ABD’de devam eden Reza Zarrab davasında 15. güne gelindi. Halkbank Müdürü Mehmet Hakan Atilla tekrar tanık kürsüsünde ifade veriyor.
Cuma günkü duruşmada yargıç Richard Berman Atilla’nın avukatlarının, Hüseyin Korkmaz’ın ifadeleri nedeniyle davanın düşürülmesi talebi reddetmişti. Yargıç Berman, eski polis Hüseyin Korkmaz’ın ifadelerinin geçerli sayılması gerektiğini söyledi. Berman, “Korkmaz, denetlediği bir polis soruşturmasına dair ilk elden bilgileri anlattı” demişti.
Savunma avukatları, Korkmaz’ın Atilla’ya karşı sunduğu kanıtların yasadışı yollardan elde edildiğini, bu nedenle de davanın düşürülmesi gerektiğini savunmuştu. Ancak Berman, bu yolları kullanan kişinin ‘adaleti sağlamayı amaçlamasının’ hafifletici olduğunu söyledi.
Hakimden Atilla’nın avukatlarına ‘sahte mektup’ fırçası
Hakim Berman, ret kararını açıklarken, dün Atilla’nın avukatlarının mahkemede gösterdiği photoshoplu Gülen mektubundan dolayı savunma ekibini çok sert şekilde uyardı. Amerikan mahkemelerinin ciddiyetine uymayan tavır sergilendiğini söyleyen Berman, ‘Hiç inandırıcı ve hiç profesyonelce hazırlanmış bir delil değildi.’ ifadesini kullandı. Davayı takip eden tecrübeli yargı muhabirleri bu sertlikte bir fırça ile karşılaşmadıklarını sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.
CANLI BLOG (ÇEVİRİ: SEBLA KÜÇÜK))
17:35 Jüri üyeleri salona girdi.
Yargıç Berman: Hepinizi gördüğüme sevindim. Lütfen oturun. Hakan Atilla’nın doğrudan sorgusuna devam edeceğiz.
17:38 Atilla’nın avukatı Fleming yeni bir ses kaydı dinletecek. Ayrıca Flemingyeni bir tapeden bahsetti. Türkçe bir telefon konuşmasının ses kayıtları dinletildi.
17:40 Soru: Atlantis’in Rıza Sarraf ile bağlantılı bir şirket olduğuna dair bir fikriniz var mıydı?
Atilla: Bu konuda hiçbir bilgim yok.
17:45 Fleming, Atilla’ya, belgelerde varış yeri olarak ne yazacağı konusunda Sarraf’a talimat verip vermediğini sordu.
Atilla: Sarraf’a veya başka herhangi bir müşteriye herhangi bir talimat vermedim.
17:50 Fleming, Atilla’ya Sarraf’la konuşup konuşmadığını, konuşmalarında şifreli kelimeler kullanıp kullanmadığını sordu.
Atilla, Sarraf’la konuştuklarını ancak “hiçbir zaman” şifreli kelime kullanmadıklarını söylüyor.
17:52 Fleming, Atilla’ya, Şubat 2013’te Sarraf’la konuşup konuşmadığını sordu.
Atilla: Hayır, bu konuyla ilgili herhangi bir görüşme olmadı.
17:54 Fleming, Atilla’ya, Sarraf’ın, kendisinin ve şirketlerinin Halkbank’tan Avro ve TL cinsinden ‘birkaç milyar’ para çektiği yönündeki ifadesini sordu.
Atilla: Evet, bunu yaptığını söyledi. O ifadesini hatırlıyorum.
Fleming, Sarraf’la, İran’ın işlemleriyle bağlantılı “birkaç milyar” konusunda bir görüşme yapıp yapmadıklarını sordu.
Atilla: Sarraf’la veya başka biriyle böyle bir görüşme yapmadım.
17:58 Atilla, Sarraf’ı kastederek, “Onunla hiç yemek yemedim, çay-kahve içmedim” dedi.
18:00 Fleming: Sarraf’ı sever miydiniz?
Atilla: “Severdim” diyemem ama ona bu yüzden farklı davranamazdım çünkü bankanın müşterisiydi.
Atilla, yine Sarraf’ı kastederek, “O ünlü bir şarkıcıyla evliydi” dedi.
18:05 Atilla, Sarraf’ın zenginliğinin çok “bariz” olduğunu ve İranlılarla yakın ilişkisi bulunduğunu söyledi. Ayrıca Sarraf’ın Kapalıçarşı’da iş yaptığını da bildiğini söyleyerek “Sarraf’ın şimdikinden farklı bir namı vardı” dedi.
18:10 Atilla: Birkaç bankada bir konsorsiyum tarafından mali kaynak sağlanması gereken bir proje olduğunda, kendi bankamızla diğer bankalar arasındaki görüşmelere destek veriyordum.
Fleming, Atilla’ya, Abdullah Happani, Rüçhan Bayar, Muhammed Sarraf veya Camelia Jamshidy adlı kişilerle hiç tanışıp tanışmadığını sordu.
Atilla, her bir isim için “Hayır” cevabını verdi. Atilla, Hüseyin Necefzade ile de hiç tanışmadığını söylüyor.
18:13 Atilla, Ahmet Alçacı’yı tanıdığını ancak sadece banka müşterisi olarak tanıdığını söyledi.
Soru: Süleyman Aslan sizden, Alçacı’ya, diğer müşterilerden farklı muamele etmenizi hiç istedi mi?
Atilla, Hayır, bu hususta herhangi bir toplantı yapmadık.
18:17 Soru: Sarraf ile olan ilişkisi konusunda Süleyman Aslan’la hiç konuştunuz mu?
Atilla: Onunla, hakkında konuşabileceğimiz bir ilişkisi olduğunu bile bilmiyordum.
18:20 Yargıç Berman: Süleyman Aslan’ın şu anda ne yaptığını biliyor musunuz?
Atilla: Danışmanlık işine girdiğini biliyorum ama ayrıntılarını bilmiyorum. Kimlerle çalıştığını bilmiyorum…
Yargıç Berman, Aslan’ın danışmanlık işinde bankalarla çalışıp çalışmadığını sordu.
Atilla, “sanmıyorum” dedi çünkü Aslan bankalarla çalışsaydı bundan kendisinin de haberi olacağını söyledi.
18:22 Berman’ın sorusunun ardından Fleming sorgusuna devam ediyor.
Atilla, Halkbank’ta ve tüm Türk bankalarında, yaptırımların uygulanmasını izleyen bir “uyum” departmanı olduğunu söyledi. Fleming, bu işlerde bilgisayar programı kullanılıp kullanılmadığını sordu.
Atilla, “Evet, o tür şeyler kullanıyorlar” dedi ama programın adını bilmiyor.
18:24 Atilla, sözü edilen bilgisayar programının nasıl çalıştığını “bankacı dilinde”, yani bankacılık terimleri kullanarak anlattı.
Atilla, Süleyman Aslan tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra kendisine, Sarraf’tan aldığı paraların üniversite için “bağış” olduğunu söylediğini aktardı. Atilla, Aslan’ın ailesiyle, Aslan serbest bırakıldıktan sonra tanıştığını söyledi.
18:25 Atilla, kullandıkları bilgisayar programında, İran, Küba, Suriye veya Kuzey Kore’nin adlarının geçtiği işlemlerin işaretlendiğini anlattı. Atilla ayrıca, yaptırım listesinde yer alan isimlerin de filtreleme sistemine takıldığını söyledi.
18:27 Atilla genellikle OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi), Hazine Bakanlığı ve elçilik yetkilileriyle bir araya geldiğini söyledi. Atilla, “O kadar çok isim var ki hepsini hatırlayamıyorum” dedi ancak geçen hafta tanıklık eden David Cohen ve Adam Szubin ile görüştüğünü söyledi.
Atilla, tanık kürsüsüne çıktığında Szubin’i tanıyamadığını söyledi.
18:28 Fleming, herhangi bir noktada bilgilerin WikiLeaks’te yayınlanıp yayınlanmadığını sordu.
18:30 Fleming, Atilla’nın @Wikileaks’te yayınlanan yazışmaların içeriğinden bahsetmeden, bilgilerin nasıl Wikileaks’e düştüğünü açıklaması gerektiğini söyledi.
Atilla, belgede “Hazine Bakanlığı hakkında bazı bilgiler” ve “orada yaptığımız toplantılarla ilgili bazı bilgiler” olduğunu söyledi.
18:35 WikiLeaks ile ilgili ifade çok muğlaktı. Yargıç ile avukatlar konuyu daha önce kenarda özel olarak görüştü ve bu görüşmenin yazılı döküme gireceği tahmin ediliyor.
18:37 Fleming, Atilla’ya Türkiye’deki bankaların gizlilik düzenlemelerini soruyor. Atilla, müşteri bilgilerinin gizliliği nedeniyle bilgilerin açıklanmasında kısıtlamalar olduğunu ancak bir kişinin bir banka ile çalışıp çalışmadığı konusunda belli bilgileri paylaşabileceğini söyledi.
18:40 Fleming, OFAC’tan veya başka bir kurumdan birisinin, Atilla’ya Sarraf ile iş yapmamasını söyleyip söylemediğini sordu.
Atilla:Hayır. O şekilde bir uyarı yoktu. Nitekim 2012 civarında altın ihracatı yükselirken, ABD Hazine Bakanlığı durumun farkındaydı.
18:45 Atilla: Yaptırım listesine o ismin eklenmesi yönünde bir karar almadıklarını söylediler.
Fleming: Hangi ismin?
Atilla: Rıza Sarraf’ın isminin.
18:48 Fleming, hükümetin sunduğu bir delilden bahsetti. Atilla’nın ifadesine göre, sözü edilen delilde, Süleyman Aslan, David Cohen’e, bankanın petrol şirketlerine yönelik işlemlere aracılık ettiğini anlattı.
18:50 Fleming, Szubin’in Atilla’yı “kenara çekerek” özel bir görüşme yaptığı yönündeki ifadesini sordu. Atilla, “kenara çekme” konusunda, “Öyle bir şey olmadı” dedi.
Hatırlatma: Szubin ifadesinde Atilla’yı “kenara çektiğini” söylemiş, “Atilla çok şaşırmış görünüyordu” demişti. Szubin “Atilla terliyordu” diye konuşmuş, Atilla’nın avukatları ise müvekkillerinin genel olarak gergin biri olduğunu savunmuştu.
18:55 Fleming: Bu duruşmada ifade verirken kendinizi gergin hissediyor musunuz?
Atilla: Evet, çok gergin hissediyorum.
19:03 Yargıç Berman: Türkiye’de hükümette bankacılık bölümü var mı?
Atilla: Bankacılık mevzuatını denetleyen bir kurum var.BDDK.
Yargıç sorusunu detaylandırıyor. Atilla, Hazine Müsteşarlığı ile başka bir kurumun daha olduğunu söyledi.
19:07 Atilla, ABD’li bir şirketin Halkbank üzerinden İran’a gıda satması durumunda, bunu yaptırımlar kapsamındaki muafiyetler çerçevesinde yapabileceğini söyledi.
