Fransa’da bir sivil toplum örgütü tarafından yayımlanan raporda, Coca-Cola ve Schweppes içeceklerinde altı tür plastik tespit edildiği belirtildi.
Agir pour l’environnment (Çevre için Hareket Et) adlı sivil toplum örgütü, şişeler gerçek kullanımı taklit edecek şekilde bir, 10 veya 20 kez açıldığında nano ve mikropartikül plastiklerin varlığı üzerine iki laboratuvarda çalışmalar düzenledi.
Raporda altı farklı polimerin tespit edildiği plastiklerin analizi de yer aldı.
Raporda, “üreticilerin içecekle temas halinde sadece iki polimer beyan ettiği” göz önüne alındığında sonuçları “şaşırtıcı” olarak nitelendirdi. Bunlar, kapak için [polietilen] PE ve şişe için PET,” olarak belirtildi.
Sivil toplum örgütü için araştırma ve analizleri yöneten Magali Leroy, bu sonuçların “tüketicilere, sağlık üzerindeki etkileri göz ardı edilemeyecek moleküllere maruz bırakmayan [bir kap] garanti etmesi gereken Coca-Cola ve Fransız sağlık yetkililerini sorgulamaya ittiğini” söyledi.
“Büyük miktarda” nanopartikül
Şişeler ilk kez açıldıktan sonra, bir litre Coca-Cola için dört mikropartikül ve bir litre Schweppes için 4,6 mikropartikül bulundu.
Şişeler 20 kez açıldıktan sonra, bir litre Coca-Cola için 46 mikropartikül ve bir litre Schweppes için 62 mikropartikül tespit edildi.
Araştırmacılar, şişe giderek daha fazla açıldıkça plastik kapağın bozularak daha fazla partiküle yol açıyor olabileceğini belirtti.
Tespit edilen mikro partiküllerin tamamının 500 mikrometreden (µm) küçük, ve büyük bir çoğunluğu 100 µm’den küçük olduğu belirtildi. Açıklıklarla bağlantılı parçacıkların çoğu 50 µm’den küçüktü.
Her iki içecekte de “büyük miktarda” nanopartikül bulundu.
Raporda, düzensiz hatlara sahip şekillerinin “birkaç polimerin etkilerini birleştirerek diğer parçacıklarla etkileşimlerini kolaylaştırdığı” belirtilerek, bunun aynı zamanda insan hücreleriyle temaslarını da kolaylaştırdığı ifade edildi.
STK, çeşitli Fransız yetkililere ulaşarak, kılavuz ilkeleri uygulamaya çağırdı.
Her yıl 39,000 ila 52,000 mikroplastik yutuluyor
STK, iki yıl önce Fransa’da satılan dokuz şişe su markasında plastik mikro parçacıkların varlığına ilişkin çalışmasını yayınladığında farkındalık yaratmıştı.
Önceki araştırmalara göre, gıda kaynaklarından yıllık mikroplastik parçacık alımının her yıl kişi başına 39.000 ila 52.000 arasında değiştiğini tahmin ediliyor.
Solunanlar da hesaba katıldığında bu rakam yılda kişi başına tüketilen 74.000 ila 121.000 parçacığa kadar çıkıyor.
Bu yılın Ocak ayında yayınlanan bir çalışmada plastik su şişelerinde yüz binlerce küçük plastik parçası bulundu. Bu rakam daha önce bildirilenden çok daha yüksek.
Mikroplastiğe maruz kalmanın insan sağlığı üzerindeki potansiyel sonuçları halen araştırılıyor olsa da, etkileri konusunda endişeler giderek artıyor.