Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Tahir Elçi’nin katilini ortaya çıkartabilecek delilin Adli Tıp Kurumu’nda yokedilişinin belgesi

by aktifhabercom
September 11, 2019
Tahir Elçi’nin katilini ortaya çıkartabilecek delilin Adli Tıp Kurumu’nda yokedilişinin belgesi
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Adli Tıp doktoru Mehtap Altuğ resmi ifadesinde Elçi suikastinin en kritik delilinin Adli Tıp Kurumu Başkanı’nın emriyle yokedildiğini delilleriyle anlattı.

Bold Medya’dan Cevheri Güven’in haberine göre; Tahir Elçi suikastında faili ortaya çıkartabilecek en önemli kanıtın, Adli Tıp Kurumu’nda dosyadan çıkartıldığı ortaya çıktı. Delilin yokedilmesi olayını İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda çalışan Adli Bilimler Genetik Doktoru Mehtap Altuğ, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü Adli Tıp Kurumu Soruşturmasındaki resmi ifadesinde anlattı. Ancak konunun üstü kapatıldı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Sur ilçesinde silahla vurularak öldürüldü. Elçi’yi vuran kurşunun hangi silahtan çıktığı aradan geçen dört yıla rağmen tespit edilemedi.


Etkin bir soruşturma yürütülmediğine dair Elçi ailesi ve hak savunucularının itirazları devam ederken, suikastı aydınlatabilecek en önemli delilin dosyadan çıkartıldığı ortaya çıktı.

Elçi dosyasına ait deliller Adli Tıp Kurumu’na geldikten sonra; Adli Tıp Uzmanı Arif Bingöl, Elçi’nin vurulduğu sokaktan toplanan delilleri incelemeye aldı. Bingöl, deliller üzerinden DNA izi toplamaya yarayan eküvyon çubuğu üzerinde erkek DNA’sı tespit etti ve bunu kayıt altına alarak UYAP sistemine girdi. Ancak Adli Tıp Kurum Başkanı Yalçın Büyük’ün talimatıyla bu delil dosyadan çıkartıldı. UYAP’taki dosyasının onayı ise Daire Başkanı Bestami Çolak tarafından iptal edildi. Böylece faili ortaya çıkartabilecek en önemli delil karartıldı.

DELİL KARARTMA RESMİ İFADE TUTANAĞINDA

2001 yılından beri İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda Adli Bilimler Genetik Doktoru olarak çalışan Mehtap Altuğ, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 2016/68697 sayılı soruşturma çerçevesinde 3 Ağustos 2016’da İstanbul Emniyeti Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde “tanık” sıfatıyla ifade verdi.

Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na yönelik Cemaat soruşturması kapsamında, kurum personelinin bilgisine başvurulan soruşturma çerçevesinde “tanık” sıfatıyla ifade veren Mehtap Altuğ, ifadesinde kuruma dair tüm bildiklerini anlatırken Tahir Elçi soruşturması sırasında karşılaştıklarını da anlattı.

DELİL TORBASI ARİF BİNGÖL’E ZİMMETLENDİ

Tahir Elçi’yle ilgili delil torbaları içerisinde, ‘Kovan, eküvyon çubukları ve kamera cihazları’nın bulunduğu dosyanın Adli Tıp Uzmanı Arif Bingöl’e zimmetlendiğini anlatan Mehtap Altuğ, dosyanın diğer iki partnerinin ise kendisi ve Turgay Kandemir olduğunu anlattı. Yapılan çalışmada Arif Bingöl’ün, bir eküvyon çubuğu üzerinde Erkek DNA profiline ait tespit yaptığını belirten Mehtap Altuğ, ardından yukarıdan gelen baskıyla bu delilin yokedildiğini söyledi. Altuğ, sözkonusu delilin Arif Bingöl tarafından UYAP’a da girildiğini ancak bağlı bulundukları bölüm başkanı Bestami Çolak’ın UYAP girişini sonradan reddettiğini anlattı.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Foreign Policy: Türk silahları Afrika’daki yerel çatışmaları körüklüyor