19:12 Atilla, Hazine bonolarıyla ilgili karmaşık işlemleri izah etti.Bu aynı zamanda, İran’a yönelik yaptırımlara uyma konusunda Adam Szubin’in verdiği talimatlarla da ilgili bir konu.
19:16 Duruşmaya 5 dakika ara verildi.
19:40 Oturum devam ediyor.
Fleming: Sayın Yargıç, devam edebilir miyim?
Berman: Evet. Fleming, dosyadaki bir delilden bahsediyor.
19:42 Atilla, İtalya’daki “SACE” adlı bir kurumdan bahsediyor. (SACE, finans ve sigorta hizmeti veren şirket.)
19:48 Atilla: David Cohen ile birçok toplantı yaptık.
Atilla, 2010’da OFAC’ın kendilerini bazı bankalar konusunda uyardığını ve o bankalarla çalışmayı bıraktıklarını söyledi.
19:50 Atilla, geçen hafta tanık olarak ifade veren Adam Szubin’in imzasını taşıyan bir delili inceledi.
20:00 Atilla, İran’a yönelik yaptırımlarla ilgili düzenlemelerdeki değişiklikleri ve bunların Halkbank üzerindeki etkilerini ayrıntılı şekilde anlattı. Atilla, İran’a yönelik yaptırımlara uyum için uygulanması gereken prosedürleri ayrıntılı şekilde anlattı. (İfadesi teknik detaylarla dolu.)
20.15 Fleming yine Sarraf’ın ifadesiyle ilgili sorular soruyor.
20:20 Atilla: Hintli petrol şirketleri ödemelerinde Euro para birimini kullanmak istiyorlardı ve ödemelerde Halkbank’ı kullanmak istiyorlardı.
Atilla, İran tarafının Hindistan’ın para birimi olan “rupi”yi kullanmak istemediği için Hintli şirketlerin böyle bir şey istediğini tahmin ediyor.
20:25 Fleming, jüri üyelerine yeni bir delil sunuyor: Atilla’nın Szubin’e Kasım 2013’te gönderdiği bir e-posta.
20:30 Fleming, Halkbank’ın bu işlemlerden nasıl para kazandığını sordu.
Atilla, Halkbank’ın iki tür geliri olduğunu söyleyerek: Bu petrol şirketleri komisyon ödüyor… Çünkü Türk petrol şirketleri de komisyon ödüyor. Bu birinci seçenek” dedi.
Atilla’ya göre, ikinci seçenek ise Halkbank’ta tutulan bu paralar uygun maliyetli bir fon kaynağı olarak kullanılması.
20:34 Fleming, ABD’de buna “float” dendiğini söyledi.
Atilla: Bankacılık böyle bir şey ancak bir Türkiye’de müşterilerimize faiz ödüyoruz. Atilla, ABD’de bu işlerin nasıl olduğunu bilmediğini ekledi.
20:40 Atilla, İran’ın yurt dışına sattığı petrol ve doğalgaz ile ilgili düzenlemeler hakkında ifade veriyor.
Soru: Düzenlemelerde bir yasa boşluğu bulup bunu Süleyman Aslan’la görüştünüz mü?
Atilla: Bir yasa boşluğu bulmak için özel bir inceleme yapmadım. Sadece düzenlemelerde ne deniyorsa onu uyguladık.
Fleming: Halkbank üzerinden altın ticaretinin nasıl yapıldığını biliyor musunuz?
Atilla, ödemelerin nasıl yapıldığını kabaca bildiğini söyledi: İranlı alıcı, İran’daki banka üzerinden talimat gönderiyor, ilgili taraf da talimatları Halkbank’a iletiyor.
20:48 Atilla’nın ifadesine göre, ödeme, ihracatçı firmanın hesabına belli bir süre içinde geçiriliyor, ardından ihracatçı firma satış belgelerini ve bu işlemle ilgili elindeki sevkıyat belgelerini bankaya gönderiyor. Atilla, bu prosedürün sadece altın ticaretindedeğil, diğer her tüm mal satışında uygulandığını söyledi.
20:50 Fleming, Atilla’ya savunmaya ait bir delili gösterdi. Belgenin henüz delil dosyasına eklenmediğini belirtildi.
21:00 Oturuma bir saat öğle arası verildi.
Atilla: Bankalar altın ticareti için ödemeleri durdurunca, onlar da gıda ticaretine başladı. Dediğiniz doğru.
22:28 Hakan Atilla’nın Barselona seyahatiyle ilgili soru soruldu. Fleming, Atilla’ya, seyahatinden sonra Sarraf’la sahte gıda ticareti konusunu hiç konuşup konuşmadığını sordu.
Atilla: Döndüğümden sonra da, başka herhangi bir zamanda da Sarraf ile böyle bir konuşmamız olmadı. Sarraf’la konşimentolar hakkında konuştuk ancak konşimentoların izlenebilirliği konusunda konuşmadık.
Atilla, kendisinin bile konşimentoların izlenebilir olduğunu bilmediğini iddia etti.
Analiz: Atilla’nın söyledikleri, Sarraf’ın daha önce verdiği ifadeyle çelişiyor. ( Sarraf ifadesinde, Atilla’nın büyük tonajlı gemilere ait konşimentoların izlenebilir olması konusunda endişelendiğini söylemişti.)
SARRAF’IN CEZAEVİNDEKİ TELEFON GÖRÜŞMELERİ YAYINLANDI
Sarraf’ın cezaevindeki telefon görüşmelerinin yazılı dökümleri bugün yayınlandı. Pete Brush, ailesinin, Sarraf’ın işbirliğini değerlendirdiğinden haberi olmadığını söylüyor. Ona göre Rıza, suçu başkalarına atarak ailesini işbirliği haberine alıştırmaya çalışıyordu.
Görüşme detayına göre Sarraf, “Burada kanun yoktur. Burada görmediğin işi gerek deyesen görmüşem” diyor.
22:42 Fleming, Atilla’ya 07.09.2013 tarihinde saat 08.36’da gönderildiği söylenen bir WhatsApp yazışmasını gösterdi. Fleming, Atilla’ya, bu yazışmayı daha önce görüp görmediğini sordu.
Atilla: Hayır.
23:19 Soru: Sarraf’ın Çinli bankalarla ne yaptığı hakkında bilginiz var mıydı?
Atilla: Buraya gelmemden önce mi? Hayır.
23:20 Atilla, Süleyman Aslan ve diğer işadamlarının tutuklanmasına ilişkin haberleri, eşiyle kahvaltı ederken okuduğunu söyedi. Atilla, başta meselenin vergi sorunu olduğunu sandığını, haberi okuyunca “şaşırdığını” belirtti.
Atilla kendi ifadesini düzeltiyor: İşadamlarının tutuklandığı haberini sabah aldığını, gün içerisinde ise tutuklananlar arasında Aslan’ın da olduğunu öğrendiğini söyledi.
Fleming, Atilla’ya, birkaç hafta sonra polisin kendisiyle görüşüp görüşmediğini sordu.
Atilla: Evet. 31 Aralık günü polisin görüşmeye geldi. Atilla ise yılbaşı olduğu için başka gün görüşmek istediğini ancak polis ısrar edince görüşmeyi kabul ettiğini söylemiş.
23:23 Fleming, Atilla’ya, polisle görüşmeyi reddetme hakkı olup olmadığını sordu. Atilla, bunu hiç düşünmediğini söyledi.
Atilla, seyahat tarihleri konusunda “kadınların hafızasının daha iyi olduğunu” söyledi. Atilla eşine maaşını hiç sormadığını iddia etti, seyahat konularında da eşinin hafızasına güveniyor.
23:28 Soru: ABD Hazine Bakanlığı’nda kimlerle görüştünüz?
Atilla: David Cohen ve başka kişilerle.
Fleming, Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu sordu.
23:30 Atilla: David Cohen, Sarraf hakkında olumlu veya olumsuz bir hissiyatı olmadığını söyledi. Ben de ona, bu kişinin neden hala bankayla çalıştığını açıkladım. Hala çalışıyordu çünkü devam eden bir kredi işlemi vardı.
23:33 Soru: Sarraf’ın ABD’de tutuklandığını ne zaman duydunuz?
Atilla: Sanırım hemen duydum. Atilla, ertesi gün de duymuş olabileceğini söylüyor. Atilla’ya göre haber tez yayılmıştı çünkü Sarraf’ın tutuklanmasının ardından Halkbank’ın hisseleri düşüşe geçmişti.
Atilla, o tarihte Singapur’da olduğunu söyledi.
23:35 Soru: Sarraf’ın ABD’de tutuklanması Türkiye’de basında yer aldı mı?
Atilla: Elbette, herkes biliyordu. Boston’daki toplantıları tamamladıktan sonra New York’a geçtim.
Atilla, haftasonunu New York’ta geçirdiğini, ardından Londra’ya uçmak üzere havaalanına gittiğini ve orada tutuklandığını söyledi.
23:45 Soru: Yaptırımları atlatmak için Sarraf veya bir başkasıyla işbirliği yaptınız mı?
Atilla: Hayatımda bu konuda herhangi biriyle işbirliği yapmadım.
Soru: Herhangi bir kanunu çiğnemeye niyetlendiniz mi?
Atilla: Asla.
Soru: İddianamedeki suçlardan suçlu musunuz?
Atilla: Değilim.
23:50 Atilla: Kesinlikle suçlu değilim.
Fleming: Teşekkürler.
23:52 Doğrudan sorgu sona erdi. Oturuma kısa bir ara verildi.
Yargıç Berman, Atilla’nın çapraz sorgusunun ve yeniden doğrudan sorgunun yarın yapılmasını beklediğini söyledi. Ayrıca Berman, kapanış konuşmalarının da yarın yapılacağını tahmin ettiğini söyledi.
00:00 Savcının, Atilla ile çapraz sorgusu başladı.
Soru: İran hesaplarının Halkbank’a getirilmesinden siz sorumluydunuz, değil mi?
Atilla: Hesaplar otomatik olarak aktarıldı, benim yapmam gereken bir şey yoktu.
00:02 Savcı, Atilla’nın Süleyman Aslan’a gönderdiği bir e-postayı gösterdi.
E-postanın konusu: İran’daki dış ticaret operasyonları.
00:08 Savcı, e-postanın 1. paragrafındaki 2. cümleye işaret ediyor: Fiyatlandırma, normal operasyonlardan daha yüksek seviyede olmalı.
Atilla: Evet, görüyorum. Atilla e-postada, yaptırımlar nedeniyle “bu işlemleri başka hiçbir banka bizim ölçeğimizde yapamaz” diyor.
00:10 Atilla: Bu bankaların yaptırımlar nedeniyle İran’la iş yapmadıkları anlamına gelmiyor. Sadece Halkbank ile aynı ölçekte iş yapmadıklarını ifade ediyor.
Atilla, belgede çeviri hatası olduğunu söyledi.
00:11 Soru: Peki, Sayın Atilla, uzman çevirmenin bunu yanlış çevirdiğinden emin misiniz?
Atilla: Evet, eminim. Çünkü işim gereği neler yaptığımı biliyorum.
