Ceza Hukukçusu Prof. Dr. İzzet Özgenç, yeni Ceza İnfaz Kanunu taslağı teklifinin sorunu çözme değil, ‘öteleme’ özelliği taşıdığını söyledi.
Özgenç, “Çözümsüz sorun yoktur; ancak, bunun için toplum olarak, kolektif ve özellikle SAMİMİ çalışmalara ihtiyacımız vardır.” ifadelerini kullandı.
TCK’nın mimarlarından Özgenç, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ceza infaz kurumlarındaki hükümlü mevcudunu azaltmaya yönelik olarak hazırlanan kanun teklifi taslağı, sorunu çözme değil, öteleme özelliği taşımaktadır. Türkiye, ceza infaz kurumlarının kapasite ve doluluk oranları itibarıyla ‘örnek’ ülkeler olan ABD ve Rusya ile mukayese edilebilir bir ülke olma “başarısı”nı göstermiştir. Bu nedenledir ki Adalet Bakanlığı, ceza infaz kurumlarındaki hükümlü sayıları ile ilgili istatistikî bilgileri bir yıldır yayımlamamakta ve kamuyla paylaşmamaktadır.”
2020.02.10
Ceza infaz kurumlarındaki hükümlü mevcudunu azaltmaya yönelik olarak hazırlanan kanun teklifi taslağı, sorunu çözme değil, öteleme özelliği taşımaktadır.— İzzet Özgenç (@izzetoezgenc) February 10, 2020
533 BİN KİŞİ DENETİMLİ SERBESTLİK UYGULAMASINA TABİ!
“İnfaz kurumlarının mevcudunun azaltılmasına yönelik olarak bugüne kadar çıkarılan bütün kanunlar, toplumda “af” izlenimi oluşturmuştur ve hiçbirinin sorunu çözme yönünde bir etkisi olmamıştır. 2019 sonu itibarıyla, Türkiye’de, infaz kurumlarında bulunmamakla birlikte, şüpheli, sanık veya hükümlü sıfatını taşımaları dolayısıyla 533 bin 889 kişi “denetimli serbestlik tedbiri” uygulamasına tabidir. Bakanlığın, bugünkü teşkilat ve personel yapısı itibarıyla, bu denetimi efektif bir şekilde yapma imkanı bulunmamaktadır. Çözümsüz sorun yoktur; ancak, bunun için toplum olarak, kolektif ve özellikle SAMİMİ çalışmalara ihtiyacımız vardır.”