Türkiye’de sadece 2023’te meydana gelen 53 bin 570 trafik kazasında 3 bin 593 kişi hayatını kaybetti, 105 bin kişi yaralandı.
Yaz dönemi ve turizm sezonu nedeniyle şehirler arası yolculuk yapan otobüslerin karıştığı kazalar da artışta. Peki kazalar neden artıyor?
Uzmanına göre şoförler ‘yol hipnozu’na yakalanıyor.
Kara Yolları Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin ‘sürücünün seyahate başlamadan önce yorgun hissetmesi ya da sekiz saat uyumamış olmasının uzun yolda hatalara sebep olabileceğini’ belirtti.
Şoförleri uyardı: Tatlı yemeyin, içmeyin
“Normalde otobüslerin saatte 90 kilometreden fazla hız yapmaması gerekiyor ama maalesef bu sınırların üzerine çıkıldığını görüyoruz” diyen Şahin, sürücülerin uzun yola çıkmadan önce ve molalarda ‘tatlı yiyecek ve içeceklerden kaçınması gerektiğini’ söyledi.
‘Gözü açık uyuyorlar’
Bu besinlerin uyku hali yapabildiğini belirten Şahin şöyle devam etti:
“En fazla kaza riski uyuklama durumunda oluşur, sürücüler, gittiği yol düz ve dikkat etmesi gereken unsurlar azsa ‘gözü açık halde uyumak’ olarak da bilinen ‘yol hipnozu’ dediğimiz olaya yakalanır. Bu durumda yola bakıldığı halde nereden geçildiğinin farkında olunmaz, refleksler zayıflar. O anda yoldan çıkılabilir veya önde giden bir araca çarpılabilir. Yol hipnozunda genelde karşılaştığımız olay öndeki bir araca çarpmaktır. Ankara’da gerçekleşen otobüs kazasında yoldan kayılmış, bariyerlere ve sonrasında köprünün beton blokuna çarpılmış. Kazadan önce hiç bir şekilde frene basılmamış, bu da şoförün uyumuş olduğunu gösteriyor. Bu da kazayı kaçınılmaz hale getirmiştir.”
Otobüs şirketlerine uyarılar
Uzman, ‘şoförlerin eğitimli olması ve yüksek ücretle çalıştırılmasının da önemli olduğunu’ söyledi:
“Şoförlerin dinlenme ve çalışma saatlerine dikkat edilmeli, otobüs şoförlerine ileri teknik sürüşleri eğitimi aldırılmalı. Türkiye’de çalışma süreleri uzun. Uzun süre çalışmak insanları hata yapmaya sürükler. İşverenlere de burada büyük pay düşüyor. İşverenler çalıştıracakları sürücüleri iyi seçmeli, belirli yaş üstüne rağbet etmemeli. 50-60 yaş üstü biriyle 30-40 yaşlarındaki insanın dikkatti açısından büyük farklar vardı. Otobüs şoförleri orta yaşlı, deneyimli insanlardan seçilmeli.”
‘Şoförler molalarda oturmamalı’
Şahin’e göre sürücüler her 4,5 saatte bir 45 dakika mola vermeli: “Bu süre takometre cihazlarında da ölçülüyor. Şoförler molaları oturarak geçirmemeli, hareket ederek uyuşukluk halinin atmalı.”
Şahin ayrıca yolcuların da emniyet kemeri takması gerektiğini belirtti.