ABD’de devam eden Reza Zarrab davasında 15. güne gelindi. Halkbank Müdürü Mehmet Hakan Atilla tekrar tanık kürsüsünde ifade veriyor.
Cuma günkü duruşmada yargıç Richard Berman Atilla’nın avukatlarının, Hüseyin Korkmaz’ın ifadeleri nedeniyle davanın düşürülmesi talebi reddetmişti. Yargıç Berman, eski polis Hüseyin Korkmaz’ın ifadelerinin geçerli sayılması gerektiğini söyledi. Berman, “Korkmaz, denetlediği bir polis soruşturmasına dair ilk elden bilgileri anlattı” demişti.
Savunma avukatları, Korkmaz’ın Atilla’ya karşı sunduğu kanıtların yasadışı yollardan elde edildiğini, bu nedenle de davanın düşürülmesi gerektiğini savunmuştu. Ancak Berman, bu yolları kullanan kişinin ‘adaleti sağlamayı amaçlamasının’ hafifletici olduğunu söyledi.
Hakimden Atilla’nın avukatlarına ‘sahte mektup’ fırçası
Hakim Berman, ret kararını açıklarken, dün Atilla’nın avukatlarının mahkemede gösterdiği photoshoplu Gülen mektubundan dolayı savunma ekibini çok sert şekilde uyardı. Amerikan mahkemelerinin ciddiyetine uymayan tavır sergilendiğini söyleyen Berman, ‘Hiç inandırıcı ve hiç profesyonelce hazırlanmış bir delil değildi.’ ifadesini kullandı. Davayı takip eden tecrübeli yargı muhabirleri bu sertlikte bir fırça ile karşılaşmadıklarını sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.
CANLI BLOG (ÇEVİRİ: SEBLA KÜÇÜK))
17:35 Jüri üyeleri salona girdi.
Yargıç Berman: Hepinizi gördüğüme sevindim. Lütfen oturun. Hakan Atilla’nın doğrudan sorgusuna devam edeceğiz.
17:38 Atilla’nın avukatı Fleming yeni bir ses kaydı dinletecek. Ayrıca Flemingyeni bir tapeden bahsetti. Türkçe bir telefon konuşmasının ses kayıtları dinletildi.
17:40 Soru: Atlantis’in Rıza Sarraf ile bağlantılı bir şirket olduğuna dair bir fikriniz var mıydı?
Atilla: Bu konuda hiçbir bilgim yok.
17:45 Fleming, Atilla’ya, belgelerde varış yeri olarak ne yazacağı konusunda Sarraf’a talimat verip vermediğini sordu.
Atilla: Sarraf’a veya başka herhangi bir müşteriye herhangi bir talimat vermedim.
17:50 Fleming, Atilla’ya Sarraf’la konuşup konuşmadığını, konuşmalarında şifreli kelimeler kullanıp kullanmadığını sordu.
Atilla, Sarraf’la konuştuklarını ancak “hiçbir zaman” şifreli kelime kullanmadıklarını söylüyor.
17:52 Fleming, Atilla’ya, Şubat 2013’te Sarraf’la konuşup konuşmadığını sordu.
Atilla: Hayır, bu konuyla ilgili herhangi bir görüşme olmadı.
17:54 Fleming, Atilla’ya, Sarraf’ın, kendisinin ve şirketlerinin Halkbank’tan Avro ve TL cinsinden ‘birkaç milyar’ para çektiği yönündeki ifadesini sordu.
Atilla: Evet, bunu yaptığını söyledi. O ifadesini hatırlıyorum.
Fleming, Sarraf’la, İran’ın işlemleriyle bağlantılı “birkaç milyar” konusunda bir görüşme yapıp yapmadıklarını sordu.
Atilla: Sarraf’la veya başka biriyle böyle bir görüşme yapmadım.
17:58 Atilla, Sarraf’ı kastederek, “Onunla hiç yemek yemedim, çay-kahve içmedim” dedi.
18:00 Fleming: Sarraf’ı sever miydiniz?
Atilla: “Severdim” diyemem ama ona bu yüzden farklı davranamazdım çünkü bankanın müşterisiydi.
Atilla, yine Sarraf’ı kastederek, “O ünlü bir şarkıcıyla evliydi” dedi.
18:05 Atilla, Sarraf’ın zenginliğinin çok “bariz” olduğunu ve İranlılarla yakın ilişkisi bulunduğunu söyledi. Ayrıca Sarraf’ın Kapalıçarşı’da iş yaptığını da bildiğini söyleyerek “Sarraf’ın şimdikinden farklı bir namı vardı” dedi.
18:10 Atilla: Birkaç bankada bir konsorsiyum tarafından mali kaynak sağlanması gereken bir proje olduğunda, kendi bankamızla diğer bankalar arasındaki görüşmelere destek veriyordum.
Fleming, Atilla’ya, Abdullah Happani, Rüçhan Bayar, Muhammed Sarraf veya Camelia Jamshidy adlı kişilerle hiç tanışıp tanışmadığını sordu.
Atilla, her bir isim için “Hayır” cevabını verdi. Atilla, Hüseyin Necefzade ile de hiç tanışmadığını söylüyor.
18:13 Atilla, Ahmet Alçacı’yı tanıdığını ancak sadece banka müşterisi olarak tanıdığını söyledi.
Soru: Süleyman Aslan sizden, Alçacı’ya, diğer müşterilerden farklı muamele etmenizi hiç istedi mi?
Atilla, Hayır, bu hususta herhangi bir toplantı yapmadık.
18:17 Soru: Sarraf ile olan ilişkisi konusunda Süleyman Aslan’la hiç konuştunuz mu?
Atilla: Onunla, hakkında konuşabileceğimiz bir ilişkisi olduğunu bile bilmiyordum.
18:20 Yargıç Berman: Süleyman Aslan’ın şu anda ne yaptığını biliyor musunuz?
Atilla: Danışmanlık işine girdiğini biliyorum ama ayrıntılarını bilmiyorum. Kimlerle çalıştığını bilmiyorum…
Yargıç Berman, Aslan’ın danışmanlık işinde bankalarla çalışıp çalışmadığını sordu.
Atilla, “sanmıyorum” dedi çünkü Aslan bankalarla çalışsaydı bundan kendisinin de haberi olacağını söyledi.
18:22 Berman’ın sorusunun ardından Fleming sorgusuna devam ediyor.
Atilla, Halkbank’ta ve tüm Türk bankalarında, yaptırımların uygulanmasını izleyen bir “uyum” departmanı olduğunu söyledi. Fleming, bu işlerde bilgisayar programı kullanılıp kullanılmadığını sordu.
Atilla, “Evet, o tür şeyler kullanıyorlar” dedi ama programın adını bilmiyor.
18:24 Atilla, sözü edilen bilgisayar programının nasıl çalıştığını “bankacı dilinde”, yani bankacılık terimleri kullanarak anlattı.
Atilla, Süleyman Aslan tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra kendisine, Sarraf’tan aldığı paraların üniversite için “bağış” olduğunu söylediğini aktardı. Atilla, Aslan’ın ailesiyle, Aslan serbest bırakıldıktan sonra tanıştığını söyledi.
18:25 Atilla, kullandıkları bilgisayar programında, İran, Küba, Suriye veya Kuzey Kore’nin adlarının geçtiği işlemlerin işaretlendiğini anlattı. Atilla ayrıca, yaptırım listesinde yer alan isimlerin de filtreleme sistemine takıldığını söyledi.
18:27 Atilla genellikle OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi), Hazine Bakanlığı ve elçilik yetkilileriyle bir araya geldiğini söyledi. Atilla, “O kadar çok isim var ki hepsini hatırlayamıyorum” dedi ancak geçen hafta tanıklık eden David Cohen ve Adam Szubin ile görüştüğünü söyledi.
Atilla, tanık kürsüsüne çıktığında Szubin’i tanıyamadığını söyledi.
18:28 Fleming, herhangi bir noktada bilgilerin WikiLeaks’te yayınlanıp yayınlanmadığını sordu.
18:30 Fleming, Atilla’nın @Wikileaks’te yayınlanan yazışmaların içeriğinden bahsetmeden, bilgilerin nasıl Wikileaks’e düştüğünü açıklaması gerektiğini söyledi.
Atilla, belgede “Hazine Bakanlığı hakkında bazı bilgiler” ve “orada yaptığımız toplantılarla ilgili bazı bilgiler” olduğunu söyledi.
18:35 WikiLeaks ile ilgili ifade çok muğlaktı. Yargıç ile avukatlar konuyu daha önce kenarda özel olarak görüştü ve bu görüşmenin yazılı döküme gireceği tahmin ediliyor.
18:37 Fleming, Atilla’ya Türkiye’deki bankaların gizlilik düzenlemelerini soruyor. Atilla, müşteri bilgilerinin gizliliği nedeniyle bilgilerin açıklanmasında kısıtlamalar olduğunu ancak bir kişinin bir banka ile çalışıp çalışmadığı konusunda belli bilgileri paylaşabileceğini söyledi.
18:40 Fleming, OFAC’tan veya başka bir kurumdan birisinin, Atilla’ya Sarraf ile iş yapmamasını söyleyip söylemediğini sordu.
Atilla:Hayır. O şekilde bir uyarı yoktu. Nitekim 2012 civarında altın ihracatı yükselirken, ABD Hazine Bakanlığı durumun farkındaydı.
18:45 Atilla: Yaptırım listesine o ismin eklenmesi yönünde bir karar almadıklarını söylediler.
Fleming: Hangi ismin?
Atilla: Rıza Sarraf’ın isminin.
18:48 Fleming, hükümetin sunduğu bir delilden bahsetti. Atilla’nın ifadesine göre, sözü edilen delilde, Süleyman Aslan, David Cohen’e, bankanın petrol şirketlerine yönelik işlemlere aracılık ettiğini anlattı.
18:50 Fleming, Szubin’in Atilla’yı “kenara çekerek” özel bir görüşme yaptığı yönündeki ifadesini sordu. Atilla, “kenara çekme” konusunda, “Öyle bir şey olmadı” dedi.
Hatırlatma: Szubin ifadesinde Atilla’yı “kenara çektiğini” söylemiş, “Atilla çok şaşırmış görünüyordu” demişti. Szubin “Atilla terliyordu” diye konuşmuş, Atilla’nın avukatları ise müvekkillerinin genel olarak gergin biri olduğunu savunmuştu.
18:55 Fleming: Bu duruşmada ifade verirken kendinizi gergin hissediyor musunuz?
Atilla: Evet, çok gergin hissediyorum.
19:03 Yargıç Berman: Türkiye’de hükümette bankacılık bölümü var mı?
Atilla: Bankacılık mevzuatını denetleyen bir kurum var.BDDK.
Yargıç sorusunu detaylandırıyor. Atilla, Hazine Müsteşarlığı ile başka bir kurumun daha olduğunu söyledi.
19:07 Atilla, ABD’li bir şirketin Halkbank üzerinden İran’a gıda satması durumunda, bunu yaptırımlar kapsamındaki muafiyetler çerçevesinde yapabileceğini söyledi.
