Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Türkiye’nin Suriye operasyonu ilgili cevabı bilinmeyen 5 soru

by aktifhabercom
October 8, 2019
Türkiye’nin Suriye operasyonu ilgili cevabı bilinmeyen 5 soru
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ABD Başkanı Donald Trump, ABD askerlerinin Suriye’nin kuzeyinden çekileceğini açıkladı ve ardından Türkiye’nin, ABD askerinin çekileceği bölgede operasyon yapacağı haberleri geldi.

Ancak henüz olası operasyonun zamanlaması ve derinliği gibi birçok detay bilinmiyor. Bilinmeyenleri 5 soruda derledik:

1-Türkiye’nin operasyon yapmayı planladığı bölgenin genişliği ve derinliği ne kadar olacak?


ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD askerlerinin Türkiye-Suriye sınırından güneye doğru çekileceğini açıklamasının ardından, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) belirli bir bölgeden askerlerin çekilmesinin tamamlandığını açıkladı.

Bu “belirli bölge”nin sınırlarını ise açıklamadı.

BBC Türkçe’ye konuyla ilgili bilgi veren bir güvenlik yetkilisi de, ABD askerleri çekilmeden Türkiye’nin askeri operasyona başlamayacağı bilgisini verdi. İki NATO üyesi arasında herhangi bir çatışma olmayacağını, iki ülke askerlerinin herhangi bir şekilde karşı karşıya gelmemesi üzerinde uzlaşma sağlandığını söyledi.

Ancak ABD askerinin kaç kilometreye kadar ya da sınır boyunca hangi bölgeler arasında çekileceği, şimdilik belirsizliğini koruyor.

Raselayn ve Tel Abyad sınırlarının Türkiye tarafında, Ceylanpınar ve Akçakale şehirleri bulunuyor. Bu bölge, Türkiye-Suriye sınırında YPG kontrolündeki yaklaşık 430 kilometrelik sınırın neredeyse 105 kilometresini oluşturuyor.

Türk yetkililer, sahadan gelen bu açıklamaları yalanlamıyor ancak “uzun vadede tüm sınırda güvenli bölgeyi oluşturmayı öngörüyoruz” diye ekliyor.

Genişliğin yanı sıra derinliğin boyutu da henüz cevabı olmayan sorulardan.

Güvenli bölge görüşmeleri sırasında Ankara 30 kilometre derinlikte ısrar ederken, Washington daha sınırlı bir bölgede “güvenlik mekanizması” oluşturulmasını talep ediyordu.

BBC Türkçe’ye konuşan yetkili, ABD askerinin çekileceği ve Türkiye’nin operasyon yapmayı planladığı bölgenin derinliğinin sahada, süreç devam ederken belirleneceği bilgisini verdi. “Arazi şartlarına ve bölgenin demografik yapısına göre yer yer değişiklik gösterebilecek derinliklerde” operasyonun yapılabileceğini söyledi.

Ancak YPG’nin geri dönüşünün engellenmesi için Tel Abyad ve Raselayn gibi şehir merkezlerinin kritik önemde olduğunu, bu bölgelerden Türkiye’ye giden Arap göçmenlerin yeniden buralara yerleştirileceğini belirtti.

ABD ile sağlanan uzlaşmaya göre, operasyon ABD askerinin çekildiği derinliğe kadar sürdürülecek ve iki ordu karşı karşıya gelmeyecek.

Ankara ile Washington’ın uzlaşma sağladığı açıklamalarının ardından bir tweet atan Trump ise, Türkiye “çizilen çerçeveyi aşarsa, ekonomisini yerle bir ederim” diyerek “çizilen sınıra” dikkat çekti.

2-IŞİD militanlarına ve ailelerine ne olacak?

Planlanan operasyonun gerçekleşmesi halinde Türkiye, sadece operasyon düzenlenen, yani ABD’nin çekildiği bölgelerdeki IŞİD üyelerinin akıbetinden sorumlu olacak.

BBC’ye konuşan yetkililerin verdiği bilgiye göre, bu bölgedeki hapishanelerde tutulan IŞİD savaşçılarının sayısıyla ilgili kesin bir bilgi yok. Hem bu sayı, hem de ailelerine, yani kadın ve çocuklara dair sayılar, operasyon sonrasında belirlenecek.

Bu kişilere ait envanterler hazırlanacak ve kaçının Irak ve Suriye’den geldiği, kaçının yabancı savaşçı olduğu belirlendikten sonra, tamamen Suriye toprakları içinde sürdürülecek bir politika belirlenecek.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Zehirlenme iddiaları: İlaçlama şirketlerini kim denetliyor?

