Türkiye genelinde çok sayıda ormanlık alanın statüsü, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile değiştirildi.
10778 sayılı karar kapsamında, aralarında Muğla, Adana, Bingöl, Denizli, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Konya, Mersin, Trabzon ve Zonguldak’ın da bulunduğu 11 ilde belirlenen alanlar, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun Ek 16’ncı maddesi uyarınca orman sınırları dışına çıkarıldı.
Toplam büyüklüğü 1 milyon 651 bin metrekareyi bulan arazilerin, hukuki statü değişikliğiyle birlikte “arsa” vasfı kazandığı belirtiliyor.
MUĞLA’DAKİ ALANLAR DİKKAT ÇEKTİ
Karar kapsamında özellikle Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Kafacakaplancık ile Bodrum’daki Çamarası bölgelerinde yer alan araziler öne çıktı.
Mevzuata göre, orman sınırı dışına çıkarılan bu alanların Hazine mülkiyetinde kalacağı ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yönetileceği ifade ediliyor.
Ancak çevre örgütleri ve muhalefet temsilcileri, statü değişikliğinin ilerleyen süreçte bu alanların yapılaşma, turizm veya sanayi yatırımlarına açılmasının önünü açabileceği uyarısında bulunuyor.
CHP’Lİ RIZVANOĞLU: ORMANLAR RANT BASKISI ALTINDA
Karara yönelik en sert tepki, CHP Doğa Hakları ve Çevre Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu’ndan geldi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Rızvanoğlu, kararın ekolojik sonuçlarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Bir Cumhurbaşkanı kararıyla 1 milyon 651 bin metrekare orman alanı bir gecede arsa statüsüne geçirildi. Bu uygulama, ormanların korunması ilkesine aykırıdır ve telafisi mümkün olmayan çevresel tahribatlara yol açabilir.”
EK 16. MADDE YENİDEN TARTIŞMA KONUSU
Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre, kararın dayanağı olan Orman Kanunu Ek 16. madde, daha önce de benzer uygulamalar nedeniyle tartışma konusu olmuştu.
Hukukçular ve çevre savunucuları, söz konusu maddenin istisnai durumlar için öngörülmesine rağmen, orman sınırlarını daraltan sistematik bir araca dönüştüğünü savunuyor.
Yetkililer, bu alanların özel mülkiyete devredilmeyeceğini belirtse de, kamuoyunda bu arazilerin ilerleyen aşamalarda farklı projelere tahsis edilebileceği yönündeki endişeler sürüyor.