19:12 Atilla, Hazine bonolarıyla ilgili karmaşık işlemleri izah etti.Bu aynı zamanda, İran’a yönelik yaptırımlara uyma konusunda Adam Szubin’in verdiği talimatlarla da ilgili bir konu.
19:16 Duruşmaya 5 dakika ara verildi.
19:40 Oturum devam ediyor.
Fleming: Sayın Yargıç, devam edebilir miyim?
Berman: Evet. Fleming, dosyadaki bir delilden bahsediyor.
19:42 Atilla, İtalya’daki “SACE” adlı bir kurumdan bahsediyor. (SACE, finans ve sigorta hizmeti veren şirket.)
19:48 Atilla: David Cohen ile birçok toplantı yaptık.
Atilla, 2010’da OFAC’ın kendilerini bazı bankalar konusunda uyardığını ve o bankalarla çalışmayı bıraktıklarını söyledi.
19:50 Atilla, geçen hafta tanık olarak ifade veren Adam Szubin’in imzasını taşıyan bir delili inceledi.
20:00 Atilla, İran’a yönelik yaptırımlarla ilgili düzenlemelerdeki değişiklikleri ve bunların Halkbank üzerindeki etkilerini ayrıntılı şekilde anlattı. Atilla, İran’a yönelik yaptırımlara uyum için uygulanması gereken prosedürleri ayrıntılı şekilde anlattı. (İfadesi teknik detaylarla dolu.)
20.15 Fleming yine Sarraf’ın ifadesiyle ilgili sorular soruyor.
20:20 Atilla: Hintli petrol şirketleri ödemelerinde Euro para birimini kullanmak istiyorlardı ve ödemelerde Halkbank’ı kullanmak istiyorlardı.
Atilla, İran tarafının Hindistan’ın para birimi olan “rupi”yi kullanmak istemediği için Hintli şirketlerin böyle bir şey istediğini tahmin ediyor.
20:25 Fleming, jüri üyelerine yeni bir delil sunuyor: Atilla’nın Szubin’e Kasım 2013’te gönderdiği bir e-posta.
20:30 Fleming, Halkbank’ın bu işlemlerden nasıl para kazandığını sordu.
Atilla, Halkbank’ın iki tür geliri olduğunu söyleyerek: Bu petrol şirketleri komisyon ödüyor… Çünkü Türk petrol şirketleri de komisyon ödüyor. Bu birinci seçenek” dedi.
Atilla’ya göre, ikinci seçenek ise Halkbank’ta tutulan bu paralar uygun maliyetli bir fon kaynağı olarak kullanılması.
20:34 Fleming, ABD’de buna “float” dendiğini söyledi.
Atilla: Bankacılık böyle bir şey ancak bir Türkiye’de müşterilerimize faiz ödüyoruz. Atilla, ABD’de bu işlerin nasıl olduğunu bilmediğini ekledi.
20:40 Atilla, İran’ın yurt dışına sattığı petrol ve doğalgaz ile ilgili düzenlemeler hakkında ifade veriyor.
Soru: Düzenlemelerde bir yasa boşluğu bulup bunu Süleyman Aslan’la görüştünüz mü?
Atilla: Bir yasa boşluğu bulmak için özel bir inceleme yapmadım. Sadece düzenlemelerde ne deniyorsa onu uyguladık.
Fleming: Halkbank üzerinden altın ticaretinin nasıl yapıldığını biliyor musunuz?
Atilla, ödemelerin nasıl yapıldığını kabaca bildiğini söyledi: İranlı alıcı, İran’daki banka üzerinden talimat gönderiyor, ilgili taraf da talimatları Halkbank’a iletiyor.
20:48 Atilla’nın ifadesine göre, ödeme, ihracatçı firmanın hesabına belli bir süre içinde geçiriliyor, ardından ihracatçı firma satış belgelerini ve bu işlemle ilgili elindeki sevkıyat belgelerini bankaya gönderiyor. Atilla, bu prosedürün sadece altın ticaretindedeğil, diğer her tüm mal satışında uygulandığını söyledi.
20:50 Fleming, Atilla’ya savunmaya ait bir delili gösterdi. Belgenin henüz delil dosyasına eklenmediğini belirtildi.
21:00 Oturuma bir saat öğle arası verildi.
Atilla: Bankalar altın ticareti için ödemeleri durdurunca, onlar da gıda ticaretine başladı. Dediğiniz doğru.
22:28 Hakan Atilla’nın Barselona seyahatiyle ilgili soru soruldu. Fleming, Atilla’ya, seyahatinden sonra Sarraf’la sahte gıda ticareti konusunu hiç konuşup konuşmadığını sordu.
Atilla: Döndüğümden sonra da, başka herhangi bir zamanda da Sarraf ile böyle bir konuşmamız olmadı. Sarraf’la konşimentolar hakkında konuştuk ancak konşimentoların izlenebilirliği konusunda konuşmadık.
Atilla, kendisinin bile konşimentoların izlenebilir olduğunu bilmediğini iddia etti.
Analiz: Atilla’nın söyledikleri, Sarraf’ın daha önce verdiği ifadeyle çelişiyor. ( Sarraf ifadesinde, Atilla’nın büyük tonajlı gemilere ait konşimentoların izlenebilir olması konusunda endişelendiğini söylemişti.)
SARRAF’IN CEZAEVİNDEKİ TELEFON GÖRÜŞMELERİ YAYINLANDI
Sarraf’ın cezaevindeki telefon görüşmelerinin yazılı dökümleri bugün yayınlandı. Pete Brush, ailesinin, Sarraf’ın işbirliğini değerlendirdiğinden haberi olmadığını söylüyor. Ona göre Rıza, suçu başkalarına atarak ailesini işbirliği haberine alıştırmaya çalışıyordu.
Görüşme detayına göre Sarraf, “Burada kanun yoktur. Burada görmediğin işi gerek deyesen görmüşem” diyor.
22:42 Fleming, Atilla’ya 07.09.2013 tarihinde saat 08.36’da gönderildiği söylenen bir WhatsApp yazışmasını gösterdi. Fleming, Atilla’ya, bu yazışmayı daha önce görüp görmediğini sordu.
Atilla: Hayır.
23:19 Soru: Sarraf’ın Çinli bankalarla ne yaptığı hakkında bilginiz var mıydı?
Atilla: Buraya gelmemden önce mi? Hayır.
23:20 Atilla, Süleyman Aslan ve diğer işadamlarının tutuklanmasına ilişkin haberleri, eşiyle kahvaltı ederken okuduğunu söyedi. Atilla, başta meselenin vergi sorunu olduğunu sandığını, haberi okuyunca “şaşırdığını” belirtti.
Atilla kendi ifadesini düzeltiyor: İşadamlarının tutuklandığı haberini sabah aldığını, gün içerisinde ise tutuklananlar arasında Aslan’ın da olduğunu öğrendiğini söyledi.
Fleming, Atilla’ya, birkaç hafta sonra polisin kendisiyle görüşüp görüşmediğini sordu.
Atilla: Evet. 31 Aralık günü polisin görüşmeye geldi. Atilla ise yılbaşı olduğu için başka gün görüşmek istediğini ancak polis ısrar edince görüşmeyi kabul ettiğini söylemiş.
23:23 Fleming, Atilla’ya, polisle görüşmeyi reddetme hakkı olup olmadığını sordu. Atilla, bunu hiç düşünmediğini söyledi.
Atilla, seyahat tarihleri konusunda “kadınların hafızasının daha iyi olduğunu” söyledi. Atilla eşine maaşını hiç sormadığını iddia etti, seyahat konularında da eşinin hafızasına güveniyor.
23:28 Soru: ABD Hazine Bakanlığı’nda kimlerle görüştünüz?
Atilla: David Cohen ve başka kişilerle.
Fleming, Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu sordu.
23:30 Atilla: David Cohen, Sarraf hakkında olumlu veya olumsuz bir hissiyatı olmadığını söyledi. Ben de ona, bu kişinin neden hala bankayla çalıştığını açıkladım. Hala çalışıyordu çünkü devam eden bir kredi işlemi vardı.
23:33 Soru: Sarraf’ın ABD’de tutuklandığını ne zaman duydunuz?
Atilla: Sanırım hemen duydum. Atilla, ertesi gün de duymuş olabileceğini söylüyor. Atilla’ya göre haber tez yayılmıştı çünkü Sarraf’ın tutuklanmasının ardından Halkbank’ın hisseleri düşüşe geçmişti.
Atilla, o tarihte Singapur’da olduğunu söyledi.
23:35 Soru: Sarraf’ın ABD’de tutuklanması Türkiye’de basında yer aldı mı?
Atilla: Elbette, herkes biliyordu. Boston’daki toplantıları tamamladıktan sonra New York’a geçtim.
Atilla, haftasonunu New York’ta geçirdiğini, ardından Londra’ya uçmak üzere havaalanına gittiğini ve orada tutuklandığını söyledi.
23:45 Soru: Yaptırımları atlatmak için Sarraf veya bir başkasıyla işbirliği yaptınız mı?
Atilla: Hayatımda bu konuda herhangi biriyle işbirliği yapmadım.
Soru: Herhangi bir kanunu çiğnemeye niyetlendiniz mi?
Atilla: Asla.
Soru: İddianamedeki suçlardan suçlu musunuz?
Atilla: Değilim.
23:50 Atilla: Kesinlikle suçlu değilim.
Fleming: Teşekkürler.
23:52 Doğrudan sorgu sona erdi. Oturuma kısa bir ara verildi.
Yargıç Berman, Atilla’nın çapraz sorgusunun ve yeniden doğrudan sorgunun yarın yapılmasını beklediğini söyledi. Ayrıca Berman, kapanış konuşmalarının da yarın yapılacağını tahmin ettiğini söyledi.
00:00 Savcının, Atilla ile çapraz sorgusu başladı.
Soru: İran hesaplarının Halkbank’a getirilmesinden siz sorumluydunuz, değil mi?
Atilla: Hesaplar otomatik olarak aktarıldı, benim yapmam gereken bir şey yoktu.
00:02 Savcı, Atilla’nın Süleyman Aslan’a gönderdiği bir e-postayı gösterdi.
E-postanın konusu: İran’daki dış ticaret operasyonları.
00:08 Savcı, e-postanın 1. paragrafındaki 2. cümleye işaret ediyor: Fiyatlandırma, normal operasyonlardan daha yüksek seviyede olmalı.
Atilla: Evet, görüyorum. Atilla e-postada, yaptırımlar nedeniyle “bu işlemleri başka hiçbir banka bizim ölçeğimizde yapamaz” diyor.
00:10 Atilla: Bu bankaların yaptırımlar nedeniyle İran’la iş yapmadıkları anlamına gelmiyor. Sadece Halkbank ile aynı ölçekte iş yapmadıklarını ifade ediyor.
Atilla, belgede çeviri hatası olduğunu söyledi.
00:11 Soru: Peki, Sayın Atilla, uzman çevirmenin bunu yanlış çevirdiğinden emin misiniz?
Atilla: Evet, eminim. Çünkü işim gereği neler yaptığımı biliyorum.