Foreign Policy: Türk silahları Afrika’daki yerel çatışmaları körüklüyor

November 1, 2025
5.1k
AKP destekçisi Sabah yazarı uyardı: Bahçeli destek olmazsa Erdoğan bir daha seçilemez

AKP destekçisi Sabah yazarı uyardı: Bahçeli destek olmazsa Erdoğan bir daha seçilemez

November 1, 2025
5.1k

Mehtap Altuğ’un ifadesi şöyle:

“En son yaklaşık 4 ay önce Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ölümü ile ilgili olarak delil torbaları içerisinde kovan, Eküvyon çubukları vardı, kamera cihazları vardı. Bu dosya uzman olan Arif BİNGÖL’e zimmet verildi. Dosyanın diğer partnerleri ben ve Turgay KANDEMİR idik. Polisin yapmış olduğu incelemede bir eküvyon çubuğunda DNA bulunamadı şeklinde belirtilmişti. Ancak Arif BİNGÖL Erkek DNA profiline ait tespit yaptı. Bu durum rapor olarak UYAP projesine girildi. Arif BİNGÖL yazıyı e-imzalı olarak bana gönderdi. Ben yazıyı sistem üzerinden imzaladım. 3. partner de imzaladı. Evrak biyoloji bölüm başkanı Bestami ÇOLAK’ın imzasına sunulmak üzere sistemden gönderildi. Bölüm Başkanı Bestami ÇOLAK benimde bulunduğum bir ortamda Arif BİNGÖL’e kurum başkanı Yalçın BÜYÜK’ün ve Başkan Yardımcısı Ömer MÜSLÜMANOĞLU da dosyadan o maddeyi çıkartın şeklinde talimat verdi dedi. UYAP yargı ağı sisteminden ise Bestami ÇOLAK dosyayı reddetti. Dosya içerisinde DNA analizlerinin yeraldığı kurum içi laboratuvar programı ALİS isimli program içerisinde yer almaktadır. Bu husus sabittir. Kurum Başkanı Yalçın BÜYÜK, Başkan Yardımcısı Ömer MÜSLÜMANOĞLU ve bölüm başkanı Bestami ÇOLAK’ın talimatı ile bulunan DNA örneği dosyadan çıkartıldı. Yukarıda da izah ettiğim gibi dosyanın sahibi Arif BİNGÖL DNA örneğini dosyadan çıkartarak yeni bir dosya hazırlandı ve bu yeni dosya imzalanarak Diyarbakır’a gitti.”

TALİMATI VEREN ÜÇLÜ AKP DÖNEMİNİN YILDIZLARI

Adli Bilimler Genetik Doktoru Mehtap Altuğ’un ifadesinde ismi geçen Adli Tıp Kurumu’nun üç yöneticisi de AKP’nin Adli Tıp Kurumu’nda gerçekleştirdiği tasfiyelerin ardından yıldızı parlamış isimler ve halen kurumun en kilit üç pozisyonunda bulunuyorlar.

Yalçın Büyük, Cemaate yönelik Adli Tıp Kurumu’ndaki tasfiyelerin ardından 04.06.2013 tarihinde Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na atandı ve 6 yılı aşkın süredir bu görevde.

Ömer Müslümanoğlu Adli Tıp Kurumu Başkan Yardımcısı; Bestami Çolak ise Adli Tıp Biyoloji İhtisas Dairesi Başkanı olarak halen görevde.

DNA İZİ FAİLİ ORTAYA ÇIKARTABİLİRDİ

Tahir Elçi’nin ölümüne neden olan kurşun, alnından çıkarak vücudunu terketmesi nedeniyle sokaktan toplanan mermilerdeki DNA izi en kritik delildi. Elçi’nin vurulduğu sokakta çok sayıda mermi çekirdeği bulunurken, hangisinin Elçi’yi öldürdüğünün belirlenebilmesi için çekirdek üzerinde Elçi’ye ait DNA’nın bulunması gerekiyordu.

