Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Thodex davasında gerekçeli karar açıklandı

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in dolandırıcılık davasında gerekçeli karar açıklandı. Kararda "Tüm sanıkların devam eden yargılama sürecinde suçtan gerçekten pişman olduklarına dair bir emare göstermedikleri gibi yine örgüt bilinci içerisinde savunma yaparak kendilerini ve kendilerinden de önce örgüt yöneticilerini aklamaya çalışır şekilde hareket ettikleri anlaşılmış olup, bu sebeple sanıkların cezalarında takdiri indirim uygulanmamıştır." denildi.

by aktifhabercom
January 20, 2024
Thodex davasında gerekçeli karar açıklandı
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan ve taraflara tebliğ edilen 508 sayfalık gerekçeli kararda, yargılama aşamasındaki savunmalar, cumhuriyet savcılığının iddianamesi, mütalaası ve delillere yer verildi.

Kararda, Koineks Teknoloji AŞ’nin 20 Eylül 2017’de 400 bin lira sermaye ile kurulduğu, şirketin kurucusu ve yöneticisinin ise sanık Faruk Fatih Özer olduğu belirtildi.

Thodex Platformu adıyla bilinen Koineks Teknoloji AŞ’nin bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı olduğu aktarılan kararda, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının temelde müşterilerine, kripto varlık ve Türk lirası ya da diğer itibari para birimleri arasında alım satım imkanı, kripto varlık transfer işlemi, müşterileri adına kripto varlık saklama hizmeti sağladığı bilgisi verildi.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

CHP’de Olağan Kurultay süreci başladı

CHP’de Olağan Kurultay süreci başladı

July 18, 2025
5k
Şile Belediye Başkanvekili seçimi 21 Temmuz’da yapılacak

Şile Belediye Başkanvekili seçimi 21 Temmuz’da yapılacak

July 18, 2025
5k

Kararda, bu hizmet sağlayıcılarının, bünyelerinde yer alan ve “kripto borsa” olarak ifade edilen platformda, müşterilerin birbirleri arasında alım satım gerçekleştirmesine imkan tanıdığı kaydedildi. 

Alım satıma konu olan varlığın arz ve talebine göre ortaya çıkan fiyatın, varlığın o andaki fiyatını oluşturduğu belirtilen kararda, “Kripto varlıkların sayısı günümüzde binlerle ifade edilmekle birlikte, her kripto varlık türünün tüm kripto borsalarda işlem görmediği, kripto borsalarda genellikle müşterilerin sıklıkla talep ettiği ve likiditesi yüksek olan kripto varlıkların işlem gördüğü anlaşılmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

MAĞDURLAR İLAN VE REKLAMLARA ALDANDI

Gerekçeli kararda, Thodex’in reklam ve tanıtım faaliyetlerinde kamuoyu tarafından tanınan ünlü kişilerin kullanıldığına işaret edildi. Thodex’in, çeşitli şekillerde diğer kripto borsalarına nazaran daha fazla kar imkanı sunacağına yönelik internet ilanı ve televizyon reklamlarına aldanan mağdurların, bu şekilde iradelerinin fesada uğratıldığı kaydedildi.

Kararda, Thodex’in müşterilerine gerçekte var olmayan varlıkları satması, müşterilere ait varlıkların platform tarafından soğuk cüzdana çıkartıldığının müşterilere bildirilmemesi hususlarının ise hileli hareketler olarak değerlendirildiği aktarıldı.

Thodex adı ve çatısı altında kurulan bu suç örgütünün, sistemin başladığı ilk süreçte müşterilere Thodex üzerinden gerçekleştirmek istedikleri online işlemlere anında veya en geç beklenen sürede yanıt vererek, müşterilerin şirkete olan güvenini artırdığı vurgulandı.

Kararda, örgütün kazandığı bu aldatıcı güven, promosyon vaatleri ve sistemdeki manipülasyonlar sayesinde mevcut müşterilerinin sayısını artırdığı bildirilen kararda, “Şirket nezdinde müşterilerden elde edilen gerçek varlıklar beklenen doyuma ulaştığında bir anda sonlandırılmış, çoktan soğuk cüzdana aktarılmış ve halihazırda ulaşılamaz hale getirilmiş olan müşteri/mağdur varlıkları sanıklar tarafından bu şekilde ele geçirilmiştir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

“SOĞUK CÜZDAN FİZİKEN KÜÇÜK VE TAŞINABİLİR ANCAK ŞİFREYLE ULAŞILABİLİR BİR CİHAZ”

Gerekçeli kararda, kripto varlıkların diğer malvarlığı değerlerine göre, izinin sürülememesinin veya takibini sınırlandıracak şekilde işlemlere tabi tutulmasının çok daha kolay olduğuna dikkat çekildi.

