Dünyanın hemen hiçbir ülkesi “evet” demiyor.
2016 Faaliyet Raporu’nda, suçluların iadesi işlemlerinin ikili anlaşmalar veya “Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi” hükümlerine göre yapıldığı belirtildi. Adli makamlarca aranırken yurt dışına kaçan şüpheli, sanık ve hükümlülerin bulundukları ülkeden iadelerinin sağlanması amacıyla düzenlenen iade evrakının yabancı makamlara gönderildiği ifade edilen raporda, 9 yılda 598 iade başvurusunda bulunulduğu bildirildi. Raporda ayrıca iadelerinin istenilmesi düşünülen ancak yurtdışında bulundukları yerler belirlenemeyen kişilerin iadeleri amacıyla uluslararası düzeyde “Kırmızı Bülten” de çıkartıldığı belirtilen raporda, Interpol aracılığıyla arama işlemlerinin yapıldığı vurgulandı.
9 yılda 27 iade
2007 ve 2016 yılları arasında yapılan 27 kişiden beşi Romanya’dan, dördü KKTC’den, üçü Almanya’dan, üçü Azerbaycan, ikisi Avusturya’dan geri gönderilirken Ürdün’den, Ukrayna’dan, Sırbistan’dan, Rusya’dan, Kırgızistan’dan, Kazakistan’dan, Hollanda’dan, Fas’tan, Bulgaristan’dan ve Afganistan’dan birer kişi iade edildi.
ABD geri vermiyor
ABD’den 9 yıl boyunca 8 kişi hakkında iade talebinde bulunuldu ancak ABD hiç kimseyi Türkiye’ye iade etmedi. Türkiye’nin iade talebini en çok reddeden ülke ise AKP’liler ile yaşadığı “salon krizi” ile gündeme gelen Almanya oldu. Almanya’ya 9 yılda 145 iade talebinde bulunuldu, sadece üç kişi iade edildi.
9 yılda 45 ayrı ülkeden iade talebinde bulunan Türkiye’ye toplamda 30 ülke ret yanıtı verdi. Aralarında darbe girişiminin ardından bazı pilotların sığındığı Yunanistan ile Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Fransa, Suriye, Suudi Arabistan ve İngiltere’nin bulunduğu ülkeler, Türkiye’nin taleplerini reddetti.
İade talepleri çoğunlukla reddedilen Türkiye’nin, dış ülkelerden gelen iade taleplerine yaklaşımı da farklılık göstermiyor. Dokuz yılda 17 ülke Türkiye’de bulunan 47 kişinin iadesini talep ederken Türkiye yalnızca bei kişiyi iade etti. En çok iade talebinde bulunan ülke 10 kişi ile Kazakistan olurken, Türkiye yalnızca Almanya’ya dört, ABD’ye ise bir kişiyi iade etti.
2016 yılında 226 kişi istendi
Bakanlığın faaliyet raporu ayrıca, darbe girişiminin de gerçekleştiği 2016 yılında 226 kişi hakkında iade talebinde bulunulduğunu ortaya koydu. Almanya 40, Gürcistan 26, Fransa 18, KKTC 14 ve Ukrayna 11 kişi ile en çok talepte bulunulan ülke olurken Gülen’in bulunduğu ABD’den 6 kişinin Türkiye’ye iadesi istendi.