karaca gibi isimlerin tutukluluğu sonrasında
Silivri Cezaevi önünde gazetecilerin başlattığı Umut Nöbeti’ne gazeteci Nazmi Gökçeli ile birlikte katılmıştı. Cezaevi: Silivri Kapalı Cezaevi
Tutuklanma tarihi: 31 Temmuz 2016
Tutuklu/hükümlü: Tutuklu
Koğuşta mı yoksa hücrede mi kalıyorsunuz? Koğuşunuzu/hücrenizi kaç kişiyle paylaşıyorsunuz?
Üç kişilik koğuşta üç kişi kalıyoruz.
Açık havadan günde kaç saat istifade edebiliyorsunuz? Hücre avlusuna mı yahut ortak alana mı çıkarılıyorsunuz?
Yazın yaklaşık 12 saat, kışın ise 10 saat açık havadan yararlanabiliyoruz. Hücre avlusuna çıkarılıyoruz.
Cezaevi yemekleriyle ilgili herhangi bir sorunla karşılaştınız mı? Sağlık ihtiyaçlarınıza ve diyetinize uygun yemek veriliyor mu?
Yemeklerle problemim yok. Diyet yapanlara diyet yemeği çıktığını duydum.
Isıtma, sıcak su, çamaşır, temizlik, vs. temel ihtiyaçlarınızı karşılamakta sorun yaşadınız mı?
Bunlarla ilgili sorun yaşamadım.
Herhangi bir sağlık sorununuz ya da kullandığınız reçeteli ilaç var mı? Talep ettiğinizde doktor/psikolog ile görüşmeniz sağlandı mı? Kullandığınız ilaçlar temin edildi mi?
Cezaevindeyken hastalığımdan dolayı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ameliyat olmam gerektiği yönünde rapor verdi. Fakat cezaevinin hijyen koşulları ve yardım alamayacak olmam nedeniyle ameliyat olmadım. Revire çıkmakta çok zorlanmıyoruz.
Mektup alırken veya gönderirken herhangi bir engel ya da kısıtlamayla karşılaştınız mı?
Bir meslektaşıma mektup gönderdiğim için idare tarafından uyarı cezası verildi. Hem yaşadığım hukuksuzluğu anlattığım için hem de o meslektaşım hakkında başka bir örgüt kapsamında yargılandığı için. Benim mektubum ona sansürlenerek gönderilmiş. Zaten biz tutuklandıktan 1 yıl sonra mektup yasağımız kalkmıştı, o mektup da ilk yazdığım mektuptu.
Dilediğiniz kitapları, gazeteleri veya diğer süreli yayınları edinme konusunda kısıtlamalar yaşadınız mı? Hücre veya koğuşunuzda toplamda kaç kitap bulundurmanıza izin veriliyor?
Kitaplar incelendikten sonra bize veriliyor. Koğuşta kişi başına 10 kitap bulundurma hakkımız var. Yeni Asya gazetesi verilmiyor.
Avukatlarınız ve birinci derece yakınlarınız sizi hangi sıklıkla ziyaret edebiliyor? Birinci derece yakınlarınız dışında akrabalarınız veya arkadaşlarınızla görüşebildiniz mi?
Ailem, birinci derece akrabalarım her hafta gelebiliyor. OHAL kalktıktan sonra ikinci ve üçüncü dereceden akrabalarım ziyarete gelebildi. Avukatlarım sorunsuz gelebiliyor. Arkadaşlarımla hiç görüşemedim şimdiye kadar.
Bir milletvekili tarafından ziyaret edildiniz mi? Evet ise, kimler?
Hiç gelen olmadı. En azından gazeteci [kökenli] olan milletvekillerini görmeyi isterdim.
Savunmanızı hazırlamakta zorlandığınız durumlar oldu mu? Savunma yazmanız için bilgisayara, kütüphaneye, dosyanıza erişim sağlanıyor mu?
Bilgisayar kullanabildik, ama internet bağlantısı olmadığı için savunmamda kullanabileceğim güncel yargı kararlarına erişemedim. UYAP’ta da çok güncel olmayan birkaç karar var, ama işe yaramıyorlar.
Herhangi bir kötü muamele ya da sözlü ve/veya fiziksel tacizle karşılaştınız mı? Evet ise şikâyette bulundunuz mu? Şikâyetiniz sonrasında nasıl bir gelişme yaşandı?
—
Dilekçe vererek talepte bulunduğunuz istekler gerçekleşti mi? Gerçekleşen/gerçekleşmeyen talepleriniz neler?
Kantinden satın aldığımız el radyolarımız Nisan 2017’de herhangi bir gerekçe gösterilmeden toplanmıştı. Radyoların geri verilmesi için sürekli cezaevi idaresi infaz hakimliğine ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe ile başvurdum. Tam 1 yıl sonra radyoların bir kısmı iade edildi, bir kısmı iade edilmedi. Onlar da yeni radyo almak zorunda kaldı.
Yukarıda belirtilenlere ek olarak ihtiyaçlarınızı belirtir misiniz?
Gazetecilerin meslek örgütleri ve bu konuda çalışan STK’lardan bugüne kadar hiç ziyarete gelen olmadı. Burada bir çok gazeteci arkadaşım da benimle aynı fikirde. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Gazetecileri Koruma Komitesi, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ile (benim uzmanlık alanım olduğu için) Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından hatırlanmak istiyoruz.