TBMM Genel Kurulu’nda Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen ve 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası görüşüldü.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden faciasına ilişkin Meclis’te bilgilendirmede bulundu.
Hadisenin metan gazının boşalmasına bağlı olarak grizu patlaması şeklinde meydana geldiğinin değerlendirildiğini anlatan Dönmez, “Patlamanın ardından galeride kısmi yangınlar oluşmuş, keza kömür üretiminin yapıldığı alanda da kısmi göçükler meydana gelmiştir” dedi.
“İSTANBUL’DA 6 MADENCİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR”
Madencilerden 58’inin sağ olarak tahliye edildiğini, 41 madencinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Dönmez, 11 madencinin ise yaralı olarak hastanelere sevk edildiğini anlattı.
Dönmez, 6 madencinin, Sağlık Bakanlığının ambulans uçağıyla İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesine sevk edildiğini, kalan 5 yaralı madencinin tedavilerine ise Bartın’da devam edildiğini söyledi.
Bugün itibarıyla yalnızca İstanbul’da 6 madencinin tedavisinin sürdüğünü belirten Dönmez, Bartın’daki bütün yaralı madencilerin taburcu olduğunu aktardı.
“DENETİMLERDE AYKıRI BİR HUSUS TESPİT EDİLMEDİ”
Bakan Dönmez, “Yılda ortalama 8 bin denetim gerçekleştiren Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yer altı kömür ocakları yılda en az 4 kez denetlenmektedir. Bu kapsamda TTK Amasra Müessesesi’nin de bu yıl yapılan dördüncü yani son denetimi, 21-27 Ağustos tarihleri arasında yer altı uzmanları tarafından yerinde gerçekleştirildi. Bu denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı bir husus tespit edilmemiştir” diye konuştu.
İşletmenin eylül ayı içerisinde TTK İş Sağlığı Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı teknik elemanları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş müfettişlerince de denetlendiğini belirten Dönmez, olayın meydana geldiği ilk andan itibaren Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’nca adli soruşturma başlatıldığını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ayrıca idari teknik soruşturma ve denetimler başlatıldığını kaydeden Dönmez, olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşması için gerekli her türlü desteği ilgili denetim birimlerine vereceklerini bildirdi.
SAYIŞTAY RAPORLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Kamuoyunda gündeme gelen Sayıştay raporlarına ilişkin konuşan Dönmez, şöyle devam etti:
“2017 ve 2019 yılları Sayıştay raporlarında yer alan ‘solunabilir ve patlayabilir tozla mücadele’ başlığı altındaki hususların dikkate alınmadığı iddiası ortaya atılmıştır. Bu iddiaya ilişkin ölçümler ve kontroller tam yapılmakta ve mevzuatta belirtildiği seviyede tutulmaktadır. İkinci olarak; Soma ve Ermenek kazalarından sonra mevzuattaki düzenlemelere istinaden TTK’da iyileşmeler yapılmadığına dair iddialar atıldı. Tüm müesseselerde bulunan toplam 200 kilometrelik bu yeraltı açıklıklarında hayat hattı tesis edildi. Yeraltı ferdi kurtarıcı maske değişim istasyonları kuruldu. Tüm iş süreçleri için risk değerlendirme yükümlülüğü getirilmiş, bu husus kurum tarafından titizlikle takip edilmiştir. Yer altında metan, oksijen, karbonmonoksit, hidrojensülfür, sıcaklık ve hava hızını ölçen sensörlerin bulunması zorunluluğu yerine getirilmiştir. Bağımsız çalışan her ekipte en az 1 adet seyyar gaz ölçüm cihazı bulunmaktadır. Ayrıca konveyör haberleşme ve acil ikaz sistemi, tahlisiye cihazı, el tipi sıcaklık ve basınç ölçer, çoklu gaz analiz seti, merkezi gaz izleme sistemi, exproof kamera, ana nefeslik aspiratör modernizasyonu, kişisel oksijen maskeleri, antistatik iş elbiseleri, basınç teneffüs istasyonları, otomatik yangın söndürme sistemleri, tali havalandırma pervaneleri gibi burada daha sayamayacağım 50 kalemde gerek bireysel gerekse de sahaya yönelik iyileştirmeler yapıldı. Yer altındaki bütün çalışma alanlarının hava giriş ve çıkışını kontrol etmek ve ölçmek amacıyla 6’lı sensörler tesis edilmiştir. Bu sensörler her müessesemizde bulunan merkezi gaz izleme birimlerinden takip edilmektedir.”
Çalışan ekiplerin her birisinin elinde gaz dedektörleri olduğunu, ayrıca çalıştığı ortamlarda sabit tesis edilmiş dedektörlerin de olduğunu açıklayan Dönmez, bunların ışıklı ve sesli uyarı yaptığını dile getirdi.