Zehirlenme iddiaları: İlaçlama şirketlerini kim denetliyor?

November 19, 2025
5k
‘Zehirlenerek’ ölen aile: Üçü ilaçlama şirketinden dört kişi tutuklandı

‘Zehirlenerek’ ölen aile: Üçü ilaçlama şirketinden dört kişi tutuklandı

November 19, 2025
5k

Cezaevindeki IŞİD mensuplarının cezaevlerinde kalmaya devam edeceğini belirten yetkili, güvenli bölge oluşturulduktan sonra kadın ve çocukların da “sisteme sokulacağını” söyledi. Ancak bu ifadeyle tam olarak ne kast edildiği henüz bilinmiyor. Tüm bu detaylar, operasyon sonrasında belirlenecek.

Yetkililer, bu bölgelerde Afrin, Azez ve Cerablus’taki gibi “iç güvenlik polisi” oluşturulacağını ve kalkınmanın sağlanacağını belirtti.

3-Aralık ayında Suriye’den askerlerini çekeceğini açıklayan Trump, neden 10 ay bekledi?

Trump, Aralık ayında önce Erdoğan’la telefon görüşmesi yapmış, ardından Suriye’den çekileceğini açıklamıştı. Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna bir askeri operasyon yapacağı ve IŞİD’le mücadeleye devam edeceğini duyurmuştu.

Erdoğan, bu açıklamadan sonra yaptığı ilk konuşmasında “Biz de geçmişteki kötü tecrübeler sebebiyle, bu sözleri memnuniyet ve bir o kadar da ihtiyatla karşılıyoruz” diyerek çekilme kararına temkinli yaklaştığını belirtti.

Çekilme açıklamasının üzerinden kısa bir zaman geçtikten sonra Pentagon, 2019’un başında, Suriye’de IŞİD’in hâlâ varlığını koruduğu bölgelerde operasyonlarına hız kazandırarak örgütün tamamen yenildiğini duyurdu.

Ankara’ya göre Trump, IŞİD’le mücadele için daha fazla maliyet ödemek istemedi ve Pentagon’u hızlandırmak için Türkiye kartını oynadı.

Trump’ın çıkışı IŞİD’le mücadelede Pentagon’u hızlandırmak için başarılı oldu ancak Suriye’den tamamen çıkmak isteyen Trump, IŞİD’li savaşçıların ve uyuyan hücrelerin yeniden ortaya çıkacağı kaygısıyla bunu yerine getiremedi.

Ankara’ya göre, bu sorunu Türkiye üstlenince, Trump’ın beklemek için başka bir gerekçesi kalmadı.

Ancak ABD askerinin hâlâ sahada olması, ne kadar derinlikte bir çekilme olacağının açıklanmaması, bunların geniş çaplı bir operasyondan öte Avrupa ülkelerini harekete geçirmek için atılan bir adım olup olmadığı sorularını beraberinde getiriyor.

Suriye’ye giderek IŞİD’e katılan ve YPG kontrolündeki cezaevlerinde tutulan Avrupa ülkeleri vatandaşlarının ülkelerine alınması için, Trump aylardır çağrı yapıyor. Ancak karşılık bulamıyor.

ABD’nin Aralık ayında aldığı çekilme kararını bugün uygulama noktasına gelmesindeki en önemli etkenlerden biri de bu olabilir. Azil süreci nedeniyle sıkıntı yaşayan Başkan Donald Trump, 2020 seçimleri öncesi IŞİD ile mücadeleyi kazanan ve Amerikan askerlerinin Suriye’den evlerine dönmesini sağlayan lider olarak görünmek istiyor.

4-YPG ile ABD arasında iş birliği bitti mi?

Bu konuyla ilgili ABD’den henüz net bir açıklama gelmedi. Ancak Pentagon sözcüsü Jonathan Rath Hoffman, “Kuzey Suriye’de Türkiye’nin yapacağı bir operasyonu onaylamıyoruz. ABD Silahlı Kuvvetleri böyle bir operasyona destek vermeyeceği gibi dahil de olmayacak” açıklaması yaptı.

“Dahil olmama” ifadesi, SDG için “ABD’nin operasyona destek vermemekle birlikte kendilerini de korumayacağı” anlamına geliyor.

Komutasını ve çoğunluğunu, Türkiye’nin “terör örgütü” olarak kabul ettiği YPG’nin oluşturduğu SDG’den yapılan açıklamalar, ABD’nin kendilerini “sırtından bıçakladığı” yönünde.

