Diplomat, Türkiye’nin Kıbrıs’a da atıf yapılan coğrafi konumlarla ilgili ifadeye itiraz ettiğini ve karar alınmasını engellediğini söyledi.
Aynı diplomat, yine de 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi öncesi soruna çözüm bulunması için fırsat olduğunu belirtti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise savunma bakanlarının toplantıda gündemdeki planları gözden geçirdiklerini ve anlaşmaya varmak üzere olduklarını kaydetti.
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Türkiye ve Macaristan’ın Temmuz’daki zirveden önce İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesi gerektiğini, daha fazla gecikmenin anlaşılmaz olduğunu ve 31 üyenin güvenliğini riske attığını söyledi.
İsveçli mevkidaşı Tobias Billström ile basın toplantısında konuşan Colonna, “Bu Türkiye dahil herkesin çıkarına ve artık seçimler de sona erdiği için İsveç’in üyeliğinin hızla onaylanacağına güveniyoruz” dedi.
Billström ise ülkesinin Ankara ile anlaşmanın gereklerini yerine getirdiğini, “kararın artık Türkiye’de olduğunu” kaydetti.
‘Bölgesel planlar’
İttifakın gündemindeki “bölgesel planlar” adı verilen binlerce sayfalık gizli askeri planlar, NATO’nun, Rusya’nın olası bir saldırısına nasıl yanıt vereceğine dair detayları içeriyor.
Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından, Soğuk Savaş sonrası ilk kez söz konusu planların yenilenmesi gündeme gelmişti.
Son gelişmeler, NATO stratejilerinde temel bir değişime işaret ediyor.
İttifak çok uzun süre, Afganistan ve Irak’taki daha küçük çaplı savaşlar ile Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası Rusya’nın NATO için varoluşsal bir tehdit oluşturmaması nedeniyle böylesine kapsamlı savunma planlarına ihtiyaç duymamıştı.
Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlaması Avrupa’da 1945’ten bu yana en kanlı savaşı başlattı.
NATO da ittifak üyesi ülkeleri, Rusya gibi bir düşmanla savaşma ihtimaline karşı tüm planların hazır olması gerektiği yolunda uyarıyor.
İttifak, üye ülkelere, birliklerini nasıl geliştirecekleri ve lojistik kapasitelerini nasıl artıracakları yolunda danışmanlık yapacak.
Üst düzey bir Amerikalı yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bölgesel planlar bugün resmen onaylanmasa da, biz bu planların NATO’nun Vilnius Zirvesi’nde hazır olacağını düşünüyoruz” dedi.