Eski Baro Başkanı Fevzioğlu’nun Lefkoşa Büyükelçiliğine atanmasına sosyal medyada tepki yağdı. Aralarında siyasetçi, sanatçı ve gazetecilerin bulunduğu çok sayıda kişi yaptığı paylaşımlarla atamayı kınadı. Daha önceden hiç diplomasi tecrübesi bulunmayan Feyzioğlu, büyükelçi olarak görev yapacak.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun onayıyla, eski Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu son kararnameyle Lefkoşa Büyükelçiliği’ne atandı.
Bold Medya’nın haberine göre, Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümünde dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın tepki gösterip töreni terk etmesinin ardından büyük bir değişim yaşayan Türkiye Barolar Birliği eski başkanı Metin Feyzioğlu’nun portresini çıkardı.
2014 yılı Mayıs ayında Danıştay töreninde yaptığı konuşmada dönemin Başbakanı Erdoğan’ı eleştirince “edepsiz” olmakla suçlanmış ve Erdoğan’ın töreni terk etmesi günlerce konuşulmuştu. Törende Feyzioğlu’nun konuşmasını bölen Erdoğan, “Yanlış konuşuyorsun. Böyle bir edepsizlik olmaz ki’ diye tepki göstermişti. Konuşması devam eden Feyzioğlu, Erdoğan’ın bu sözleri üzerine kürsüden; “Edepsizlik yapan ben değilim sayın Başbakan” diye yanıt vermişti. Danıştay töreninde hukukçu duruşundan taviz vermeyen Barolar Birliği Başkanı 2019’da kendisini Beştepe’de Erdoğan’ı ateşli şekilde alkışlarken bulacaktı.
DEDESİNİN BIRAKTIĞI MİRASI BİR KENARA İTTİ
Danıştay törenindeki bu sözlerin ardından Feyzioğlu büyük değişim yaşadı. 15 Temmuz sonrası Erdoğan’ı Saray’da ziyaret edip “Sizin ve başbakanımızın konuşmalarını televizyonda dinlediğimizde yüreğimiz ferahladı.” sözlerini sarfetti. Artık Erdoğan’ın etrafındaki AKP yöneticilerinden farkı yoktu. Reis’in hoşuna ne gidiyorsa onu yapacaktı. Feyzioğlu, dedesi hukuk profesörü Turan Feyzioğlu’ndan aldığı siyasi mirası bir kenara itip, görüşlerini Erdoğan’la uyumlu bir ilişkiye dönüştürecekti.
KOLTUK UĞRUNA HUKUKU RAFA KALDIRDI
Barolar Birliği’nde görev süresinin dolmasına yakın koltuğunu korumak adına baroların karşı çıktığı çoklu baro yasasını destek verdi. 15 Temmuz sonrası yaşanan hak ihlallerine karşı Saray’la yaptığı işbirliği gereğince Barolar Birliği gibi büyük bir hukuk örgütünü sessizliğe gömdü.
“ÇOK ŞÜKÜR DEĞİŞTİM”
Hürriyet gazetesine Haziran 2021’de verdiği bir röportajda Saray’a ve AKP’ye yaklaştığı eleştirileri üzerine Feyzioğlu, “Bana diyorlar ki, ‘Sen değiştin’. Evet ben değiştim, tabii değiştim. Çok şükür değiştim. Benim sabahımla akşamım aynıysa, sabahtan akşama kadar geçen vaktimi ziyan etmişimdir. Tabii ki değişeceğiz, her gün bir şey öğreneceğiz, yanlışımız varsa düzelteceğiz” ifadelerini kullandı.
BAROLARI BÖLEN ERDOĞAN’I DESTEKLEDİ
2019 adli yıl açılış törenini boykot eden barolara AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan sert tepki geldi. Baroların seçim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “İlk çözmemiz gereken meselelerden biri, tüm meslek teşekküllerinin seçim yöntemlerinin, temsili demokrasiye uygun hale getirilmesidir” dedi. Baroların karşı çıktığı çoklu baro düzenlemesi hayata geçirildi. Düzenlemeye Feyzioğlu’nun destek vermesi dikkat çekti. Ancak bu destek Barolar Birliği başkanlığını kazanmasına yetmeyecekti. Koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek 1 yıl ertelenen Barolar Birliği Başkanlığının 2021 seçimlerini kaybetti.
AYASOFYA CAMİİ’NİN AÇILIŞINA DA KATILDI
Son yıllarda Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden biri haline gelen, ve “saray hukukçusu” olarak nitelendirilen Feyzioğlu, pandeminin zirve yaptığı bir dönemde Ayasofya Camii’nin açılışına katılarak AKP eski Amasya Milletvekili Haluk İpek ile fotoğraf çektirdi. Ayasofya hatırasını, kişisel Twitter hesabından paylaşan İpek, “Rabbime şükürler olsun. Cumhurbaşkanımıza sonsuz teşekkürler” dedi. Feyzioğlu’nun Ayasofya’daki mutluluğu ise dikkat çekti.
“DERİN DEVLETİN ADAMI MISINIZ SORUSUNA BU CEVABI VERDİ: ÖLÜRÜM DE SÖYLEMEM”
CNN Türk’te “Derin devletin adamı mısınız?” sorusuna, “Ben devletin menfaatlerini hukuk çerçevesinde korumakla görevli bir örgütün başkanıyım. Siz Alman Barolar Birliğinin Alman devletinin milli politikasına, milli duruşuna karşı tek bir cümlesini duyamazsınız. Benden de duyamazsınız. Ölürüm de bunu söylemem.” diyen Feyzioğlu’nun sözleri hukuka ve devlete bakışını da özetliyordu.