Ancak Ankara farklı görüşte.

Ankara’ya göre ABD ile YPG arasında iş birliğinin bittiğini söylemek mümkün değil. Amerikan askerleri güneye, YPG’nin kontrolündeki bölgeye çekiliyor. Suriye’nin dörtte birinden fazlasını kontrol eden YPG’nin elinde, Irak sınırındaki bölgelerle birlikte petrol kuyularının bulunduğu Rakka ve Deyr ez Zor şehirleri de var.

Türk yetkililer, YPG’nin çekilmesi ya da gücünü kaybetmesi halinde İran’ın bölgenin kontrolünü alabileceğine inanan Trump yönetiminin, bu bölgede YPG ile ortaklık ilişkisini sürdüreceği görüşünde.

Ankara’da, kontrol ettikleri diğer bölgeler için YPG’nin de ABD’ye ihtiyaç duyduğu ve yapılan sert açıklamaların “gözdağı verme amaçlı olduğu” görüşü hakim.

ABD’nin içinden ise Başkan Trump’a yönelik “YPG’yi yüz üstü bıraktığı” eleştirileri geliyor. Eleştirilerin tonunu sertleştiren bazı senatörler, “IŞİD’le mücadelede önemli bir rol oynayan ve birçok kayıp veren Kürt savaşçıların kaderine terk edilmemesi gerektiğini, bunun ABD’nin gelecekteki ortaklarına da olumsuz bir mesaj olacağını” söylüyor.

IŞİD’le mücadele etmek için 2014’ten bu yana YPG ile yapılan iş birliğini, 5 yıl sonra NATO müttefiki Türkiye’nin sert itirazları bile olsa kesmek, Trump için de çok kolay görünmüyor.

Öyle ki Trump, açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden “Çizilen çerçeveyi aştığını düşünürsem, Türkiye’nin ekonomisini yerle bir ederim. Daha önce bunu yaptım!” tweetini paylaştı.

5-İran ve Rusya’nın tepkisi ne oldu?

Türk yetkililer, son gelişmelerle ilgili Rus ve İranlı dışişleri ve güvenlik birimleriyle irtibat halinde oldukları bilgisini veriyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’le Pazartesi günü bir telefon görüşmesi yaptı ancak görüşmenin detayları paylaşılmadı.

Tahran’dan, güvenli bölge konuşmaları başladığı günden bu yana yapılan açıklamalar, ABD’nin bölgedeki varlığını meşru kılmaya yönelik çalışmalara itiraz ettiklerini gösteriyor.

Türkiye’nin tek taraflı bir operasyon yapması olasılığıyla ilgili ise henüz İranlı yetkililerden bir açıklama gelmedi.

Türk ve ABD’li yetkililerin güvenli bölgeyi görüştüğü ancak Ankara’dan operasyona yönelik açıklamaların arttığı dönemde, Eylül ayında İran Dışişleri Bakanı Zarif “ABD’nin Fırat’ın doğusundaki varlığı yasa dışı ve yıkıcıdır. ABD’nin varlığı, Suriye’nin bütünlüğünü bozuyor” demişti.

Rusya’dan ise Trump’ın ABD askerlerinin çekileceğini açıklaması ve Türkiye’nin bu bölgede operasyon yapacağını açıklaması sonrasında “Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda Türkiye ile aynı pozisyonda oldukları” açıklaması geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Umarız Türk mevkidaşlarımız her koşulda bu pozisyonlarını korurlar” dedi ve Suriye’de yasa dışı olarak bulunan yabancı savaşçıların ülkeyi terk etmesi gerektiğini belirtti.

Ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile ABD Savunma Bakanı Mark Esper, telefonda Suriye’deki son gelişmeleri ele aldı. Bu konuşmanın da detayları paylaşılmadı.

Kaynak ve Tam metin: BBC

ShareTweet
Previous Post

Savaştıkça batıyor, battıkça savaşıyor

Next Post

Kayyımlar yolsuzluk yapıyor devlet seyrediyor

İLGİLİHABERLER

Zehirlenme iddiaları: İlaçlama şirketlerini kim denetliyor?
GÜNDEM

Zehirlenme iddiaları: İlaçlama şirketlerini kim denetliyor?