Elçi’nin DNA’sının bulunduğu mermi çekirdeğinin üzerinde yapılacak balistik inceleme ise kimin silahından çıktığını kolaylıkla ortaya çıkaracaktı.

Konuyla ilgili bilgi veren adli tıp uzmanlarına göre, dosyadan silinen DNA raporu, bir güvenlik görevlisini işaret edebileceği için ortadan kaldırılmış olabilir.

Elçi’nin öldürüldüğü sokakta çok sayıda polisin silahını ateşlediği kameralara da yansımıştı. Londra Üniversitesinin raporuna göre ise Tahri Elçi’nin sadece 3 polisten birinin ateşiyle vurulması mümkündü.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı Elçi’nin otopsi raporunda “Kişinin vücuduna isabet eden mermi, ense soldan kafasına isabet ederek öne, aşağıdan hafif yukarıya ve soldan hafif sağa seyirle kemik kırıkları, ayrıca beyin-beyincik kanaması ve harabiyet yaparak alın sol taraftan vücudu terk etmiştir” denilmişti.

Sokakta bulunan hangi mermi çekirdeğinin Elçi’nin vücudundan çıktığı, eküvyon çubuğuyla alınan DNA örneğinde ortaya çıkabilecekti.

DNA RAPORU ALİS’TEN SİLİNDİ Mİ?

Arif Bingöl’ün hazırladığı eküvyon çubuğunda bulunan erkek DNA’sına ait rapor UYAP sisteminden çıkartılsa da Mehtap Altuğ’un verdiği bilgiye göre; Adli Tıp Kurumu’na ait laboratuvar veri sistemi ALİS’te kayıt altında.
Altuğ’un verdiği ifadeden sonra Elçi dosyasındaki delilin yok edilmesine dönük Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir soruşturma başlatılmadı. Altuğ’un ifadesi Adli Tıp Kurumu’na ilişkin süren yargılamada mahkeme dosyasına da girdi. Ancak mahkeme tarafından da suç duyurusunda bulunulmadı. Bu nedenle ALİS sistemindeki delilin akıbeti de bilinmiyor.

Elçi’nin ölümü ile ilgili adli tıp kurumu tarafından düzenlenen ilk rapor davanın çözümüne katkı sağlamazken Londra Üniversitesinin ayrıntılı raporu sonrası Adli Tıp Kurumundan yeniden rapor istenmiş ancak kurum dosyayı geri iade etmişti.

Eküvyon çubuğu nedir?

Ucunda pamuk bulunan steril numune alma aparatlarına eküvyon çubuğu deniyor. Olay yerlerindeki DNA tespiti yapabilmek için, kan gibi sıvılar eküvyon çubuğuyla alınıp adli laboratuvarlara gönderiliyor.

KAYNAK: BOLD MEDYA

ShareTweet
Previous Post

“Diyanet Holding” çığ gibi büyüyor

Next Post

Ayder ve Lara kıyı bandı dahil dokuz bölge ‘hassas alan’ ilan edildi

İLGİLİHABERLER

Foreign Policy: Türk silahları Afrika’daki yerel çatışmaları körüklüyor
ANALİZ

Foreign Policy: Türk silahları Afrika’daki yerel çatışmaları körüklüyor

November 1, 2025
5.1k
AKP destekçisi Sabah yazarı uyardı: Bahçeli destek olmazsa Erdoğan bir daha seçilemez
GÜNDEM

AKP destekçisi Sabah yazarı uyardı: Bahçeli destek olmazsa Erdoğan bir daha seçilemez

November 1, 2025
5.1k
Selahattin Demirtaş: Enerjinizi kar makinesini kurcalamakla harcarsanız, oyalanırsanız kar, yolları yine kapatır
GÜNDEM

