Yükseköğrenim öğrencilerinin sadece yüzde 10’unun KYK yurtlarından faydalanabilirken, geriye kalan yüz binlerce öğrenci kiralık evlere yönelmek zorunda kaldı.
Yükseköğrenim öğrencilerinin sadece yüzde 10’unun KYK yurtlarından faydalanabilirken, geriye kalan yüz binlerce öğrenci kiralık evlere yönelmek zorunda kaldı. Ev kiralarının astronomik rakamlara ulaşması ise birçok öğrenciyi eğitimine ara verme ve memleketine geri dönme noktasına getirdi.
Akdeniz Üniversitesi’nde derslerin başlamasına rağmen hala KYK yurdu başvurusunda sıra bekleyen İletişim Fakültesi öğrencisi Berfin Deniz, yaşadıklarını şöyle anlattı:
‘KYK SONUÇLARI ÇOK GEÇ AÇIKLANDI’
“Bu konuda her yıl bazı sorunlar yaşanıyordu. Ama bu sene KYK sonuçlarının açıklanma tarihi çok daha fazla gecikti. Yurtlara kabul edilen öğrencilerin listesi çok geç yayınlandı. Yurda gelmek için son tarih de derslerin bir gün öncesi olarak belirlendi. Böyle olunca yedeklerin başvurularının değerlendirilmesi için vakit kalmadı. Şimdi o listelerde olup hakkını kullanmak istemeyen öğrencilerin yerine kabuller başladı” dedi.
‘ONLARIN EVİ DE KÜÇÜK AMA ŞİMDİLİK MİSAFİR ETTİLER’
Şu an geçici olarak arkadaşlarının yanında kaldığını söyleyen Deniz, “Aslında onların evi de çok küçük, ama yurt durumun netleşene kadar beni misafir ettiler. Diğer bazı arkadaşlarımın benim gibi tanıdıkları, yanlarında kalabilecekleri kimse yok. Onlar bu yüzden yurt sonucunu memleketlerinde bekliyorlar. Bu yüzden şu anda devamsızlık yapıyorlar, derslere giremiyorlar. Ben şimdi yurt başvurusunda sıranın bana gelmesini bekliyorum. Umarım gelir, aksi halde ne yapacağımı bilmiyorum. Yurt çıkmazsa başka bir çözüm bulmam çok zor” diye konuştu.
‘2 ODAYA 1200 TL ÖDÜYORUZ’
Geçen yıl AÜ’yü kazanan kuzeniyle birlikte önce yurt başvurularından olumlu yanıt almak için uğraşan Edebiyat Fakültesi öğrencisi Aleyna Eren ise yurda kayıt olamayınca ucuza kiralık ev arayışına girdi. Üniversite açılmadan önce Antalya’ya gelip kiralık ev bakmaya başladıklarını söyleyen Eren de Gazete Duvar’a yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
‘HER GÜN EV ARADIK’
“Her gün ev aradığımız halde bir aydır uygun fiyatlı bir ev bulamadık. Tüm çabalarımıza rağmen sorduğumuz her evde fahiş fiyatlar duyunca ‘herhalde ailelerimizin yanına geri dönmemiz gerekecek’ dedik. Kuzenim İstanbul’a ben de Ankara’ya dönmeye karar vermiştik. Son anda tanıdık birileri yardımcı oldu da aynı gün içinde önce fiyatı diğerlerine göre daha uygun bir ev, sonra da onu ödeyebileceğimiz bir iş bulduk. Şu anda 2 odalı çok küçük bir eve 1200 lira kira ödüyoruz. Ama hiç değilse geri dönmek zorunda kalmadık diye seviniyoruz.”
‘MASRAFLAR GİDEREK YÜKSELDİ’
Eskişehir’den gelen Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Elif Kıran da uygun fiyatlı yurt ya da ev bulma derdine düşenlerden. Jimnastik antrenörü olan fakat koronavirüs nedeniyle bu işe ara verip cankurtaranlık yapan Kıran “Öğrenciler için salgın döneminde kiradan ulaşıma ders kitaplarından mutfak giderlerine masrafların altından kalkmak iyice zorlaştı. Eskiden okul harcamalarımızı karşılamak için yaptığımız işleri bile yapamaz olduk. Ama sanki gelirimiz artmış gibi masraflar giderek yükseldi” diye konuştu.
‘EV SAHİPLERİ FIRSATÇILIK YAPIYOR’
Özellikle üniversite çevresindeki mahallelerde ev kiralarının fahiş rakamlara ulaştığını dile getiren Kıran, “Yüz yüze eğitim kararının hemen ardından bölgedeki kira bedelleri bir anda yükseldi. Öğrencilerin mecburiyetinden yararlanan bazı ev sahipleri, fırsatçılık yapıyor. Hatta bazıları, yüksek fiyattan kira ve çift depozito almak için evlerinde kirada kalan öğrencileri çıkarmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.