AKP ve MHP, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi uyum çalışmaları kapsamında TBMM’ye bugün ilk tasarıyı sunacak. Yeni tasarıya göre oy pusulalarıyla ilgili düzenlemelerle seçim ittifakı kurallarının yer alacağı belirtildi.
İttifak yapacak partiler seçim takvimi ilanından sonraki iki haftada kararlarını kamuoyuna açıklamak ve YSK’ya bildirmekle yükümlü olacak.
ŞAİBELİ OLDUĞUNA İLİŞKİN YORUMLAR GELİYOR
Habertürk’te yer alan habere göre, iki partinin teklifinde yer alan 26 madde bugün basın toplantısıyla duyurulacak.
Buna göre, hazırlanan pakette ‘başkanlık’ sistemine geçiş için 16 Nisan 2017’de yapılan Anayasa değişikliği referandumunda tartışmalı hale gelen ‘mühürsüz oy pusulası’na ilişkin maddeler bulunuyor.
Mevcut yasada aksi yazılmasına rağmen, referandumda sandıklar kapatıldıktan kısa süre sonra mühürsüz oy pusulası ve zarfların da geçerli sayılacağını duyuran YSK’ya muhalefet tepki göstermiş, seçimin ‘şaibeli’ olduğu yorumları yapılmıştı.
YSK, referandumun iptali için yapılan başvuruları reddetmiş,‘Evet’in resmen kazandığını duyurmuştu. Danıştay’a yapılan itiraz başvurusu da reddedilmişti.
Düzenlemeye göre, oy pusulalarında mühür uygulaması devam edecek, ancak mühürsüz zarf ve oy pusulaları eğer YSK filigranlı kâğıtlar ise geçerli sayılacak.
SEÇİM GÜVENLİĞİ DE GÜNDEMDE
Bugün duyurulacak paketteki bir diğer önemli düzenleme ise sandık kurulları ve seçim güvenliğine ilişkin.
Seçimlerin Temel Hükümleri Kanunu’nun 22’nci maddesi, sandık başkanlarının, siyasi parti dışında yer alan asıl üyelerle görüşerek, ‘sandığın kurulacağı seçim bölgesi içindeki veya dışındaki seçmenler arasından, okur-yazar olan iyi ün sahibi kişiler arasından seçileceği’ hükmünü taşıyordu.
Düzenlemeyle, sandık başkanlarının, ‘kaymakamlıklar tarafından mâni hali olanlar ayıklandıktan sonra ilçe seçim kurullarına verilen memur listesi içinden seçilir’ hükmü getirildi.
Sandıklara ilişkin güvenlik uygulamasında da değişikliğe gidildi. Buna göre seçim kurulu başkanının yanı sıra, ‘valinin güvenlikle ilgili kararıyla da sandıklar birleştirilip bir başka yere nakledilebilecek.’
Sandık çevresinin güvenliğiyle ilgili olarak daha önce sandık kurulu başkanına polis çağırma tanınırken, halka da aynı yetki verildi.
İTTİFAK İÇİN YENİ KURALLAR
İki partinin 26 maddelik teklifinin 7-8 maddesini ittifaka ilişkin hükümler oluşturdu.
İttifak yapacak partiler seçim takvimi ilanından sonraki iki haftada kararlarını kamuoyuna açıklamak ve YSK’ya bildirmekle yükümlü olacak.
İttifaktan vazgeçtiklerini ise en geç partilerin bileşik oy pusulalarındaki sıra kuralarının çekimi öncesinde açıklayacaklar.
Oy pusulasında ittifaka giren partiler amblemi ve genel başkanı ismiyle aynı blok içinde yan yana sütunda milletvekili aday listelerini sıralayacak; dilerse ittifakına isim koyacak.
İttifakta yer alan partilerin blok içindeki sıralaması da YSK’nın kura çekimiyle belirlenecek.
İttifak partilerine oylar ayrı verilecek; ancak aynı bloktaki ittifak partilerinin hepsine basılan mühür de geçerli olacak, bu oylar partilerin aldıkları oy nispetinde dağıtılacak.
Bir parti, kendi kimliğini koruyarak adaylarını bir başka partinin listesinden gösterebilecek.
Ancak başka partinin listesinden aday gösteren partiler, seçime katılamayacak.