Selahattin Demirtaş: Enerjinizi kar makinesini kurcalamakla harcarsanız, oyalanırsanız kar, yolları yine kapatır

November 1, 2025
5k
Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer cezaevinde ölü bulundu
GÜNDEM

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer cezaevinde ölü bulundu

November 1, 2025
5.1k
Cumhur İttifakı’nda tansiyon yükseliyor: AKP’li Tuğrul Türkeş’ten MHP’ye ‘KKTC’ mesajı
GÜNDEM

Cumhur İttifakı’nda tansiyon yükseliyor: AKP’li Tuğrul Türkeş’ten MHP’ye ‘KKTC’ mesajı

November 1, 2025
5.1k
Kayyım olduğunu unuttu: Sosyal medyada kendi reklamını yaptığı video gündem oldu
GÜNDEM

Kayyım olduğunu unuttu: Sosyal medyada kendi reklamını yaptığı video gündem oldu

November 1, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
40 metre depar attı: Arda Turan kendinden geçti

40 metre depar attı: Arda Turan kendinden geçti

November 3, 2025
5.1k
Özel İletişim Vergisi’ne zam: Telefon sahiplerinden dev kesinti yapılacak

Özel İletişim Vergisi’ne zam: Telefon sahiplerinden dev kesinti yapılacak

November 3, 2025
5.1k
Çalıştığı inşaattan düşen 14 yaşındaki çocuk işçi can verdi

Çalıştığı inşaattan düşen 14 yaşındaki çocuk işçi can verdi

November 3, 2025
5k
Sokak ortasında dehşet: Kovaladığı kadını öldürüp, intihar etti

Sokak ortasında dehşet: Kovaladığı kadını öldürüp, intihar etti

November 3, 2025
5.1k
Skriniar o hareketi unutmamış: Derbinin ardından olay misilleme

Skriniar o hareketi unutmamış: Derbinin ardından olay misilleme

November 3, 2025
5.1k
İsrail’de esirlere istismar görüntülerini sızdıran savcı gözaltında

İsrail’de esirlere istismar görüntülerini sızdıran savcı gözaltında

November 3, 2025
5.1k
Meksika’da kartellerle mücadele çağrısı yapan belediye başkanı, Ölüler Günü kutlamasında öldürüldü

Meksika’da kartellerle mücadele çağrısı yapan belediye başkanı, Ölüler Günü kutlamasında öldürüldü

November 3, 2025
5k
Ağır yaralandı: Sosyal medya fenomenine silahlı saldırı

Ağır yaralandı: Sosyal medya fenomenine silahlı saldırı

November 3, 2025
5.1k
Hüda Kaya cezaevine teslim oldu

Hüda Kaya cezaevine teslim oldu

November 3, 2025
5k
Parmaklıklar ardında aşk: ‘Oğlumla hapis yatan adamdan bebeğim oldu’

Parmaklıklar ardında aşk: ‘Oğlumla hapis yatan adamdan bebeğim oldu’

November 3, 2025
5.1k
Beşiktaş – Fenerbahçe derbisinde bahis şüphesi

Beşiktaş – Fenerbahçe derbisinde bahis şüphesi

November 3, 2025
5.1k
Ebu Lulu: 2 bin kişiyi öldürdüm daha öldürürüm

Ebu Lulu: 2 bin kişiyi öldürdüm daha öldürürüm

November 3, 2025
5.1k
Afganistan’da 6,3 büyüklüğünde deprem

Afganistan’da 6,3 büyüklüğünde deprem

November 3, 2025
5k
TÜİK enflasyon verilerini açıklandı

TÜİK enflasyon verilerini açıklandı

November 3, 2025
5k
ENAG ekim ayı enflasyonunu açıklandı

ENAG ekim ayı enflasyonunu açıklandı

November 3, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.