Soğuk ve sıcak cüzdan terimlerinin anlatıldığı kararda, şunlar kaydedildi:

“Thodex isimli kripto varlık borsanın ve diğer kripto varlık borsalarının işleyişini bankaya benzetmek gerekirse; bankanın belirli bir süre içerisinde müşterilerinin yatırdığı paraların gün içerisinde kabul ve başka müşteri tarafından talebi halinde hemen ödenebilmek üzere veznede tutulduğu, veznenin kripto varlık borsası açısından sıcak cüzdana benzetilebileceği değerlendirilmiştir. Veznede, yani sıcak cüzdanda biriken varlıkların siber saldırı gibi sebeplerle internet bağlantısından uzak olması nedeniyle aktarıldığı kriptolu mecra olan soğuk cüzdan ise bankanın kasasına benzetilebilir. Soğuk cüzdanın fiziken küçük ve taşınabilir ancak şifreyle ulaşılabilir biz cihaz olduğu anlaşılmaktadır. Thodex’de müşterilerin yatırdıkları paralar ilk etapta vezne olarak değerlendirilen sıcak cüzdana aktarılmaktadır.”

Kararda, kripto varlıkların Thodex’in veznesi olarak kabul edilebilecek sıcak cüzdandan, yine Thodex’in şifresi kırılamayan kasası olarak kabul edilen soğuk cüzdana aktarılması, bu varlıkların farklı şirketlere verilerek karşılığında altın satın alınması eylemlerinin “suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama” suçunu oluşturduğu bildirildi.

MÜŞTERİLERİNE GERÇEKTE VAR OLMAYAN VARLIKLARI SATMIŞLAR

Thodex’in müşterilerine gerçekte var olmayan varlıkları satması, müşterilere ait varlıkların platform tarafından soğuk cüzdana çıkartıldığının müşterilere bildirilmemesinin hileli hareketler olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Kararda, sanıklardan Faruk Fatih, Güven ve Serap Özer’in, kuruluş aşamasından itibaren örgütü Thodex platformu üzerinden oluşturup yönetmek amacında oldukları belirtildi.

Bu sanıkların, örgüt dahilinde dolandırıcılık ve para aklama işlemlerini gerçekleştirmek için gerekli teknik bilgi ve eğitime sahip olmadıkları kaydedilen kararda, bu nedenle teknik işler ve yazılımlar için örgüt üyesi olan diğer sanıklar Ergün Acar, Mesut Can Arbaz, Cem Uzunoğlu ve Onur Can Gündüz’ü kullandıkları bilgisine yer verildi.

Kararda, örgüt üyesi sanıkların ise yöneticilerden aldıkları emir ve talimatlar doğrultusunda örgütün dolandırıcılık ve aklama suçlarını işleyebilmesi için gerekli olan sistemsel programlama, yazılım ve diğer teknik ihtiyaçları hayata geçirdikleri anlatıldı.

“SANIKLAR PİŞMANLIK GÖSTERMEDİKLERİ İÇİN CEZALARINDA İNDİRİM UYGULANMADI”

Sanıklara verilen cezalarla ilgili değerlendirmelere de yer verilen kararda, Faruk Fatih Özer ile kardeşleri Güven Özer ve Serap Özer’in suç işlemek amacıyla kurulan örgütün yöneticileri oldukları yönünde mahkemede kesin vicdani kanaat oluştuğu gerekçesiyle sanıkların bu suçtan cezalandırıldıkları belirtildi.

Gerekçeli kararda, “Sanıkların devam eden yargılama sürecinde suçtan gerçekten pişman olduklarına dair bir emare göstermedikleri gibi yine örgüt bilinci içerisinde savunma yaparak kendilerini ve kendilerinden de önce örgüt yöneticilerini aklamaya çalışır şekilde hareket ettikleri anlaşılmış olup, bu sebeple sanıkların cezalarında takdiri indirim uygulanmamıştır.” değerlendirmesi yapıldı.

SANIKLARA 26 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE PARA CEZASI VERİLMİŞTİ

Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 7’si tutuklu 21 sanığın yargılandığı kripto para borsası Thodex’teki “dolandırıcılık” davasına ilişkin kararını 7 Eylül 2023’te açıklamıştı.

Mahkeme, tutuklu sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer’e, “örgüt kurma, yönetme ve örgüte üye olmak”, “nitelikli dolandırıcılık”, “mal varlığı değerlerini aklama”, “bilişim sistemleri kullanmak suretiyle dolandırıcılık” suçlarından 11 bin 196 yıl 10 ay 15’er gün hapis cezası vermişti.

