Euronews‘ün haberine göre düşük gelirli ülkelerdeki çocuklar, daha zengin ülke çocuklarına göre her yıl ortalama 18 gün eğitim alamadı.
İklim değişikliği okul hayatını tehdit etmeye devam ediyor. Örneğin Brezilya’da, en yoksul bölgelerde yaşayan öğrencilerin yüzde 50’si sadece ısınma nedeniyle yarım dönemlik eğitim hakkından olabilirler.
Rapora göre 2024’te 10 yaşında olan bir çocuk, 1970’te 10 yaşında olan bir çocuğa kıyasla yaşamı boyunca üç kat daha fazla sel, beş kat daha fazla kuraklık ve 36 kat daha fazla sıcak hava dalgası yaşayacak.
Rapordan öne çıkan bulgular şunlar:
*Pek çok düşük ve orta gelirli ülkede yeşil becerilere olan talep, arzı büyük ölçüde geride bırakıyor. Öğrenciler iklim krizi konusunda bir şeyler yapmaya hevesli ancak birçoğu harekete geçmek için gerekli bilgi ve beceriden yoksun olduklarını düşünüyor.
*Gençlerin yaklaşık yüzde 65’i yeşil beceriler geliştirmedikleri takdirde geleceklerinin tehlikede olduğuna inanıyor, ancak yüzde 60’ı okulda iklim değişikliği hakkında yeterince bilgi edinmediklerini belirtiyor. 96 ülkeden elde edilen verilere dayanan rapor, her eğitim yılının iklim farkındalığını yüzde 9 oranında arttırdığını gösteriyor.
*Öğrencilerin yüzde 73’ü de bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik becerileri olmadan yeşil bir iş bulamayacaklarına inanıyor.
Dünya Bankası İnsanlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mamta Murthi, şöyle konuştu:
“Gençler bu krizden doğrudan etkileniyor ve harekete geçmeye istekliler. Ancak eğitim sistemleri, iklimden etkilenen bir dünyada ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve fırsatları sunmuyor. Bu, iklim krizine uyum sağlayabilmemiz ve krizi hafifletebilmemiz için eğitimin gücünden yararlanma konusunda kaçırılmış bir fırsattır.”
Önceki araştırmalara göre iklim finansmanının sadece yüzde 1,5’i eğitime harcanıyor.
Ancak Dünya Bankası raporundaki yeni tahminler, küçük bir miktar paranın okulların uyum sağlamasına ve eğitim kayıplarını en aza indirmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Her öğrenciye bir sefer verilecek olan 18,51 dolarlık (611 lira) yardımın, diğer uyum önlemlerinin yanı sıra daha etkili olacağı düşünülüyor. Böylece sınıf sıcaklıkları iyileştirilecek, dirençli altyapı inşa edilip öğretmenler eğitilerek eğitim, iklim değişikliğinden korunacak.
Dünya Bankası Küresel Eğitim Direktörü Luis Benveniste ise şu açıklamayı yaptı:
“Umut verici haber şu ki, hükümetlerin eğitim sistemlerini iklim değişikliğine adapte ederken iklim eylemi için eğitim ve öğrenimden yararlanmak üzere atabilecekleri pek çok düşük maliyetli adım var.
Okul altyapısının iyileştirilmesi, öğrenimde sürekliliğin sağlanması ve öğrenci ile öğretmenlerin olumlu değişimin etkili temsilcileri olarak kullanılması, daha yaşanabilir bir gezegene katkıda bulunabilir.”