BBC, ”Yenidoğan çetesi’ni soruşturan savcıyı öldürmesi için tutulan tetikçiye kurum kimliği veren İbrahim Kalın’ın başında olduğu MİT’in Kenya’da yaptığı kirli operasyonu haberleştirdi.
Maskeli ve silahlı kişiler tarafından kaçırıldıktan 8 saat sonra İngiliz vatandaşı olduğu anlaşılınca serbest bırakılan Necdet Seyitoğlu yaşadıklarını, ”Hayatımın en kötü deneyimiydi” sözleriyle özetledi.
Haberde olayın detaylarına da yer verildi:
”İki araç, içinde iki kişinin bulunduğu gümüş renkli bir aracın önünü ve arkasını keserek durdurdu.
Kenya polis sözcüsü Resila Onyango:
“İki araçtan silahlı yaklaşık sekiz kişi çıktı, iki yolcuyu dışarı çıkardı” ve onlarla birlikte uzaklaştı. Daha sonra Türk asıllı İngiliz vatandaşı Yusuf Kar yakındaki bir polis karakoluna ihbarda bulundu ve kaçırılan kişilerin Hüseyin Yeşilsu ve Necdet Seyitoğlu olduğunu teşhis etti.”
Türk yetkililer olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
Eğitim danışmanı olan Seyitoğlu, kaçırılma olayına ilişkin polisin anlattıklarından farklı ayrıntılar da verdi. Yerel saatle 07:30’da bir arkadaşıyla birlikte işe gitmek üzere evden çıkarken beyaz bir cipin arabasının önünü kestiğini anlattı.
İkilinin bilinmeyen bir yere götürülmeden önce dört silahlı adam tarafından gözlerinin bağlandığını ve ellerinin kelepçelendiğini söyledi.
”Neler olduğuna dair ısrarlı taleplerimiz cevapsız kaldı” diyen Seyitoğlu, “Onlara kimliğinizi gösterebilir misiniz? Nereye gidiyoruz? diye sorduk. Ancak herhangi bir cevap alamadık. Hayatımın en kötü deneyimiydi” şeklinde konuştu.
Necdet Seyitoğlu kendisini kaçıran kişilere telefonda pasaportunun bir kopyasını göstererek onları İngiliz vatandaşı olduğuna ikna edebildiğini anlattı. Seyitoğlu’nun Swahili dilinde konuştuğunu söylediği maskeli adamlar daha sonra onu ıssız bir yere bırakmış. Telefonunu ve dizüstü bilgisayarını geri vermeyi ise reddetmişler.
Seyitoğlu, hepsi Türk vatandaşı olan tanıdığı altı kişinin de Nairobi’nin farklı yerlerinden aynı şekilde kaçırıldığını söyledi.
Mukele & Kakai adlı yerel bir hukuk firması yaptığı açıklamada, kayıtlı mülteci olan dört kişi adına hareket ettiğini ve havayolu şirketlerini bu kişilerin uçağa alınmasına izin vermemeleri konusunda uyardığını belirtti.
BBC tarafından görülen avukat mektubunda, “Müvekkillerimiz, siyasi mağduriyet mağduru oldukları Türkiye’ye geri gönderilmek amacıyla Kenya’da kaçırıldılar” deniyor.
Kampanya grubu Uluslararası Af Örgütü’nün Kenya sözcüsü de “Türkiye’den yedi sığınmacının Kenya topraklarında kaçırıldığına dair haberlerden derin endişe duyduklarını” söyledi.
BM’nin mülteci ajansı UNHCR, BBC’ye “Durumdan haberdar olduklarını ve ellerine daha fazla bilgi geldiğinde paylaşacakları” bildirildi.”