Türkiye’nin de ortağı olduğu, Airbus tarafından üretilen A400M askeri nakliye uçağı projesinde taraflar “yeni sözleşme” konusunda anlaşmaya vardı.
İlk planlanan maliyetini oldukça aşan ve gecikmeler yaşanan Airbus A400M askeri nakliye uçağı projesinde uçağın üreticisi Airbus, projedeki Avrupalı alıcı ülkelerle yeni sözleşme konusunda anlaşmaya vardı. Airbus ve ortak ülkeler artan masraflar ve uçağın askeri kabiliyetleri konusunda bir yıldır görüşmeler yürütüyordu.
Airbus tarafından yapılan açıklamada, projenin ana ortakları yedi ülkenin temsilcileri ile uçağın 2030 yılı sözleşme süresine sadık kalınarak üretim planlarının uzatılması konusunda anlaşma sağlandığı ifade edildi.
AİRBUS A400M ASKERİ NAKLİYE UÇAĞI PROJESİ
Airbus A400M, Avrupalı uçak üreticisi Airbus tarafından geliştirilen dört turboprop (pervaneli) motorlu, askeri nakliye uçağı projesi olarak hayata geçirildi.
Avrupa ülkelerind “Transall C-160” and “Lockheed Martin C-130 Hercules” tipi askeri nakliye uçaklarının üretilmesi için düşünüldü.
Proje, özellikle Avrupa Ordusu düşüncesi çerçevesinde Avrupa Birliği ülkeleri ordularının askeri kapasitelerinin arttırılması bağlamında hayata geçirildi.
Projeye başlangıçta 7 Avrupa ülkesi Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya, Lüksemburg, İspanya ve Türkiye ortak oldu. Daha sonra Avrupa ülkesi olmayan Güney Afrika ve Malezya da katıldı.
Uçağın ilk uçuşu 2008 yılı için planlandı ancak 11 Aralık 2009’de İspanya Sevilla ‘da gerçekleştirilebildi.
Ancak 2009 ve 2010 yıllarında geliştirme programındaki gecikmeler ve maliyetlerin aşması nedeniyle projede büyük sarkmalar oluştu.
2010 yılında proje ortağı 7 ülke, gecikmeler ve maliyetleri aşmak için projeye 3.5 milyar avro daha destek sağladı ve projenin devamı sağlandı. Ülkeler, gecikmeleri kabul etti; Airbus da projeye her türlü destek verme sözü verdi.
Mart 2013’te Avrupa Uçuş Güvenliği Ajansı (EASA) tarafından sertifikalandırıldı. Ağustos 2013’te Fransız Ordusu ilk A400M askeri nakliye uçağını teslim aldı.
Türkiye’nin ilk Airbus A400M askeri nakliye uçağı 2014 yılı Nisan ayında uçuşlarına başladı ve Mayıs ayında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. Türkiye toplamda 10 adet A400M uçağı alacak. Şu ana kadar yedisi teslim edildi.
Fransız Ordusu, uçağın Afrika’daki askeri operasyonlarında oldukça başarılı olduğunu açıkladı.
Nakliye uçağı olmasına rağmen uçağın yerküreyi radarla tarayarak (terrain following radar) alçak uçuşlara imkan vermesi, oldukça kötü zeminlere ve kısa pistlere inebilecek olması uçağı benzelerinden öne çıkarıyor.
A400M’İN ASKERİ KABİLİYETLERİ TARIŞMASI BİTMEDİ
Uçağın askeri kabiliyetleri ve gizli tutulan “savunma sistemleri” ile ilgili tartışmalar ise uzun süre devam etti. Ayrıca ülkelerin hava indirme kabiliyetleri ve helikopterlere havada yakıt ikmali ile ilgili talepleri de tartışmalar yarattı.
Airbus yetkilileri, projeye taraf ülke ordularının kendi özel ihtiyaçları için taleplerini “fazlaca abartılı” olmakla suçladı.