ABD’de devam eden Reza Zarrab davasında 15. güne gelindi. Halkbank Müdürü Mehmet Hakan Atilla tekrar tanık kürsüsünde ifade veriyor.
Cuma günkü duruşmada yargıç Richard Berman Atilla’nın avukatlarının, Hüseyin Korkmaz’ın ifadeleri nedeniyle davanın düşürülmesi talebi reddetmişti. Yargıç Berman, eski polis Hüseyin Korkmaz’ın ifadelerinin geçerli sayılması gerektiğini söyledi. Berman, “Korkmaz, denetlediği bir polis soruşturmasına dair ilk elden bilgileri anlattı” demişti.
Savunma avukatları, Korkmaz’ın Atilla’ya karşı sunduğu kanıtların yasadışı yollardan elde edildiğini, bu nedenle de davanın düşürülmesi gerektiğini savunmuştu. Ancak Berman, bu yolları kullanan kişinin ‘adaleti sağlamayı amaçlamasının’ hafifletici olduğunu söyledi.
Hakimden Atilla’nın avukatlarına ‘sahte mektup’ fırçası
Hakim Berman, ret kararını açıklarken, dün Atilla’nın avukatlarının mahkemede gösterdiği photoshoplu Gülen mektubundan dolayı savunma ekibini çok sert şekilde uyardı. Amerikan mahkemelerinin ciddiyetine uymayan tavır sergilendiğini söyleyen Berman, ‘Hiç inandırıcı ve hiç profesyonelce hazırlanmış bir delil değildi.’ ifadesini kullandı. Davayı takip eden tecrübeli yargı muhabirleri bu sertlikte bir fırça ile karşılaşmadıklarını sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.
CANLI BLOG (ÇEVİRİ: SEBLA KÜÇÜK))
17:35 Jüri üyeleri salona girdi.
Yargıç Berman: Hepinizi gördüğüme sevindim. Lütfen oturun. Hakan Atilla’nın doğrudan sorgusuna devam edeceğiz.
17:38 Atilla’nın avukatı Fleming yeni bir ses kaydı dinletecek. Ayrıca Flemingyeni bir tapeden bahsetti. Türkçe bir telefon konuşmasının ses kayıtları dinletildi.
17:40 Soru: Atlantis’in Rıza Sarraf ile bağlantılı bir şirket olduğuna dair bir fikriniz var mıydı?
Atilla: Bu konuda hiçbir bilgim yok.
17:45 Fleming, Atilla’ya, belgelerde varış yeri olarak ne yazacağı konusunda Sarraf’a talimat verip vermediğini sordu.
Atilla: Sarraf’a veya başka herhangi bir müşteriye herhangi bir talimat vermedim.
17:50 Fleming, Atilla’ya Sarraf’la konuşup konuşmadığını, konuşmalarında şifreli kelimeler kullanıp kullanmadığını sordu.
Atilla, Sarraf’la konuştuklarını ancak “hiçbir zaman” şifreli kelime kullanmadıklarını söylüyor.
17:52 Fleming, Atilla’ya, Şubat 2013’te Sarraf’la konuşup konuşmadığını sordu.
Atilla: Hayır, bu konuyla ilgili herhangi bir görüşme olmadı.
17:54 Fleming, Atilla’ya, Sarraf’ın, kendisinin ve şirketlerinin Halkbank’tan Avro ve TL cinsinden ‘birkaç milyar’ para çektiği yönündeki ifadesini sordu.
Atilla: Evet, bunu yaptığını söyledi. O ifadesini hatırlıyorum.
Fleming, Sarraf’la, İran’ın işlemleriyle bağlantılı “birkaç milyar” konusunda bir görüşme yapıp yapmadıklarını sordu.
Atilla: Sarraf’la veya başka biriyle böyle bir görüşme yapmadım.
17:58 Atilla, Sarraf’ı kastederek, “Onunla hiç yemek yemedim, çay-kahve içmedim” dedi.
18:00 Fleming: Sarraf’ı sever miydiniz?
Atilla: “Severdim” diyemem ama ona bu yüzden farklı davranamazdım çünkü bankanın müşterisiydi.
Atilla, yine Sarraf’ı kastederek, “O ünlü bir şarkıcıyla evliydi” dedi.
18:05 Atilla, Sarraf’ın zenginliğinin çok “bariz” olduğunu ve İranlılarla yakın ilişkisi bulunduğunu söyledi. Ayrıca Sarraf’ın Kapalıçarşı’da iş yaptığını da bildiğini söyleyerek “Sarraf’ın şimdikinden farklı bir namı vardı” dedi.
18:10 Atilla: Birkaç bankada bir konsorsiyum tarafından mali kaynak sağlanması gereken bir proje olduğunda, kendi bankamızla diğer bankalar arasındaki görüşmelere destek veriyordum.
Fleming, Atilla’ya, Abdullah Happani, Rüçhan Bayar, Muhammed Sarraf veya Camelia Jamshidy adlı kişilerle hiç tanışıp tanışmadığını sordu.
Atilla, her bir isim için “Hayır” cevabını verdi. Atilla, Hüseyin Necefzade ile de hiç tanışmadığını söylüyor.
18:13 Atilla, Ahmet Alçacı’yı tanıdığını ancak sadece banka müşterisi olarak tanıdığını söyledi.
Soru: Süleyman Aslan sizden, Alçacı’ya, diğer müşterilerden farklı muamele etmenizi hiç istedi mi?
Atilla, Hayır, bu hususta herhangi bir toplantı yapmadık.
18:17 Soru: Sarraf ile olan ilişkisi konusunda Süleyman Aslan’la hiç konuştunuz mu?
Atilla: Onunla, hakkında konuşabileceğimiz bir ilişkisi olduğunu bile bilmiyordum.
18:20 Yargıç Berman: Süleyman Aslan’ın şu anda ne yaptığını biliyor musunuz?
Atilla: Danışmanlık işine girdiğini biliyorum ama ayrıntılarını bilmiyorum. Kimlerle çalıştığını bilmiyorum…
Yargıç Berman, Aslan’ın danışmanlık işinde bankalarla çalışıp çalışmadığını sordu.
Atilla, “sanmıyorum” dedi çünkü Aslan bankalarla çalışsaydı bundan kendisinin de haberi olacağını söyledi.
18:22 Berman’ın sorusunun ardından Fleming sorgusuna devam ediyor.
Atilla, Halkbank’ta ve tüm Türk bankalarında, yaptırımların uygulanmasını izleyen bir “uyum” departmanı olduğunu söyledi. Fleming, bu işlerde bilgisayar programı kullanılıp kullanılmadığını sordu.
Atilla, “Evet, o tür şeyler kullanıyorlar” dedi ama programın adını bilmiyor.
18:24 Atilla, sözü edilen bilgisayar programının nasıl çalıştığını “bankacı dilinde”, yani bankacılık terimleri kullanarak anlattı.
Atilla, Süleyman Aslan tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra kendisine, Sarraf’tan aldığı paraların üniversite için “bağış” olduğunu söylediğini aktardı. Atilla, Aslan’ın ailesiyle, Aslan serbest bırakıldıktan sonra tanıştığını söyledi.
18:25 Atilla, kullandıkları bilgisayar programında, İran, Küba, Suriye veya Kuzey Kore’nin adlarının geçtiği işlemlerin işaretlendiğini anlattı. Atilla ayrıca, yaptırım listesinde yer alan isimlerin de filtreleme sistemine takıldığını söyledi.
18:27 Atilla genellikle OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi), Hazine Bakanlığı ve elçilik yetkilileriyle bir araya geldiğini söyledi. Atilla, “O kadar çok isim var ki hepsini hatırlayamıyorum” dedi ancak geçen hafta tanıklık eden David Cohen ve Adam Szubin ile görüştüğünü söyledi.
Atilla, tanık kürsüsüne çıktığında Szubin’i tanıyamadığını söyledi.
18:28 Fleming, herhangi bir noktada bilgilerin WikiLeaks’te yayınlanıp yayınlanmadığını sordu.
18:30 Fleming, Atilla’nın @Wikileaks’te yayınlanan yazışmaların içeriğinden bahsetmeden, bilgilerin nasıl Wikileaks’e düştüğünü açıklaması gerektiğini söyledi.
Atilla, belgede “Hazine Bakanlığı hakkında bazı bilgiler” ve “orada yaptığımız toplantılarla ilgili bazı bilgiler” olduğunu söyledi.
18:35 WikiLeaks ile ilgili ifade çok muğlaktı. Yargıç ile avukatlar konuyu daha önce kenarda özel olarak görüştü ve bu görüşmenin yazılı döküme gireceği tahmin ediliyor.
18:37 Fleming, Atilla’ya Türkiye’deki bankaların gizlilik düzenlemelerini soruyor. Atilla, müşteri bilgilerinin gizliliği nedeniyle bilgilerin açıklanmasında kısıtlamalar olduğunu ancak bir kişinin bir banka ile çalışıp çalışmadığı konusunda belli bilgileri paylaşabileceğini söyledi.
18:40 Fleming, OFAC’tan veya başka bir kurumdan birisinin, Atilla’ya Sarraf ile iş yapmamasını söyleyip söylemediğini sordu.
Atilla:Hayır. O şekilde bir uyarı yoktu. Nitekim 2012 civarında altın ihracatı yükselirken, ABD Hazine Bakanlığı durumun farkındaydı.
18:45 Atilla: Yaptırım listesine o ismin eklenmesi yönünde bir karar almadıklarını söylediler.
Fleming: Hangi ismin?
Atilla: Rıza Sarraf’ın isminin.
18:48 Fleming, hükümetin sunduğu bir delilden bahsetti. Atilla’nın ifadesine göre, sözü edilen delilde, Süleyman Aslan, David Cohen’e, bankanın petrol şirketlerine yönelik işlemlere aracılık ettiğini anlattı.
18:50 Fleming, Szubin’in Atilla’yı “kenara çekerek” özel bir görüşme yaptığı yönündeki ifadesini sordu. Atilla, “kenara çekme” konusunda, “Öyle bir şey olmadı” dedi.
Hatırlatma: Szubin ifadesinde Atilla’yı “kenara çektiğini” söylemiş, “Atilla çok şaşırmış görünüyordu” demişti. Szubin “Atilla terliyordu” diye konuşmuş, Atilla’nın avukatları ise müvekkillerinin genel olarak gergin biri olduğunu savunmuştu.
18:55 Fleming: Bu duruşmada ifade verirken kendinizi gergin hissediyor musunuz?
Atilla: Evet, çok gergin hissediyorum.
19:03 Yargıç Berman: Türkiye’de hükümette bankacılık bölümü var mı?
Atilla: Bankacılık mevzuatını denetleyen bir kurum var.BDDK.
Yargıç sorusunu detaylandırıyor. Atilla, Hazine Müsteşarlığı ile başka bir kurumun daha olduğunu söyledi.
19:07 Atilla, ABD’li bir şirketin Halkbank üzerinden İran’a gıda satması durumunda, bunu yaptırımlar kapsamındaki muafiyetler çerçevesinde yapabileceğini söyledi.