Fatih Dönmez, bir sinyal hattıyla, işletmenin üstünde, merkezi gaz izleme sistemi kurulduğunu, sürekli operatörler ve süpervizörlerin bu durumu izlediğini vurgulayarak, verilerden herhangi birisinde uyuşmazlık olması halinde de birbirinden teyit ettiklerini aktardı.
Dönmez açıklamasında “Hiçbir endişeniz olmasın. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak” ifadelerini kullandı.
DERVİŞOĞLU’NDAN ERDOĞAN’IN ‘KADER PLANI’ SÖZLERİNE TEPKİ
TBMM Genel Kurulu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in Amasra’daki maden kazası konusunda bilgilendirme yapmasının ardından söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, sadece mazeret beyanından ibaret açıklamaların millet ve Meclis nezdinde karşılık bulacağı kanaatini taşımadığını söyledi.
Erdoğan’ın “kader planı” sözlerine değinen Dervişoğlu, şöyle devam etti:
“Aslında tevekkül, gerekli olan her türlü önlemi alarak elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah’a bağlanıp ona sığınmak ve ona güvenmek anlamına gelir. Acizliğin, hataların ve yanlışların sebebini Allah’a atfetmek değildir tevekkül. Keyfiliği, kuralsızlığı, denetimsizliği fıtrat ve kader üzerinden meşrulaştırma girişimi aslına bakarsanız devlet ciddiyetinden nasipsizliktir, insan hayatına kıymet vermeyen bir siyasi aklın günümüzde yaşanan hezeyanıdır. Devleti yönetenler kendi hatalarından noksanlıkları kadere atfederek sorumluluktan kaçamaz ve kurtulamazlar. Madenlerde yitirdiğimiz tüm bu canlarımızın, evlatlarımızın vebali, yetkililerin nispetinde sorumluluk almayanların üzerinde olacaktır. Buna bu Meclis de şahit, bu millet de şahit, Cenabıhak da şahittir.”
Dervişoğlu, yaşanan elim olayların nedenin vurdumduymazlık olduğunu belirterek, “Bu denetimsizliğin, bu sorumsuzluğun, bu iş bilmezliğin yanınıza kalmayacağını ve hesabının bir gün mutlaka sorulacağını bilmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise partisi adına söz aldı.
Özel açıklamsında, “41 can ölmüş, bir gözaltı yok, bir görevden alma yok, yazıklar olsun! Sizde şu kadar onur varsa istifa edin” ifadelerini kullandı.
MHP’Lİ DURMAZ: VARSA İHMALLERİN TESPİT EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ise açıklamasında, “Gerekli tahkikatın yapılarak, varsa eksik, hata veya ihmallerin tespit edilmesini, sorumluların da hukuk önüne çıkarılmasını herkesten fazla istemekteyiz” ifadelerini kullandı.
ERKAN BAŞ: LANET OLSUN KADERİNİZE
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da konuşmasında açıklamasında Bakan Dönmez’e tepki gösterdi.
Baş, açıklamasında “Her ağzını açan ‘Devletimiz bütün olanaklarını seferber etti’ diyor. Bu devlet bütün olanaklarını olaylar olmadan seferber etse bu insanlar yaşasa günaha mı girerseniz? İşçiler ölmediği sürece sizin gündeminize hiç girmeyecek mi?” ifadelerini kullandı.
Erkan Baş, şöyle devam etti: “Bakan’ı dinledim. Yerinde olmak istemeyeceğim en büyük kişi şu an. 1 cümle söyledi; “Vallahi billahi bizim suçumuz yok.” Başka bir şey söylemedi! Normal bir ülke olsak çoktan istifa etmesi gereken, Japonya’da olsak harakiri yapması gereken, AKP Türkiye’sinde hâlâ bakan koltuğunda oturan kişiye sormak istiyorum? Bir ay önce Amasra’ya gittiniz, Sayıştay bu raporları yazdı ve önünüze koydu. 1 ay önce Amasra’ya gittiğinizde ‘Şu Sayıştay raporlarının gereğini yaptınız mı?’ diye sorsaydı bu 41 işçi bugün yaşardı.”
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘kader planı’ açıklamasına tepki gösteren Baş, “Lanet olsun böyle kadere! Bir tane patron çocuğu ölmez mi! Hep bize mi bu kader ya? Şöyle söylemiş, “Dalga geçebilir birileri.” Dalga falan geçmiyorum, utanıyorum! Bu ülkeyi böyle bir zihniyet yönettiği için utanıyorum. Lanet olsun sizin kaderinize, hep bize kader!”