Meral Akşener’i yeniden Altılı Masa’ya döndüren iki büyükşehir belediye başkanının cumhurbaşkanı olması formülü AKP’li vekil ve bürokratlar tarafından yasaya aykırı bulunmuş ve görevlerinden istifa etmeden bu görevi almalarının kanunsuz olacağı iddia edilmişti.
Danışmanlara göre görev paylaşılamaz
Cumhurbaşkanı Danışmanı Ayhan Ogan, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde güçlü, daha güçlü cumhurbaşkanı yardımcısı gibi bir makam yoktur. Seçilmiş cumhurbaşkanının yetkilerini başkalarının kullanması anayasa aykırıdır. Bu kadar cahillik ancak talimle mümkündür” tweetine, diğer bir danışman Mehmet Uçum, “Anayasaya göre vesayet makamı ile belediye başkanlığı asla birleşemez(m.127/5). Aynı kişinin hem CB Yardımcısı hem Belediye Başkanı olması Anayasanın açık ihlalidir.Küresel sömürgecilerin planları ve dar çıkarlar için hukuk dışı ve abes çözüm arayışları boştur. Halk hesabını sorar.” tweetini paylaşarak destek vermişti.
Selvi, bilgiyi geçmişten getiriyor
AKP’ye yakınlığı ile bilinen gazeteci Abdulkadir Selvi’nin 2018 yılındaki başkanlık sistemi tartışmaları sırasında yazdığı bir yazıya göre ise bu kanunen mümkün.
Abdulkadir Selvi’nin 28 Kasım 2018 tarihli Binali Yıldırım ikna edildi mi? başlıklı yazısında, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım’ın adaylık konusundaki bazı çekincelerinin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından aşıldığı belirtiliyor.
Köşe yazısında şu kulis bilgilerine yer veren Selvi, gündemdeki “İki görev aynı anda yapılabilir mi?” sorusuna o tarihte yazdığı köşe yazısında olumlu yanıt veriyordu:
“Aynı anda başkan yardımcılığı…”
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Binali Yıldırım’ın kaygılarını gidermeye çalıştığı söyleniyor. Binali Bey’in sadece protokol konusunda değil, il başkanlığı, belediye meclis üyelerinin belirlenmesi ve ilçe belediye başkan adayları konusunda talepleri vardı. Protokol sorununu çözmek için Binali Bey’in seçimlerden sonra aynı zamanda başkan yardımcısı olarak atanacağı, il başkanlığı konusunun ise soğumaya bırakılacağı söyleniyor”