Şaibeli 15 Temmuz sonrasında binlerce hakim ve savcı haklarında herhangi bir soruşturma bile açmadan meslekten atıldı. Saray’ın terfi ettirdiği ve koruduğu 7 savcı ve hakimin suçları da ortaya saçıldı.
TR724’te yayınlanan yazıda Yıldız, şunları kaydetti;
15 Temmuz’dan sonra çıkarılan KHK’larla 4,133 hakim savcı, haklarında disiplin soruşturması dahi açılmadan meslekten atıldı. Yargı çevrelerinde konuşulanlara göre bu kişilerin meslekten ihraç gerekçesi öyle iddia ettikleri gibi darbeye iştirak filan değil, cemaate yakın olmaları da değilmiş. İddialara göre ihraç listeleri oluştururken en önemli kriter 2014 HSYK seçimlerinde Erdoğan destekçisi Yargıda Birlik Derneği adaylarına oy vermemekmiş. Olur mu öyle şey, demeyin. Bugünlerde referandumda ‘hayır’ propagandası yaptığı için sabah 05:30’da polis tarafından evi basılıp götürülenleri görünce son derece normal bir durum.
2014 HSYK seçimlerinde o günkü adıyla Yargıda Birlik Platformu adaylarına oy vermeyenler tek tek tespit edilmiş ve 15 Temmuz sonrasında ilk etapta 2847 hakim ve savcı ihraç edilmiş, çoğu da tutuklanmıştı. Öyle ki, mesai arkadaşını bir ihbarla tutuklayan hakimler, bir başka ihbarla kendileri de tutuklanıp cezaevine gönderilir hale geldi. Ve bu durum sürek avı gibi halen de devam ediyor. O günlerde Kütahya’da bir cumhuriyet savcısı, cemaate yakın olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilip tutuklandıktan sonra, yaptığı itirazda at yarışı oynadığını ispatlayınca önce serbest bırakıldı, ardından HSYK tarafından görevine iade edildi.
Biraz sonra sayacağımız örnekler aslında yeni HSYK’nın hakim savcı kriterlerine son derece uygun sayılırlar. Neden mağdur (!) edildiklerini de anlamış değiliz.
AĞIR CEZA REİSİ HASAN AKDEMİR
İstanbul Anadolu Adliyesi 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Akdemir, ünlü bir iş adamından 50 bin dolar rüşvet alırken suçüstü yapılarak gözaltına alınmış.
Hasan Akdemir, Sulh Ceza Hakimi iken, Erdoğanın sahte diploma ile Cumhurbaşkanı olduğuna ilişkin haberlerin erişime engellenmesi kararını verdiği için terfi ettirilerek ağır ceza reisi yapılmıştı. Yine, Hakim Akdemir, HSYK’dan gelen mesaj ve fişleme listelerine dayanarak, 15 Temmuz sonrasında, yüzlerce meslektaşını gözü kapalı tutuklamıştı.
Dün çıkan haberlerden öğreniyoruz ki, tahliye karşılığı 50 bin dolar rüşvet istediği ünlü işadamı Fİ Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan’ın ihbarı üzerine 19 Nisan 2017 günü rüşvet alırken suçüstü yakalanmış.
Rüşvet suç sayılmıyordu aslında değil mi? Hakim Hasan Akdemir’in hatası ilk aldığı 50 bin dolarla yetinmeyip ikinci defa istemesi ve bunun üzerine yakalanmış olması.
http://www.sabah.com.tr/gundem/2017/04/19/yargi-rusvet-alan-agir-ceza-baskanini-affetmedi
HAKİM HALİL SOĞUKSU
Erzurum’da görev yapan ağır ceza mahkemesi hâkimi Halil Soğuksu’nun zehir tacirleriyle görüşmesi, Diyarbakır polisinin teknik takibine takıldı. Kullandığı araç durduruldu, 90 kilo uyuşturucu ele geçirildi. Aslında Hakim Halil Soğuksu’nun kırdığı cevizler bununla sınırlı değilmiş. 2014 HSYK seçimlerinde Yargıda Birlik Platformu’nu desteklemesi karşılığında, platform üyesi yüzlerce hakim gibi onun da eski disiplin cezaları affedildi. Temizlenen siciliyle mesleğine devam ederken, 20 Ocak 2017’de uyuşturucu kaçakçılığından suçüstü yakalandı. Bir süre sonra da meslekten ihraç edildi. Yakında kendisine cemaatin kumpas kurduğu iddiasıyla itiraz edip göreve iade edilirse de şaşırmayın lütfen.
CUMHURİYET SAVCISI EMRULLAH EFENDİ ALICI
Cumhuriyet Savcısı Emrullah Efendi Alıcı, Sivas Askeri Mahkemesi’nde yedek subay olarak vatani görevini yaptığı dönemde, Kırşehir-Mucur karayolunda durdurulan otomobilinde 6 bin 500 paket kaçak sigara ile yakalandı. Tutuksuz olarak yargılandığı dönemde HSYK tarafından açığa alınmayıp Zonguldak Adliyesinde savcılık görevine devam eden Savcı Alıcı, yargılama sonucunda ‘sigara kaçakçılığı’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
Aldığı hapis cezası Nisan 2017’de Yargıtay tarafından onanınca, odasını ve evini bir gecede boşaltıp Zonguldak’tan ayrıldı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Savcı Emrullah Efendi Alıcı’nın, giderken odasına istifa dilekçesini bıraktığı öğrenildi.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/m/yurt-haber/savciya-kacakciliktan-25-yil-hapis-h27449.html
HAKİM MEHMET SAMİ HAZNEDAR
Ünlü yönetmen Mustafa Altıoklar ve E.B. isimli sanığa Erdoğan’a hakaret suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezası verdiği için terfi ettirilmişti.
İstanbul Bakırköy 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde yaralama davası sanığı S.D., Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak mahkeme hâkimi Mehmet Sami Haznedar’ın kendisinden rüşvet istediğini iddia etti. S.D., hâkim Haznedar’ın dosyanın ağır cezaya gitme ihtimali olduğunu, Adli Tıp raporunun bir an önce alınması için de Adli Tıp Kurumu’na gönderilmek üzere 5 bin 800 TL talep ettiğini söyledi. S.D., hâkimin odasına giderek seri numaraları alınmış parayı verdi. S.D.’nin dışarı çıkmasının ardından içeri giren üç polisle birlikte Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, hâkim Haznedar’ı rüşvet almak suçundan tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevketti. Yurtdışına çıkış yasağı konulan Haznedar serbest bırakıldı.
http://www.sabah.com.tr/yasam/2016/07/16/rusvet-alan-hkim-sucustu-yakalandi
YARGITAY ÜYELERİ HÜSAMETTİN MAKAS, HAMDULLAH PAKSOY VE ÖZCAN TURAN
Eski Yargıtay üyesi Hüsamettin Makas ile 15 Temmuz sonrası Yargıtay üyesi seçilen Hamdullah Paksoy ve Özcan Turan, S.S. İncek Dam Konut Yapı Kooperatifinin yönetimindeler.
14 Şubat 2017’de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından yapılan imar artışıyla Yargıtay üyelerine muazzam bir kıyak çekilmiş oldu. Önceki plana göre 0.33 emsal ile 25 konut yapılabilecek araziye, yapılan değişiklikle emsal 2’ye çıkartılmış şimdi 390 konut yapılacak.
Bu yolsuzluğa ilişkin olarak adı geçen yüksek yargıçlar hakkında şu ana kadar soruşturma bile açılmadı.
http://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/25-konutluk-araziye-390-konut-yapilacak-1766117/