19:12 Atilla, Hazine bonolarıyla ilgili karmaşık işlemleri izah etti.Bu aynı zamanda, İran’a yönelik yaptırımlara uyma konusunda Adam Szubin’in verdiği talimatlarla da ilgili bir konu.
19:16 Duruşmaya 5 dakika ara verildi.
19:40 Oturum devam ediyor.
Fleming: Sayın Yargıç, devam edebilir miyim?
Berman: Evet. Fleming, dosyadaki bir delilden bahsediyor.
19:42 Atilla, İtalya’daki “SACE” adlı bir kurumdan bahsediyor. (SACE, finans ve sigorta hizmeti veren şirket.)
19:48 Atilla: David Cohen ile birçok toplantı yaptık.
Atilla, 2010’da OFAC’ın kendilerini bazı bankalar konusunda uyardığını ve o bankalarla çalışmayı bıraktıklarını söyledi.
19:50 Atilla, geçen hafta tanık olarak ifade veren Adam Szubin’in imzasını taşıyan bir delili inceledi.
20:00 Atilla, İran’a yönelik yaptırımlarla ilgili düzenlemelerdeki değişiklikleri ve bunların Halkbank üzerindeki etkilerini ayrıntılı şekilde anlattı. Atilla, İran’a yönelik yaptırımlara uyum için uygulanması gereken prosedürleri ayrıntılı şekilde anlattı. (İfadesi teknik detaylarla dolu.)
20.15 Fleming yine Sarraf’ın ifadesiyle ilgili sorular soruyor.
20:20 Atilla: Hintli petrol şirketleri ödemelerinde Euro para birimini kullanmak istiyorlardı ve ödemelerde Halkbank’ı kullanmak istiyorlardı.
Atilla, İran tarafının Hindistan’ın para birimi olan “rupi”yi kullanmak istemediği için Hintli şirketlerin böyle bir şey istediğini tahmin ediyor.
20:25 Fleming, jüri üyelerine yeni bir delil sunuyor: Atilla’nın Szubin’e Kasım 2013’te gönderdiği bir e-posta.
20:30 Fleming, Halkbank’ın bu işlemlerden nasıl para kazandığını sordu.
Atilla, Halkbank’ın iki tür geliri olduğunu söyleyerek: Bu petrol şirketleri komisyon ödüyor… Çünkü Türk petrol şirketleri de komisyon ödüyor. Bu birinci seçenek” dedi.
Atilla’ya göre, ikinci seçenek ise Halkbank’ta tutulan bu paralar uygun maliyetli bir fon kaynağı olarak kullanılması.
20:34 Fleming, ABD’de buna “float” dendiğini söyledi.
Atilla: Bankacılık böyle bir şey ancak bir Türkiye’de müşterilerimize faiz ödüyoruz. Atilla, ABD’de bu işlerin nasıl olduğunu bilmediğini ekledi.
20:40 Atilla, İran’ın yurt dışına sattığı petrol ve doğalgaz ile ilgili düzenlemeler hakkında ifade veriyor.
Soru: Düzenlemelerde bir yasa boşluğu bulup bunu Süleyman Aslan’la görüştünüz mü?
Atilla: Bir yasa boşluğu bulmak için özel bir inceleme yapmadım. Sadece düzenlemelerde ne deniyorsa onu uyguladık.
Fleming: Halkbank üzerinden altın ticaretinin nasıl yapıldığını biliyor musunuz?
Atilla, ödemelerin nasıl yapıldığını kabaca bildiğini söyledi: İranlı alıcı, İran’daki banka üzerinden talimat gönderiyor, ilgili taraf da talimatları Halkbank’a iletiyor.
20:48 Atilla’nın ifadesine göre, ödeme, ihracatçı firmanın hesabına belli bir süre içinde geçiriliyor, ardından ihracatçı firma satış belgelerini ve bu işlemle ilgili elindeki sevkıyat belgelerini bankaya gönderiyor. Atilla, bu prosedürün sadece altın ticaretindedeğil, diğer her tüm mal satışında uygulandığını söyledi.
20:50 Fleming, Atilla’ya savunmaya ait bir delili gösterdi. Belgenin henüz delil dosyasına eklenmediğini belirtildi.
21:00 Oturuma bir saat öğle arası verildi.
Atilla: Bankalar altın ticareti için ödemeleri durdurunca, onlar da gıda ticaretine başladı. Dediğiniz doğru.
22:28 Hakan Atilla’nın Barselona seyahatiyle ilgili soru soruldu. Fleming, Atilla’ya, seyahatinden sonra Sarraf’la sahte gıda ticareti konusunu hiç konuşup konuşmadığını sordu.
Atilla: Döndüğümden sonra da, başka herhangi bir zamanda da Sarraf ile böyle bir konuşmamız olmadı. Sarraf’la konşimentolar hakkında konuştuk ancak konşimentoların izlenebilirliği konusunda konuşmadık.
Atilla, kendisinin bile konşimentoların izlenebilir olduğunu bilmediğini iddia etti.
Analiz: Atilla’nın söyledikleri, Sarraf’ın daha önce verdiği ifadeyle çelişiyor. ( Sarraf ifadesinde, Atilla’nın büyük tonajlı gemilere ait konşimentoların izlenebilir olması konusunda endişelendiğini söylemişti.)
SARRAF’IN CEZAEVİNDEKİ TELEFON GÖRÜŞMELERİ YAYINLANDI
Sarraf’ın cezaevindeki telefon görüşmelerinin yazılı dökümleri bugün yayınlandı. Pete Brush, ailesinin, Sarraf’ın işbirliğini değerlendirdiğinden haberi olmadığını söylüyor. Ona göre Rıza, suçu başkalarına atarak ailesini işbirliği haberine alıştırmaya çalışıyordu.
Görüşme detayına göre Sarraf, “Burada kanun yoktur. Burada görmediğin işi gerek deyesen görmüşem” diyor.
22:42 Fleming, Atilla’ya 07.09.2013 tarihinde saat 08.36’da gönderildiği söylenen bir WhatsApp yazışmasını gösterdi. Fleming, Atilla’ya, bu yazışmayı daha önce görüp görmediğini sordu.
Atilla: Hayır.
23:19 Soru: Sarraf’ın Çinli bankalarla ne yaptığı hakkında bilginiz var mıydı?
Atilla: Buraya gelmemden önce mi? Hayır.
23:20 Atilla, Süleyman Aslan ve diğer işadamlarının tutuklanmasına ilişkin haberleri, eşiyle kahvaltı ederken okuduğunu söyedi. Atilla, başta meselenin vergi sorunu olduğunu sandığını, haberi okuyunca “şaşırdığını” belirtti.
Atilla kendi ifadesini düzeltiyor: İşadamlarının tutuklandığı haberini sabah aldığını, gün içerisinde ise tutuklananlar arasında Aslan’ın da olduğunu öğrendiğini söyledi.
Fleming, Atilla’ya, birkaç hafta sonra polisin kendisiyle görüşüp görüşmediğini sordu.
Atilla: Evet. 31 Aralık günü polisin görüşmeye geldi. Atilla ise yılbaşı olduğu için başka gün görüşmek istediğini ancak polis ısrar edince görüşmeyi kabul ettiğini söylemiş.
23:23 Fleming, Atilla’ya, polisle görüşmeyi reddetme hakkı olup olmadığını sordu. Atilla, bunu hiç düşünmediğini söyledi.
Atilla, seyahat tarihleri konusunda “kadınların hafızasının daha iyi olduğunu” söyledi. Atilla eşine maaşını hiç sormadığını iddia etti, seyahat konularında da eşinin hafızasına güveniyor.
23:28 Soru: ABD Hazine Bakanlığı’nda kimlerle görüştünüz?
Atilla: David Cohen ve başka kişilerle.
Fleming, Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu sordu.
23:30 Atilla: David Cohen, Sarraf hakkında olumlu veya olumsuz bir hissiyatı olmadığını söyledi. Ben de ona, bu kişinin neden hala bankayla çalıştığını açıkladım. Hala çalışıyordu çünkü devam eden bir kredi işlemi vardı.
23:33 Soru: Sarraf’ın ABD’de tutuklandığını ne zaman duydunuz?
Atilla: Sanırım hemen duydum. Atilla, ertesi gün de duymuş olabileceğini söylüyor. Atilla’ya göre haber tez yayılmıştı çünkü Sarraf’ın tutuklanmasının ardından Halkbank’ın hisseleri düşüşe geçmişti.
Atilla, o tarihte Singapur’da olduğunu söyledi.
23:35 Soru: Sarraf’ın ABD’de tutuklanması Türkiye’de basında yer aldı mı?
Atilla: Elbette, herkes biliyordu. Boston’daki toplantıları tamamladıktan sonra New York’a geçtim.
Atilla, haftasonunu New York’ta geçirdiğini, ardından Londra’ya uçmak üzere havaalanına gittiğini ve orada tutuklandığını söyledi.
23:45 Soru: Yaptırımları atlatmak için Sarraf veya bir başkasıyla işbirliği yaptınız mı?
Atilla: Hayatımda bu konuda herhangi biriyle işbirliği yapmadım.
Soru: Herhangi bir kanunu çiğnemeye niyetlendiniz mi?
Atilla: Asla.
Soru: İddianamedeki suçlardan suçlu musunuz?
Atilla: Değilim.
23:50 Atilla: Kesinlikle suçlu değilim.
Fleming: Teşekkürler.
23:52 Doğrudan sorgu sona erdi. Oturuma kısa bir ara verildi.
Yargıç Berman, Atilla’nın çapraz sorgusunun ve yeniden doğrudan sorgunun yarın yapılmasını beklediğini söyledi. Ayrıca Berman, kapanış konuşmalarının da yarın yapılacağını tahmin ettiğini söyledi.
00:00 Savcının, Atilla ile çapraz sorgusu başladı.
Soru: İran hesaplarının Halkbank’a getirilmesinden siz sorumluydunuz, değil mi?
Atilla: Hesaplar otomatik olarak aktarıldı, benim yapmam gereken bir şey yoktu.
00:02 Savcı, Atilla’nın Süleyman Aslan’a gönderdiği bir e-postayı gösterdi.
E-postanın konusu: İran’daki dış ticaret operasyonları.
00:08 Savcı, e-postanın 1. paragrafındaki 2. cümleye işaret ediyor: Fiyatlandırma, normal operasyonlardan daha yüksek seviyede olmalı.
Atilla: Evet, görüyorum. Atilla e-postada, yaptırımlar nedeniyle “bu işlemleri başka hiçbir banka bizim ölçeğimizde yapamaz” diyor.
00:10 Atilla: Bu bankaların yaptırımlar nedeniyle İran’la iş yapmadıkları anlamına gelmiyor. Sadece Halkbank ile aynı ölçekte iş yapmadıklarını ifade ediyor.
Atilla, belgede çeviri hatası olduğunu söyledi.
00:11 Soru: Peki, Sayın Atilla, uzman çevirmenin bunu yanlış çevirdiğinden emin misiniz?
Atilla: Evet, eminim. Çünkü işim gereği neler yaptığımı biliyorum.