November 19, 2025
5k
‘Zehirlenerek’ ölen aile: Üçü ilaçlama şirketinden dört kişi tutuklandı
GÜNDEM

‘Zehirlenerek’ ölen aile: Üçü ilaçlama şirketinden dört kişi tutuklandı

November 19, 2025
5k
Cem Küçük’ten İBB iddianamesiyle ilgili ‘yalan söyledim’ itirafı
GÜNDEM

Cem Küçük’ten İBB iddianamesiyle ilgili ‘yalan söyledim’ itirafı

November 19, 2025
5.1k
İstanbul Valiliği işletmelere 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı şartı getirdi
GÜNDEM

İstanbul Valiliği işletmelere 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı şartı getirdi

November 19, 2025
5k
Ziyaret sonrası Bülent Arınç açıkladı: “Demirtaş’tan Erdoğan’la görüşme talebi” iddiası
GÜNDEM

Ziyaret sonrası Bülent Arınç açıkladı: “Demirtaş’tan Erdoğan’la görüşme talebi” iddiası

November 19, 2025
5k
Greenpeace davayı kazandı: Tarım Bakanlığı pestisit analizlerini paylaşmak zorunda
GÜNDEM

Greenpeace davayı kazandı: Tarım Bakanlığı pestisit analizlerini paylaşmak zorunda

November 18, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Fatih’te iki ayrı şüpheli zehirlenme vakası daha

Fatih’te iki ayrı şüpheli zehirlenme vakası daha

November 19, 2025
5k
Göl fokur fokur kaynıyor: Havadan ve su altından görüntülendi

Göl fokur fokur kaynıyor: Havadan ve su altından görüntülendi

November 19, 2025
5.1k
5 araç birbirine girdi, ortalık can pazarına döndü

5 araç birbirine girdi, ortalık can pazarına döndü

November 19, 2025
5k
İstanbul açıklarında gemide zehirlenme: Mürettebattan bir ölü

İstanbul açıklarında gemide zehirlenme: Mürettebattan bir ölü

November 19, 2025
5k
Avrupa’nın reddettiği ürünler: Nar, incir, gıda takviyesi…

Avrupa’nın reddettiği ürünler: Nar, incir, gıda takviyesi…

November 19, 2025
5k
İnterneti çökerten Cloudflare özür diledi

İnterneti çökerten Cloudflare özür diledi

November 19, 2025
5k
Derbi öncesi Osimhen’den korkutan haber geldi: Galatasaray açıklama yaptı

Derbi öncesi Osimhen’den korkutan haber geldi: Galatasaray açıklama yaptı

November 19, 2025
5.1k
Fenerbahçe’nin eski teknik direktörü, 150 bin nüfuslu ülkeyi Dünya Kupası’na taşıdı

Fenerbahçe’nin eski teknik direktörü, 150 bin nüfuslu ülkeyi Dünya Kupası’na taşıdı

November 19, 2025
5.1k
Dünyanın tanıdığı iki yıldız Sirkeci’de ortaya çıktı

Dünyanın tanıdığı iki yıldız Sirkeci’de ortaya çıktı

November 19, 2025
5.1k
Bütün bir ülke bunu konuşuyor: 25 kız öğrenci gündüz vakti okuldan kaçırıldı

Bütün bir ülke bunu konuşuyor: 25 kız öğrenci gündüz vakti okuldan kaçırıldı

November 19, 2025
5.1k
Tarihe geçti, alıcısı bilinmiyor: Bu tablonun fiyatı 10 milyar TL

Tarihe geçti, alıcısı bilinmiyor: Bu tablonun fiyatı 10 milyar TL

November 19, 2025
5.1k
Play-off’lara gitmeye hak kazanan ülkeler belli oldu: İşte Türkiye’nin muhtemel rakipleri

Play-off’lara gitmeye hak kazanan ülkeler belli oldu: İşte Türkiye’nin muhtemel rakipleri

November 19, 2025
5.1k
ABD Temsilciler Meclisi, tüm Jeffrey Epstein dosyalarının açılmasını öngören tasarıyı kabul etti

ABD Temsilciler Meclisi, tüm Jeffrey Epstein dosyalarının açılmasını öngören tasarıyı kabul etti

November 19, 2025
5k
İkiz pop yıldızı ötanazi ile hayatlarına son verdiler

İkiz pop yıldızı ötanazi ile hayatlarına son verdiler

November 19, 2025
5.1k
‘Baby Shark’ mucizesi: 90 saniyelik klip nasıl 16 milyarı aşkın görüntüleme aldı?

‘Baby Shark’ mucizesi: 90 saniyelik klip nasıl 16 milyarı aşkın görüntüleme aldı?

November 19, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.