Diğer sanıklara ise çeşitli suçlardan değişen sürelerde hapis cezası veren heyet, 16 sanık hakkında delil yetersizliği gerekçesiyle “nitelikli dolandırıcılık” suçundan ise beraat hükmü kurmuştu.

Öte yandan mahkeme, sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer’e ayrı ayrı 8 milyar 871 milyon 675 bin lira olmak üzere toplamda 26 milyar 615 milyon 25 bin lira adli para cezası vermişti. Heyet, verilen para cezalarının bir kısmının ise 24 ay taksitle ödenmesine hükmetmişti.

Tags: gerekçeli kararThodex davası
ShareTweet
Previous Post

Kira gelirleri mercek altında

Next Post

Manken Tuğba Özay’dan ‘Alper Gezeravcı’ yorumu: 55 milyon dolara turistik gezi

İLGİLİHABERLER

CHP’de Olağan Kurultay süreci başladı
Manşet Altı

CHP’de Olağan Kurultay süreci başladı

July 18, 2025
5k
Şile Belediye Başkanvekili seçimi 21 Temmuz’da yapılacak
GÜNDEM

Şile Belediye Başkanvekili seçimi 21 Temmuz’da yapılacak

July 18, 2025
5k
Doğum sonrası yarım çalışma hakkı Resmi Gazete’de
GÜNDEM

Doğum sonrası yarım çalışma hakkı Resmi Gazete’de

July 18, 2025
5k
İBB soruşturmasında 18 gözaltı kararı daha
GÜNDEM

İBB soruşturmasında 18 gözaltı kararı daha

July 18, 2025
5k
Meteoroloji’den 12 il için sağanak yağış uyarısı
GÜNDEM

Meteoroloji’den 12 il için sağanak yağış uyarısı

July 18, 2025
5k
Galatasaraylıları Osimhen vaadiyle dolandırdılar
Manşet Altı

Galatasaraylıları Osimhen vaadiyle dolandırdılar

July 17, 2025
5.2k
Daha Fazla Haber
CHP’de Olağan Kurultay süreci başladı

CHP’de Olağan Kurultay süreci başladı

July 18, 2025
5k
Şile Belediye Başkanvekili seçimi 21 Temmuz’da yapılacak

Şile Belediye Başkanvekili seçimi 21 Temmuz’da yapılacak

July 18, 2025
5k
Doğum sonrası yarım çalışma hakkı Resmi Gazete’de

Doğum sonrası yarım çalışma hakkı Resmi Gazete’de

July 18, 2025
5k
İBB soruşturmasında 18 gözaltı kararı daha

İBB soruşturmasında 18 gözaltı kararı daha

July 18, 2025
5k
Meteoroloji’den 12 il için sağanak yağış uyarısı

Meteoroloji’den 12 il için sağanak yağış uyarısı

July 18, 2025
5k
Galatasaraylıları Osimhen vaadiyle dolandırdılar

Galatasaraylıları Osimhen vaadiyle dolandırdılar

July 17, 2025
5.2k
Mbappe’nin ‘gizli iyiliği’ olay oldu: Beş polise soruşturma açıldı

Mbappe’nin ‘gizli iyiliği’ olay oldu: Beş polise soruşturma açıldı

July 17, 2025
5.1k
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi sağlıkçılarından eylem: “Niçin ısrarla sağlıksız yemek malzemeleri çalışanlara dayatılmaktadır”

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi sağlıkçılarından eylem: “Niçin ısrarla sağlıksız yemek malzemeleri çalışanlara dayatılmaktadır”

July 17, 2025
5k
Grand Kartal davasında ‘Bakan Ersoy dinlensin’ talebine ret

Grand Kartal davasında ‘Bakan Ersoy dinlensin’ talebine ret

July 17, 2025
5k
İsrail Gazze’de Katolik kilisesini vurdu

İsrail Gazze’de Katolik kilisesini vurdu

July 17, 2025
5k
Papa XIV. Leo İznik’i ziyaret edecek

Papa XIV. Leo İznik’i ziyaret edecek

July 17, 2025
5k
Medvedev’den Batı’ya “ön alıcı saldırı” tehdidi

Medvedev’den Batı’ya “ön alıcı saldırı” tehdidi

July 17, 2025
5k
Britanya’da oy kullanma yaşı 16’ya düştü

Britanya’da oy kullanma yaşı 16’ya düştü

July 17, 2025
5k
Gazeteci Fatih Altaylı hakkında istenen ceza belli oldu

Gazeteci Fatih Altaylı hakkında istenen ceza belli oldu

July 17, 2025
5k
Bursa susuzlukla karşı karşıya: 50 günlük su kaldı

Bursa susuzlukla karşı karşıya: 50 günlük su kaldı

July 17, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.