ABD’de devam eden Reza Zarrab davasında 15. güne gelindi. Halkbank Müdürü Mehmet Hakan Atilla tekrar tanık kürsüsünde ifade veriyor.
Cuma günkü duruşmada yargıç Richard Berman Atilla’nın avukatlarının, Hüseyin Korkmaz’ın ifadeleri nedeniyle davanın düşürülmesi talebi reddetmişti. Yargıç Berman, eski polis Hüseyin Korkmaz’ın ifadelerinin geçerli sayılması gerektiğini söyledi. Berman, “Korkmaz, denetlediği bir polis soruşturmasına dair ilk elden bilgileri anlattı” demişti.
Savunma avukatları, Korkmaz’ın Atilla’ya karşı sunduğu kanıtların yasadışı yollardan elde edildiğini, bu nedenle de davanın düşürülmesi gerektiğini savunmuştu. Ancak Berman, bu yolları kullanan kişinin ‘adaleti sağlamayı amaçlamasının’ hafifletici olduğunu söyledi.
Hakimden Atilla’nın avukatlarına ‘sahte mektup’ fırçası
Hakim Berman, ret kararını açıklarken, dün Atilla’nın avukatlarının mahkemede gösterdiği photoshoplu Gülen mektubundan dolayı savunma ekibini çok sert şekilde uyardı. Amerikan mahkemelerinin ciddiyetine uymayan tavır sergilendiğini söyleyen Berman, ‘Hiç inandırıcı ve hiç profesyonelce hazırlanmış bir delil değildi.’ ifadesini kullandı. Davayı takip eden tecrübeli yargı muhabirleri bu sertlikte bir fırça ile karşılaşmadıklarını sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.
CANLI BLOG (ÇEVİRİ: SEBLA KÜÇÜK))
17:35 Jüri üyeleri salona girdi.
Yargıç Berman: Hepinizi gördüğüme sevindim. Lütfen oturun. Hakan Atilla’nın doğrudan sorgusuna devam edeceğiz.
17:38 Atilla’nın avukatı Fleming yeni bir ses kaydı dinletecek. Ayrıca Flemingyeni bir tapeden bahsetti. Türkçe bir telefon konuşmasının ses kayıtları dinletildi.
17:40 Soru: Atlantis’in Rıza Sarraf ile bağlantılı bir şirket olduğuna dair bir fikriniz var mıydı?
Atilla: Bu konuda hiçbir bilgim yok.
17:45 Fleming, Atilla’ya, belgelerde varış yeri olarak ne yazacağı konusunda Sarraf’a talimat verip vermediğini sordu.
Atilla: Sarraf’a veya başka herhangi bir müşteriye herhangi bir talimat vermedim.
17:50 Fleming, Atilla’ya Sarraf’la konuşup konuşmadığını, konuşmalarında şifreli kelimeler kullanıp kullanmadığını sordu.
Atilla, Sarraf’la konuştuklarını ancak “hiçbir zaman” şifreli kelime kullanmadıklarını söylüyor.
17:52 Fleming, Atilla’ya, Şubat 2013’te Sarraf’la konuşup konuşmadığını sordu.
Atilla: Hayır, bu konuyla ilgili herhangi bir görüşme olmadı.
17:54 Fleming, Atilla’ya, Sarraf’ın, kendisinin ve şirketlerinin Halkbank’tan Avro ve TL cinsinden ‘birkaç milyar’ para çektiği yönündeki ifadesini sordu.
Atilla: Evet, bunu yaptığını söyledi. O ifadesini hatırlıyorum.
Fleming, Sarraf’la, İran’ın işlemleriyle bağlantılı “birkaç milyar” konusunda bir görüşme yapıp yapmadıklarını sordu.
Atilla: Sarraf’la veya başka biriyle böyle bir görüşme yapmadım.
17:58 Atilla, Sarraf’ı kastederek, “Onunla hiç yemek yemedim, çay-kahve içmedim” dedi.
18:00 Fleming: Sarraf’ı sever miydiniz?
Atilla: “Severdim” diyemem ama ona bu yüzden farklı davranamazdım çünkü bankanın müşterisiydi.
Atilla, yine Sarraf’ı kastederek, “O ünlü bir şarkıcıyla evliydi” dedi.
18:05 Atilla, Sarraf’ın zenginliğinin çok “bariz” olduğunu ve İranlılarla yakın ilişkisi bulunduğunu söyledi. Ayrıca Sarraf’ın Kapalıçarşı’da iş yaptığını da bildiğini söyleyerek “Sarraf’ın şimdikinden farklı bir namı vardı” dedi.
18:10 Atilla: Birkaç bankada bir konsorsiyum tarafından mali kaynak sağlanması gereken bir proje olduğunda, kendi bankamızla diğer bankalar arasındaki görüşmelere destek veriyordum.
Fleming, Atilla’ya, Abdullah Happani, Rüçhan Bayar, Muhammed Sarraf veya Camelia Jamshidy adlı kişilerle hiç tanışıp tanışmadığını sordu.
Atilla, her bir isim için “Hayır” cevabını verdi. Atilla, Hüseyin Necefzade ile de hiç tanışmadığını söylüyor.
18:13 Atilla, Ahmet Alçacı’yı tanıdığını ancak sadece banka müşterisi olarak tanıdığını söyledi.
Soru: Süleyman Aslan sizden, Alçacı’ya, diğer müşterilerden farklı muamele etmenizi hiç istedi mi?
Atilla, Hayır, bu hususta herhangi bir toplantı yapmadık.
18:17 Soru: Sarraf ile olan ilişkisi konusunda Süleyman Aslan’la hiç konuştunuz mu?
Atilla: Onunla, hakkında konuşabileceğimiz bir ilişkisi olduğunu bile bilmiyordum.
18:20 Yargıç Berman: Süleyman Aslan’ın şu anda ne yaptığını biliyor musunuz?
Atilla: Danışmanlık işine girdiğini biliyorum ama ayrıntılarını bilmiyorum. Kimlerle çalıştığını bilmiyorum…
Yargıç Berman, Aslan’ın danışmanlık işinde bankalarla çalışıp çalışmadığını sordu.
Atilla, “sanmıyorum” dedi çünkü Aslan bankalarla çalışsaydı bundan kendisinin de haberi olacağını söyledi.
18:22 Berman’ın sorusunun ardından Fleming sorgusuna devam ediyor.
Atilla, Halkbank’ta ve tüm Türk bankalarında, yaptırımların uygulanmasını izleyen bir “uyum” departmanı olduğunu söyledi. Fleming, bu işlerde bilgisayar programı kullanılıp kullanılmadığını sordu.
Atilla, “Evet, o tür şeyler kullanıyorlar” dedi ama programın adını bilmiyor.
18:24 Atilla, sözü edilen bilgisayar programının nasıl çalıştığını “bankacı dilinde”, yani bankacılık terimleri kullanarak anlattı.
Atilla, Süleyman Aslan tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra kendisine, Sarraf’tan aldığı paraların üniversite için “bağış” olduğunu söylediğini aktardı. Atilla, Aslan’ın ailesiyle, Aslan serbest bırakıldıktan sonra tanıştığını söyledi.
18:25 Atilla, kullandıkları bilgisayar programında, İran, Küba, Suriye veya Kuzey Kore’nin adlarının geçtiği işlemlerin işaretlendiğini anlattı. Atilla ayrıca, yaptırım listesinde yer alan isimlerin de filtreleme sistemine takıldığını söyledi.
18:27 Atilla genellikle OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi), Hazine Bakanlığı ve elçilik yetkilileriyle bir araya geldiğini söyledi. Atilla, “O kadar çok isim var ki hepsini hatırlayamıyorum” dedi ancak geçen hafta tanıklık eden David Cohen ve Adam Szubin ile görüştüğünü söyledi.
Atilla, tanık kürsüsüne çıktığında Szubin’i tanıyamadığını söyledi.
18:28 Fleming, herhangi bir noktada bilgilerin WikiLeaks’te yayınlanıp yayınlanmadığını sordu.
18:30 Fleming, Atilla’nın @Wikileaks’te yayınlanan yazışmaların içeriğinden bahsetmeden, bilgilerin nasıl Wikileaks’e düştüğünü açıklaması gerektiğini söyledi.
Atilla, belgede “Hazine Bakanlığı hakkında bazı bilgiler” ve “orada yaptığımız toplantılarla ilgili bazı bilgiler” olduğunu söyledi.
18:35 WikiLeaks ile ilgili ifade çok muğlaktı. Yargıç ile avukatlar konuyu daha önce kenarda özel olarak görüştü ve bu görüşmenin yazılı döküme gireceği tahmin ediliyor.
18:37 Fleming, Atilla’ya Türkiye’deki bankaların gizlilik düzenlemelerini soruyor. Atilla, müşteri bilgilerinin gizliliği nedeniyle bilgilerin açıklanmasında kısıtlamalar olduğunu ancak bir kişinin bir banka ile çalışıp çalışmadığı konusunda belli bilgileri paylaşabileceğini söyledi.
18:40 Fleming, OFAC’tan veya başka bir kurumdan birisinin, Atilla’ya Sarraf ile iş yapmamasını söyleyip söylemediğini sordu.
Atilla:Hayır. O şekilde bir uyarı yoktu. Nitekim 2012 civarında altın ihracatı yükselirken, ABD Hazine Bakanlığı durumun farkındaydı.
18:45 Atilla: Yaptırım listesine o ismin eklenmesi yönünde bir karar almadıklarını söylediler.
Fleming: Hangi ismin?
Atilla: Rıza Sarraf’ın isminin.
18:48 Fleming, hükümetin sunduğu bir delilden bahsetti. Atilla’nın ifadesine göre, sözü edilen delilde, Süleyman Aslan, David Cohen’e, bankanın petrol şirketlerine yönelik işlemlere aracılık ettiğini anlattı.
18:50 Fleming, Szubin’in Atilla’yı “kenara çekerek” özel bir görüşme yaptığı yönündeki ifadesini sordu. Atilla, “kenara çekme” konusunda, “Öyle bir şey olmadı” dedi.
Hatırlatma: Szubin ifadesinde Atilla’yı “kenara çektiğini” söylemiş, “Atilla çok şaşırmış görünüyordu” demişti. Szubin “Atilla terliyordu” diye konuşmuş, Atilla’nın avukatları ise müvekkillerinin genel olarak gergin biri olduğunu savunmuştu.
18:55 Fleming: Bu duruşmada ifade verirken kendinizi gergin hissediyor musunuz?
Atilla: Evet, çok gergin hissediyorum.
19:03 Yargıç Berman: Türkiye’de hükümette bankacılık bölümü var mı?
Atilla: Bankacılık mevzuatını denetleyen bir kurum var.BDDK.
Yargıç sorusunu detaylandırıyor. Atilla, Hazine Müsteşarlığı ile başka bir kurumun daha olduğunu söyledi.
19:07 Atilla, ABD’li bir şirketin Halkbank üzerinden İran’a gıda satması durumunda, bunu yaptırımlar kapsamındaki muafiyetler çerçevesinde yapabileceğini söyledi.
