İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu: Yasa, AYM duvarına çarpacak; AYM önünde de nöbetimize devam edeceğiz.
“80 BARO YÜRÜMESE DE YÜRÜYENLER ONLAR ADINA DA YÜRÜDÜ”
Durakoğlu, “İşin başından itibaren oyalanma taktiğine sürüklenmek istendiğimize tanık olduk. Bunu anladığımız andan itibaren tavrımızı açıkça ortaya koyduk. 80 baronun, 80’inin birden siyasal görüş farklılıklarına rağmen bu kadar önemli bir mesleki konuda bir araya gelmesi ve eylem kararı alması çok önemli. 80 baro yürümese de yürüyenler onlar adına da yürüdü” ifadelerini kullandı.
“EYLEMSELLİK DIŞINDA BİR ÇÖZÜM KALMADI”
Cumhuriyet‘ten Sena Yaşar’ın haberine göre, Durakoğlu şunları söyledi:
“Bu tasarıyı geri çekin, biz her şeyi sizinle oturup müzakere ederiz’ dedik, buna rağmen bir adım atılmadı. Bizim için de eylemsellik dışında bir çözüm kalmadı. Eylem sürecinde ise Ankara’ya yürüdüğümüzde, yürüdükten sonra Ankara’ya sokulmadığımızda, TBMM’ye giremediğimizde, Kuğulu Park’ta oturduğumuz süre boyunca meslektaşlarımızla dayanışmamız engellendiğinde, hatta basının haber alma özgürlüğü kısıtlanarak parka sokulmadığı evrelerin tamamında; gösterdiğimiz direnişe Türk halkının çok ihtiyacı olduğunu fark ettik. Yurttaşların nöbetimiz boyunca süren ilgisi, bir dirence ihtiyaç olduğunu gösterdi. Gittiğimiz her yerde halktan izole edildik.”
İKTİDARIN BARO TEKLİFİNE GECE ÖNERGESİ
Baro başkanlarının itirazlarına rağmen ‘çoklu baro’ düzenlemesi Meclis’ten geçerek yasalaştı. İktidardan da teklife “gece önergesi” geldi. Önergeye göre, yeni baro kurmak için gereken 2 bin üye şartına, “baro levhasında kayıtlı olmasa” da kamu avukatlarıyla birlikte kamu iktisadi teşebbüslerindeki (KİT) avukatlar da dahil edildi.
Bundan sonra 2 bin üyeyi tamamlayamayan barolara kamu avukatları ve KİT avukatları da üye olabilecek.