İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Hizmet Hareketi’ne yönelik hukuksuz soruşturmalar kapsamında hakkında dava açılan ve yurt dışında bulunan 441 KHK’lının hangi ülkede olduğuna dair bir fişleme listesi hazırladığı ortaya çıktı.
Kronos’tan Sevinç Özarslan’ın belgeleriyle paylaştığı habere göre fişleme listesi bütün il emniyet müdürlüklerine gönderilmiş. Terörle Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Oğuz Keyfçi imzalı, 2 Ekim 2023 tarihli “GİZLİ” ibareli belgede, “F.TÖ ile iltisaklı şahısların halihazırda bulundukları/bulunabilecekleri ülkelerin tespit ve deşifresine yönelik yürütülen çalışmalar neticesinde elde edilen bilgiler içeriğine göre hazırlanan tablo çalışmalarda değerlendirmek ve ilgili dosyalara eklenmek üzere ekte gönderilmiştir.” deniliyor. Belgede, kişinin bulunduğu ülke, adı soyadı, TC kimlik numarası ve hangi mahkemede hakkında dava açıldığı görülüyor.
Türkiye’nin her ilindeki terörle mücadele şube müdürlüklerine gönderilen belgeye, ‘hukuki nitelik taşımadığı tamamen istihbarat amaçlı hazırlandığı’ notu düşülmüş.
441 kişilik listede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 26 Eylül 2023’te açıkladığı Yalçınkaya kararına göre suç olmayan nedenler yüzünden Türkiye’de hapis yatmak zorunda kalan ve Almanya’da yaşadığını açık kaynaklardan belirten gazeteciler Nurullah Kaya, Bedrettin Uğur ve H.B. ile şirketlerine kayyım atanan Gaziantepli ünlü Nakıboğlu ailesinden de 5 isim de bulunuyor.
Konuyla ilgili bir araştırma yapan Boldmedya’dan Necdet Çelik ise sosyal medyadan konuyu değerlendirdi.
Çelik’in paylaşımı şöyle; 441 kişilik listeyi inceledim, incelettim. Liste, MİT değil Emniyet İstihbarat kaynaklı. Emniyet’in yurt dışında bilgi toplama yeteneği ve yetkisi yok. Listedeki veriler, yurt dışından değil Türkiye içinden saha çalışmasının sonucu. 2 Ekim’de TEM tarafından dağıtımı yapılan bu liste, 2014’te Emniyet İstihbarat’ta oluşturulan özel birimin çalışması. Bunun gibi onlarca liste hazırlanmıştır şimdiye dek. TEM’e yazdıkları yazıda PVSK ek madde 7’ye atıf yaparak kendilerini garantiye almışlar. Türkiye’den ziyaretinize gelip gideninizin ya da Türkiye’den KHK’lı dostlarınızla yaptığını telefon konuşmalarının karşı tarafta dinlemeye takılmasıyla veyahut sosyal medyadaki paylaşımlarınız üzerinden bilgi toplamışlar. Gerisini TEM’e bırakmışlar. Bu liste ne ilk ne son. Endişeye kapılacak bir durum yok bence. Listede adı geçenler, yazışmanın 26 Eylül AİHM kararı sonrası yapılmış olması üzerinden hak arama yoluna gidebilir diye düşünüyorum. Avukatınıza danışabilirsiniz ayrıca.
İşte o listeler…