19:12 Atilla, Hazine bonolarıyla ilgili karmaşık işlemleri izah etti.Bu aynı zamanda, İran’a yönelik yaptırımlara uyma konusunda Adam Szubin’in verdiği talimatlarla da ilgili bir konu.
19:16 Duruşmaya 5 dakika ara verildi.
19:40 Oturum devam ediyor.
Fleming: Sayın Yargıç, devam edebilir miyim?
Berman: Evet. Fleming, dosyadaki bir delilden bahsediyor.
19:42 Atilla, İtalya’daki “SACE” adlı bir kurumdan bahsediyor. (SACE, finans ve sigorta hizmeti veren şirket.)
19:48 Atilla: David Cohen ile birçok toplantı yaptık.
Atilla, 2010’da OFAC’ın kendilerini bazı bankalar konusunda uyardığını ve o bankalarla çalışmayı bıraktıklarını söyledi.
19:50 Atilla, geçen hafta tanık olarak ifade veren Adam Szubin’in imzasını taşıyan bir delili inceledi.
20:00 Atilla, İran’a yönelik yaptırımlarla ilgili düzenlemelerdeki değişiklikleri ve bunların Halkbank üzerindeki etkilerini ayrıntılı şekilde anlattı. Atilla, İran’a yönelik yaptırımlara uyum için uygulanması gereken prosedürleri ayrıntılı şekilde anlattı. (İfadesi teknik detaylarla dolu.)
20.15 Fleming yine Sarraf’ın ifadesiyle ilgili sorular soruyor.
20:20 Atilla: Hintli petrol şirketleri ödemelerinde Euro para birimini kullanmak istiyorlardı ve ödemelerde Halkbank’ı kullanmak istiyorlardı.
Atilla, İran tarafının Hindistan’ın para birimi olan “rupi”yi kullanmak istemediği için Hintli şirketlerin böyle bir şey istediğini tahmin ediyor.
20:25 Fleming, jüri üyelerine yeni bir delil sunuyor: Atilla’nın Szubin’e Kasım 2013’te gönderdiği bir e-posta.
20:30 Fleming, Halkbank’ın bu işlemlerden nasıl para kazandığını sordu.
Atilla, Halkbank’ın iki tür geliri olduğunu söyleyerek: Bu petrol şirketleri komisyon ödüyor… Çünkü Türk petrol şirketleri de komisyon ödüyor. Bu birinci seçenek” dedi.
Atilla’ya göre, ikinci seçenek ise Halkbank’ta tutulan bu paralar uygun maliyetli bir fon kaynağı olarak kullanılması.
20:34 Fleming, ABD’de buna “float” dendiğini söyledi.
Atilla: Bankacılık böyle bir şey ancak bir Türkiye’de müşterilerimize faiz ödüyoruz. Atilla, ABD’de bu işlerin nasıl olduğunu bilmediğini ekledi.
20:40 Atilla, İran’ın yurt dışına sattığı petrol ve doğalgaz ile ilgili düzenlemeler hakkında ifade veriyor.
Soru: Düzenlemelerde bir yasa boşluğu bulup bunu Süleyman Aslan’la görüştünüz mü?
Atilla: Bir yasa boşluğu bulmak için özel bir inceleme yapmadım. Sadece düzenlemelerde ne deniyorsa onu uyguladık.
Fleming: Halkbank üzerinden altın ticaretinin nasıl yapıldığını biliyor musunuz?
Atilla, ödemelerin nasıl yapıldığını kabaca bildiğini söyledi: İranlı alıcı, İran’daki banka üzerinden talimat gönderiyor, ilgili taraf da talimatları Halkbank’a iletiyor.
20:48 Atilla’nın ifadesine göre, ödeme, ihracatçı firmanın hesabına belli bir süre içinde geçiriliyor, ardından ihracatçı firma satış belgelerini ve bu işlemle ilgili elindeki sevkıyat belgelerini bankaya gönderiyor. Atilla, bu prosedürün sadece altın ticaretindedeğil, diğer her tüm mal satışında uygulandığını söyledi.
20:50 Fleming, Atilla’ya savunmaya ait bir delili gösterdi. Belgenin henüz delil dosyasına eklenmediğini belirtildi.
21:00 Oturuma bir saat öğle arası verildi.
Atilla: Bankalar altın ticareti için ödemeleri durdurunca, onlar da gıda ticaretine başladı. Dediğiniz doğru.
22:28 Hakan Atilla’nın Barselona seyahatiyle ilgili soru soruldu. Fleming, Atilla’ya, seyahatinden sonra Sarraf’la sahte gıda ticareti konusunu hiç konuşup konuşmadığını sordu.
Atilla: Döndüğümden sonra da, başka herhangi bir zamanda da Sarraf ile böyle bir konuşmamız olmadı. Sarraf’la konşimentolar hakkında konuştuk ancak konşimentoların izlenebilirliği konusunda konuşmadık.
Atilla, kendisinin bile konşimentoların izlenebilir olduğunu bilmediğini iddia etti.
Analiz: Atilla’nın söyledikleri, Sarraf’ın daha önce verdiği ifadeyle çelişiyor. ( Sarraf ifadesinde, Atilla’nın büyük tonajlı gemilere ait konşimentoların izlenebilir olması konusunda endişelendiğini söylemişti.)
SARRAF’IN CEZAEVİNDEKİ TELEFON GÖRÜŞMELERİ YAYINLANDI
Sarraf’ın cezaevindeki telefon görüşmelerinin yazılı dökümleri bugün yayınlandı. Pete Brush, ailesinin, Sarraf’ın işbirliğini değerlendirdiğinden haberi olmadığını söylüyor. Ona göre Rıza, suçu başkalarına atarak ailesini işbirliği haberine alıştırmaya çalışıyordu.
Görüşme detayına göre Sarraf, “Burada kanun yoktur. Burada görmediğin işi gerek deyesen görmüşem” diyor.
22:42 Fleming, Atilla’ya 07.09.2013 tarihinde saat 08.36’da gönderildiği söylenen bir WhatsApp yazışmasını gösterdi. Fleming, Atilla’ya, bu yazışmayı daha önce görüp görmediğini sordu.
Atilla: Hayır.
23:19 Soru: Sarraf’ın Çinli bankalarla ne yaptığı hakkında bilginiz var mıydı?
Atilla: Buraya gelmemden önce mi? Hayır.
23:20 Atilla, Süleyman Aslan ve diğer işadamlarının tutuklanmasına ilişkin haberleri, eşiyle kahvaltı ederken okuduğunu söyedi. Atilla, başta meselenin vergi sorunu olduğunu sandığını, haberi okuyunca “şaşırdığını” belirtti.
Atilla kendi ifadesini düzeltiyor: İşadamlarının tutuklandığı haberini sabah aldığını, gün içerisinde ise tutuklananlar arasında Aslan’ın da olduğunu öğrendiğini söyledi.
Fleming, Atilla’ya, birkaç hafta sonra polisin kendisiyle görüşüp görüşmediğini sordu.
Atilla: Evet. 31 Aralık günü polisin görüşmeye geldi. Atilla ise yılbaşı olduğu için başka gün görüşmek istediğini ancak polis ısrar edince görüşmeyi kabul ettiğini söylemiş.
23:23 Fleming, Atilla’ya, polisle görüşmeyi reddetme hakkı olup olmadığını sordu. Atilla, bunu hiç düşünmediğini söyledi.
Atilla, seyahat tarihleri konusunda “kadınların hafızasının daha iyi olduğunu” söyledi. Atilla eşine maaşını hiç sormadığını iddia etti, seyahat konularında da eşinin hafızasına güveniyor.
23:28 Soru: ABD Hazine Bakanlığı’nda kimlerle görüştünüz?
Atilla: David Cohen ve başka kişilerle.
Fleming, Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu sordu.
23:30 Atilla: David Cohen, Sarraf hakkında olumlu veya olumsuz bir hissiyatı olmadığını söyledi. Ben de ona, bu kişinin neden hala bankayla çalıştığını açıkladım. Hala çalışıyordu çünkü devam eden bir kredi işlemi vardı.
23:33 Soru: Sarraf’ın ABD’de tutuklandığını ne zaman duydunuz?
Atilla: Sanırım hemen duydum. Atilla, ertesi gün de duymuş olabileceğini söylüyor. Atilla’ya göre haber tez yayılmıştı çünkü Sarraf’ın tutuklanmasının ardından Halkbank’ın hisseleri düşüşe geçmişti.
Atilla, o tarihte Singapur’da olduğunu söyledi.
23:35 Soru: Sarraf’ın ABD’de tutuklanması Türkiye’de basında yer aldı mı?
Atilla: Elbette, herkes biliyordu. Boston’daki toplantıları tamamladıktan sonra New York’a geçtim.
Atilla, haftasonunu New York’ta geçirdiğini, ardından Londra’ya uçmak üzere havaalanına gittiğini ve orada tutuklandığını söyledi.
23:45 Soru: Yaptırımları atlatmak için Sarraf veya bir başkasıyla işbirliği yaptınız mı?
Atilla: Hayatımda bu konuda herhangi biriyle işbirliği yapmadım.
Soru: Herhangi bir kanunu çiğnemeye niyetlendiniz mi?
Atilla: Asla.
Soru: İddianamedeki suçlardan suçlu musunuz?
Atilla: Değilim.
23:50 Atilla: Kesinlikle suçlu değilim.
Fleming: Teşekkürler.
23:52 Doğrudan sorgu sona erdi. Oturuma kısa bir ara verildi.
Yargıç Berman, Atilla’nın çapraz sorgusunun ve yeniden doğrudan sorgunun yarın yapılmasını beklediğini söyledi. Ayrıca Berman, kapanış konuşmalarının da yarın yapılacağını tahmin ettiğini söyledi.
00:00 Savcının, Atilla ile çapraz sorgusu başladı.
Soru: İran hesaplarının Halkbank’a getirilmesinden siz sorumluydunuz, değil mi?
Atilla: Hesaplar otomatik olarak aktarıldı, benim yapmam gereken bir şey yoktu.
00:02 Savcı, Atilla’nın Süleyman Aslan’a gönderdiği bir e-postayı gösterdi.
E-postanın konusu: İran’daki dış ticaret operasyonları.
00:08 Savcı, e-postanın 1. paragrafındaki 2. cümleye işaret ediyor: Fiyatlandırma, normal operasyonlardan daha yüksek seviyede olmalı.
Atilla: Evet, görüyorum. Atilla e-postada, yaptırımlar nedeniyle “bu işlemleri başka hiçbir banka bizim ölçeğimizde yapamaz” diyor.
00:10 Atilla: Bu bankaların yaptırımlar nedeniyle İran’la iş yapmadıkları anlamına gelmiyor. Sadece Halkbank ile aynı ölçekte iş yapmadıklarını ifade ediyor.
Atilla, belgede çeviri hatası olduğunu söyledi.
00:11 Soru: Peki, Sayın Atilla, uzman çevirmenin bunu yanlış çevirdiğinden emin misiniz?
Atilla: Evet, eminim. Çünkü işim gereği neler yaptığımı biliyorum.