ÇED raporu sonrası Kirazlıyayla köyü mesire alanında ağaç kesimine başlayan şirkete direnen köylüler, çalışmaları durdurmaya kalkınca jandarmayla karşı karşıya geldi.
ÇED RAPORUNUN ARDINDAN AĞAÇLARI KESTİLER
Kiralıyayla’daki 2013’ten beri süren faaliyetlerini daha geniş bir alanda taşımak isteyen Lübnanlı maden şirketi, köyünün mesire alanınında içerisinde yer aldığı 345 bin 62 hektarlık alan için olumlu ÇED raporu aldı. Raporun ardından şirket bölgedeki ağaçları kesmeye başladı.
KÖYLÜLER: TERÖRİST MUAMELESİ GÖRÜYORUZ
Köylüler hep birlikte ağaçların kesildiği alana gelerek maden şirketini protesto etti. Bölgeye gelen jandarma ekipleri, köylüleri protestoyu gerçekleştirdikleri mesire alanından çıkarmaya çalıştı. Jandarma ile köylüler arasında gerginlik yaşandı. Köylüler kedilerini gözaltı ile tehdit eden jandarma komutanına, “Biz terörist muamelesi görüyoruz, sürekli tehdit ediliyoruz. Biz terörist değiliz. Toprağımızı savunuyoruz” diyerek karşılık verdi.
CHP’Lİ VEKİLDEN DESTEK
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da köylülere destek olmak için gazeteci eşi Yusuf Kayıoğlu ile beraber bölgeye gitti. Alanda madeni ayrıştırmak için arıtma tesisi kurulacağını belirten Kayışoğlu, çalışma yürüten kepçenin önüne geçti. Çalışmayı engelleyen Kayışoğlu, “Millet beni bunun için seçti, onların yapamadığını ben yapacağım” dedi.
Jandarma ekipleri görüntü alan Yusuf Kayışlıoğlu’nu ise gözaltına aldı. Maden şirketinin faaliyet yapmak istediği alan doğal su kaynaklarına da çok yakın. Şirketin çalışma alanı Kirazlıyayla ’ya 225 metre, Beypınar’ a 2,5, Reşadiye ve Kozdere’ ye 3,5 Barcın, Demirboğa ve İznik gölüne ise 4 kilometre mesafede bulunuyor.
Yine doğayı katlediyorlar!
Meyra Madencilik tarafından yakında faaliyete geçmesi planlanan kurşun, çinko, bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı Kirazlıyayla ’ya 225 metre, Beypınar’ a 2,5, Reşadiye ve Kozdere’ ye 3,5 Barcın, Demirboğa ve İznik gölüne ise 4 km. mesafede.dir. pic.twitter.com/0ocwBqEWXB— Hüseyin Çalıskaner (@caliskanerh) May 12, 2020