Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı, eski AKP milletvekili Fatih Metin ve onun refakatinde VIP geçişi kullanan eski özel kalem müdürü Yunus Emre Morkoç’un valizlerinde 60 kilo kaçak altın yakalandı. Metin hakkında işlem yapılmadı, VIP’yi kullanan Morkoç hakkında soruşturma başlatıldı. Aynı yolla altın kaçıran AKP milletvekilleri olduğu iddia ediliyor.
Bugün yazarı Timur Soykan, ”Cumhur İttifakı’nda yer alan bu milletvekillerinin Dubai’ye çok sık şekilde elleri boş gittikleri ve valizlerle döndükleri iddia ediliyor.” diye yazdı.
”CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün’ün 20 Eylül 2024 günü Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan çakarlı aracında kaçak elektronik sigara aparatları ele geçirilmişti. Ediz Ün partisinden istifa etmişti.
Aynı gün İstanbul Havalimanı VIP salonunda büyük bir kaçakçılık skandalı yaşandı. Ankara bu olayla çalkalanırken skandal büyük bir titizlikle kamuoyundan gizlendi.
Dubai’den İstanbul’a gelen uçakta eski Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı, eski AKP milletvekili Fatih Metin ve onun refakatinde VIP geçişi kullanan eski özel kalem müdürü Yunus Emre Morkoç vardı. Yunus Emre Morkoç’un Dubai’ye giderken yanında olmayan büyük valizi dönüş yolunda dikkat çekiyordu. İstanbul Havalimanı’ndaki gümrük memurları, Yunus Emre Morkoç’un valizinde yaptığı aramada 60 kilo kaçak altın ele geçirdi. Piyasa değeri 174 milyon 718 bin TL olan külçe altınlara el konuldu ve tutanak tutuldu. Gaziosmanpaşa Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
Yunus Emre Morkoç, eski Gümrük Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile birlikte Dubai’ye gitmiş ve dönüş yapmıştı. Fatih Metin’in mahiyetinde VIP geçişi kullanmıştı. Ancak Fatih Metin hakkında tutanak tutulmadı, işlem yapılmadı.
Fatih Metin, AKP iktidarında uzun yıllar boyunca çok etkili bir isimdi. Avukat olan Fatih Metin, 2007-2011 yılları arasında AKP Bolu Milletvekili’ydi. 2011-2015 yılları arasında 4 yıl Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2015 yılında AKP Merkez Karar Disiplin Kurulu üyeliğine seçildi. 30 Aralık 2015 tarihinde ise Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine atandı. Tabii ki gümrüğe takılan bir skandalda adının geçmesi son derece çarpıcı. 2019 yerel seçimlerinde AKP’nin Bolu Belediye Başkan adayıydı. 19 Nisan 2019’da ise Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine getirildi. Akdeniz ve Ege’de tarihin en büyük yangınlarının yaşandığı dönemde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yardımcısıydı. Aynı zamanda at yarışları ve müşterek bahisleri düzenleyen Yüksek Komiserler Kurulu Üyesi’ydi. 2022’de Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı görevinden ayrıldı ve halen avukatlık yapıyor.
Yunus Emre Morkoç’un kaçak altınlarla nasıl yakalandığı konusunda soru işaretleri var. Havalimanlarındaki VIP salonunu, siyasiler, üst düzey bürokratlar kullanabiliyor. Buradaki dinleme salonları ve uçağa direkt servis aracından faydalanabiliyorlar. Uçuş işlemlerini de görevliler gerçekleştiriyor. Mevzuata göre; güvenlik birimlerinin VIP geçişinde sadece Cumhurbaşkanı ve mahiyetindeki kişileri arama yetkisi yok. Bunun dışındaki herkes VIP bölümünde aranabilir. Ancak fiili durum böyle değil. Bir gümrük memurunun bir bakan, milletvekili ya da üst düzey bürokrat ile refakatindeki kişileri araması cesaret ister. Bu nedenle VIP geçişi kullananlar aranmıyor. Peki, Yunus Emre Morkoç neden arandı?
İddia: 3 milletvekili var
Bir iddiaya göre; VIP’deki altın kaçakçılığı istihbarat birimlerinin çalışması sonucu tespit edildi. Bu nedenle gümrük memurları arama yaptı ve kaçak altın yakalandı. İstihbarat birimlerinin Dubai’den Türkiye’ye VIP’yi kullanarak kaçak altın getirildiğine dair tespitler yaptığı, hatta ikisi eski, üçüncüsü ise halen TBMM’de olan üç milletvekilinin mercek altına alındığı öne sürülüyor. Cumhur İttifakı’nda yer alan bu milletvekillerinin Dubai’ye çok sık şekilde elleri boş gittikleri ve valizlerle döndükleri iddia ediliyor.
Metin: Hiç bir bilgim yok
İstanbul Havalimanı’nın VIP geçişinde 60 kilo altın yakalanmasıyla ilgili olarak Fatih Metin’e ulaştım. Cevap hakkı çerçevesinde iddiaları kendisine sordum. Soruşturmanın devam ettiğini belirten Fatih Metin, “Evet aynı uçakta beraberdik. Benim refakatimde VIP’yi kullandı. Ancak valizinde olanlarla ilgili benim ilgim yok, bilgim yok, alakam yok. Kendisinin bu alışverişi, ticaretiyle ilgili hiçbir bilgim yoktu. Netice itibarıyla benim yanımda çalışan bir arkadaştı. Sorun benim refakatimde olmasından kaynaklı. Tarım Bakan Yardımcısı olduğum dönemde özel kalemim olan bir kişi. Ben 2,5 yıl önce bakan yardımcılığından ayrıldım ve bu kişi ile 2,5 yıldır resmi bağım yok. Benim sigortalı çalışanım değil” diye konuştu. Dubai’ye avukatlık mesleği nedeniyle işlerini yapmak için gittiğini anlatan Fatih Metin, “Bu kişi de kendi işlerini yaptı ve birlikte döndük. Benim onun ticaretiyle ilgili zerre ilgim yok. Zaten ben VIP’den ayrıldıktan sonra olay yaşanmış. Ben bu olayda bir kaçakçılık olduğunu da düşünmüyorum. Altın ticareti izne bağlı. ‘Ben beyan edecektim’ diyor. Kendisine beyan hakkı tanınmadığını iddia ediyor. Büyük ihtimalle takipsizlik verilir. Savcılık bakacak gümrük kanununa göre karar verecek. Yargı süreci ilerlemeden haber yapmanızı doğru bulmuyorum” dedi. Bu olaydan sonra Ankara ve Saray’dan gümrük müdürlüğü ve savcılığa müdahale geldiği, skandalın gizlenmeye çalışıldığı da iddia ediliyor.”